Skocz do zawartości
IGNORED

H/K HD750 czy Yamaha CDX-396 ?

Natanael

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam dylemat co do wyboru odtwarzacza Cd, wzmacniacza, no i oczywiście jakiś monitorów. Jeśli chodzi o Cd to waham się między Harman/Kadon HD750 a Yamaha CDX-396. Niby Harman/Kadon jest bardziej neutralny,ale Yamaha jest tańsza w tuningu. Osobiście skłaniałbym się do Harman/Kadon, ale podobno ma problemy z odczytem płyt CD-R i ma głośny mechanizm. A co do wzmacniaczy to mam dylemat między NAD C320BEE a Yamaha AX-496. A co do monitorów to waham się między GALE 3020, Eltax Liberty 1+ a Avance omega 501. Chyba jednak AVANCE. Przedziały cenowe na jakie mogę sobie pozwolić już pewnie znacie, nie trudno się zorientować. Proszę o pomoc i jakieś rady, a może nawet na jakieś inne propozycje sprzętowe. Dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/13669-hk-hd750-czy-yamaha-cdx-396/

wydaje mi sie ze Harman powinien jednak wypasc lepiej niz ta yamaha CDX396 a codo problemow z CD-R to roznie z tym bywa i chyba zalezy od egzemplarza.Ja sluchalem HD750 w sklepie i lecialy moje nagrane CD-R bez zadnych problemow wiem tylko ze napewno nie czyta CD-RW ale to chyba jak wiekszosc CDekow codo mechanizmu to sie nie wypowiadam bo przesluchiwalem wtedy bardziej kolumn niz elktroniki ale nie pamietam aby byl zbytnio glosny, jakos nie rzucilo mi sie to w uszy ale moze nie zwrocilem uwagi.Jednakze wiem ze sporo osob ceni tego harmana w swojej klasie cenowej wiec warto by bylo sie nad nim zastanowic

Harman raczej zagra lepiej, tyle że warto sprawdzić przed zakupem jak sobie radzi z CDR, bo faktycznie one tak mają i zależy od egzemplarza, raz lepiej raz gorzej. Z wymienionych wzmacniaczy Yamaha jest generalnie lepsza i bardziej uniwersalna. Co do kolumn... trudna sprawa, wymienione to absolutny budżet....Zajrzyj do mojego "o mnie" i pisz na priva jak masz ochotę i jakieś pytania.

Przy wzmacniaczu Yamahy (podobnie jak przy kompakcie) lepsze od środkowego (496) są modele skrajne 396 i 596... Znaczy pierwszy jest tańszy a niewiele gorszy, a drugi - znacznie lepszy.

Co do CD to polecam zamiast 396 to 596 roznica w cenie uzywek nie jest duza, a co do wzmaka to yamaszka 396 jest okey na poczatek dlugiej drogi. Sam tego doswiadczylem mialem yamaszke byla okey potem NADa bylo super a teraz znowu przesiadlem sie na innego konika i tez jest okey. Polecam yamaszke.

Ze swojego doświadczenia polecam HD-750.

Ma lepszego DAC i sam zasilacz.Transport KSS213 jest identyczny jak w Yamasze 396,496.

Zakup Yamahy wyzszej od 396 jest mało sensowny ...bo jest to to samo,róznice polegaja na wyjsciu słuchawkowym i regulacji poziomu głośnośći .

Co do tuningu to swojego czasu 396 był najbardziej wdzięcznym cedekiem do zrobienia...ale pojawił się 750.

Kiksy i czasem błędy w wczytywaniu płyt przez 750 wynikają z brudu bądz złego ustawienia mechaniki,jest to do zrobienia.

Darkul z twojego postu wynika ze nie ma zadnej roznicy miedzy CDX 396 a 596 to dziwne bo mojm zdaniem jest wyraznie slyszalna. Dlaczego z gory zakladasz ze ktos po kupnie od razu bedzie myslal o tuningu ?? HD jest fajniejszy od 396 zgoda ale czy od 596 ???

Natanael .. mojm zdaniem myslenie o tuningu CD (koszty) przy wzmacniaczu YAMAHA i glosnikach GALE to jest totalny nonsens... Jesli Ci zalezy na dobrym i tanim CD to poszukaj uzywki CA D500 tak jak ja zrobilem koszt okolo $260 a wtedy zapomnisz o tuningu. Po co przeplacac ???

Amigo, Darkul jak zwykle wyraża się niejasno, ale zapewne miał na myśli to, że Yamaha 396 i 496 to to samo. 596 ma już inne przetworniki i faktycznie gra sporo lepiej. Tak, że poniżej Y596 należy faktycznie wybrać HD750 jak radzi Darkul.

W zależności komu co się podoba to również uważam, że harman zagra lepiej niż Yamaszka a co do wadliwych egzemplarzy to moim zdaniem wina za złe czytanie płytek nie leży chyba w mechanice tylko w sofcie.

Darku to w sumie twoje słowa a mojego kapryśnego cedeka miałeś 2 razy chyba że udało ci się już znależć winowajcę to sorka.

Poza tym pokusiłem się o sprawdzenie jak zachowują się inne kapryśne egzemplarze i wyszło to tak:

Jeśli słuchamy oryginałek a po chwili wrzucimy CDR-kę to mamy prawie jak w banku że wyskoczy info brak płyty i trzeba zresetować cedeka. Podobnie w odworotnej kolejności CDR a potem oryginałki.

Jednak czasami dostajemy taryfę ulgową (zwłaszcza gdy juz prawie podejmiemy decyzje o sprzedaży cedeka) i wtedy potrafi czytać bez zacinki cały dzionek tylko w zależności od jakości płytki (np. CDR) jest bardziej lub mniej słyszalna praca napędu, zwłaszcza wieczorem.

Sam bym chętnie swój "naprawił" bo pasuje mi to co słyszę.

Witam.

W takim razie ja moge sie naprawde uwazac za szczesciarza. Moj HD750 czyta powiem bez zajakniecia wszystko. Nie mialem jeszcze plyty, z ktora bylyby jakies problemy. I nie chodzi tylko o oryginaly czy cdr robione przeze mnie na plextorze przy predkosci 4-8x. Wszystkie rodzaje, typy i kolory cdr nagrywane na wszystkich mozliwych nagrywarkach (audio tez) nawet przy wysokich predkosciach czy tez cdrw chodza bez problemu.

Wiec szczesciarz ze mnie.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Od kiedy ma harmana tylko raz mi sie zdarzylo, ze sie w ten sposob 'zawiesi', ze wlasnie na nic nie reagowal. Dopiero wyciagniecie wtyczki pomoglo.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Oj, przepraszam za polykanie liter. Moja klawiatura wlasnie umiera...

No dobrze naczytałem się już o 396/496 w konfrontacji z H/K750. A co sądzicie o porównaniu Yamahy CDX596 z H/K750.

Darkul jesteś pewien, że pomiędzy tymi Yamahami nie ma róźnic? Według mnie jest w dodatku dość znaczna (ProBIT).

Nataneal.. jesli juz uparles sie na tuning, tuning...... to raczej proponuje dobry tuuuning wzmacniacza YAMAHA 396,496,596 albo wyzej wymienionych glosnikow. Zapomnij o tuningu CD -strata kasy . A tak... prawda jest brutalna ...ale NAD 320bee bije Yamaszke tzn obejdzie sie bez tuningu.

Sorki ,ale wlasmie wrocilem z fajnej sex imprezki a propo tuningu tzn. tuning wzmaka ma sens , tuning glosnikow tez ma duuuzy sens , ale tuning CD tylko dla wysublimowanych amatorow dobrego dzwieku. Pozdrawiam i zapraszam do Lodzi na nastepne PARTY.

>Amigo

Zgadzam się z tobą, że tuning jest dla osób, które mają sprecyzowane oczekiwania odnośnie soundu. Pamiętaj tylko, że poza tym tuning np. nowego cedeka może okazać się tańszy niż kupno znacznie droższego klocka grającego muzykę na podobnym poziomie. Jako przykład można podać tuningowanego przez Darkula Technicsa chyba ma go Papamek? , który osoby cenione na forum za doświadczenie stawiają na równi z cedekami za 3-4kz.

Przede wszystkim jednak trzeba wiedzieć czego się chce a nie czekać na WIELKI efekt tuningu.

Miałem HD 750, czytał wszystkie płyty, ale czasem po włożeniu wyświetlał NO DISC, wystarczyło ponowne open/close - to wszystko, machanizm był cichy. Dźwięk bardzo, bardzo przyjemny - dynamiczny i ocieplony, choć z basem było raczej szczupło, poza tym bardzo dobra przestrzeń i stereofonia. Miał też wyraźnie słaby sygnał wyjściowy przy współpracy z moim wzmakiem - conajmniej o "godzinę" więcej trzeba było ustawiać pokrętło głośności. Podsumowując: przygodę z tym modelem choć trwała bardzo krótko - określam jako bardzo udaną.

Pozdro

alez to fenomenalny odtwarzacz - tylko co drugi nie gra! ale co tam, trzeba miec w zyciu szczescie, nie? kto by sie przejmowal, ze sie zawiesza, nie gra wypalanych CDR i obywatel bez instrukcji obslugi nie pusci sobie kilku plyt po kolei - bo sie nie da...... je bejbi!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.