Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w tuningu DACa Theta Generation Va

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawny temat nt Black Gate'ow sprawil, ze zaczalem sie powaznie zastanawiac nad tuningiem mojego DACa, wlasnie przez jego "oblackgatowanie".

Jako ze jestem totalnie "zielony" w temacie tuningu, licze na pomoc forumowiczow.

Podstawowe pytania:

1. czy warto ?

2. czy wymieniac tylko w zasilaczu czy rowniez w stopniu analogowym ?

3. jakie kondensatory zastosowac - czy takie same wartosci czy inne ?

4. jakie typy BG beda najlepsze ?

Budzet - praktycznie nielimitowany.

Oto zdjecia wnetrza Gen Va abyscie mogli rzucic na to swoim okiem.

Zasilacz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czesc cyfrowa:

Ukryta Zawartość

Czesc analogowa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wolne wnioski odnosnie tuningy pozostalych elementow mile widziane :-)

Osobiscie zaczalem sie jeszcze zastanawiac czy na przykład warto (i czy mozna) wymienic input reciver CS8412 na nowsza wersje 8414 :

Ukryta Zawartość

Stary uklad jest na podstawce, wiec można by to zrobic bez lutowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wymieniac tej kości nie ma najmniejszego sensu.

BG nie zaszkodzą.Albo wersję standard albo lepszą (i znacznie droższą) wersję N.

Fajny DAC,podoba mi się.

Ja bym tam dobudował jakąś kompletnie inną analogówkę,albo na lampie albo jakąś dyskretną w klasie A.Moze coś ala jak w D1 Passa.

Może jakiś zegar dobudować, jeśli nie poświęcono temu wiekszej uwagi,trzebaby mieć schemat.

Moze ktoś inny pomoże.

Dyskretny stopien analogowy w klasie A ... hmm ... juz jeden taki tam siedzi :-) 4 x 12 parowanych tranzystorow :-o

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W Thecie jest zegar lepszy niż 3ppm (na kwarcu jest 8 cyfr czyli teoretycznie z dokładnością do 1 Hz), więc nie wolno go ruszac !!!! Sam mam Thetę basic i ewentualnie gdybym coś robił to wymieniłbym kilka rzeczy w zasilaniu i tylko tam. Jeśli w Va siedzą LM 317 tak jak w mojej Basic, trzeba dołożyć troszke kondensatorków, to moje zdanie. Bardzo ładną aplikację LM317 zrobiła firma Metronome, można znaleźć w sieci. Jeśli chodzi o lampy - konstruktor musiałby być według mnie niezłym magiem,żeby tak nagle w mniej niż kilka lat projektowania zrobić coś grającego lepiej... Uważam,że przerobienie Thety na lampy to jazda jaguarem na felgach 13"...:)) Wyjścia analogowe są bardzo stabilne i mają extremalnie niską impedancję wyjściową. Można się bawić dobieranie marki kondensatorów, ale nie w zmianę schematu. To nie jest byle marantzek za grosze...

Ebelroth>> Mam prośbę. Zauważyłem,że elementy wejścia AES/EBU są poza płytką (nie wiem dlaczego??). Czy dysponujesz może lepszym zbliżeniem tego fragmentu części cyfrowej?

A skoro koszty są nieograniczone to można się pokusic o jakiś obrzydliwie drogi interkonekt i powymieniać te krótkie kawałki w środku. Koniecznie natomiast druciki sieciowe na coś bardzo grubego. Może to nie są ambitne rzeczy dla prawdziwych tuningowców,ale wszystko ma znaczenie dla takiego sprzętu i takich podstaw nie wolno zaniedbywać.

Peter Daniel -> dzieki za cenne info dot input recivera.

tantale czytli te zolte okragle ? czy te zolte plaskie ?

na plycie cyfrowej jest tez jeden elektrolit 10v/10000uf ... od czego moze to byc ? czy jego tez wymienic ?

Czy jest duza roznica pomiedzy BG FK i N ? Bo widze ze w cenie kilkarotna. Na poczatku powiedzialem ze budzet jest nielimitowany, ale po przeczytaniu cennika BG widze ze chyba bede musial delikatnie zreowdowac to zalozenie :-) Szczerze mowiac to nie chcial bym na te CAPs wydac wiecej niz 1000-1500zl.

Zaczalem sie zastanawiac czy nie kupic tych najwiekszych BG FK a wszystkie male zastapic BG N.

Właśnie dokonałem policzenia kosztów.

Potrzeba mi następujących kondensatorów:

4700/16 - 13 szt.

470/16 - 5 szt.

47/16 - 9 szt.

3900/35 - 4 szt.

1000/50 - 4 szt.

220/35 - 4 szt.

Gdyby to zrobić na Black Gate Standard to koszt całości wyniesie: 460

Gdyby to zrobić na Black Gate FK to koszt całości wyniesie: 547,90 (4700/16 typu Std bo nie ma już FK)

Gdyby to zrobić na Black Gate N/Nx to koszt całości wyniesie oszałamiające: 2489,85

A żeby było lepiej to są to ceny w USD a nie PLN ...

To się nazywa zimny prysznic :-)

W związku z powyższym, zacząłem się zastanawiać, czy nie wybrać wariantu z STD + tylko 47/16 na Nx (chyba one odpowiadają za zasilanie PCM63K) - wtedy całość wyniesie ok 520 USD - ostatecznie do przełknięcia.

Dla porównania - koszt Nichiconów zastosowanych w Thecie to 40,78 USD ...

Elberoth - przepraszam, ze prywata nie w temacie, ale gdybys szykowal zamowienie do audiotuning.de czy moge liczyc na kontakt - dolozyl bym sie ze moimi BARDZO skromnymi potrzebami :-))) Oczywiscie partycypowalbym proporcjonalnie w kosztach transportu.

Ale tam drogo jak jasna cholera .. BG są tańsze o 20-30% w Parts Connection wiec na pewno u nich nie kupię.

No problemo. Jeżeli będę coś zamawiał o dam znać.

Mysle ze najlepiej zaczac od wymiany duzych elektrolitow w PS na Nichicon Gold Tune, lub Panasonic FC, chyba ze ktos ma jakies inne propozycje.

Jesli to przyniesie dobry effect, wymienic duze kondensatory (na DAC board) w ten sam sposob. Sporo informacji na temat kondensatorow znajduje sie w watku o kondensatorach (ktos chyba polecal tez Elny).

Patrzac na datasheet PCM63, mozemy zauwazyc ze sugerowane sa wartosci 1u , 4.7u jako bypasy i te zastapil bym przez BG N (na poczatek) jesli spowoduje to polepszenie dzwieku, zaczal bym myslec o wymianie innych kondensatorow, jesli nie, to wlozylbym z powrotem oryginaly ;)

Jest tez pare 0.1u caps, i moze dla odmiany sproboawac tu BG NX 0.1u. Zwykle zalecane sa ceramiki w tych wartosciach ale mam bardzo dobre doswiadczenie zarowno z polypropylenami jak i electrolitami w tych aplikacjach i brzmia one lepiej niz kondensatory ceramiczne.

Nie polecam az tak BG NX, gdyz N type jest lepszy. Nie probowalem tez nigdy FK, podobno so one pomiedzy STD a N ale mysle ze blizej STD.

Tantale to te zolte, ktore wygladaja jak krople wody.

Peter Daniel - > gdzie można kupić Nichicon Gold Tune i Panasonic FC ?

Gold Tune sprzedaje percyaudio.com, Panasoniki FC Digi-Key, ale napewno w Europie tez sa zrodla. Rekin bedzie wiedzial gdyz kiedys organizowal wspolne zamowienie.

Odnosnie czarnych Nichicone Muse, KZ, jakos nie podchodzily mi, chociaz teoretycznie powinny byc lepsze od Gold Tune.

Nie wymieniaj wszystkiego od razu, sprobuj w paru miejscah i zobacz czy przynosi to porzadany effect. Poza tym mostki prostownicze bym tez sprobowal wymienic.

Peter Daniel -> wymiana tych tantalowców to dla mnie juz za duży hardcore ... nawt nie chcę sobie wyobrazic jak wyglądał by pacjent z takimi elektrolitycznymi by-passami sterczącymi we wszystkie strony :-)

Pozostaje mi zatem skupic się na zasilaniu.

Dobrze że wspominasz o diodach - mam u siebie razem 7 mostków prostowniczych oznaczonych na płytce (patrz link powyżej) jako BR1 do BR7 (symbol części to GI W026G 9320).

Słyszałem że ludzie wstawiają Hexfred - soft recovery diodes lub Schotky. Co to takiego, z czym to się je i czy się zmieści w miejsce orginalnych mostków ?

oj, ludziska, ludziska!!

Tak szczerze pisząc, chyba niektórzy powinni sobie zrobić tunning mózgu :)

Czy ktoś z was wogóle słucha muzyki, czy jesteście za bardzo zajęci przerabianiem waszych sprzętów??

Niekiedy jak sie patrzy na wasze wywody, to człowiek nie wie czy ma się smiac, czy płakać.

Z Tuningiem Thety dał bym sobie spokój, kazdy kto wie jak zbudowane są te klocki, dobrze wie dlaczego!!

pozdrawiam wszystkich napeleńców Tunningu

i jeszcze jedna prośba na przyszłość - najpierw myśleć, później działać - bo niektórzy z was o tym już zapomnieli :)

areksusis -> myślę, że dośc dobrze wiem jak sa zbudowane klocki Thety w środku ... osobiście rozkręcałem już kilka modeli. I właśnie dlatego, że wiem co jest tam w środku, wiem co jest wykonalne, a co nie. Wymaiana kondensatorów jest banalna i oczywista. Theta stosuje dobre kondensatory Nichicona. Ale na rynku są też droższe i lepsze kondensatory. Sam Nichicon ma jeszke kilka droższych linii, z topową Nichicon Muse KZ włącznie. Nie widzę powodu, aby zastąpienie zwykych Nichiconów drogimi Nichicon Muse KZ o tych samych wartościach miało przynieść jakieś niekorzystne rezultaty. Może być tylko lepiej. W najgorszym przypadku taki re-caping nie przełozy się na poprawę/zmianę jakości brzmienia i wywalę kasę w błoto. mam jednak przeczucie, że będzie inaczej ...

>Elberoth

Rozkręcać, to sobie można, i niekoniecznie oznacza to znajomość konstrukcji :)

Thety są zbudowane w dość specyficzny spsób, biorąc sie za modyfikacje tego klocka widze, ze nie wiesz

niczego o jego konstruckji. Proponował bym przestudiować schemat - jeśli masz chociaz minimalną znajomość

elektroniki, sam sie zorientujesz o co mi chodzi.

Co do kondensatorów drozszy i lepszy, nie oznacza lepszego brzmienia - DCS w swoich gratach stosuje kondensatory uzywane niegdyś do produkcji krótkofalówek - i jakoś nie zamierza tego zmieniać :]

Wybór jak zawsze należy do Ciebie, jednak uważam, iż istnieje wiele ciekawszych możliwości na wyrzucenie

pieniędzy w błoto ;)

pozdrawiam

Przedmówca ma rację,Theta to specyficzne DAC.Ich konstrukcja stanowi pewną filozofię działania.

Jak ktoś w temacie nie siedzi to niech rączek nie wsadza.

Faktem jest ze czasem lepsze potrafi być wrogiem dobrego,jest kwestja umiejętnej aplikacji.

W takim przypadku lepiej wsadzić tam sztabkę złota. Wartość zdecydowanie wzrośnie, ciężar też, a i złoto ma zdecydowanie najlepszy charakter audiofilski...Co wiecej, dźwięku się nie spieprzy.

Sorry, ale ja też się już czasami nie mogę oprzeć...

Ostatnimi czasy zamiast zbyt kosztownego tuningowania bardziej ekonomicznym zachowaniem jest zakup nowej całej karty DAC z BB lub Crystala,AD...

Są tam często bardzo mądrze zaaplikowane daki i wystarczy nieduze fiku miku plus zasilacz ..obudowa i jazda.efekt pewniejszy poprawnego działania niz zabawa w robienie druku od nowa i eksperymenty ....

Nie czytacie uważnie tego co piszę. A szkoda. Gdybyście czytali, zauważyliście , że wykluczyłem możliwość wymiany tantali i chcę się skupić na wymianie elektrolitów w zasilaczu.

Gdyby któryś z mądrych ludzi wytłumaczył mi, jaki efekt negatywny na napięcie DC na końcu zasilacza może mieć wstawienie weń lepszego kondensatora byłbym wdzięczny.

Kiepski kondzior spowoduje zwiękrzenie impedancji wyjsciowej zasilacza,co dla zasilania stopni przetwarzania cyfrowego jest zjawiskiem negatywnym.

Zreszta sama wymiana elektrolitów jest zachowaniem czysto eksperymentalnym.... bo często znacznie więkrzy wpływ potrafia mieć kondziory blokujące o mniejszych wartościach.

Mozna tak sobie gdybac w nieskonczonosc co jest lepsze, dopoki jednak nie sprobujemy danej czesci w aktualnej aplikacji, trudno sie wypowiadac na temat ewentualnych efektow.

Jesli Elberoth ma ochote poeksperymentowania z roznymi czesciami, to czemu go od tego odwodzic, przeciez nic chyba nie zepsuje? ;) Zawsze mozna oryginalnie uzyta czesc wmontowac z powrotem, jesli grala lepiej.

Uzycie danego typu kondensatorow, jest czesto powodowane filizofia designera i jego wyobrazeniem jak dany unit powinien odtwarac dzwiek, nie znaczy to jednak ze jest to jedyny mozliwy i najlepszy wybor.

Podaje dwa linki odnosnie modyfikacji przetwornikow. Na uwage zasluguje szczegolnie ten pierwszy, gdyz porusza temat design philosophy i wyboru pewnej specyficznej sound signature. Osoba przeprowadzajaca mod (Jonathan Carr of Connoseur Definitions fame) zdaje sobie z tego sprawe, o czym swiadczy jego koncowa wypowiec:

"I have no doubt that the sound of the SCD-1 can be changed to better fit audiophile preferences, and you may not even like the sound very much in its stock form. Nevertheless, as far as I know, this is not because Sony hasn't cared or tried to give it a good shot. And it's probably not even because Sony tried to cut costs and every corner that they could find.

If anything, it is probably because they are simply looking for a different kind of sound than you are."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.