Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel Marantz Vienna

Bartolus

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Od wielu lat posiadam takie zestawienie wzmacniacz Rotel RA04 odtwarzacz Marantz SA7001 głośniki Vienna Acoustic Bach Grand.

Fajny dźwięk, bardzo wciągający. Klasyka małe składy i jazz. Kable Albdedo Geo Flat One.

Co byście zmienili oprócz głośników aby otrzymać, dźwięk bardziej selektywny o lepszej przestrzeni w głąb i większym poczuciu realizmu. Zależy mi także na oddaniu barwy co do tej pory miało

miejsce.

Zastanawiam się czy najpierw wzmacniacz czy odtwarzacz i mniej więcej w co celować przy wstępnym założeniu kwoty 5000 - 7500zł za klocek.

https://www.audiostereo.pl/topic/136595-rotel-marantz-vienna/

Szukałbym czegoś zrobionego w miarę możliwości niemal na jednym PCB, jak Creek, bez dodatków upiększających.

Modele do wyboru w tym budżecie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzień dobry.

Zaproponowałbym Ci odsłuch kilku wzmacniaczy. Jeśli szukasz większego ciepła, plastyki, gęstości, barwy, na pewno posłuchaj hybrydę lampową Vincent SV-227 (https://www.q21.pl/vincent-sv-227.html). To na pewno łagodniejszy przekaz niż Rotel, natomiast moim zdaniem świetne połączenie z Vienna Acoustic.

Drugą opcją jest wzmacniacz AtollIN200SE (https://www.q21.pl/atoll-in200se.html). To poukładane, bardzo spójne, plastyczne brzmienie. Na koniec warto także posłuchać Musical Fidelity m3si (https://www.q21.pl/musical-fidelity-m3si.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Poza wyżej wymienionymi rozwiązaniami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń, które można w komfortowych warunkach odsłuchać. Jest także możliwość wypożyczenia.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli realizm, przestrzeń i selektywność to YAMAHA A-S1100 to dobry kierunek https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s1100.html.

Nie warto zagęszczać brzmienia Vienny ocieplonymi wzmakami.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Witaj,

u mnie te kolumny grały z CA 840A i to było bardzo dobre jak dla mnie połączenie. Generalnie celowałbym w mocną integrę o raczej jasnej charakterystyce, te kolumny łykają waty jak szalone. Może coś z Krella, Accuphase, lub jakieś wyższe modele Hegla, Denona albo Primare.

Swego czasu Cyrus polecał do swojej elektroniki właśnie kolumny Vienny, może warto spróbować? Na pewno unikaj wzmacniaczy ciepłych i mułowatych.

Less is More

Witaj,

u mnie te kolumny grały z CA 840A i to było bardzo dobre jak dla mnie połączenie. Generalnie celowałbym w mocną integrę o raczej jasnej charakterystyce, te kolumny łykają waty jak szalone. Może coś z Krella, Accuphase, lub jakieś wyższe modele Hegla, Denona albo Primare.

Swego czasu Cyrus polecał do swojej elektroniki właśnie kolumny Vienny, może warto spróbować? Na pewno unikaj wzmacniaczy ciepłych i mułowatych.

Pełna zgoda ale czy załozonej cenie dostanie w/w wzmaki? na pewno uzywki... ale Accuphase nawet używka to sie wyżej ceni

Pełna zgoda ale czy załozonej cenie dostanie w/w wzmaki? na pewno uzywki... ale Accuphase nawet używka to sie wyżej ceni

No właśnie, autor nie określił czy chce sprzęt nowy czy używany. Fakt, z Accuphase trochę mnie poniosło ;) z nówek na pewno posłuchałbym Hegla H90, Denona 1600NE, Azura 851A i Yamaszkę AS 1100

Less is More

Dzięki za taką mnogość propozycji. Raczej celuje w nowe wzmacniacze. Właśnie zastanawia mnie Cyrus. Zwrócę uwagę na Yamahę jak najbardziej. Marzy mi się lampa ale chyba trochę misiowato będzie.

Jak najbardziej będę się dzielił spostrzeżeniami.

Piszesz, że rozważasz raczej nowe, ale gdybyś wziął pod uwage używkę, to w kwocie, o której piszesz (do 7 tys. powiedzmy) można wyrwać Krella kav300i + 280CD/300CD + kable do spięcia tego i z kolumnami, które posiadasz, będzie to świetne połączenie.

Taki zestaw na pewno pozwoli uzyskać cechy, o których wspominasz w pierwszym poście a różnica powinna być naprawdę spora.

Zresztą sporo osób z powodzeniem łączy Vienny z Krellem

Ostatnio szukałem dla siebie tego wzmacniacza i widywałem ich dość sporo w sieci, był też cały komplet wzmak+CD+kable.

kav300i to raczej trwały wzmacniacz a ew. naprawy nie powinny być skomplikowane. Ciężko uwierzyć, że to maleństwo tak dobrze gra.

Wystarczy, że będzie niegrzebany, sprawny. Nie wiem jak z CD w kwestii trwałości.

• 3 miesiące później...

Postanowiłem się podzielić po odsłuchach Vienna Bach Grand z różnymi wzmakami.

- Moon 250i - przestrzeń i barwa - naprawdę niezłe - utwardzony bas ale trochę monotonny.

- Cyrus Stream Signature (transport plików) + Cyrus 8 DAC (wzmacniacz z dakiem) - nie napędził tych głośników - spodziewałem się czegoś lepszego - wręcz rozczarował mnie - a wygląda świetnie :) :)

- Naim Uniti Star All in One - prowadzenie i treść basu wspaniała, poukładanie sceny także na bardzo dobrym poziomie, barwy surowe ale bardzo przekaz bardzo "prawdziwy" brakuje natomiast

- Naim XS - podobnie jak wyżej ale trzeba lepszego źródła niż Marantz SA7001

Jeszcze zastanawia mnie:

Creek 100A wzmacniacz i odtwarzacz

Yamaha 1100

Podzielę się spostrzeżeniami po odsłuchach.

Musical Fidelity - ale te nowsze... niesłodzone jak starsze A300 :)

np Musical Fidelity M6si

w tej cenie używany - ale nie będzie to stary ramot - tylko świeży sprzęt

aha - może DAC z niego tak przypasować, że nie będzie potrzeba zmieniać CD?

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.