Skocz do zawartości
IGNORED

Norwegia - tylko radiofonia cyfrowa.

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Stało się. Pierwszy kraj na świecie wyłącza u siebie FM i pozostawia tylko DAB+.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Inne kraje skandynawskie zapowiadają, że wkrótce pójdą w ślady Norwegii. Niemcy myślą o tym samym. Wydaje się że jesteśmy świadkami nowego trendu: początku końca radia analogowego. Fale długie nie istnieją poza Europą, Północną Afryką i terenami byłego ZSRR, nadajników jest znikoma ilość. Fal średnich (zwanych potocznie AM, niesłusznie gdyż w tym oznaczeniu mieszczą się też długie i krótkie) mało kto słucha. Krótkie służą wyłącznie do specjalnych zastosowań, łączności dalekiego zasięgu i dla hobbystów). Był FM, ale oto widzimy pierwszy krok w kierunku do odejścia.

Z przejściem telewizji na system cyfrowy sprawa była prosta: dyrektywa UE nakładająca na kraje członkowskie obowiązek takiego kroku. W przypadku radiofonii jest tylko zalecenie. A jednak są chętni pójścia tą drogą. U nas w DAB+ bawi się jak na razie tylko Polskie Radio. Prywatni nie są zainteresowani.

(1) Co o tym sądzicie?

(2) Jak oceniacie przyszłość DAB+ w naszym kraju?

(3) Czy ktoś słucha DAB+ i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami (mam na myśli stronę techniczną, nie programową)? Mogę przekazać swoje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/136517-norwegia-tylko-radiofonia-cyfrowa/

(3) Czy ktoś słucha DAB+ i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami (mam na myśli stronę techniczną, nie programową)? Mogę przekazać swoje.

Jakość wynika z transferu i kodeka. To AAC+ i ca. 112 kbps (nie wszystkie programy). W mojej opinii nieco lepiej od FM, ale zależy jaki materiał jest nadawany. Oczywiście jak wiesz w DAB+ dużo większe możliwości. Porównań dokładnych jakości nie robiłem bo to trudne ze względu na brak możliwości zrobienie tego testu na tym samym materiale i ze względu na to że mnie to nie interesuje. Najczęściej słucham radia internetowego. Może jak zaczną nadawać inni z lepszą jakością to zacznę słuchać.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pracowałem parę lat w Norwegii-jakość dab+ jest tam bardzo dobra,zwłaszcza stacji nadających jazz i klasykę,kupiłem amplituner nad z dab+ ,kiedy wróciłem do Polski przywiozłem ten amp ze sobą,podłączyłem i..cisza 90km od Wawy nie ma zasięgu,zwykłe FM przy dab+ jest zaszumione i gra kiepsko.Wydaje mi się jednak ,że jakość zależy też od rodzaju żródła -jak to będzie nadal mp3,jak obecnie ,to jakościowo niewiele się zmieni.

W domu.

Nieczęsto odwiedzam dom mego nieżyjącego od lat Dziadka.

Ale, gdy tylko tam wejdę - z czułością włączam radio. Taki stary, lampowy, nieduży klamocik. Zanim się nagrzeje - już jesteśmy z Wujkiem po pierwszym powitalnym kielichu.

Prawie wszystko w tym radyjku jest.

I komu to przeszkadza?

Jakość jakością, ale co w samochodach? Gdzieś jeszcze ludzie radia słuchają, jak nie w samochodach?

Ja słucham dużo w domu.

Radia samochodowe z DAB+ już są. Na razie drogie. Zwykłe, proste klasy popularnej można dostać za 100 zł lub nawet mniej. Model z DAB+ to wydatek (jeśli się nie mylę) ponad 400 zł. Niektórzy producenci samochodów wyposażają nowe modele już w radia z DAB+.

Prawie wszystko w tym radyjku jest.

Znaczy konkretnie: co? Jakie zakresy fal? Co jeszcze?

Zanim się nagrzeje - już jesteśmy z Wujkiem po pierwszym powitalnym kielichu.

Może właśnie dlatego tak Ci się podoba?

Żebym to ja wiedział, jakie zakresy, Bobcat... Stereo nie ma w żadnym ustawieniu:-))

Dom na skraju wielkiego lesiska w Bieszczadach... Cud, że po tylu latach wciąż działa.

Włączając to pradawne, dziadkowe radyjko - jakoś mi fajniej na duszy.

Ja jestem wielbicielem tunerow. Sucham w domu 60% tunera fm, bo moj gra lepej od strumieniowca.Malo tego, mojego tunera szukalem 2 lata i znalazlem go w Finlandii skad do mnie przyjechal paczka. Jakos nie wyobrazam sobie by nagle zamilkl.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

I komu to przeszkadza?

Przecież.. business musi się kręcić.. wymiana całego sprzętu radiowego na nowszy.. i kasa poleci do firm..:|

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Przecież.. business musi się kręcić.. wymiana całego sprzętu radiowego na nowszy.. i kasa poleci do firm..:|

Ale nie u nas z czego sie bardzo ciesze ;)

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Pomijalny promil słucha w domu. Wiem (wiedziałem), co i kiedy się reklamuje. Samochody i biura ewentualnie.

Nie jest prawdą, co piszesz.

Z racji mej pracy i wedle mych obserwacji - wiem .

I wiem też, kiedy wyciszają.

Podczas reklam.

Żebym to ja wiedział, jakie zakresy, Bobcat... Stereo nie ma w żadnym ustawieniu:-))

Stereo jest tylko na FM. Albo więc nie ma tego zakresu, albo odległość od nadajnika jest tak duża (a antena słaba) że nie łapie.

Otóż podobno wcale nie. Znacznie więcej.

Żebyśmy się zrozumieli - piszę o komercyjnych stacjach radiowych, które płacą grubą kasę za koncesje i w związku z tym muszą zarabiać. Nie mam na myśli niszowych stacji radiowych czy internetowych o małej słuchalności i bez reklam, zwykle nadających muzykę. Zobaczcie, czego słuchają taksówkarze i panie w biurach ;)

Tak czy inaczej, nie o to mi chodziło gdzie kto słucha, tylko o to, że w samochodzie się słucha - jak wprowadzą cyfrę, to zamilkną radia w samochodach, a w zdecydowanej większości samochodów radia sobie nie można wymienić na inne.

nagrywamy.com

Najczęściej słucham radia internetowego. Może jak zaczną nadawać inni z lepszą jakością to zacznę słuchać.

Przecież właśnie radia Internetowe mają zazwyczaj jakość sięgającą dna albo jeszcze gorzej.

Nie jest prawdą, co piszesz.

Z racji mej pracy i wedle mych obserwacji - wiem .

I wiem też, kiedy wyciszają.

Podczas reklam.

Nie ten temat, ale właśnie ;)

Ceny emisji uzależnione są od pory dnia, i najdrożej jest w czasie jazdy do pracy i z pracy, a drogo przed południem, kiedy radio gra w pracy. Po południu jest tanio, a i tak reklam dużo mniej ;)

nagrywamy.com

Przecież właśnie radia Internetowe mają zazwyczaj jakość sięgającą dna albo jeszcze gorzej.

Słucham tylko tych 320 kbps i Radio Swiss Jazz 128 kbps, ale o zaskakująco dobrej jakości. Czasem słucham innych ale rzadko.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jak wprowadzą cyfrę, to zamilkną radia w samochodach

Jak wspominałem: są już radia samochodowe z DAB+. Zresztą nie musi to być ścieżka norweska: pewnego dnia wyłączają FM i posprzątane. Mogą sobie przez dowolnie długi czas nadawać równolegle w obydwu systemach. Wydaje mi się, że to czas wyczekiwania: kto pierwszy z prywatnych będzie na tyle odważny, że zacznie transmisję cyfrową. A potem już poleci na zasadzie kuli śniegowej.

a w zdecydowanej większości samochodów radia sobie nie można wymienić na inne.

Można w każdym. Tyle że w niektórych przypadkach zrobisz to sam, w innych - musisz jechać do serwisu.

Słucham tylko tych 320 kbps i Radio Swiss Jazz 128 kbps, ale o zaskakująco dobrej jakości. Czasem słucham innych ale rzadko.

Możesz wskazać które to są 320 kbps?

Anim nie przypuszczał, żeś taki zawzięty na radyjko mego Dziadka!

Poczekej, se znajde model.

To do Bobcata było, bo się zawziął...

Po prostu jestem ciekaw :)

Można w każdym. Tyle że w niektórych przypadkach zrobisz to sam, w innych - musisz jechać do serwisu.

Jasne, można. Wymiana radia w mojej toyocie w serwisie kosztuje zapewne więcej, niż cały samochód ;)

nagrywamy.com

Możesz wskazać które to są 320 kbps?

Używam tunera na podzespołach firmy Frontier Silicon. Mają cały system obsługi oparty o swoją bazę stacji internetowych (oczywiście baza jest tylko ich). Niżej masz adres na ich stronę tam znajdziesz spis dostępnych stacji wraz z bitrate z jaką nadają. Niestety chyba trzeba się zarejestrować. Zajrzałem na ich stronę stacji już w katalogu mają 32.000 stacji. Oczywiście tych 320 kbps. jest tylko niewielki procent, ale też jest trochę. Przykładowo muzyka z moich ulubionych:

Linn Radio Wielka Brytania Variety MP3 320K

Linn Classical Wielka Brytania Classical MP3 320K

ATOS Theatre Organ Radio Stany Zjednoczone Classical MP3 320K

Audiophile Baroque Grecja Classical MP3 320K

Audiophile Classical Grecja Classical MP3 320K

Bach FM 107.9 Stany Zjednoczone Classical MP3 256K

Concertzender Holandia Classical MP3 256K

Concertzender Dutch Music Media Holandia Classical MP3 160K

MDR KLASSIK Niemcy Public MP3 224K

MILED Music - Musica Clasica Meksyk Classical MP3 256K

Organ Live Stany Zjednoczone Classical MP3 320K

Positively Baroque Stany Zjednoczone Classical MP3 320K

SheetMusicDB.net - String and Symphony Orchestra Austria Classical MP3 128K

SheetMusicDB.net - Ensembles Austria Classical MP3 320K

SheetMusicDB.net - Request Concert Austria Classical MP3 256K

Hi On Line Classical Holandia Classical MP3 320K

SheetMusicDB.net - Popular Music Austria Classical MP3 192K

SheetMusicDB.net - Symphonic and Contemporary Wind Music Austria Classical MP3 320K

SWR2 Kulturradio Niemcy Public MP3 256K

Hi On Line Jazz Holandia Jazz MP3 320K

Linn Jazz Wielka Brytania Jazz MP3 320K

SheetMusicDB.net - Jazz Ensemble Austria Jazz MP3 224K

SomehowJazz Stany Zjednoczone Jazz MP3 320K

Linn Radio Wielka Brytania Variety MP3 320K

Audiophile Rock & Blues Grecja Rock MP3 320K

88.3 SmoothJazz Włochy Smooth Jazz MP3 320K

Canal Jazz Francja Jazz MP3 320K

Fusion At Sunset Stany Zjednoczone Jazz MP3 256K

Audiophile Jazz Grecja Jazz MP3 320K

Hi On Line Lounge Holandia Ambient MP3 320K

Naim Radio Wielka Brytania Variety MP3 320K

Soul Power Radio Wielka Brytania Jazz MP3 192K

Radio Swiss Jazz 98.1 FM Szwajcaria Jazz MP3 128K

Radio Caroline 259 Gold Holandia Classic Rock MP3 320K

Radio Record - Rock Rosja Rock MP3 320K

3001.fm Niemcy Classic Rock MP3 320K

All For 1 FM Holandia Adult Contemporary MP3 192K

McIntosh Music Stany Zjednoczone Variety MP3 320K

Klassik Radio Niemcy Electronica MP3 192K

1.fm Rock Classics Szwajcaria Classic Rock MP3 256K

Cape Island Radio Stany Zjednoczone Classic Rock MP3 256K

Classic Rock Radio 92.9 Saarbrucken Niemcy Classic Rock MP3 192K

MILED Music - Classic Rock Meksyk Classic Rock MP3 256K

MILED Music - Elvis Presley Meksyk Oldies MP3 256K

Music Lab Radio Stany Zjednoczone Blues MP3 256K

Remove from Favorite Stations

Radio Max Rock Oldies Czechy Classic Rock MP3 256K

The Classic Rock Show Wielka Brytania Classic Rock MP3 320K

three clock hours FM Włochy Classic Rock MP3 256K

WPLZ - PlaZma Radio Stany Zjednoczone Classic Rock MP3 256K

WSIZ 102.3 Stany Zjednoczone Classic Rock MP3 320K

KIF Cool Francja Adult Contemporary MP3 320K

Airplay Radio Holandia Adult Contemporary MP3 320K

Atlantic Radio France Francja Adult Contemporary MP3 192K

atlantica breda Holandia Adult Contemporary MP3 320K

BN Mallorca 106.5 FM Hiszpania R&B MP3 320K

Cheesy FM Wielka Brytania Adult Contemporary MP3 320K

Das Coaching Radio Niemcy Adult Contemporary MP3 256K

Distant Thunder Radio Stany Zjednoczone Adult Contemporary MP3 320K

Dorognoe Radio Rosja Rock MP3 320K

FM95 Dania Adult Contemporary MP3 320K

Frequence 3 Francja Adult Contemporary MP3 256K

FutureRadio Niemcy Adult Contemporary MP3 256K

Hi On Line Pop Holandia Adult Contemporary MP3 320K

Hit Huesca 107.1 FM Hiszpania Adult Contemporary MP3 320K

I Want Radio Tajwan Top 40 MP3 320K

Kiss FM Stany Zjednoczone Adult Contemporary MP3 320K

livezwei.de Niemcy World Europe MP3 256K

Oest FM Dania Oldies MP3 320K

Party Vibe Radio - Pop Urban Dance Rock Indie Top Wielka Brytania Adult Contemporary MP3 320K

Party Vibe Radio - Rock Country Folk Indie Pop Wielka Brytania Alternative MP3 320K

Hi On LIne Gold Radio Holandia Oldies MP3 320K

1 Mix Radio EDM Wielka Brytania Dance MP3 320K

Le Son Parisien Francja Electronica MP3 192K

Paradise Belgia Electronica MP3 320K

Radio-Dunklemacht Niemcy Electronica MP3 256K

RML102MUSIC-TECHNO Francja Electronica MP3 256K

To tylko wybór bo przejrzenie wszystkich stron na stronie Frontier Silicon zajmuje sporo czasu a w tym powyższym zestawie znalazłem to co lubię.

Moje spostrzeżenia nt. DAB +

Radia słuchać bardzo dużo a od czasu kupna Marantza z DAB + tylko tego ostatniego choć w tym wypadku wybór dużo mniejszy .

Jakość faktycznie lepsza choć bez szału ale i tak lepsza niż vtuner choć tu oczywiście wybór prawie nieskończony .

Co do samochodów to kwestia polityki firm na lokalnym rynku . Żony samochód w leasingu ale z Niemiec 4 lata temu DAB+/FM/AM/CD . Ten sam model klasy średniej niższej z tegorocznej produkcji DAB+/FM . Mój samochód też tegoroczny klasy średniej tylko na rynek polski FM/CD.

Co do udziału stacji komercyjnych to też mocno zachowawcze zachowanie gdyż kaczystowski reżim obniżył koszt koncesji dla nich z 2 mln. euro do 100 tyś. i jakoś się nie pchają mimo że wg ekspertów koszt nadawania w DAB jest niższy .

Stacje publiczne dostały koncesje bezkosztowo .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Skoro już można bez ogródek (without the gardens), to Wam polecę FIP. Stacyjka, której jeśli już słucham radia, to tylko tej.

Długie, średnie, krótkie. FM (zwanego wtedy UKF) nie miał. A więc stereo nie było.

Ano - nie.

A po co stereo, gdy mój Dziadek chciał się tylko o pogodzie dowiedzieć?

Choć miał ją za oknem...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.