Skocz do zawartości
IGNORED

przedwzmacniacz gramofonowy trudny wybór

Benjamin Braddock

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Zacznę od tego, że może nie jestem zielony, dodatkowo staram się być świadomy:-)

jednak cały czas, jak chyba każdy, poszukuję tego właściwego przedwzmacniacza gramofonowego.

Wkładki jakie posiadam :

MM Sumiko Pearl

MC Denon DL 160

Gramofon Pioneer PLX 1000 wpięte to mam w Pioneer A70da, w między czasie przerabiałem Musical Fidelity v lps II, Dynavox tpr-3- i tego mam nadal jednak coś cholernie brumi-dostałem to w prezencie więc proszę tu nie jechać po mnie jak po dzikiej świni. A teraz do meritum, wybrałem:

Vincent PHO-8

Pro-Ject Tube Box DS2

Cambridge CP2

czy ktoś porównywał wyżej wymienione modele? może coś z DIY? Czy dalsze poszukiwania mają sens? może pozostać przy pre w Pioneer A70da które o dziwo gra na poziomie vlpsII .

od pre oczekuje: Życia a nie zamulania, dobrej rozdzielczości, muzyka to głownie Jazz, ciężki rock, electro, ambient.

Vincent jest najlepszy z tego grona, ale to raczej gęste granie niż rozdzielcze.

W budzecie ok 2k bezkonkurencyjne będą sprzęty Ahaji używki - Husarii w wersji pierwszej lub Nudy Mini, a jak się nie uda trafić to LAR LPS-1 będzie i tak o 3 długości przed tym Vincentem, nie wspominając o jazgotliwym Cambridgeu, Projecta sobie odpuść całkowicie.

Ciekawym wyborem jest też Shiit mani, ale nie pamiętam, czy MC on obsługuje. do MMek jest fajny HAIKU Sol MM, ale MCka juz nie zapniesz do tego :(

Sam obecnie stoję przed wyborem pre do gramiaka. W grę wchodzi raczej sprzęt używany lub budowa/modyfikacja pre lampowego. Zrobiłeś wstępną selekcję, dołóż do tej listy coś sugerowanego przez sprzedawców w podobnej cenie i posłuchaj. Dzisiaj nie ma problemu z wypożyczeniem sprzętu, nawet na odległość. Jak masz możliwość to konieczne pożycz coś od znajomych na odsłuch. Wszystko sprowadza się do wpłacenia kaucji i można posłuchać bez stresu u siebie w domu. Nie ma lepszego sposobu i przy tak mało problematycznym urządzeniu jak pre gramofonowe, nie widzę innej drogi. Bazowanie na opiniach z internetu i testach z magazynów audio, jest bardzo ryzykowne i w dalszej perspektywie może być bardzo kosztowne.

Gość rydz

(Konto usunięte)

nie wspominając o jazgotliwym Cambridgeu,

Kilka dni temu ktoś napisał że Cambridge CP-2 muli , julius że jazgotliwy , a u mnie gra bardzo równo dosyć potężnie i jazgotu w nim ani ani .

Gra cały system , nie samo pre !

Kilka dni temu ktoś napisał że Cambridge CP-2 muli , julius że jazgotliwy , a u mnie gra bardzo równo dosyć potężnie i jazgotu w nim ani ani .

I tu Rydzu niech się wszyscy uczą , gra cały system a nasze uszy sluchają - a mamy różnorakie :)

Piszemy o pre za kilka set złotych !

witam

Zacznę od tego, że może nie jestem zielony, dodatkowo staram się być świadomy:-)

jednak cały czas, jak chyba każdy, poszukuję tego właściwego przedwzmacniacza gramofonowego.

Wkładki jakie posiadam :

MM Sumiko Pearl

MC Denon DL 160

Gramofon Pioneer PLX 1000 wpięte to mam w Pioneer A70da, w między czasie przerabiałem Musical Fidelity v lps II, Dynavox tpr-3- i tego mam nadal jednak coś cholernie brumi-dostałem to w prezencie więc proszę tu nie jechać po mnie jak po dzikiej świni. A teraz do meritum, wybrałem:

Vincent PHO-8

Pro-Ject Tube Box DS2

Cambridge CP2

czy ktoś porównywał wyżej wymienione modele? może coś z DIY? Czy dalsze poszukiwania mają sens? może pozostać przy pre w Pioneer A70da które o dziwo gra na poziomie vlpsII .

od pre oczekuje: Życia a nie zamulania, dobrej rozdzielczości, muzyka to głownie Jazz, ciężki rock, electro, ambient.

Dopisz Black cube , na mm świetny .

Vicka nie słuchałem , za to Ds jest i tak znacznie lepszy od CP 2 .

Mf zamula to wiem , myślę że Pj ci najbardziej przypasuje .

O proszę jaka dobra cena na PJ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gra system, ale pewne pre mają określone cechy. Kambodże są jazgotliwe na górze, ale i mało rozdzielczze (zmulone na dole) - kumpel miał i CP1 i CP2, więc znam je dość dobrze. Pro-jetcty są cieniuśkie, jeśli mowimy o budżecie do 2k MC i MM to tylko LAR z takich modeli w miarę sensownie wygląda. Do 1k bezkonkurencyjny będzie chyba Shiit Mani

Gra system, ale pewne pre mają określone cechy. Kambodże są jazgotliwe na górze, ale i mało rozdzielczze (zmulone na dole) - kumpel miał i CP1 i CP2, więc znam je dość dobrze. Pro-jetcty są cieniuśkie, jeśli mowimy o budżecie do 2k MC i MM to tylko LAR z takich modeli w miarę sensownie wygląda. Do 1k bezkonkurencyjny będzie chyba Shiit Mani

Hi hi kumpel mój też miał różne pre i też znam je dość dobrze , tylko one u mnie grają calkiem inaczej niż u niego :) .

Testowane na Shure V15 głównie , sam napęd ma ogromne znaczenie nie mówiąć o ramieniu czy okablowaniu .

U mnie sprawowal sie swietnie od 1 dnia Cambridge Audio 651P i to bez trzaskow, brumienia itp. Bezpeczne i uczciwe pre do1kpln. Obecnie mam wbudowane pre w MF i Creeku, wiec z przyczyn oczywistych znalazl sie w szufladzie.

W systemie creekowskim gral bardzo przyzwoicie, ale generalnie zauwazylem ze c/a lubi sie z creekami.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

<br /> pre w Pioneer A70da które o dziwo gra na poziomie vlpsII <br />

Co to oznacza , że Pioneer tak dobrze czy MF tak sobie?

Też gram na tym wbudowanym - co prawda w A70 ale zaryzykuję stwierdzenie że preamp phono w A70DA jest identyczny.

Co to oznacza , że Pioneer tak dobrze czy MF tak sobie?

Też gram na tym wbudowanym - co prawda w A70 ale zaryzykuję stwierdzenie że preamp phono w A70DA jest identyczny.

gra dobrze, poprawnie, jednak brakuje mi dobrej rozdzielczości, gra dynamicznie i równo na całym paśmie. szukam jednak więcej szczegułów na wyższych częstotliwościach.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Cambridge Audio 651P i to bez trzaskow, brumienia itp.

CP-2 następca , ale to jest to samo pewnie , to bardzo ciche pre jeżeli chodzi o szumy / inne zakłócenia , jest też opóżnienie załączenia , po kilku sekundach po włączeniu charakterystyczny cichutki klik .

Trzeba kupować z drugiej ręki i słuchać , różne / różniaste , innego wyjścia nie ma :)

sam napęd ma ogromne znaczenie nie mówiąć o ramieniu czy okablowaniu .

Otóż to , i wkładka znaczenie ma , od dwóch tygodni ćwiczę nowość Goldringa E-3 ( robiona przez AT ) i już gra muza w inny sposób , wystarczy też podłączyć gramofon pod Coplanda , w którym phono też jest dobre , i znowu jest ciut inne granie . :)

Teraz mnie bierze na drugie ramię , i tak to sie pewnie skończy , ten pomysł chodzi za mną od kilu lat . ;)

Edit .

Już pomiędzy tymi wkładkami będzie spora różnica w brzmieniu .

Wkładki jakie posiadam :

MM Sumiko Pearl

MC Denon DL 160

Link Bartka do aukcji Pro-jecta , sprzedajacy wystawia jeszcze zasilanie Tomanka , to całkiem dobra cena za komplet .

<br />gra dobrze, poprawnie, jednak brakuje mi dobrej rozdzielczości, gra dynamicznie i równo na całym paśmie. szukam jednak więcej szczegułów na wyższych częstotliwościach.<br /> <br /> <br />

Ciekawy to dla mnie wątek. Nie omieszkaj się Benjaminie pochwalic tu na forum jak już coś znajdziesz lepszego co spełni oczekiwania.

Cambridge Audio 651P, moge wlasciwie odsprzedac jesli ktos reflektuje. Stan perfekcyjny.

Bedzie to jednak mozliwe za kilka tyg, ze wzgledu na stan zdrowia (polamalem sie).

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Teraz mnie bierze na drugie ramię , i tak to sie pewnie skończy , ten pomysł chodzi za mną od kilu lat . ;)

Napisz co ci chodzi po głowie ? :)

Znaczy jakie ramię i na jaki napęd ?

A ja niezmiennie polecam Musical Fidelity v90 LPS. Do 1000 zł świetny wybór.

Tutaj w śmiesznej cenie,piszą że nowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lenco,Naim,Harbeth,Ton Trager.

Używałem ClearAudio Nano 2 - zanim nie przesiadłem się na DIY na podzespołach NUDY, uważam, że wszystkie moje pre-ampy /miałem ich trochę / zostawiał w tyle. Jest dość dyskretny w wyglądzie, wręcz niewielki ale grał rewelacyjnie. Mocny, czysty dźwięk. Mam nawet go zbyciu, jakby co info priv.

witam po kilku dniach

do zestawu dołączył jeszcze

Ukryta Zawartość

pytanie czy ktoś z was miał z tym styczność?

jestem bardzo ciekawy. opini w necie jak na lekarstwo ale jak już są to bardzo optymistyczne. napisze do dystrybutora czy jest szansa na wypożyczenie.

Ukryta Zawartość

Wypożycz do odsłuchu dzielonego Vincenta PHO-8/PSU-8

Kosztuje śmieszne pieniądze jak na to co (moim zdaniem) oferuje.

Daj mu się tylko wygrzać przed odsłuchem 30-60 min..

zaintersuj sie klonem EAR834 - gotowe plytki diy mozna kupic na ebayu - chinskie ale bardzo dobre -

Ukryta Zawartość

nic lepszego nie znajdziesz.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

no i po wielu testach, odsłuchach, po dużej ilości płyt, jest

Pro-Ject Tube Box DS2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładny. Nienachalny.

"Jest" to trochę mało

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gra dobrze, poprawnie, jednak brakuje mi dobrej rozdzielczości, gra dynamicznie i równo na całym paśmie. szukam jednak więcej szczegułów na wyższych częstotliwościach.

Nie wiem czy , akurat w tym przypadku nie lepiej w fikuśny szlif igły zainwestować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.