Skocz do zawartości
IGNORED

ODSŁUCH Jak się do niego przygotować

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak to wygląda z Waszej, praktycznej strony?

Piotrek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajnie wszystko przedstawione. Ogólnie to widzę, że macie świetne podejście do klienta co tutaj akurat gra olbrzymią rolę.

Jak wchodzę do salonu audio , gdyż chcę zakupić jakiś nowy klocek i podczas odsłuchów już widzę miny po obsłudze, że muzyka nie taka to już mi się odechciewa. No bo przecież tylko" audiofilskie plumkanie" może dobrze zagrać ... ;)

Edytowane przez Pd9700

Audiofilskie plumkanie, dobrane przez sprzedawców ma swój cel. Zostawmy je jednak na półkach a wyciągnijmy to co będzie u nas grało na co dzień w domach. Wtedy na prawdę weryfikujemy zestaw.

• 4 lata później...
W dniu 7.12.2017 o 20:55, S4Home napisał:

Jak to wygląda z Waszej, praktycznej strony?

Piotrek

Czy możecie sprawić, żeby informacje w Waszym poście były widoczne?

W dniu 7.12.2017 o 22:58, Pd9700 napisał:

...widzę miny po obsłudze, że muzyka nie taka to już mi się odechciewa. No bo przecież tylko" audiofilskie plumkanie" może dobrze zagrać ... 😉

W dniu 8.12.2017 o 07:09, S4Home napisał:

Audiofilskie plumkanie, dobrane przez sprzedawców ma swój cel.

Audiofilskie plumkanie na wszystkim zagra dobrze i to wszystko w kwestii celu puszczania potencjalnemu nabywcy starannie dobranych nagrań.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Dlatego najlepiej słuchać "swoich" utworów i nie dać się omamić. Są utwory, które na prawie wszystkim zagrają dobrze i zrobią wrażenie na kimś kto nie miał do czynienia wcześniej z audio. 

Trzeba wziać kilka swoich płyt, które zba się na pamięć, i przede wszystkim określić czego się szika 

A co gdy nie masz płyty? Hmm... wystarczy poprosić o puszczenie czegoś co znasz. 

Nie ma co oszukiwać, większość klientów to ludzie, którzy szukają czegoś "uniwersalnego". Czegoś co "fajnie" zagra podczas słuchania radia. Mniej jest "świadomych" ludzi, którzy dokładnie wiedzą czego szukają.

• Redaktorzy

P.S. Ja kiedyś na salonowy odsłuch przytargałem gramofon, pre phono i integrę. Prawie zabrałem do tego ZG ale sprzedawca zapewnił mnie że ma podobne i nie muszę targać. 6h sobotniego odsłuchu. Zeszło kilka litrów wody. Upał był wtedy niemiłosierny.

No i niestety Unitra Daniel z AT-110E nie przegrała starcia z Music Hallem z Goldringiem Eroica MC HO, zatem Music Halla za 5500zł nie kupiłem.

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

A co gdy nie masz płyty? Hmm... wystarczy poprosić o puszczenie czegoś co znasz. 

A które wydanie Dark Side of the Moon? One wszystkie inaczej grają...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Co do utworów puszczanych na odsłuchach to sprzedawca raczej nie będzie dyskutował z kimś kto siedzi w temacie od dłuższego czasu. Natomiast klient, który jest laikiem w temacie audio, często niestety jest ukierunkowywany na to co "zalega" i prawie w każdym utworze znajdziesz dla niego zalety grania jakiegoś seta.  Np. utwór "Long After You`re Gone" nawet na tanich zestawach dla wielu brzmi świetnie 😉 

"A które wydanie Dark Side of the Moon? One wszystkie inaczej grają..." - jeżeli słuchanie muzyki (nie sprzętu) sprawia Ci przyjemność to każde. Tutaj chodzi tylko i wyłącznie o to, że jest to Pink Floyd.
Dla mnie np. "Unforgiven" lub The White Buffalo - The House of The Rising Sun wszędzie brzmią dobrze bo skupiam się na słowach i wspomnieniach z nimi związanych a nie na jakości dźwięku dlatego wszystko zależy od użytkownika.

Edytowane przez GhostR1
  • Redaktorzy
10 minut temu, GhostR1 napisał:

"A które wydanie Dark Side of the Moon? One wszystkie inaczej grają..." - jeżeli słuchanie muzyki (nie sprzętu) sprawia Ci przyjemność to każde. Tutaj chodzi tylko i wyłącznie o to, że jest to Pink Floyd.

No, ale meloman kochający muzykę posłucha błogo z głośnika przenośnego JBL.

To jak z odsłuchem sprzętu stereo w salonie?

Wydawnictwo jest ważne. Różnice w brzmieniu są spore. Wnioski można niewłaściwe wyciągnąć.

O to mi chodziło.

18 minut temu, GhostR1 napisał:

A co gdy nie masz płyty? Hmm... wystarczy poprosić o puszczenie czegoś co znasz

Ups... realizacje bywają różne i różniaste - odradzam.

22 minuty temu, GhostR1 napisał:

Mniej jest "świadomych" ludzi, którzy dokładnie wiedzą czego szukają.

Mi zajęło jakieś 6 lat chaotycznego przerzucania klockami i wsłuchiwania się w bzdety typu optyk czy coaxial... mniej więcej już wiem, ale na pewno jeszcze nie dokładnie.

Masz rację. Dlatego w Twoim przypadku odsłuch sprzętu w salonie ma sens tylko ze znanymi Tobie utworami z konkretnego wydawnictwa. Wielu natomiast nawet nie jest świadomych, że ten sam utwór może być zrealizowany w zupełnie inny sposób.

Dlatego właśnie napisałem wcześniej o "świadomości" pewnych rzeczy 🙂 

"Mi zajęło jakieś 6 lat chaotycznego przerzucania klockami ..." w moim przypadku, jak to mówią " szewc bez butów chodzi" 😜

Edytowane przez GhostR1
12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Audiofilskie plumkanie na wszystkim zagra dobrze i to wszystko w kwestii celu puszczania potencjalnemu nabywcy starannie dobranych nagrań.

U nas klienci zawsze słuchają własnych playlist, ale często też nalegają by zaprezentować kilka kawałków z naszych playlist.

23 godziny temu, FunB napisał:

Szczerze to nie mam pojęcia i wydaje mi się że to już bardziej pytanie do administracji dlaczego tak jest? @Espectro @stench

2 godziny temu, S4Home napisał:

U nas klienci zawsze słuchają własnych playlist, ale często też nalegają by zaprezentować kilka kawałków z naszych playlist.

A później w domu rozczarowanie: dlaczego Metallica "Death Magnetic" tak nie brzmi?

19 minut temu, szymon1977 napisał:

A później w domu rozczarowanie: dlaczego Metallica "Death Magnetic" tak nie brzmi?

Dlaczego rozczarowanie? 

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Jako wieloletni fan Metallici zapytam: czy Death Magnetic kiedykolwiek brzmi? :) 

Lubię ten album, ale realizacja to zbrodnia na ludzkości.

5 godzin temu, S4Home napisał:

Dlaczego rozczarowanie? 

Bo...

1 godzinę temu, iFi Audio napisał:

...realizacja to zbrodnia na ludzkości.

Death Magnetic to realizacyjna porażka i do tej pory kompletnie nie rozumiem jak taki marketingowy potwór jak Metallica sobie na to pozwoliła? 

Może miksowane to było na gównianych sluchaweczkach, więc brzmi beznadziejnie na wszystkim 😁

Swoją drogą zawsze pojawi się rozczarowanie po zakupie sprzętu z salonu, w którym robiło się odsłuchy w zaadaptowanym pomieszczeniu. 

Potem wstawia się to samo do salonu, albo niesymetrycznego pomieszczenia z modami i jest nie to samo.....

Potem klient czasami wróci to wróci z nowymi kablami wartości połowy zestawu, ale to nie pomoże 🤣

• Redaktorzy

Ja kiedyś lubiłem się golić w wannie, w sensie zarost na twarzy - przy "Death magnetic" puszczanym z boomboxa Philips.

Miałem na myśli, że może zmiksowali to pod najgorsze badziewie, żeby brzmiało jako tako na najgorszym gównie?! Bo jak wytłumaczyć taką wtopę....

• Administratorzy
W dniu 16.09.2022 o 09:50, S4Home napisał:

Szczerze to nie mam pojęcia i wydaje mi się że to już bardziej pytanie do administracji dlaczego tak jest? @Espectro @stench

W jaki sposób widoczne ? Bardziej podświetlone ?

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

38 minut temu, Espectro napisał:

W jaki sposób widoczne ? Bardziej podświetlone ?

@Espectrojest ok (był pusty kwadrat).

W dniu 15.09.2022 o 10:47, FunB napisał:

Tak się dzieje z biegiem lat. Mogę przekleić tu post który wtedy napisałem.

W dniu 15.09.2022 o 20:40, szymon1977 napisał:

Dokładnie o tym pisałem 🙂

W dniu 16.09.2022 o 08:36, kangie napisał:

A co gdy żadnej płyty się nie ma? Jak zabrać "streaming"? 😉

A co za problem. Robisz listę utworów i salon podłącza ci streaming. 

Piotr 

No tak, apropo playlist to znacie może sposób na migracje playlist między serwisami streamingowymi, czy jedyna opcja jest płatna przez jakieś strony? 

W dniu 17.09.2022 o 00:16, Ajothe napisał:

Miałem na myśli, że może zmiksowali to pod najgorsze badziewie, żeby brzmiało jako tako na najgorszym gównie?! Bo jak wytłumaczyć taką wtopę....

Tak zgaduję. Ostatnio wypuścili kilka nowych wydań swoich albumów jako Blackened Recordings, może i Śmierć Magnesu się doczeka odświeżenia.

W dniu 18.09.2022 o 11:11, Ajothe napisał:

No tak, apropo playlist to znacie może sposób na migracje playlist między serwisami streamingowymi, czy jedyna opcja jest płatna przez jakieś strony? 

Nie znam. 

30 piosenki które lubię pamiętam 🙂

W dniu 18.09.2022 o 16:47, KALIBER napisał:

Jak ktoś goni królika to wszystkie te odsłuchy nie mają sensu ,

a początkujący i tak kupi oczami .😊

Hahahaha no tak bo i tak zmieni. I będzie paznokcie obgryzał. Ale no można można. Tak? 🙂

ja się trochę wyleczyłem. Ale nie z zainteresowania. 

• Pokaż nowe odpowiedzi