Skocz do zawartości
IGNORED

Solidne kolumny wolnostojące do małego salonu

pamis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym poprosić doświadczonych Forumowiczów o praktyczną poradę

Pragnę rozejrzeć się na aukcjach, bez presji czasu, za używanymi, solidnymi i dobrze utrzymanymi kolumnami do małego salonu o powierzchni 17 m2. Zależy mi na pięknym brzmieniu dobrej marki. Same kolumny mogą być leciwe. Budżet niestety mały: 1500-2000 zł. Rodzina nie znajdzie zrozumienia dla wyższego wydatku (nie mamy dotacji 500+).

Posiadany sprzęt: Amplituner Nakamichi RE-10 (2-kanałowy, 100 Watt, 8 Ohm, pasmo 20-20.000 Hz, barwa tonalna zrównoważona, wysoka rozdzielczość analityczna przy zachowaniu kolorytu muzykalności, debiut na Audio Video Show Warszawa 2000)

Materiał muzyczny na dysku laptopa, przekazywany na złącze, do karty muzycznej Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio Notebook (obejście integry). Dalej tor tworzy amplituner Nakamichi RE-10. Kable na torze porządne, ale nie audiofilskie. Posiadany sprzęt nie do zmiany (jeśli już to sama karta dźwiękowa)

Osobiste upodobania: przestrzeń sceniczna, szeroka paleta barw tonalnych w harmonijnym zrównoważeniu, w miarę selektywna szczegółowość.

Gatunki muzyczne: muzyka klasyczna, muzyka filmowa w instrumentarium klasycznym. Materiał bez kompresji, w profesjonalnych formatach

Jestem melomanem, ale nie audiofilem. Potrafię zadowolić się solidnym brzmieniem, bez wygórowanych oczekiwań, stosownie do skromnego budżetu. Wyznaję pogląd, że dobre rzeczy produkowano kiedyś na Zachodzie, nie koniecznie obecnie. Na razie użytkuję kolumny naszego starego Tonsilu 50 W z 1986 roku, ale są już tragicznie wyeksploatowane i zaczynają "popiardywać". Przez sentyment pomyślałem nawet o Tonsilu Maestro III, ale budżetu starczyłoby tylko na jedną kolumnę

Proszę o sugestie i propozycje konkretnych modeli lub zacnych producentów, bo (nie ukrywam) słabo znam temat.

W cenie około 1800 masz 2 nowe kolumny Tonsil Maestro S, użytkuje je z Yamaha MX-830, CX-830, CDX-1060 i innym ( mam w opisie ) i nie narzekam ... Muzyka organowa nawet dobrze brzmi na tych kolumnach. Tylko kup je w sklepie po obejrzeniu, bo czytalem, że ostatnio Tonsil ma

problem z niedoróbkami. P.

Przepraszam, spróbuje poprawić tekst :

Witam serdecznie,

Chciałbym poprosić doświadczonych Forumowiczów o praktyczną poradę.

Pragnę rozejrzeć się na aukcjach, bez presji czasu, za używanymi, solidnymi i dobrze utrzymanymi kolumnami do małego salonu o powierzchni 17 m2. Zależy mi na pięknym brzmieniu dobrej marki. Same kolumny mogą być leciwe. Budżet niestety mały: 1500-2000 zł. Rodzina nie znajdzie zrozumienia dla wyższego wydatku (nie mamy dotacji 500+).

Posiadany sprzęt: Amplituner Nakamichi RE-10 (2-kanałowy, 100 Watt, 8 Ohm, pasmo 20-20.000 Hz, barwa tonalna zrównoważona, wysoka rozdzielczość analityczna przy zachowaniu kolorytu muzykalności, debiut na Audio Video Show Warszawa 2000).

Materiał muzyczny na dysku laptopa, przekazywany na złącze, do karty muzycznej Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio Notebook (obejście integry). Dalej tor tworzy amplituner Nakamichi RE-10. Kable na torze porządne, ale nie audiofilskie. Posiadany sprzęt nie do zmiany (jeśli już to sama karta dźwiękowa).

Osobiste upodobania: przestrzeń sceniczna, szeroka paleta barw tonalnych w harmonijnym zrównoważeniu, w miarę selektywna szczegółowość.

Gatunki muzyczne: muzyka klasyczna, muzyka filmowa w instrumentarium klasycznym. Materiał bez kompresji, w profesjonalnych formatach.

Jestem melomanem, ale nie audiofilem. Potrafię zadowolić się solidnym brzmieniem, bez wygórowanych oczekiwań, stosownie do skromnego budżetu. Wyznaję pogląd, że dobre rzeczy produkowano kiedyś na Zachodzie, nie koniecznie obecnie. Na razie użytkuję kolumny naszego starego Tonsilu 50 W z 1986 roku, ale są już tragicznie wyeksploatowane i zaczynają (popiardywać). Przez sentyment pomyślałem nawet o Tonsilu Maestro III, ale budżetu starczyłoby tylko na jedną kolumnę.

Proszę o sugestie i propozycje konkretnych modeli lub zacnych producentów, bo (nie ukrywam) słabo znam temat.

Nie znam tego wzmaka/amplitunera.

Ale w cenie 2000 zł znajdziesz świetne używane kolumny.

ELAC na JETcie, Tannoy Revolution DC6T, małe Dali Ikon 2 MKII, czy Dynaudio 3/7 choć tu pewnie dłużej trzeba by szukać.

Z nowych: Meloldika Bl40MKII, Indiana line głównie Nota lub Diva.

Piotrek

Dziękuję za głosy w sprawie.

Znalazłem na forum wątek z którego wiele się dowiedziałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem zatem, że powinienem szukać kolumn raczej w obudowie zamkniętej, z kopułkowym średniotonowym i wysokotonowym, z niskotonowym ze średnicą przynajmniej 20 cm i że za zwykle bajeranckie, dobrze ustawne wąskie, a wysokie egzemplarze kolumn płaci się pogorszoną jakościowo reprodukcją dźwięku i samymi odsłuchami. Poziom porad na forum naprawdę bardzo wysoki.

Udało mi się złapać dostępność pewnych polecanych egzemplarzy, ale trudno mi jest porównać je ze sobą pod kątem jakości brzmienia i swoich preferencji (muzyka klasyczna na 20 m2, w budżecie do 2.000). Innym problemem jest jakość utrzymania kolumn - niektóre po prostu fizycznie źle wyglądają. Osiągalne są:

1. Tannoy M3

2. Dual CL-380 Vintage

3. Mission 753

4. Acoustic Energy 109

5. Canton Karat M80DC

6. Tannoy Revolution DC6T

Czy mogę liczyć jeszcze na jakieś dodatkowe pokierowanie i radę ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.