Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do 1000 zł

hiperonim

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. To mój pierwszy post na forum, które przeglądam już od jakiegoś czasu.

Aktualnie mam tanią miniwieżę Philipsa MCD5110/12 kupioną kiedyś "żeby radio grało i jakiś film z DVD odtworzyło". Niestety nie da się na tym słuchać muzyki. Chcę powoli zbudować jakiś lepszy zestaw, zaczynając od kolumn podstawkowych. Kwota do 1000 zł. Preferowane nowe, ale jeśli dostęne są wyraźnie lepsze używane w dobrym stanie, to też ok.

Pierwsze pytanie: czy dobrze rozumiem, że jeśli ich impedancja byłaby 8 Ohm, to powinny bezpiecznie działać nawet podłączone do takiej miniwieży i dać poprawę dźwięku (choć oczywiście nie pokażą wszystkiego). Natomiast 4 Ohm byłyby już ryzykowne dla wieży (wzmacniacza)?

Pomieszczenie ma ok. 20 - 22 m2 (salon z kuchnią). Problem polega na tym, że wynajmuję mieszkanie i pewnie za 2-3 lata się przeniosę. Zakładam, że wtedy kolumny trafią do sypialni/jakiegoś małego pokoju, więc podłogowe odpadają. Teraz też nie miałbym ich gdzie wstawić. Aktualnie kolumny stałyby po bokach tv na szafce (ok. 1,5 m. od siebie), przy odsłuchu mniej więcej na wysokości głowy, ich tyły będą ok. 20-30 cm od ściany, ale odległość od słuchcza nie będzie niestety optymalna (za duża) - ok. 3,5 m.

Słucham głównie (czy raczej chciałbym móc wreszcie słuchać:) jazzu, starszego rocka (np. Pink Floyd, Camel, Mark Knopfler) i muzyki poważnej. Poza tym dużo ze spotify/YT, ale to już najróżniejsze gatunki, no i filmy, ale one nie są priotytetem.

Nie do końca wiem, jakie mam oczekiwania co do brzmienia, ale na pewno zależy mi na dobrej scenie, separacji instrumentów. Wiem, że ustawienie kolumn nie będzie optymalne, ale i tak liczę na dużą różnicę w porównaniu z aktualnymi pierdziawkami. Niestety nie mam możliwości odsłuchu, więc muszę polegać na recenzjach/opiniach z internetu.

Moje typy:

Boston Acoustics A26, Wharfedale Diamond 220, Magnat Quantum 673 (tu niepokoi mnie imepdancja 4 Ohm).

Będę wdzięczny za uwagi co do ww. kolumn/porównanie ich lub polecenie innych.

https://www.audiostereo.pl/topic/136254-kolumny-podstawkowe-do-1000-z%C5%82/

Już od 650 - Taga Harmony 808 - 6 Ohm przez JBL Arena 130 - 18 cm woofer i 8 Ohm,

Pylony Monitor to też 8 Ohm i rzeczywiście większość ma tylko 4 Ohm :-(

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za propozycje.

Słuchaliście kolumn zaproponowanych przeze mnie i uważacie, że polecane przez Was będą lepsze, czy raczej chodzi o to, że znacie tylko zaproponowane przez Was i uważacie, że będą ok?

Pytam, bo mam wrażenie, że o tych moich propozycjach znacznie więcej można znaleźć w internecie. Zakładam, że duża część to marketing, ale są też chyba w miarę obiektywne recenzje, np. do Bostonów A 26:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , były też polecane przez Audio Video, do Wharfedale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Magnaty są z kolei dość powszechnie polecane na forach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za 1000zł w kosmos nie polecimy

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Masz spore pomieszczenie. Rozważ np. Elac B6. Tu cena całkiem niezła.

Ukryta Zawartość

Ciekawe mogą być też Indiana Line Tesi 260, JBL Studio 230. Może używane Dali Zensor 3.

Ukryta Zawartość

Ha! Nawet myślałem na początku o monitorach aktywnych, choć raczej o JBL LSR 305, ale z tego co przeczytałem, to ich połączenie z tv byłoby problematyczne, poza tym to monitory bliskiego pola, więc pewnie siedziałbym za daleko? Bez problemu można podpiąć do tv aktywne monitory Edifier, ale one chyba nie dają zbyt dobrego dźwięku w porównaniu do kolumn pasywnych?

To podepnij sobie coś ze stajni Microlaba i zapomnisz o problemach; im większe tym lepiej.

Edifier ma rzeczywiście oceny takie sobie ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam.Mam do sprzedania kolumny Q ACOUSTICS 3020. Moje ogłoszenie jest w dziale ogłoszenia.Są 6 ohmowe.Nagrodzone przez magazyn What HI-FI w 2015 jako produkt roku.Aby przekonac sie jak grają zachęcam do obejrzenia filmikow na youtube.jest ich bardzo dużo. W cenie do 1200 złotych nie znajdzie pan nic lepszego tyle kosztuje para nowych .Ja sprzedaję o wiele taniej poniewaz musze zamienic je na podlogowe w związku z przeprowadzką do o wiele wiekszego pokoju.Q ACOUSTICS 3020 wypełnią duzym dzwiekiem pomieszczenie nawet 20 m . zachęcam też do zapoznania się z recenzjami .

Rozważ np. Elac B6

Ciekawe mogą być też Indiana Line Tesi 260, JBL Studio 230. Może używane Dali Zensor 3

Ciekaw jestem jak te kolumny wypadłyby w konfrontacji ze sobą. Dali słyszałem, grają bardzo dobrze i są najdroższe z w/w(ciężko jednak dostać używane), ale nie miałem okazji ich bezpośrednio porównać z elac czy jbl. Może ktoś je zna i podzieli wrażeniami?

Oj polecimy komsos bo Quantu, 673 to niezwykle dobra kolumna w saoijej cenie.

Abyś miał przeskok jakościowy trzeba dołożyć dwa razy tyle. Możesz jedynie zmienić barwę np na Elac B6 który jest osadzony bardziej w dolnych rejestrach.

I Quantum 673 bym się nie przejmował imedancją. Ona pracuje od 4-8 omów i nie spotkałem się aby były z tym jakieś problemy. A przecież producent który podał na swojej kolumnie 6 czytam nawet 8 omów to i tak skłamał i kolumna jest 4 omowa :)

Temat wałkowany jak ciasto na pierogi :)

Piotrek

Dopisz do listy używane ale wciąż dobre Tannoye M2 lub M2.5. Naturalne, ocieplone i dynamiczne, z ładną barwą i solidną jak na monitory podstawą basową. Średnio-niskotonowy ma 16 cm średnicy. Sprawdzą się do twoich gatunków muzyki. Do tego są to łatwe do napędzenia 8-omówki.

Mam M1 i M3 w dwóch różnych systemach i słucham podobną muzę.

Dostaniesz je w dobrym stanie za 600, max 700 zł i jeszcze sporo zostanie na porządny piec. Najlepiej jakiś o żywym brzmieniu. Ja bym je połączył z Arcamem, Musical Fidelity lub NAD.

Jeżeli trafisz na używki to wyłącznie Nexton M100 STX (niestety graniczy z cudem abyś dostał te kolumny na jakiejkolwiek aukcji). Te kolumny są tak wykonane, że nawet wiele innych za 10 razy tyle czyli za 15tyś zbudowane są z gorszych podzespołów, nie żartuję (piszę o nich z takim entuzjazmem bo wiem jakie powinny być elementy zwrotnicy oraz przetworników, jestem Diy-amatorem). Jak masz wiedzę techniczną to nikt ściemy Tobie nie wciśnie. Jak jej nie masz to śmiało pytaj o każdy szczegół.

Druga opcja to STX Foton Mx140. Równie świetne przetworniki i super stolarka. Słuchałem na ostatnim AVS, świetne brzmienie ale chyba nadal niema w ofercie STX.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.