Skocz do zawartości
IGNORED

DENON DCD 1500, 1510 czy 1520

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Najlepszy będzie ten który spasuje się z resztą toru.

Może sprecyzuję. Chodzi mi względy techniczne, nie brzmieniowe - awaryjność, dostępność lasera itd.

O tak oczywistych rzeczach, jak odsłuch nie rozmawiajmy. Może, któreś konstrukcje trzeba od razu na starcie wykluczyć.

Do tego sprowadza się moje pytanie.

Jeżeli chodzi Ci o względy techniczne to najlepiej wypada 1520 Ae, posiada dac-a, a z dostępnością lasera nie będzie problemu do żadnego z tych modeli.

Gość

(Konto usunięte)

posiada dac-a

A jeśli pominiemy daca, bo na tym akurat mi nie zależy.

S10 chyba ciężko dostać w pięknym stanie, po za tym to chyba nie ten budżet

Edytowane przez Andrzej Ł

1500 to zupełnie inne granie, i tego bym odpuścił. 1510 i 1520 to takie same brzmienie hak dla mnie nie do odróżnienia z tym że 1520 masz dac. Jeśli Ci nie zależy na dac optymalne dla Ciebie jest 1510. Kiedyś stałem przed takim samym zakupem i wybrałem 1510.

Gość

(Konto usunięte)

Odsłuchiwałem to spory czas temu. Mi generalnie chodzi o charakter brzmienia i tu między 720 i 1520 charakter wg mnie był zachowany i nawet mi się podobał, napewno 1520 miał lepszy detal, dźwięk bardziej precyzyjny

Stąd moje pytanie powyżej do Bibo jaka jest różnica w charakterze brzmienia 1510/1520 i 1500

S10 jak patrzę na ebay to 1100USD w górę

Edytowane przez Andrzej Ł

Witam

Ja trochę obok tematu. Posiadam DCD-1510AE. Może mi ktoś podpowiedzieć jaki może być powód pojawiania się napisu "close" na wyświetlaczu podczas odtwarzania płyty? Nie występuje to regularnie i każdego dnia, tylko od czasu do czasu. Czasem na sekundę, dzisiaj w pewnym momencie było to z jakieś 5 sekund.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

W 1500 masz zdecydowanie płaskie brzmienie, mniejszy bas i bałagan przy wyższych rejestrach. Po załączeniu 1510/ 1520 ( brzmieniowo dla mnie identyczne) od razu słychać niższe zejscie oraz lepiej poukładane wyższe tony. Nie męczą, słychać więcej detali, lepiej odseparowame od siebie. Przy 1500 masz wrażenie zlania się dźwięku w wyższych rejestrach oraz mniej dociążony dół.

Posiadam DCD-1510AE. Może mi ktoś podpowiedzieć jaki może być powód pojawiania się napisu "close" na wyświetlaczu podczas odtwarzania płyty? Nie występuje to regularnie i każdego dnia, tylko od czasu do czasu. Czasem na sekundę, dzisiaj w pewnym momencie było to z jakieś 5 sekund.

Po prostu jest zepsuty. Należy oddać do serwisu.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Po prostu jest zepsuty. Należy oddać do serwisu

No wiesz kolego - na to bym nie wpadł.

Chodziło mi raczej o to, czy nikt nie miał podobnego przypadku i ile go kosztowała naprawa. No i wreszcie czy tylko i wyłącznie w serwisie Horna da to się zrobić. Serwis Horna zapewne za samą diagnozę skasuje i pewnie dopiero po diagnozie poznam koszty naprawy.

Witam

Ja trochę obok tematu. Posiadam DCD-1510AE. Może mi ktoś podpowiedzieć jaki może być powód pojawiania się napisu "close" na wyświetlaczu podczas odtwarzania płyty? Nie występuje to regularnie i każdego dnia, tylko od czasu do czasu. Czasem na sekundę, dzisiaj w pewnym momencie było to z jakieś 5 sekund.

Ja na Twoim miejscu sam bym spróbował to naprawić

Musisz poszukać takiego dzyndzla w na około tacki, ale w kieszeni nie na samej tacce

Być może będzie wystarczyło przedmuchać sprężonym powietrzem lub dać jakiegoś kontaktu

Jeżeli to nie pomoże to serwis.

1500ae to starsza i gorsza konstrukcja od 1510/1520ae które są praktycznie identyczne za wyjątkiem dac. Stąd ich identyczne brzmienie..

Mnie by interesowalo porownanie 1510/1520ae kontra S10 kontra 1650ae :)

Kontra DVD-5000 dodajmy :)

Musisz poszukać takiego dzyndzla w na około tacki, ale w kieszeni nie na samej tacce

Być może będzie wystarczyło przedmuchać sprężonym powietrzem lub dać jakiegoś kontaktu

Zrobiłem jak poradziłeś, tzn. okazało się, że w wewnętrznej obramówce tacki nagromadziło się trochę kurzu, zrobił się z tego taki zbitek i przykleił się w miejscu smarowania. Jak narazie niepokojące mnie objawy ustąpiły. Przy okazji wyczyściłem laser.

Witam

Pytanie jest krótkie, który z w/w odtwarzaczy będzie najlepszym wyborem.

Mam 1510 jestem całkiem zadowolony z brzmienia .Kupno 1520 to niepotrzebne przepłacanie .

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

2 popoludnia porównywałem dcd-1510ae i dcd-1650ar i d... z tego wyszła. Oba są swietne dźwiękowo :)

A jeszcze jak slucham jakichs mp3 128 kbit z pendrivea na tym pierwszym to nie mogę uwierzyc że to tak fajnie może grac :)

• 1 rok później...

1510ae za 1600-1800 mozna proponować sprzedawcom, 1520ae to juz ponad 2000. Ale wolalbym starsze 1650ar s10 lub 3000, lub nowsze 20xx, jednak lepiej brzmią.

• Pokaż nowe odpowiedzi