Skocz do zawartości
IGNORED

problem z filmami 3D half-sbs i half-ou.

Ujemny

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam problem z filmami 3D half-sbs i half-ou.

Składowe obrazy przesuwają się względem siebie jeszcze przed złożeniem w jeden obraz, a tak chyba nie powinno być - raz z jednej raz z drugiej strony pojawia się czarny pas. Czerwoną linią zaznaczyłem przesunięcie - zmieniające się ze sceny na scenę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Skutek jest taki. że po złożeniu obrazy są przesunięte względem siebie i choć efekt 3D jest widoczny to jednak obraz wydaje się migotać i nie nadaje się do oglądania. Wygląda to mniej więcej tak:

Ukryta Zawartość

Chociaż tutaj jest jeszcze gorzej niż u mnie.

Kiedyś na karcie amd też miałem taki problem, tam wynikało to z domyślnego ustawienia skalowania w sterownikach na 10%. Po jego wyłączeniu wszystko było ok. Obecnie mam Geforcea gtx 970 i w ustawieniach nie mogę znaleźć żadnego problemu. Wszystko wydaje się być ok, skalowanie wyłączone.

Nie ma też problemu z odtwarzaniem tego typu filmików z youtube, normalne 3D z obrazów płyt bluray też działa bez problemu, więc domyślam się, że tym razem problem nie jest w ustawieniach karty graficznej, a gdzieś w sofcie do filmów...

Siedziałem wczoraj nad tym cały dzień i nic, mam już ochotę się pochlastać. Bardzo proszę o jakąś radę. Chociaż skierujcie mnie do kogoś kto siedzi w temacie i mógłby coś pomóc...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gdybyś wiedział ilu ludzi ma 100 razy większe problemy i nie chcą się chlastac heh.. A tak na poważnie.. Problem występuje na tv i monitorze komputera? masz więcej filmów góra dół i też jest to samo.. ?

Inna sprawa to filmy góra dół powinny iść w każdym programie, a resztę czyli 3d włączasz w telewizorze.. i np zapewne masz opcje góra dół = 2d i powinno być 2d. Jeszcze inna sprawa żeby oglądać orginalne 3d np ISO z komputerana na telewizorze, trzeba dokupić licencję od nVidii jeśli nie masz emitera 3d z okularami NVidia.

Inna sprawa to filmy góra dół powinny iść w każdym programie, a resztę czyli 3d włączasz w telewizorze..

I tak było zawsze, bez problemów.

Teraz kiedy mam dwa obrazy (przed złożeniem) to one się nie pokrywają, i cały czas "wędrują" względem siebie. PO "złożeniu" to nie może działać... Filmiki 3D na youtubie są idealnie "prosto" więc wszystko jest git... Poza tym myślałem, że filmik h-sbs czy h-ou to dwa obrazy na sztywno wmontowane w jeden obraz, a one teraz zaczynają się przemieszczać wobec siebie? Przecież to jakieś czary :/

Jeszcze inna sprawa żeby oglądać orginalne 3d np ISO z komputerana na telewizorze, trzeba dokupić licencję od nVidii jeśli nie masz emitera 3d z okularami NVidia.

O tym nie wiedziałem i po prostu puszczam je na moim pasywnym telewizorze LG bez żadnego problemu i sprzętu od nvidii (tzn, trzeba tylko ściągnąć program który obsługuje bluray 3D np. power dvd).

O tym nie wiedziałem i po prostu puszczam je na moim pasywnym telewizorze LG bez żadnego problemu i sprzętu od nvidii (tzn, trzeba tylko ściągnąć program który obsługuje bluray 3D np. power dvd).

oO ! To dla mnie niezla ciekawostka. Niestety nie umiem Ci pomoc z problemem, ktory opisales ale kibicuje bo moze jak rozwiazesz ten problem to pomozesz mnie. Ja problem mam taki, ze mam TV 3D i wszystko z nim pieknie tyle, ze moze myslalbym o wiekszym a te znow nie maja 3D, z ktorego znow nie chce rezygnowac. Z tego co piszesz rozumiem, ze mozna odtwarzac filmy 3D na zwyklym TV za pomoca kompa z odpowiednia karta i oprogramowaniem. Pytanie mam wiec takie jakie do tego okulary i skad one wiedza jak sie z tym obrazem synchronizowac ? Moglbys opisac co wchodzi w sklad takiego zestawu ?

Z tego co piszesz rozumiem, ze mozna odtwarzac filmy 3D na zwyklym TV za pomoca kompa z odpowiednia karta i oprogramowaniem. Pytanie mam wiec takie jakie do tego okulary i skad one wiedza jak sie z tym obrazem synchronizowac ? Moglbys opisac co wchodzi w sklad takiego zestawu ?

Nieeee, pisałem, że nie trzeba mieć żadnego sprzętu od nvidii, ale telewizor 3D nadal jest potrzebny.

Ja mam tv z pasywnym 3D od LG (ale czy pasywne czy aktywne to nie ma znaczenia). Żeby na nim odtwarzać filmy 3D z kompa z płyt bluray jeśli masz czytnik albo z ich obrazów jeśli nie masz wystarczy tylko program do odtwarzania płyt bluray - total media theater, jriver, power dvd itp. Ale co w tym dziwnego? Skoro masz telewizor 3D to jego głównym zadaniem jest odtwarzanie 3D z płyt bluray, a jeśli odtwarzasz te płyty na kompie to potrzeba tylko odpowiedniego softu.

Natomiast mój problem pozostaje nierozwiązany. Filmów 3D jeszcze całkiem sporo w internecie więc ktoś je musi oglądać ;)

Uuu.. no to bieda. Zle Cie zrozumialem bo przez "pasywny" przyjalem TV, ktory w ogole funkcji 3D nie ma i myslalem, ze sa jakies specjalne okulary, sterowane sygnalem z kompa czy cos w tym stylu. To by dawalo mozliwosc zakupu nowego TV UHD bez 3D i dalej na nim ogladania filmow 3D. Czar prysl.

btw. w weekend ogladalem z rodzinka "Piekna i bestie" - dla mnie orgia zmyslow.

Nie ma takiej opcji, LG 3D mają na matrycy specjalną folię polaryzacyjną. Bo matrycę min 120 można mieć w porządnym tv, oprogramowanie na androidzie pewnie też by ktoś stworzył, ale bez folii polaryzacyjnej się nie da...

Z tego samego powodu nie da się pasywnego 3D na komputerze uzyskać bez specjalnego monitora... (mam namyśli technologię LG, a nie okularki zielono-czerwone)

Nie ma takiej opcji, LG 3D mają na matrycy specjalną folię polaryzacyjną. Bo matrycę min 120 można mieć w porządnym tv, oprogramowanie na androidzie pewnie też by ktoś stworzył, ale bez folii polaryzacyjnej się nie da...

Z tego samego powodu nie da się pasywnego 3D na komputerze uzyskać bez specjalnego monitora... (mam namyśli technologię LG, a nie okularki zielono-czerwone)

Zostaje Ci tylko projektor 3D - który naprawdę wgniata w fotel.

W każdym razie, może ktos ostatnio odtwarzał jakiś film h-sbs albo h-ou i ma jakieś spostrzeżenia na ten temat, doświadczył może trudności podobnych do moich? :)

Składowe obrazy przesuwają się względem siebie jeszcze przed złożeniem w jeden obraz, a tak chyba nie powinno być - raz z jednej raz z drugiej strony pojawia się czarny pas.

Są filmy gdzie efekt 3d uzyskuje się w taki właśnie uproszczony sposób, przez przesuwanie połobrazów względem siebie. Widać to szczególnie na tych 3d ou (góra-dół). Na sbs (lewy-prawy) tych przesunięć nie zauważyłem, ale być może też są, tylko nie rzuca się to tak w oczy.

Te przesunięcia są zapisane "na stałe" jako cała klatka obrazu, więc tv nie ma na to żadnego wpływu. Coś masz nie tak z ustawieniami trybu 3d w telewizorze albo w programie do odtwarzania. Korzystałem tylko z aktywnego 3d, więc nie wiem jak to jest w LG, ale tak jak piszesz nie powinno to mieć znaczenia.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Są filmy gdzie efekt 3d uzyskuje się w taki właśnie uproszczony sposób, przez przesuwanie połobrazów względem siebie. Widać to szczególnie na tych 3d ou (góra-dół). Na sbs (lewy-prawy) tych przesunięć nie zauważyłem, ale być może też są, tylko nie rzuca się to tak w oczy.

No tego bym nie powiedział, aby uzyskać obraz 3D potrzebne są dwa ujęcia z dwóch różnych kątów i takie ich wyświetlenie, żeby jeden obraz trafił do jednego oka, drugi do drogiego (tym zajmuje się tv). Niemniej obrazy w żadnym razie nie mogą się względem siebie przesuwać, bo zwyczajnie na skrajach dostajemy pojedyncze, nie nachodzące na siebie obrazy, z kolei przesunięcie obrazów względem siebie w środku również całkowicie zaburza "perspektywę".

Coś masz nie tak z ustawieniami trybu 3d w telewizorze albo w programie do odtwarzania.

Ustawienia TV są na pewno ok, bo w przypadku innych formatów niż h-sbs i h-ou wszystko jest ok.

Jestem prawie pewien, że problem jest po stronie softu, ale próbowałem już na każdym odtwarzaczu jaki mam (wmp, power dvd, mpc, jriver i coś tam jeszcze) i za każdym razem dzieje się dokładnie to samo.

Może ktoś ma jakiś film h-ou, który mógłby odpalić w dowolnym playerze i wrzucić screena jak wyglądają względem siebie składowe obrazy u niego?

No tego bym nie powiedział, aby uzyskać obraz 3D potrzebne są dwa ujęcia z dwóch różnych kątów i takie ich wyświetlenie, żeby jeden obraz trafił do jednego oka, drugi do drogiego (tym zajmuje się tv). Niemniej obrazy w żadnym razie nie mogą się względem siebie przesuwać, bo zwyczajnie na skrajach dostajemy pojedyncze, nie nachodzące na siebie obrazy, z kolei przesunięcie obrazów względem siebie w środku również całkowicie zaburza "perspektywę".

W teorii są potrzebne dwa różne ujęcia, a w praktyce jest robione tak jak napisałem. Mam sporo filmów z takimi właśnie przesunięciami i w 3d wyświetlają się prawidłowo. Oglądałem je dawno, bo teraz rzadko się bawię w 3d, więc nie pamiętam już jak było z krawędziami klatek, ale chyba nie przeszkadzało to zbytnio.

Sprawdź czy tv nie przeprowadza żadnego skalowania, musi być włączony tryb "nieskalowany". To samo w odtwarzaczach, zobacz czy nie ma jakiegoś rozciągania obrazu, dopasowywania proporcji itp. Gdzieś tu musi być problem.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.