Skocz do zawartości
IGNORED

Dali ikon 6 mk2 Wzmacniacz

marcinoss26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych forumowiczów ,

zwracam się z prośbą wyboru wzmacniacza do Dali ikon 6mk2.

Moje typy to biore pod uwagę wzmacniacze nowe jak i używane.Pomieszczenie to 22mkw a muzyka to głównie rock ,jazz i wokale .

-Atoll in 100se,

-Roksan Kandy K2,

-Hegel H 80, H100

Zależy mi na dobrym brzmieniu nie za ostrym swobodnym z dobrym środkiem przestrzenią.

https://www.audiostereo.pl/topic/136148-dali-ikon-6-mk2-wzmacniacz/

-Atoll in 100se,

-Roksan Kandy K2,

-Hegel H 80, H100

Zależy mi na dobrym brzmieniu nie za ostrym swobodnym z dobrym środkiem przestrzenią.

Hegel, ale tylko dlatego że to mniejsze zło.

Do ikonów dopiera się ciepłe lub........ gorące:) wzmacniacze a żaden z nich taki nie jest.

Musical Fidelity. NAD bez 356, wzmacniacze lampowe. Inaczej będzie ostro i bez środka.

Piotrek

Witam Dziś podłączyłem Denona 1510ae w miejsce Rotela rb+rc 06. Środek ciężkości wyraźnie przeniósł się na dół. Od razu słychać mniej szczegółów mniej wysokich tonów mniejsza detalicznosc dźwięk ciemniejszy czyli to też nie to. Najlepszym rozwiązaniem byłoby połączenie zalet obu tych wzmacniaczy....

A jaki masz budżet ? Według mnie do Ikonów musisz szukać wzmacniacza grającego równo całym pasem, neutralnie bez żadnych dużych ociepleń bo będzie kupa. faktycznie najlepiej sprawdziła by się lampa, ale prawdopodobnie nie bierzesz lampy pod uwagę, napisz budżet będzie prościej, fajnym rozwiązaniem są wzmacniacze hybrydowe gdzie na prrzedwzmacniaczu są 2 małe lampki, musical fidelity stosuje takie rozwiązania ale jest też sporo inncyh ciekawych konstrukcji, zalety takich wzmacniaczy są takie że wymieniając lampki na inne zmieniasz brzmienie. Opis brzeminia różnych lamp był walkowany na tym forum. Sam mam 2 wzmacniacze jeden właśnie taki a dokładniej Anthem Integrated 2. Pozdrawiam

A i jeszcze jedna kwestia napisz coś gdzie słuchasz tych Dali, pomieszczenie, wielkość i jak masz je ustawione, to ma duże znaczenie.

A jaki masz budżet ? Według mnie do Ikonów musisz szukać wzmacniacza grającego równo całym pasem, neutralnie bez żadnych dużych ociepleń bo będzie kupa. faktycznie najlepiej sprawdziła by się lampa, ale prawdopodobnie nie bierzesz lampy pod uwagę, napisz budżet będzie prościej, fajnym rozwiązaniem są wzmacniacze hybrydowe gdzie na prrzedwzmacniaczu są 2 małe lampki, musical fidelity stosuje takie rozwiązania ale jest też sporo inncyh ciekawych konstrukcji, zalety takich wzmacniaczy są takie że wymieniając lampki na inne zmieniasz brzmienie. Opis brzeminia różnych lamp był walkowany na tym forum. Sam mam 2 wzmacniacze jeden właśnie taki a dokładniej Anthem Integrated 2. Pozdrawiam

A i jeszcze jedna kwestia napisz coś gdzie słuchasz tych Dali, pomieszczenie, wielkość i jak masz je ustawione, to ma duże znaczenie.

Hej Ustawienie kolumn to trójkąt rownoboczny 270cm pomieszczenie 22 mkw kolumny stoją od bocznych ścian 60 cm i 150 od tylnej po 80 cm licząc od tylu kolumny. Posiadam dwa wzmacniacze na el34 Mingda mc 34a i Cayin mt35 ale z Dali nie za dobrze to współgra.Myslalem o Vincencie to też hybryda ale nie wiem czy to też będzie dobre polaczenie

Pozdrawiam

Też mam Dali tylko Helicon i z wlasnych obserwacji moje kolumny nie lubią takiego ustawienia jak trójkąt rownoboczny. Ustaw je na wprost i ewentulanie skręć o kilka dosłownie stopni, ledwo widoczny kąt. Sprawdź bo u mnie właśnie dźwięk się zamykał przy takim ustawieniu, ponoć to zasługa wstęgi. Cayin a70t mk2 tego warto sprawdzić.

Też mam Dali tylko Helicon i z wlasnych obserwacji moje kolumny nie lubią takiego ustawienia jak trójkąt rownoboczny. Ustaw je na wprost i ewentulanie skręć o kilka dosłownie stopni, ledwo widoczny kąt. Sprawdź bo u mnie właśnie dźwięk się zamykał przy takim ustawieniu, ponoć to zasługa wstęgi. Cayin a70t mk2 tego warto sprawdzić.

Zgadza się najlepiej grają minimalnie skręcone do środka Pisząc o trójkącie miałem na myśli że kolumny są w takiej samej odległości od siebie co od słuchacza

Z Cayin mt35 basu jest za dużo i wolny

skreśliłbym in100se, miałem to wcześniej z tymi daliami i basem oraz górą bardzo mnie wymęczyły, wtedy wydawało mi się ze grały fajnie, ale to tylko złudzenie. w 19metrach

Scan-Speak  R3004 15W 26W

A jakiego źródła używasz ? Najlepiej taki temat zaczynać wypisując wszystko co jest w systemie. Będzie prościej innym pomóc.

Dali Ikon 6mk2 Denon 1510ae lub Rotel RB+RC 06 CD Denon tyś 1510ae lub Yamaha cds300 Kable Monkey Cable Clarity głośnikowe janzen audio solid Core 2×1

Nada jaki Roksana nigdy nie słyszałem więc nie będę zmyślał hehe. Z tego co pamiętam Denon 1510 z moimi heliconami zagrał poprawnie, też jestem z tych co nie lubią kręcić pokrętłami ale czas chyba zacząć choć teraz ich niemam. Kurde musisz próbować, ale pokrętłem też się pobaw. Aa co masz na podłodze ? Dywan, panele ? Masz kolce ?

Hm Ktoś mi ostatnio polecał Roksan K3 ? Tak wiele różni się od K2 ?

Tak. Chodź to rozwinięcie grania modelu niższego.

Nie tak jak w NADzie że jest inaczej.

Cayin a70t mk2 tego warto sprawdzić.

Do ikonów wystarczy MT35 dużo tańszy tyle że bez pilota.

Hej,

Ja mam Ikony 6mk2 w połączeniu z Denon pma1520ae i jestem mega zadowolony. Mi osobiście taka sygnatura dźwięku bardzo odpowiada, jak miałem wcześniej Cambridge cxa80 i Hegel H80 to wyraźnie brakowało mi dociążenia, wypełnienia i soczystości dźwięku. Teraz nic nie brakuje i jest przyjemność z odsłuchów, każde pasmo na swoim miejscu. Oczywiście wszystko zależy od osobistych preferencji i muzyki którą się słucha.

Posiadam Cayin mt35s ale niestety ten wzmacniacz dobrze gra ale z Canto Grand z Ikon 6mk2 srednio

Hej,

Ja mam Ikony 6mk2 w połączeniu z Denon pma1520ae i jestem mega zadowolony. Mi osobiście taka sygnatura dźwięku bardzo odpowiada, jak miałem wcześniej Cambridge cxa80 i Hegel H80 to wyraźnie brakowało mi dociążenia, wypełnienia i soczystości dźwięku. Teraz nic nie brakuje i jest przyjemność z odsłuchów, każde pasmo na swoim miejscu. Oczywiście wszystko zależy od osobistych preferencji i muzyki którą się słucha.

Witam

A który był lepszy Cambridge czy Hegel?

Nie sądze aby brzmienie pma 1520 tak bardzo różniło się od pma 1510.

Jakiego zródła używasz i kabli?

Posiadam Cayin mt35s ale niestety ten wzmacniacz dobrze gra ale z Canto Grand z Ikon 6mk2 srednio

A może kolumny zmienić np na JBL studio 270 albo Monitor Audio Dziś słuchałem na zestawie Denona 1510ae Dźwięk spokojny w miarę rozdzielczy ale przestrzeń słaba po pezepieciu na Rotela oczywiście ostrzej ale przestrzeń dużo lepsza

Witam

IKON 6 mk2 napędzałem :

Rotel RA-06 - grało przyzwoicie choć bardziej środkiem i próbowało z dali wycisnąć trochę głębi to było na +,

NAD 355 bee - dynamiczniej niż Rotel, więcej góry i detali jednak mniej środka - trochę efekciarsko,

Kandy K2 - również dynamicznie, detalicznie u góry + trochę powietrze w środku - stosunek ceny/efektu dla mnie najlepsze połaczenie

MF M6Si - bardziej przejrzyściej i dokładniej od K2, choć jakby w podobnym kierunku jak roksi + dodatkowo super kontrola nad basami myślę, że M3si też by sobie dawał radę

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.