Skocz do zawartości
IGNORED

DAC pod moje preferencje

josef

Rekomendowane odpowiedzi

W niedalekiej przyszłości przymierzam się do zakupu DAC'a (potem zapewne dedykowanego transportu, ale to potem) - co wiem na pewno:

a) zakup z drugiej ręki, prawie na pewno za granicą (wiadomo - taniej i spory wybór) - mogę przeznaczyć do około $500 +/- pewien bufor

b) czego oczekuję od dźwięku według malejącej ważności:

- bardzo dobre skraje pasma + dynamika

- b. dobra przestrzeń + detale

- gładkość dźwięku

c) inne:

- mile widziane wyjście symetryczne

- może być HDCD

Czego nie oczekuję - ciepłej słodkiej kluchy :)

Oczekiwałbym propozycji czym się zainteresować - szczególnie chciałbym usłyszeć opinie osób mających / słuchających różnych DACów w swoich systemach. Muzyka jakiej słucham - głównie rock / gotyk / metal ale czasem lubię też posłuchać coś spokojniejszego w szczególności akustycznego.

Ze wstępnej selekcji doszedłem do wniosku iż niniejsze wymagania spełniają firmy Theta, PS Audio oraz Parasound. Charakter dźwięku z opisów i recenzji wydaje się być tym czego szukam - pytanie tylko czy na dłuższą metę dźwięk taki nie będzie pusty i bez emocji :| ?

Z drugiej strony raczej odpadają Musical Fidelity, Meridian i Sonic Frontiers (to już troszkę drożej).

Które modele są warte uwagi, czego unikać - liczę na wasze wskazówki :)

https://www.audiostereo.pl/topic/13614-dac-pod-moje-preferencje/

Witam

Pal55 słusznie prawi z Kustagonem!

Z używek mogę polecić DPA BlackBox - starsza rzecz ale całkiem OK( tylko nie wiem dokładnie jak z ceną )

Za ok. 6 -7 tys można trafgić DPA SX128 więc SX32 lub SX64 powinien być znacznie tańszy. Warto też porozglądać się za Tethami - czasami ceny są okazyjne. Te dwie firmy trochę znam i nigdy mnie nie rozczarowały.

Pozdrawiam

WaldeK

Off topic

--->Pal55 - jakie wrażenia po Harpiach? bo jakoś nikt nic... a po odsłuchu szczegóły miały być i ceny.....

Josef,

Co prawda nie znam ani Parasounda,ani PSAudio ale mysle ze Theta spelni wszystkie Twoje powyzsze oczekiwania.ProPrime nie warto kupowac,Basic II jest od niej duzo lepsza,a ceny na zachodzie sa bardziej niz atrakcyjne/z reszta sam wiesz/.

Za 500$ byc moze uda Ci sie upolowac w Stanach ProBasic III,wtedy maz juz HDCD i AES/EBU.

Powodzenia w poszukiwaniach :-)

Budżet 500$ to niestety będzie za mało na Basic III / IIIa. Wersja z HDCD jest dodatkowo niezwykle rzadko spotykana - filtr HDCD PMD100 był w opcji, ale praktycznie nikt go nie zamawiał. Przy odrobinie szczęścia można znaleźć dobry egzemplarz Chroma, Progeny, Prime II/IIa lub Basic II, z których zdecydowanie polecam ten ostatni. Pamiętać trzeba jednak zawsze, że sam dac to poczatek kosztów.

Przy tym budżecie, ze względu na wspomniane dodatkowe koszty związane z transportem, ubezpieczeniem, cłem, innym napięciem zasilającym itd., raczej skupił bym sie jednak na przeglądaniu sekcji Hi-End / D/A Wandler na e-bay.de Czasami można tam trafić fajne okazje AVM, Parasound, Audionet, AA i podobne.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam, mialem przez 0,5 roku THETA Pro Basic II (zreszta zakup byl okazja do poznania Elberotha -- przy okazji pozdrawiam)

Dzwiek byl cudowny, bardzo szczegolowy, dynamiczny... ale jedna rzecz mnie bardzo zaniepokoila i koniec koncow byla przyczynkiem do sprzedazy DAC-a... otoz padl jeden z op-ampow w sekcji analogowej - niejaki BUF03. Poniewaz bylo ich tam 4 (po dwa na kanal) i nie uzywalem wyjsc XLR-owych, padniety op-amp zostal przelutowany z nieuzywanego XLr-a i chodzil dalej. Mimo pomocy Pana Adama w samej Thecie, wyslaniu 30$ na tegoz BUF-a (uwaga - nie istnieje zaden zamiennik z dostepnych AD, BB, etc.!) nic nie przyszlo. Z kolei od serwisanta bawiacego sie w takie starsze klocki stwierdzil, ze te op-ampy pracuja na strasznie wyzylowanych parametrach i szansa, ze padnie kolejny BUF sa dosc wysokie.... Prosze nie pytajcie mnie o szczegoly, napiecia, etc... - jestem w tym temacie kompletnym lajkonikiem :)

Pieniadze z Thety wydalem (40% :) na Marantz Cd80 --- jest super, a reszte mam odlożone na ew. tuning tego wspanialego Cd-ka.

pozdrawiam

Puchatek

puchatek -> to w końcu nie dostałeś tego BUFa ????? nie śledziłem finału całej sprawy, ale byłem przekonany że wszystko było OK. niestety Theta jest ZDECYDOWANIE najgorszą firmą jeżeli chodzi o kontakt z nimi w sprawach serwisowych ... na maile albo nie odpowiadają, albo na odpowiedź trzeba czekac miesiacami. jedyna droga to do nich zadzwonić i łapać Johna Balofa, ale jak widać i ten ma kłopoty z pamięcią ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>>> elberoth, ano BUF niestety nie przyszedl a latac za gosciem po ameryce przeciez nie bede :) Caly moj glos w tej dyskusji jest tylko o tym, ze uwazac nalezy ze starszymi konstrukcjami, bo jak sie trafi w takim czy innym klocku/DAC-u taki "BUF" co juz nie ma zamiennika, to kicha..... pozdrawiam

Kurcze zaczynam się bać thety - ostatnio poszukując informacji natrafiłem na objawy przegrzewania :|

P.S. czy wersje amerykańskie mają z tyłu lub wewnątrz jakiś przełącznik 110/220 V ? Czy trzeba zaopatrzyć się w trafo konwertujące?

Niestety nie mają - trafa na europę i USA są inne.

• 5 tygodni później...

Odświeżę trochę wątek.

Co byście wybrali jeśli mielibyście możliwość zakupu w podobnej cenie:

- Theta Basic Pro II – podstawowy model bez wyjść symetrycznych tylko RCA

- Parasound DAC 1600 – tzw. full wypas – HDCD, XLR, 4 rodzaje wejść cyfrowych

Z jednej strony obecnie takie rzeczy jak XLR, AES/EBU czy HDCD nie są mi potrzebne (bo i tak ich nie wykorzystam) ale kto wie czy w przyszłości nie zmieniłbym reszty toru na symetryczny – w chwili obecnej zależy mi jednak tylko na dźwięku. Który z tych modeli bardziej pasuje pod moje wskazane cechy i jest mniej zależny od klasy transportu?

Ba mogę zapytać więcej – który jest mniej awaryjny? Bo jak zagłębiam się w temat to różne rzeczy dolegają tym zabawkom np. znane są przypadki przegrzewania i umierania Thety oraz jej bucząco-szumiące zasilacze. O Parasound’zie mniej złego znalazłem.

josef

Jeśli słuchasz metalu/gothic itp. ,to wybór może być tylko jeden: Theta !

Jest to przetwornik jakby stworzony do muzyki rockowej i napewno spełni wszystkie Twoje oczekiwania.

Totalnie zawodzą natomiast Thety przy muzyce dawnej,kameralistyce i niekiedy akustycznym jazzie.

Oczywiście przeczytałem Twoje preferencje i uważam,że zakup Thety będzie strzałem w dziesiątkę.

Dwie uwagi:

Miałem kiedyś Parasounda 2000Ultra, najwyższy model w ofercie, nb. tak naprawdę produkowany przez Ultra Analoga na zlecenie P. Dźwiękiem byłem zachwycony, jeśli niższy 1600 gra podobnie, powinieneś być zadowolony.

Teraz niezawodność i podejście do klienta:

W DACu padł odbiornik sygnału cyfrowego, AES21 (niektórzy mogą pamiętać go z SF P3) - podobno z mojej winy, rzekomo załatwił ją impuls elektrostatyczny, a dywan u mnie faktycznie dość mocno się elektryzuje. Kość hybrydowa, produkowana przez Ultra Analoga, nie do zdobycia (UA padł, zapasy magazynowe "wyszły"), nie do zastąpienia niczym innym. Napisałem do producenta (P.), i po wymianie kilku e-maili... wysłali mi kość wylutowaną z przetwornika należącego do szefa firmy, prawdopodobnie ostatnią kość na świecie, którą można zdobyć... Nie chcieli za to złamanego centa, ani za kostkę, ani za przesyłkę.

Z związku z powyższym proponuję zaufać w/w firmie.

1600-ka nie jest na Ultra Analog'ach tylko na PCM'kach 63P-K oraz Crystal 8412 jako odbiornik więc z częściami nie powinno być źle.

Zaś w Thecie siedzi jakieś 50 scalaków - ktoś coś wspominał że zjarał OP'a i nie go mógł dostać :|

=>Josef Używam 1600 od paru lat i jestem bardzo zadowolony. Dźwięk bardzo poukładany, przestrzenny i nie agresywny (chociaż nie wiem, czy do słuchania metalu to akurat najlepsza preferencja;). No i przetwornik jest absolutnie niezawodny. Od chwili kupna (z drugiej reki) przez cztery lata żadnych problemów - jak włączyem, tak cały czas stoi pod prądem i działa :))).

Pozdrawiam

"Jeśli słuchasz metalu/gothic itp. ,to wybór może być tylko jeden: Theta !

Jest to przetwornik jakby stworzony do muzyki rockowej i napewno spełni wszystkie Twoje oczekiwania.

Totalnie zawodzą natomiast Thety przy muzyce dawnej,kameralistyce i niekiedy akustycznym jazzie."

Doprawdy nie wiem skąd się biorą takie opinie ... Theta to niezwykle przeźroczyste i przejrzyste urządzenia, i zgodnie z zasadą "garbage in - garbage out" jak trafią w słabej jakości system to niestety jego wady nie mają się gdzie ukryć. Co innego np. taki Musical Fidelity - tam nawet duże niedoskonałości systemu mają prezejść niezauważone, ukryte za dominującym, misiowatym chrakterem urządzeń. Problem w tym, że na MF wszystko brzmi identycznie i po pewnym czasie zaczynamy mieć dość tego jednostajengo charakteru muzyki i jakiegokolwiek braku zróżnicowania.

Osobiście słucham głównie muzyki baroku i opery, i uważam, że Theta nadaje się do tego znakomicie.

josef: jak dotąd - a znam kilkunastu ludzi posiadających urządzenia Thety - słyszałem tylko o JEDNEJ awarii przetwornika Thety. Przytrafiło się to w Basic II Puchatka, w którym padł op-amp znajdujący się na wyjściu i który ten fakt opisał na tym forum. Część jest dostępna w Thecie i kosztuje 25$.

O awaryjności Parasounda nic nie wiem, z prostej przyczyny - nie znam nikogo kto by takowe urządzenie posiadał. Marcin pisze że posiadał i mu się zepsuł - można by powiedzieć że świadczy to o większej awaryjności niż Thety (1 z jednego to więcej niż 1 z kilkunastu) ale jestem daleki od wszelkich uogólnień.

Wracając jednak do tematu Basic II vs Parasound 1600 - ciężki wybór. nie pozostaje ci nic innego jak tylko posłuchać. teoretycznie Parasound ma lepsze przetworniki C/A, ale z drugiej strony gorszy filtr cyfrowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.