Skocz do zawartości
IGNORED

Ripowanie płyt CD

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegów

Uprzejmie proszę o prosty ale możliwie najlepszy dla walorów sonicznych sposób na zripowanie kolekcji płyt CD do plików WAV.

Czym, gdzie, w jaki sposób....?

Obecne na rynku ripowarki są drogie i nie wiem, jaka jest ich jakość....

Czy plik WAV powstały ze zripowania płyty XRCD nadal posiada walory jakościowe zapisane na płycie XRCD ?

Dzięki wielkie z góry...

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

https://www.audiostereo.pl/topic/136100-ripowanie-p%C5%82yt-cd/

Extract Audio Copy

rozumiem, że to 1 element układanki....

EAC to program tak? gdzie go instaluje? na zwykłym PC - laptopie... jaki system? co wyłączyć w nim? czy nie ma to znaczenia? jakieś nakładki wtyczki (wasabi... itp) ? jak to cholera wszystko ogarnąć?

EAC. Działa 1:1. Nie wiem, jak w przypadku "lepszych" płyt, znaczy tych XRCD, ale na zwykłych OK.

Nic nie trzeba włączać, prowadzi za rączkę, można sobie napęd przetestować, ale działam zwykle bez tego i wszystko gra.

nagrywamy.com

lepsze płyty to jest dalej standard RedBook więc nic się nie różnią w ripowaniu od płyt "nielepszych".

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

ale słyszałem o specjalnie konfigurowanych laptopach pod ripowanie płyt CD... system, oprogramowanie itp.

Ma to sens?

ale słyszałem o specjalnie konfigurowanych laptopach pod ripowanie płyt CD... system, oprogramowanie itp.

Ma to sens?

skup się na głośnikach. to ma sens.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Dzięki... czyli reasumując

Laptop z systemem WIN 10, program EAC i ripowanie.... prosta sprawa

Ale zaraz pojawia się kolejne pytanie....

- w jaki sposób "wypuścić" plik WAV z laptopa do zewnętrznego DAC'a ? Jakie gniazdo? USB czy inne ? Jakie kable itp. Jakim programem ?

Przepraszam za elementarz ale konieczność wymusza:)

- w jaki sposób "wypuścić" plik WAV z laptopa do zewnętrznego DAC'a ? Jakie gniazdo? USB czy inne ? Jakie kable itp. Jakim programem ?

O wszystkim IMO decyduje odbiornik. A więc wypuścić można czymkolwiek, wyjściem spdif z gniazda słuchawkowego (niektóre laptopy mają) albo jakimś konwerterm USB-spdif albo od razu usb-analog. Od tego, jak DAC będzie dobry, zależ jakość. Oczywiście możesz kupować do tego różne bajery "polepszające" sygnał cyfrowy czy nawet USB, niektóre nie szkodzą, ;)

Program musi wypuszczać niezmieniony strumień i korzystać z odpowiednich sterowników, najlepiej asio.

nagrywamy.com

EAC. Działa 1:1. Nie wiem, jak w przypadku "lepszych" płyt, znaczy tych XRCD, ale na zwykłych OK.

Nie ma powodów, żeby XRCD działało inaczej.

Ciekawszym przypadkiem jest HDCD, tutaj można użyć dekodera po zgraniu na dysk.

Uprzejmie proszę o prosty ale możliwie najlepszy dla walorów sonicznych sposób na zripowanie kolekcji płyt CD do plików WAV.

Dlaczego do plików wav?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Od siebie dodam skromnie że napędy stosowane w laptopach nie radzą sobie z pewnymi płytami{nawet te w idealnym stanie,bez najmniejszej ryski} polecam zewnętrzny pełnowymiarowy napęd CD-ROM z własnym zaśilaniem.

Jednak warto kupić coś ze starszych z lat 2002-2008 koszt groszowy,a trafiają śię w bardzo dobrym stanie,niestety kupiony nowy napęd DVD bardzo renomowanej firmy też miał problemy.

Czyli widać z tego, że zgranie płyty CD wcale nie jest prostą czynnością, jest wiele zmiennych, ustawień, konfiguracji, zawsze coś tam się pieprzy....

Zatem raz jeszcze: czy jest prosty ale możliwie najlepszy dla walorów sonicznych sposób na zripowanie kolekcji płyt CD do plików formatu, który nie pogorszy pliku źródłowego (flac jednak jest kompresją).

Czyli widać z tego, że zgranie płyty CD wcale nie jest prostą czynnością, jest wiele zmiennych, ustawień, konfiguracji, zawsze coś tam się pieprzy....

Ripuję płyty od ok. 2004 roku. EAC skonfigurowany tak jak w podanym przeze mnie linku. Nie miałem problemów żeby uzyskać bezbłędną kopię. Oczywiście, na ten wynik wpływa wiele elementów (napęd, stan płyty), ale jeżeli wyjdzie coś źle to natychmiast EAC da Ci znać.

ale kompresją

Ale bezstratną

Zatem raz jeszcze: czy jest prosty ale możliwie najlepszy dla walorów sonicznych sposób na zripowanie kolekcji płyt CD do plików formatu, który nie pogorszy pliku źródłowego (flac jednak jest kompresją).

Od momentu instalacji eac w 30 sekund jestem gotowy. Nic nie ustawiam, wszystko "nie" albo "pozniej" . Działa.

Flac nic nie zmienia, aczkolwiek przy dzisiejszych cenach dysków wrażliwi mogą wybrać Wav ;)

nagrywamy.com

ale kompresją

Ale bezstratną

Inaczej mówiąc, jest kompresją bez pogorszenia jakości.

Niektóre dyski SSD stosują wewnętrzną kompresję przy zapisie danych. Jak na takim dysku zapiszesz wave, to też będzie skompresowany :)

jest wiele zmiennych, ustawień, konfiguracji

EACa konfigurujesz raz i masz z nim spokój aż do przeinstalowania systemu.

Nic nie ustawiam, wszystko "nie" albo "pozniej" .

W ogóle można i tak. W szczególe - już niekoniecznie.

Automatyczny konfigurator EACa, który uruchamia się podczas instalacji, często błędnie rozpoznaje niektóre opcje, albo rozpoznaje prawidłowo, ale np. napęd źle podaje informacje. Dlatego czasami zdarza się, że po automatycznej konfiguracji mogą być problemy z prawidłowym zgraniem płyty.

W ogóle można i tak. W szczególe - już niekoniecznie.

Automatyczny konfigurator EACa, który uruchamia się podczas instalacji, często błędnie rozpoznaje niektóre opcje, albo rozpoznaje prawidłowo, ale np. napęd źle podaje informacje. Dlatego czasami zdarza się, że po automatycznej konfiguracji mogą być problemy z prawidłowym zgraniem płyty.

Jeżeli pojawiają się problemy, działam. Jeżeli nie, nie działam. Konfiguracja nie jest czymś okrutnie skomplikowanym.

nagrywamy.com

Jeżeli pojawiają się problemy, działam. Jeżeli nie, nie działam. Konfiguracja nie jest czymś okrutnie skomplikowanym.

Mogą pojawić się problemy, a nie będziesz wiedział, że były. Dlatego najlepiej od razu skonfigurować i nie mieć tych problemów.

Mogą pojawić się problemy, a nie będziesz wiedział, że były. Dlatego najlepiej od razu skonfigurować i nie mieć tych problemów.

Będę wiedział, albo będzie absurdalnie wolno działać albo eac zaraportuje błędy. Oczywiście można też skonfigurować, nie widzę przeciwwskazań ;)

nagrywamy.com

Od momentu instalacji eac w 30 sekund jestem gotowy. Nic nie ustawiam, wszystko "nie" albo "pozniej" . Działa.

Flac nic nie zmienia, aczkolwiek przy dzisiejszych cenach dysków wrażliwi mogą wybrać Wav ;)

Flac to wewnętrzna suma kontrolna plus tagi. Suma kontrolna pozwala sprawdzić czy plik nie został uszkodzony.

Będę wiedział, albo będzie absurdalnie wolno działać albo eac zaraportuje błędy.

Nie pamiętam dokładnie, bo dawno nie bawiłem się w takie eksperymenty, ale jest możliwa taka kombinacja ustawień EACa, że będą niesłyszalne błędy, a EAC nie zaraportuje błędów, przy bardzo szybkim zgrywaniu. Wystarczy trochę pokombinować w ustawieniach i mieć odpowiedni napęd, ale mi się już nie chce tego sprawdzać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.