Skocz do zawartości
IGNORED

KEF IQ9 - słaba góra

Piciu36

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Od niedawna jestem posiadaczem w/w kolumn, przed nimi były Tannoy V4 całość elektroniki pozostała taka sama czyli:

Wzmacniacz Atoll in80se

Yamaha CD-N500

DAC nostromo Wolf

Kable Melodika Purple

Mam kilka zasadniczych pytań dla tych którzy mieli albo mają w/w kolumny.

Po pierwsze gdy miałem Tannoye grały dość mocno górą poprostu wysokie tony dłużej wybrzmiewały tym samym rysowała się lepsza scena, w KEFIE zauważyłem, iż wysokie tony wybrzmiewają słabo tak jakby były za czymś schowane to samo tyczy się wokali.

Czy te kolumny poprostu tak grają???? Zebrały tyle pochlebnych opinii że nie chce mi się wierzyć że to co słyszę to wszystko na co je stać. Czy ktoś eksperymentował przy tych kolumnach może z innym okablowaniem, może moje kable głośnikowe (wiem że nie są rewelacyjne) - może one mają taki wpływ na całość dźwięku.

Co sądzicie ewentualnie na użycie kabli w srebrze ? czy to poprawi górę z zachowaniem równie dobrego dołu jak miedź.

pozdrawiam dziękuję za odpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/136069-kef-iq9-s%C5%82aba-g%C3%B3ra/

Problemem moga byc wybrzmienia wysokich tonow,ale to jest Twoje przyzwyczajenie do dzwieku Tannoy.

Mialem iq9 i wysokich tonow bylo wystarczajaco.Do dzis pamietam piekna prezentacje chrypki glosu D.Krall.

Dla @greg190872 ma wystarczająco góry,

dla @Piciu36 pewnie też, ale rzecz w ich jakości.

Można walczyć drutami, ale czarno to widzę; przyczyną moim zdaniem jest zmiana

kopułki na twardą i mało analityczną.

Ten typ tak ma i powinieneś wymieniając kolumny na nowe zachować materiał membrany,

dając coś z wyższej półki, ale tej samej szkoły brzmienia.

Wybrzmień i pełnej barwy chyba z KEF'a nie będzie, zresztą uważna lektura tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozwala na taką a nie inną ocenę.

Modernizacja też raczej nie wchodzi w grę, ze względu na konstrukcję.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

czyli na tych kolumnach poprostu tak będzie drutami raczej tego nie poprawię mówicie Panowie?

Tannoy gral trochę za ostro ale lepiej wyraźniej wybrzmiewaly wysokie tony i wokale - tutaj tak jakby za kocem są takie przytłumione

KEF ma wystarczająco dużo wysokich tonów. Po prostu nie podbija ich i nie wysuwa przed szereg. Melodika to fajny kabel, który gra przyjemnym, skupionym na średnicy dźwiękiem. Jest jednak bardzo słaba w zakresie wysokich tonów. Czyli tego, czego szukasz. Chord Clearway załatwi sprawę

To Atoll in80se tak gra nieco schowaną górą, byłem w jego posiadaniu i miałem ten sam problem, i też pytałem na forum. Kablami nie dało rady. Ja wymieniłem wzmacniacz na IN100se i dopiero wtedy się poprawiło. Osiemdziesiątkę łączył bym z kolumnami o mocniejszej "górze". Grało to z Pylon Diamond 25, CD i kable te same.

Fakt, że pasmo jest słabe nawet w 400'ce Atolla ale nałożyły się to jeszcze kolumny.

Zrób próbę z moimi "wynalazkami" i zobaczysz, czy są rezerwy, czy trzeba robić ruchy

poważne - sprzętowe.

Jak zawsze polecam tu DIY:

IC YTDY 2 x 0,5

i kable głośnikowe YTDY 8 x 0,5 czyli 4 + 4.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

niewatpliwie ten piciu moze słyszec ze jest roznica in minus we wyskoich - te kef maja tylko 19 mm kopułki

niby alu,

takie pomysły sa do kitu , npw moich altusach upgrade jest 25 mm kopułka tytan i

wysokie sa jak nalezy,

Dla @greg190872 ma wystarczająco góry,

Ten typ tak ma i powinieneś wymieniając kolumny na nowe zachować materiał membrany,

dając coś z wyższej półki, ale tej samej szkoły brzmienia.

Wybrzmień i pełnej barwy chyba z KEF'a nie będzie, zresztą uważna lektura tego:

Ukryta Zawartość

pozwala na taką a nie inną ocenę.

Modernizacja też raczej nie wchodzi w grę, ze względu na konstrukcję.

Nie będę się rozpisywał o jakichś voodoofilskich "wybrzmieniach", tylko powiem tak: stare generacje KEF, miały często zafalowania w górnej części pasma i to brzmiało dziwnie, nieprecyzyjnie (sam miałem KEF Q1 i to słyszałem, jak i widziałem pomiary). By kolumna brzmiała naturalnie i dokładnie, musi być równa na górze pasma ... dopiero nowsze KEF spełniają to wymaganie.

niewatpliwie ten piciu moze słyszec ze jest roznica in minus we wyskoich - te kef maja tylko 19 mm kopułki

niby alu,

takie pomysły sa do kitu , npw moich altusach upgrade jest 25 mm kopułka tytan i

wysokie sa jak nalezy,

Wątpię by w ALTUS góra była na poziomie choćby przyzwoitym, a 19mm membrana nie dyskwalifikuje głośnika.

KEF ma wystarczająco dużo wysokich tonów. Po prostu nie podbija ich i nie wysuwa przed szereg. Melodika to fajny kabel, który gra przyjemnym, skupionym na średnicy dźwiękiem. Jest jednak bardzo słaba w zakresie wysokich tonów. Czyli tego, czego szukasz. Chord Clearway załatwi sprawę

Zabawa kablami to kasa w błoto. Jak kolumna ma harmonijkę w górze pasma, to nie ma kabla który to wyrówna. Jak widzę nadal dyletanctwo techniczne kablarzy niewyplenione i wierzą w voodoo.

Ukryta Zawartość

@Kyle - to nie są jakieś wynalazki z lat 70', ale 10-letnie modele tyle, że duża część kopułek

doposażonych w tubę ma kłopoty z liniowością ( coś za coś ) ale dochodzi do tego materiał

membran, któremu w większości budżetowych rozwiązań daleko do ideału.

Przeskok nawet z tylko przyzwoitej tekstylnej kopułki może być przykry. Tylko tyle.

A wiarę w kable posiadam, tyle, że w odwrotną stronę i udawało mi się zwykłymi

drutami uzyskać efekty, których długo szukałem. Wystarczy, żeby nic nie psuły.

dzięki Panowie za wszystkie odpowiedzi

Kolega z DIY powiedział mi że na zwrotnicy sciszony jest wysokotowiec jakimś małym rezystorem, nie wiem dlaczego KEF tak zrobił - ale tak to wygląda, podobno wyrzucenie tego elementu z toru powinno skutkować poprawą efektywności wysokotonówki o 2,5dB - powinno wystarczyć.

Kolumn nie chciałbym wymieniać na inne gdyż ogólnie charakter jaki pokazują bardzo mi się podoba

@Kyle - to nie są jakieś wynalazki z lat 70', ale 10-letnie modele tyle, że duża część kopułek

doposażonych w tubę ma kłopoty z liniowością ( coś za coś ) ale dochodzi do tego materiał

membran, któremu w większości budżetowych rozwiązań daleko do ideału.

W KEF różnica miedzy iq9 a R900 jest dosyć przepadzista. Porównaj liniowość górnej części pasma:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... KEF iq9 wyglądają pod wzgl. dokładności jak produkt z lat 70 w porównaniu do R900. Także jeśli chodzi o KEF, to 10 lat różnicy = bardzo dużo na plus w nowych modelach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat 900' nie mają pomiarów :-(

Ale wyszukałem 500 z tym samym wynalazkiem i postęp jest rzeczywiście bardzo duży.

Masz rację, że można to zrobić zachowując cechy dobrego brzmienia, nie tak, jak w IQ.

Ale to jest postęp dla mnie, bo jak ktoś szuka cykania czy "własnego charakteru" to się srogo zawiedzie ....

Akurat 900' nie mają pomiarów :-(

..

Otwórz plik pdf na tej stronie.

link bezpośredni:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK. jest i dokładnie ten sam charakter, co w modelu niższym - 500.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.