Skocz do zawartości
IGNORED

Kilka pytan..

Cerb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to moj pierwszy post postaram sie zeby byl dobry :).

Moglby mi ktos wytlumaczyc jak pdlacza sie bi-wiring ? Kupilem wlasnie na allegro kolumny Qba Elements 2 i wlasnie do nich chcialbym podlaczyc jakos wzmacniacz (ktory dopiero kupie za kilka dni).

Moze narysuje jak ja to sobie wyobrazam :)

www.cerb.neostrada.pl/podl.jpg

Czy wzmacniacz musi miec dwie pary wyjsc ? Czy zwykle stereo wystarczy ?

No i moze jeszcze mala porada w sprawie wzmacniacza, kolumny jak pisalem Qba Elements 2, pokoj mam nie za duzy 12 m^3, glosno sluchac zdaza mi sie bardzo rzadko. Muzyka jaka bedzie sluchana to glownie electronica z gatunku drum'n'bass, deep house, ambient i acid jazz (jezeli komus mowia cos te nazwy) glownie muzyka szybka (od 130 do 200 beatow na minute) ale ambient jak wiadomo to juz raczej spokojny.

Poniewaz z kosztami w tym miesiacu sie nie wyrobie wiec naped CD kupie w przyszlym a w tej chwili wszystko to bedzie podlaczone pod komputer (Sound Blaster Audigy).

Wzmacniacze na jakie mnie stac (moge wydac maksymalnie 700 zl, wiecej nie dam rady) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myslalem na NAD lub Rotelem, mozes ktore ONKYO ? A moze JVC ? Nie ukrywam ze chcialbym cos tanszego i kupic jakies w miare przewody do glosnikow. Nie chodzi o to ze musze miec podlaczenie bi-wiring, pytalem sie dlatego ze mnie to ciekawi :). No i to chyba tyle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cos z serverem nie tak bo nie pokazuje mojego rysunku wiec uploaduje go tu (19 KB)

[obrazekLUKASZ-223191_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za odpowiedz, czyli jezeli dobrze zrozumialem twoja odpowiedz to podlaczenie bedzie wygladac tak jak na zdjeciu.

A co do wzmacniacza to doszlo kilka fajnych modeli i jeszcze sie zastanowie poniewaz tamta integra Onkyo pojdzie na pewno powyzej 800 zl (na to wyglada, a gosciu nie odpisuje jaka jest minimalna cena).

teraz jeszcze jedno pytanie czy jest sens inwestowac we wtyki bananowe ? Czy moze raczej podlaczyc na przewod glosnikowy na takie blaszki "polksiezyce" (zapomnialem jak sie nazywaja :p).

Znalazlem taki oto przewod do kolumn (sam w tej chwili slucham na takim za 1 zl za metr ale i sprzet niewyszukany). Warto w to inwestowac ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mysle ze bedzie lepszy niz to co mam w tej chwili (potrzeba mi okolo 2 x 1.5 mb)

Czy te wtyki beda pasowac do wejsc we wzmacniaczu i kolumnach (sa to niby dwa typy)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chwilowo wszystkie pytania.

[obrazekLUKASZ-223409_1.jpg]

post-5209-100001217 1170262237_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry, nie znam tych kabli. Nakamichi to bez wątpienia świetna firma ( mam w samochodzie :-) ), wydaje mi się, że ktoś opisał kabelki Nakamichi w "opinie" , natomiast ten kabel wydaje mi się po prostu solidnie wykonanym, z dobrej beztlenowej miedzi przewodem. To już dużo jak za dobrą firmę i tanie pieniądze.

Co do wtyków to nigdy nie używałem bananów , do bi wiringu lepsze będą "widełki"

Wątpię, żebyś zauważył różnicę między zwykłym połączeniem a bi-wiringiem przy podłączeniu jako źródła komputera. Może lepiej odłóż to na potem ?

Twój schemat wygląda O.K. , jeżeli napisy "remote" i.t.p. zlekceważyć a jedyne gniazda które narysowałeś to głośnikowe.

Powodzenia!

>Cerb

Banany są najwygodniejsze w użytku, zwłaszcza jeśli często rozłączasz kable. Ja mam banany od strony wzmacniacza natomiast przy głośnikach widełki, które są o tyle pewniejsze, że trudniej je przypadkowo wyciągnąć i zrobić zwarcie.

Nie kupuj kabli, dopóki nie kupisz wzmacniacza i cd, i się z nimi nie osłuchasz, chyba że trafisz jakąś okazję, czyli będziesz mógł odsprzedać bez straty.

Minimalna jest ustalona na 780 zl co i tak jest kwota spora patrzac na to ze on nowy kosztuje niewiele wiecej ale moze pojdzie taniej. A przewody i tak kupilbym w przyszlym miesiacu.

Wczoraj doszedl tez ciekawy H/K :

Ukryta Zawartość

i denon

Ukryta Zawartość

Ta Yamaha tez ciekawa tylko co u niej robia trzy wyjscia na glosniki ?

Ukryta Zawartość

Codziennie dochodzi kilka wzmacniaczy wiec bedzie w czym wybierac :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Wiem wiem ze jak pijany do plota ale caly czas ten bi-wiring nie daje mi spokoju :). Wczoraj znalazlem na allegro taki oto przewod do kolumn ---->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) --- jak widac z kazdej strony ma po dwie pary wtykow. Wyslalem pytanie do firmy sprzedajacaj ten przewod i oto jaka otowiedz otrzymalem :

================================================================================

W TAKIM PRZYPADKU ROBIMY PRZEWOD Z JEDNEJ STRONY SINGLE WIRE (OD STRONY WZMACNIACZA) A Z DRUGIEJ (OD KOLUMN) BI-WIRE.

NO CHYBA ZE PANA WZMACNIACZ MA MOZLIWOSC PRACOWANIA NA 4 KANALACH NA RAZ - WTEDY ZOSTAWIAMY JAK JEST.

JEDNO I DRUGIE ROZWIAZANIE DAJE LEPSZE BRZMIENIE GDYZ NIEZALEZNIE PLYNIE SYGNAL DLA WYSOKICH I NISKICH TONOW.

EFEKT: BRZMIENIE JEST ZYWSZE I MA SIE WRAZENIE ZE OBA PASMA ZACZYNAJA GRAC WLASNYM TRYBEM.

================================================================================

Wynika z tego ze moj pierwszy rysunek tez pokazywal prawidlowe podlaczenie. Ale teraz pozostaje kwestia czy przy takim podlaczeniu (chodzi o podlaczenie wszystkich wtyczek jak na rysunku pierwszym, w moim pierwszym poscie) wzmacniacz nie zostanie w jakis sposob (ze szkoda dla niego) obciazony ?

I jak to jest z iloscia Ohmow przy takim podlaczeniu ? Bi-Wiring wyglada jak podlaczenie rownolegle dwoch oddzielnych glosnikow pod jedno gniazdo czyli ilosc ohmow powinna spasc o polowe do 4 Ohm. Dobrze rozumuje ?

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję , że nie Kupisz tego kabla !! Moze rozpętam na Forum burzę ale wiosną licytowałem ten kabelek i dostalem emailem ostrzeżenie od właściciela który zakupił go od tego urztkownika. Z tresci listu wynikało , że kabel gra beznadziejnie , znikneła detalicznosć góry itp.

Niestety nie mógł wystawić odpowiedniego komentarza ponieważ kabel kupił poza Allegro.

Ja na szczęście nie osiągnołem ceny minimalnej ok 180 zł za dwa docinki po trzy metry bodajże.

Pozdrawiam

Ten cały bi-wiring da efekty, lub nie da, w zależności od tego, czy ktoś Ci próbuje wcisnąć dodatkowy kabelek, czy kolumny z mozliwością bi-wiringu. Jeżeli tak na powaznie posłuchasz w miarę obiektywnych warunkach i w miarę mozliwości bez autosugestii to z zaskoczeniem stwierdzisz: "może jest lepiej, moze nie. Może słychać różnicę, a może nie".

Ja słucham czasem godzinami różnych konfiguracji, zapisując na świeżo wrażenia i po pewnycm czasie muszę uczciwie sobie powiedzieć że "wiem że nic nie wiem".

No ale po to sa zabawki zeby się nimi bawić. Całe to audiofilstwo jest jedną z ciekawszych przygód w moim zyciu i chętnie poddaję się różnym sugestiom, i sprawdzam w miarę możliwości "różne różności".

Nie chciałbym tu wywoływac kolejnej dyskusji na temat kabli, ale kazdy słuchajacy musi sobie uczciwie powiedzieć: "Tu jestem obiektywny i uczciwie mogę powiedzieć że... Ale teraz może i nie byłem całkowicie obiektywny, ale mi z tym dobrze".

Ostatecznie to całe słuchanie muzyki z obiektywnego punktu widzenia jest taką samą głupotą jak wiele innych głupich ludzkich zachowań czy zainteresowań.

Na temat bi... poczytaj nieco więcej na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

R.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki wszystkim za bardzo pomocne odpowiedzi ! Co do tego przewodu z allegro to po za kupnem istnieje tez mozliwosc wypozyczenia wiec nie widze problemu :). Ale dzieki za ostrzezenie.

Co do przewodow to ostatnio kupilem sobie 7.5 metrowy przewod 2 x RCA / 1 x 3.5 jack

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (do podlaczenia z komputerem). Niewyszukane zrodlo dzwieku (komputer) to i kabel tez nie musi byc super. Mialem taki przewod wykonanany przeze mnie. No i po podlaczeniu tego przewodu z allegro do wzmacniacza Technics SU-500 myslalem ze pieniadze wyrzucilem w bloto, wszystko zaczelo szelescic, dzwiek byl ostry az do przesady. Po podlaczeniu starego przewodu wszystko wrocilo do normy. Przewod schowalem do szuflady z zamiarem sprzedania. Ale w miedzy czasie tez sprzedalem tego technicsa i pozyczylem Unitra Fonica PW9010 (na kilka dni) i postanowilem poprobowac jak spisze sie w takiej konfiguracji. No i okazalo sie ze to Technics tak wyostrzyl brzemienie (wrecz nie dalo sie sluchac) i teraz na tej Unitrze gra bardzo, bardzo przyjemnie, wysokie tony sa bardzo delikatne. A moj przewod ktory wykonalem sam bardzo mulil dzwiek. Wszystko testowalem przez kilka godzin z pomoca kumpla ktory przelaczal mi wszystkie wytczki a ja tylko ocenialem czy cos sie zmienia.

No i okazalo sie ze roznica jednak jest, a kiedys nie mialem przekonania co do tego ze przewody nie maja wplywu na dzwiek.

A co do przewodu do kolumn to caly czas szukam a niestety ograniczaja mnie fundusze (zbieram na jakis naped CD) zreszta te konfekcjonowane z reguly zawsze sa za dlugie (mi wystarczy 2 x 1.5 metra) a roznica w cenie miedzy nimi bardzo mala.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.