Skocz do zawartości
IGNORED

Transformator głośnikowy - EI czy toroid?

Gio

Rekomendowane odpowiedzi

Temat był już wałkowany, ale poza wylewaniem żalów na poszczególnych producentów nie doszukałem się sensownej konkluzji :-) Zatem - czy są jakieś generalne wady bądź zalety obydwu typów transformatorów do zastosowania we wzmacniaczu lampowym? Zanim zacznę eksperymenty - kosztowne z racji cen dobrych transformatorów - chciałbym poznać zdanie kolegów znających się na rzeczy.

Czy w kwestii rodzaju transformatora ma znaczenie czy jest to wzmacniacz PP czy SE? Bo kolega mirfak zaznaczył że toroid dla PP. Mnie akurat chodzi o trafo głośnikowe do SE, więc tym bardziej jest dla mnie istotne czy to robi różnice w zależności od topologii wzmacniacza.

• Moderatorzy

Do SE raczej na rdzeniu EI. Dużo zależy od tego czy trafo jest dobrane do lampy i jej trybu pracy.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

powietrzne...nie występuje efekt nasycania się rdzenia ;-)))

OTL ... wtedy nie występuje efekt transformatora, bo transformatora w ogóle nie ma ;-)))

Czy w kwestii rodzaju transformatora ma znaczenie czy jest to wzmacniacz PP czy SE? Bo kolega mirfak zaznaczył że toroid dla PP. Mnie akurat chodzi o trafo głośnikowe do SE, więc tym bardziej jest dla mnie istotne czy to robi różnice w zależności od topologii wzmacniacza.

W SE masz składową stałą prądu lampy. Pomnóż ten prąd przez liczbę zwojów uzwojenia pierwotnego. Wynik - uzyskasz w amperozwojach ... a to już jeden mały krok od ustalenia wartości pola magnesującego rdzeń .... A transformatory nie lubią pola magnesującego.

Jak nie staniesz - pupa będzie zawsze z tyłu.

W SE masz składową stałą prądu lampy. Pomnóż ten prąd przez liczbę zwojów uzwojenia pierwotnego

Firma Lachowskich indukcyjności pierwotne dla swoich toroidów SE podaje niskie, znacznie niższe niż dla toroidów P-P.

Musieli znaleźć na rdzeń blachę o obniżonej przenikalności, to chyba jedyna opcja, skoro szczeliny nijak się nie zrobi zwijając długą taśmę z blachy.

Plitron robi dławiki toroidalne na rdzeniu zwijanym z taśmy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dobierając parametry blachy na rdzeń jak piszą.

Ok, czy w tym wywodzie jest gdzieś głęboko ukryta odpowiedź na moje pytanie? :-)

Ustal jakich potrzebujesz impedancji, przekładni, mocy trafa, niech ci je wykonają odpowiednie do projektu wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Dobra, napiszę to najprościej jak się da. Mam wzmacniacz SE na 300B. Tak Pan Ogonowski jak i Pan Lachowski są w stanie zrobić transformatory na zamówienie. Chodzi mi tylko o to, czy można jednoznacznie stwierdzić, że w porównywalnym zakresie cenowym lepiej będzie grał transformator toroidalny czy EI w takim zastosowaniu.

Nie pytam o sposób liczenia transformatora, nie pytam o składowe stałe.

• Moderatorzy

Do SE ja wybrałbym sprawdzony EI. Na tegorocznym AVS kolega przyniósł wzmacniacz na 300B zrobiony na trafach Ogonowskiego - dysponuje on pomiarami więc możesz podpytać o szczegóły.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Nie pytam o sposób liczenia transformatora, nie pytam o składowe stałe.

Składowa stała w układzie SE jest , więc nie trzeba o nią pytać, tylko o niej pamiętać, przy projektowaniu.

Jeśli owa składowa jest, to EI z odpowiednią szczeliną, będąca pewnym kompromisem, będzie najlepszym wyborem.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Musieli znaleźć na rdzeń blachę o obniżonej przenikalności, to chyba jedyna opcja, skoro szczeliny nijak się nie zrobi zwijając długą taśmę z blachy.

Toroidy.pl robi trafa toroidalne ze szczeliną ciętą wodą czy czymś takim. Nie jest to sprawdzona na razie technologia, więc IMO do SE na razie lepiej EI.

nagrywamy.com

A tak w ogóle to ja kupił bym jakiś James i nie zawracałbym sobie głowy Ogonowskim, czy toroidy.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

A tak w ogóle to ja kupił bym jakiś James i nie zawracałbym sobie głowy Ogonowskim, czy toroidy.

Możesz wskazać mi gdzie kupię trafo JAMES ( nie Jame !!!) np. do lampy 6c33c ? Jakoś nie mogę się doszukać.

Panowie, a po co mieszać w głowie adeptowi sztuki lampowej :) Skoro pada pytanie o dobór typu transformatora do SE, jak to się w końcu wyjaśnia, to chyba sprawa jest w miarę oczywista ;) Składowa stała magnesująca rdzeń wymaga szczeliny powietrznej. Tutaj wszystko zostało już odkryte "wieki" temu. Owszem, próbuje się lansować nowe trendy jak toroidy do SE, ale po co. Klasyczne rozwiązania po prostu zwyczajnie działają. W sieci jest mnóstwo literatury z epoki lamp i tam jest dokładnie opisane dlaczego transformator w takiej konfiguracji pracy wymaga odpowiedniego rdzenia ze szczeliną.

A tu dzielimy z pewną nieśmiałością rdzeń transformatora na czworo ?? :) Najgorzej jak ktoś w to jeszcze uwierzy :)

No to JS6130

może jest tu :

Ukryta Zawartość

a jak nie to tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurde ludzie, po co miałbym dawać zarobić jakimś Dżamesom, skoro rodzimi producenci robią nie gorsze produkty? Przecież to jest jak z jedzeniem - najlepsza jest lokalność. Rozmawiałem dzisiaj z Panem Ogonowskim i okazuje się, że może mi wykonać znakomite transformatory na rdzeniach amorficznych. Czego chcieć więcej?

No to JS6130

może jest tu :

Ukryta Zawartość

a jak nie to tu

Ukryta Zawartość

Dzięki za linki. 433 USD +cło+VAT+przesyłka. Wychodzi drożej niż za cały, gotowy wzmacniacz na diabełkach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Owszem, próbuje się lansować nowe trendy jak toroidy do SE, ale po co. Klasyczne rozwiązania po prostu zwyczajnie działają. W sieci jest mnóstwo literatury z epoki lamp i tam jest dokładnie opisane dlaczego transformator w takiej konfiguracji pracy wymaga odpowiedniego rdzenia ze szczeliną.

A tu dzielimy z pewną nieśmiałością rdzeń transformatora na czworo ?? :) Najgorzej jak ktoś w to jeszcze uwierzy :)

Ukryta Zawartość

te transformatory mają szczelinę.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.