Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dzwiekowa usb najlepsze/najtansze

StyppaH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie

Szukam wlasnie zewnetrzenego dobrego zrodla dzwieku do komputera - swego czasu sprawa byla prosta - najlepszy stosunek jakosc/cena oferowaly karty z proaudio.nwz.pl/ - niestety czlowiek sie nie odzywa. Ktos orientuje sie gdzie taka karte mozna kupic, zamowic kit, a moze ktos przesiada sie na cos lepszego i chce sie pozbyc?

Ewentualnie coz innego mi pozostaje? Jak maja sie do tego szumblastery mp3+, 24 5.1 usb itp.? Karta musi byc na usb.

https://www.audiostereo.pl/topic/13594-karta-dzwiekowa-usb-najlepszenajtansze/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niestety dobre karty dzwiekowe np ESI sa drogie a np. taki LYNX bardzo drogi (ceny od 3'000 pln).

najlepsze co dostaniesz do 500 pln to

wewnetrzna emu 0404

a do 1000 pln

wewnetrzna esi julia

z kart USB produkty audiotrack kosztuja w granicach 500 pln ale graja gorzej od emu 0404 albo esi jula

dobre karty usb zaczynaja sie od tysiaca pln . . . mi si ejeszcze udalo zalapac na karte z proaudio z bardzo dobrym pcm2702 i opa2604 tylko pozadny zasilacz sobie do niej zrobilem i jest bardzo dobrze (poziom emu 0404 tylko ze bez zadnych zaklocen zwiazanych z zsilaniem z zasilacza z kompa)

Ukryta Zawartość

>mike27

kurcze zazwyczaj olewam takich gostkow jak ty ale tutaj nie moglem wytrzymac - jak cos nie pasi to tu nie zagladaj. Pozatym zrozum chlopie ze cyfrowy dzwiek i karty dzwiekowe to wspolczesnosc i wszytke obecnie wydawane plyty i wogle CALY przemysl muzyczny opiera sie na urzadzeniach cyfrowaych i na kompach z kartami dzwiekowym.

Owszem uwazam, ze nawet powinna byc nowa zaklada na audio.lukar z nazwa "cyfrowka" co by takie osobki jak Ty tam nie zagladaly i stresu nie sprawialy ;)

liamk=> cyfrowy dżwięk - możesz mi wytłumaczyć co to jest ( jak nie masz pojęcia to się w ogóle ze mną nie wdawaj w dyskusje). Jakieś karty dżwiękowe - człowieku o czym ty mówisz . Pomyliłeś kompletnie pojęcia i forum. Wiesz co- Wadia i M. Levinson jest chyba w średniowieczu bo ja nie znam ich kompaktu z kartą dżwiękową - kaberet na całego.

P.S. Żal mi cię. Ty sie nawet nie nadajesz na klienta działu audio w hipermarkecie. Mam nadzieje że LUKAR wywali ten wątek, a ty koleżko nie masz nawet elementarnej wiedzy w temacie stereo więc co tu robisz?

>mike27

no coz do jednego sie zgadzamy: mnie tez Ciebie zal ;)

a co do moego pojecia o dzwieku to jestem programista i zdaza mi sie programowac softwareowe emuloatory procesorow DPS. O dzwieku, zwlaszcza cyfrowym wiem bardzo duzo w przeciwienistwie do Ciebie.

ps.

nie chce mi sie Tobie tlumaczyc co to jset cyfrowy dzwiek i tak tego nie zrozumiesz ;) jezeli mimo to masz ambicje sie dowiedziec www.google.com :D

dziekuje wszystkim, szczegolnie mike27 :) Twoja olbrzymia wiedza bardzo mi pomogla. Proponuje zalozyc zeszyt i w nim wpisywac odpowiedz/komentarz ilekroc przyjdzie Ci ochota nabijac sobie posty w sposob w jaki to robisz. Dodaj mnie i innych do ignorowanych. Moje pytanie ma sie nijak do forow komputerowych na ktorych banda pryszczatych chlopakow uznaje ze swietny dzwiek modulowany po tysiackroc odglos wystrzalu karabinu pozycjonowany przy uzyciu a3d czy innej sensaury...Szukam dobrego przetwornika a nie stac mnie na zewnetrzne, markowe c/a.

Niestety musi to byc karta zewnetrzna - raz po raz bedzie podlaczana do laptopa. Zreszta karcie zewnetrznej mozna zrobic ladna obudowa, porzadne gniazda itp. itd. :) i miec kolejny elegancki segmencik audio :)

A moze jakies prehistoryczne, uzywane c/a dorwac?

po co ja z tobą duskutuje jak nie masz pojecia o czym mówisz. Nośnik jest cyfrowy ( CD) sygnał na wyjściu jest analogowy trafia na analogowe wzmocnienie a stamtąd impuls elektryczny na głośniki. Słyszysz dzwięk analogowy a nie cyfrowy. Podobnie z wizją DVD czy sat.odbiornikiem cyfrowym . Sygnał na ekranie TV jest analogowy.

to taki mini kurs

zdaje mi się że któś mówił ze ma to urządzenie i że jest ono wmiare porządne ale sam nie sprawdzałem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oczywiscie i Ty tez go sluchasz. chociaz by w telewizji gdzie caly mastering audio jest na cyfrze a potem przetwornik, nadajnik, fala radiowa, antena twoj tv ;)

sluchajac odtwarzacza cd tez sluchasz dziwieku cyfrowego czyli ZAISANEGO W POSTACI BINARNEJ ktory nastepnie przez przetworniki jest zamieniany na bardziej przyjazna i czytelna ;) dla nas forme, wzmocniony i zapodany na glosnik.

Mike Ty prawdopodobnie nie wiesz o jakich kartach tutaj mowa, chodzi o karty gdzie komputer jest praktycznie tylko urzadzeniem sterujacym, cala karta jest poza kompem, ma rozmiary metr na matr na 15cm, przetworniki ktore sa szczytem techniki o SNR 120 dB i dynamice 120 dB - nie piszze przeciez o sb live 5.1 :D

Odwiedz sobie kiedys studio nagran (ofc jesli masz taka mozliwosc) i zabacz na czym nagrywaja i masteruja muze.

--> mike 27

wątek wcale nie jest taki zły bo wszyscy na tym forum muszą używać komputerów i temat karty dźwiękowej jest ok

a tak poza tym to to co mówisz odnośnie dźwięku - to masz racje w 100 %

>piter z

co do tej karty to mam tez taka i uzywam ja w polaczeniu z forum 608 i sennheiser hd 580 i jest dobrze.

karta jest wyraznie lesoza od sb audigy 2.

zastosowano w niej przetwornik pcm2702 i potem opa2604 czyli raczej gorna polka.

Dynamika: 100dB (typ. dla 16-bit),

Poziom szumów SNR: 105dB (typ),

Zniekształcenia THD+N: 0.002% (typ. dla 16-bit

warto ja kupic. produkty audiotracka na USB nie oferuja ok SNR THD i dynamike na poziome ok 90dB i kosztuja ok 500 pln.

>warto ja kupic. produkty audiotracka na USB nie oferuja

> ok SNR THD i dynamike na poziome ok 90dB i kosztuja ok 500 pln.

warto ja kupic. produkty audiotracka na USB oferuja SNR THD i dynamike na poziome ok 90dB i kosztuja ok 500 pln.

sorry zle mi sie napisalo

>StyppaH

kitow nie znajdziesz :/ mozna tylko zamowic sama plytke, niestey problem bedzie z przetwornikiem pcm2702 bo z tego co wiem TI juz nie przysyla sampli do polski a nie latwo bedzie to kupic w elektroniku. Pozatym przylotwac tego scalaka domowymi metodami to sztuka, raczej wskazane zeby to na fali polozyc.

przepraszam wszytkich ze sie z nim tutaj wyklucam ale koles naprawde mnie wkurzyl :D

>po co ja z tobą duskutuje jak nie masz pojecia o czym mówisz.

mam i to sporo wieksze od Ciebie, jestem elektronikiem po szkole sredniej (inz. informatyki po studiach) oczywiscie w kwestii elektroniki brakuje mi sporo do piotrka608 albo darkula ale . . .

> Nośnik jest cyfrowy ( CD) sygnał na wyjściu jest analogowy trafia

> na analogowe wzmocnienie a stamtąd impuls elektryczny na głośniki.

>Słyszysz dzwięk analogowy a nie cyfrowy. Podobnie z wizją DVD czy

> sat.odbiornikiem cyfrowym . Sygnał na ekranie TV jest analogowy.

to co tutaj napisales to wiedza wszyscy na tym forum

>to taki mini kurs

dzieki :D

jak chcesz moge Ci w zamian dac kurs (niekoniecznie mini) jak dziala przetwornik cyfrowo analogowy oraz moge Ci bardzo dokladnie wraz z algorytamiami i mikroprogramowaniem opowiedziec jak dzialaja procesory DPS. Moge tez Ci poopowiadac o tym jak nasze ucho/zmysy odbieraja dzwiek przestrzezny i jak to dobrze sasymulowac za pomoca jednynie 2 kanalow.

StyppaH:

przejrzyj sobie to m-audio co napisałem, tam są karty na USB, PCI i FireWire, w różnych kombinacjach liczby i rodzajów wejść i wyjść. Jest polski dystrybutor. Luknij też na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wprawdzie nie ma USB, ale są PCI bardzo dobre (zakres dynamiki rzędu 105-110 dB ważony). Zwróć uwagę, że np Gina, mimo że na PCI, przetworniki (i w ogóle część analogową) ma w pudełku poza kompem. Jest też karta do laptopów na Cardbusie - dostała przyzwoite opinie w Stereophile. Dystrybutor w PL:

Ukryta Zawartość

Większość o ile nie wszystkie karty M-Audio i Echo mają częstotliwości próbkowania do 96 kHz i 24-bitowe przetworniki. Polecali mi te firmy ludzie profesjonalnie zajmujący się dźwiękiem.

liamk: proponuję odpuścić :-) wiesz, niektórzy mają przymus by powtarzać, że Balcerowicz musi odejść, a inni co innego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Niestety musi to byc karta zewnetrzna

Tu nie mam doswiadczenia, ale jak pisalem wczesniej ze moge Ci polecic wewnetrzna Egosys Waveterminal 2496:

Ukryta Zawartość

(1129zł)

Firma ta produkuje tez zewnetrzne karty na USB, np:

Waveterminal U24

Ukryta Zawartość

(719zł)

Na wtornym rynku mozna znalezc taniej te karty.

Owocnych poszukiwan!

[obrazekLUKASZ-223488_1.jpg] [obrazekLUKASZ-223488_2.jpg]

post-355-100001214 1170262242_thumb.jpg

post-355-100001215 1170262240_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy dobrze kojarzę ze karty E-mu to jest marka zakupiona i przez Creativ Labs i rozłozona na łopatki, a obecnie reaktywowana dla wdrażania nowoczesniejszych rozwiązań niz te w szum blasterach?

pozdr.

>Czy dobrze kojarzę ze karty E-mu to jest marka zakupiona i przez Creativ Labs i rozłozona na łopatki

prawie dobrze,

emu to fdaktycznie czesc creativa ale zajmujaca sie produkcja profesjonalnych kart dzwiekowych.

Na pokladzie kart emu 1820,0404 uzyto ten sam DSP co na aydigy (perfidnie zalepili go naklejka "EMU" ale przeswituje przez nia napis AUDIGY :D )

W emu znacznie poprawiono przetworniki oraz wzmacniacze operacyjne w stosunku do audigy i generalnie elementy elektronicze (zwlaszcza kadensatory) sa lepszej jakosci . . no i jest pelna oblsuga ASIO 2.

zamówiłem włąśnie karte na usb od kolesia co ma stroke proaudio --> po nowym roku opowiem o wrażeniach ( mam nadzieje że będzie ok ) - w każdym bądź razie myśle że za 120 zł spróbować warto - tyle kosztuje karta

>po nowym roku opowiem o wrażeniach ( mam nadzieje że będzie ok )

> - w każdym bądź razie myśle że za 120 zł spróbować warto - tyle kosztuje karta

tez mam te karte i jest dosyc ciekawa . . . teoretycznie 100% zasilania bierze z zasilacza zewnetrznego ale jakims cudem zmiana kontrolera USB ma wplyw na przyglosy (praca procka itp.) Ze standardowego usb z plyty glownej przy duzym wzmocnieniu ok 90% (forum 608 i hd580) sluszalna jest praca procesora . . . oczywiscie nigdy nie bedziesz sluchac muzy w takich warunkach bo to bedzie ze 110dB ale jak puscisz sobie sygnal 0db przy max wzmocnieniu to wtedy uslyszysz te przyglosy. Normlanie ustawienie wzmaka sluchawkowego f608 czyli 30-50% glosnisci przeglosow nie ma zupelnie. Pewnie wiesz ale na wszelk wypadek napisze . . . ta karta ma przetwornik a potem tylko opa2406 wiec zeby podlaczyc pod nia sluchawki konieczny jest wzmacniacz . . . nie tak jak w przypadku np. audigy gdzie i sluchawy i wzmak mozesz pod out podlaczyc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.