Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe - o co w tym chodzi..?

front247

Rekomendowane odpowiedzi

witam

W stereo siedze długo i nie mam z nim kłopotów,natomiast do kina podchodziłem zawsze bez wkrety,ot film i tyle.

Moja kobieta wczoraj powiedziała mi ze chciała by w domu poogladac filmy z efektami tak jak w kinie,a ja jako wierny facet spełniający wszelkie zachcianki przychyliłem się do tego;)

Nie szukam porady jakie kolumny ,jaki wzmacniacz jaka firma bo znam sprzet dośc dobrze,natomiast potrzebuje innej rady.

Chodzi mi o niuanse techniczne kina domowego czyli co jest potrzebne aby dzwięk odtwarzany przez zestaw kina dom. był prawidłowo zdekodowany na głosnikach tak jak został nagrany film. Czyli czy jesli obejrze film z komputera w pliku bleu ray to bedzie on odtworzony własciwie przez zestaw 5.1 czyli wzmacniacz i 5 głosników?

Jak zbudowac taki system? czy wystarczy mi aplituner 5.1 plus głosniki i wyjscie z karty dzwiekowej w kompie czy musze miec także odtwarzacz dvd lub blue ray?

A może potrzebuje jakiegos specjalnego programu w kompie do tego dekodowania? Czy karta w kompie może byc stereo czy powinna być wielokanałowa? tego przyznam wszystkiego nie rozumiem.

Filmy chce ogladac tylko z komputera.

dzięki za wyjasnienie tematu i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/135776-kino-domowe-o-co-w-tym-chodzi/

czy wystarczy mi aplituner 5.1 plus głosniki i wyjscie z karty dzwiekowej w kompie czy musze miec także odtwarzacz dvd lub blue ray?

najlepiej taki dzwięk wyprowadzić z karty graficznej po hdmi, tak z karty graficznej, która obsługuje dzwięk bo po odpowiednim skonfigurowaniu playera (Pot Player, VLC, Media Player Classic, specjalnego programu do dekodowania nie trzeba) otrzymasz taki dzwięk jaki masz w pliku filmowym. Jeśli dzwięk wypuscisz z karty dzwiękowej to na pewno po optyku lub coaxialu więc nie uzyskasz dzwięku HD. Ja też w większości oglądam z kompa i właśnie tak mam połączone (komp-amplituner po hdmi z karty graficznej). Nawet jeśli dzwięk wyjdzie z karty dzwiękowej po analogu wielokanałowo to nie będzie HD.

Kolumny "mówisz" wiesz jakie ok a subwofer. Jakie duże masz pomieszczenie do kina. Wiedz, jeśli nie wiesz, że subwofer aby dał satysfakcjonujące efekty musi mieć dość mocny wzmacniacz i jak największą membranę (np 300W i 12")

Wystarczy amplituner i kolumny 5.1 no i kartę graficzną.

adek45 ,dzięki za pomoc,no trochę mnie zszokowałes,nie pomyślał bym nigdy że z karty graficznej:)

Ok kartę mam dosyc dobra z dwoma HDMI także nei bedzie problemu.

Co do pomoieszczenia to jest to sypialnia 10m2 zagracona totalnie (duże wytłumienie),dzis gra tutaj rotel ra 01 z małymi monitorami DIY które sklecilem na peerlessie i visatonie - jest bosko ;)

Jak mniemam musze tu poszukac jakiegos małego systemu kolumn.

Teraz praktycznie każdy komp ma HDMI i wyprowadza cyfrowo sygnał z wizją i fonią wielokanałową. Dekodowaniem zajmuje się amplituner, także zero stresu. :)

Tak, pliki BluRay działają. :)

Zajmują trochę miejsca na HDD ale na szczęście dyski coraz tańsze. ;)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

No to fajnie skoro masz dobrą kartę graficzną ale popatrz tak dla świętego spokoju czy podczas instalacji sterowników załadowały się też sterowniki audio. W miarę nowe karty graf mają wsparcie audio natomiast starsze mimo wyjśc hdmi nie miały tego. Z doświadczenia wiem też, że te sterowniki z karty graf gryzą się z tymi z karty dźwiękowej ale jeśli dobrze skonfigurujesz player o czym wspomniałem wcześniej to nie powinno być żadnych kłopotów. Przypuszczam też, że czasami będziecie chcieli "poplumkać" :) jakąś muzą w sypialni więc na frontowe kolumny proponuję wziąć jakieś monitory z większymi średnioniskotonowymi (16-17 cm) będzie można wtedy posłuchać muzyczki bez suba. I od razu "mówię", subwofer ze 100-tu W-atowym wzmakiem to nie sub i na pewno nie z 8" głośnikiem nawet do tak małego pomieszczonka.

mam podobny pokój i tez zamarzyło mi się kino domowe. Aktualnie w pokoju w którym śpię, uczę się, pracuje gra system oparty na Tannoy m podłączone do Denona avr3808 + yamaha ax700 na pre out na front ( jak będziesz miał już kd, to polecam podłączyć wzmacniacz do amplitunera, nie będziesz zawiedziony ( taka moja opinia )). 11m2 i tez do PC podłączone. Powiem Ci ze nie wiem czy ma to sens w tak małym pokoju, bo brat ma dobre stereo w nieco większym pokoju 18m2 i Sprawia lepsze wrazenie surround niż u mnie realne surround. Może brakuje trochę wykopu bo nie ma suba, ale jednak. Po prostu nie wiem jak i Ciebie, ale u mnie nie mogę do końca dobrze tego rozstawiać. A i Sub w moim pokoju tylko wku#wia innych domowników, bo albo w całym domu dudni, albo nie słyszę suba. MSub ma zamknięta obudowę i dlatego musi być tez odpowiednia odległość zachowana między głośnikiem a słuchaczem, a ciężko o taka w małym pokoju. Ze względu na za mały pokój, szczerze to drugi raz bym tego nie kupił. Cała kasę wolałbym na jeszcze lepsze kolumny i jesCze lepszy wzmak. To jest moje zdanie, aczkolwiek bardziej doświadczeni forumowicze powiedzą Ci więcej, i mogą się ze mną nie zgadzać, ja wyraziłem tylko swoją opinie.

Witaj, kilka prostszych kroków.

1. Najlepiej zainwestować w HD player do którego po usb podepniesz film. Cześć komputerów nie może wyjść dzwiekiem HD. To rozwiązanie jest wygodniejsze. Takie urządzenie kosztuje ok. 400 zł

2. Amplituner z dobrą kalibracją. Najlepiej Audyssey XT

3. Sub musi być.

Do reszty dojdziesz sam :L)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.