Skocz do zawartości
IGNORED

Czy zmieniać głośnik centralny?

microlabix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako że wcześniej myślałem nad zmianą frontów ( Pylon Pearl 25 ) ale forum pomogło mi odrzucić tę myśl, bo w planowanym budżecie w sumie nic szczególnie godnego uwagi nie ma ;-), to jednak szukając ulepszeń wpadłem na pomysł, że może aby uzyskać poprawę jakości dźwięku, trzeba by zmienić głośnik centralny?

W tej chwili za centrala robi Monitor Audio R180HD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kwestia jest taka - o ile jeśli oglądam np. kanały informacyjne, dialogi są rozumiane bardzo dobrze, to np. w kinie akcji, gdzie występują sceny akcji połączone z dialogami, czasami występują problemy ze zrozumieniem dialogów, uważam że są zbyt cicho na tle innych wydarzeń. Próbowałem już bawić się ustawieniami Denona X2000, podbijałem głośność dialogów itp ale poprawa jest w gruncie rzeczy mała.

To zabawne w sumie, ale np. Mariana Dziędziela w ogóle nie idzie zrozumieć w jakimkolwiek filmie ;-)

Wiadomo, różnie bywa z realizacjami produkcji i czasami nie ma jak tego poprawić, ale jednak mój przypadek nie jest aż tak beznadziejny że nic zrobić się nie da.

Więc tak, jeśli ma ktoś pomysł jak poprawić zrozumiałość dialogów via Audyssey to proszę o wskazówki, czytałem fora, bawiłem się ustawieniami , jednak w części przypadków bez skutku.

Jeśli Audyssey nie jest w stanie pomóc, to może jednak pójść w zmianę centrala?

Budżet nie jest zbyt duży, max 800zł ale może ktoś coś zaproponuje?

Oczywiście, używki wchodzą w grę jeśli będą z zaufanego źródła :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tak, generalnie moze to i racja tylko , ze w momencie zakupu pylonow, nie mieli chyba w ofercie centrala. teraz juz niby jest , tylko czy ktos ma go w swoim systemie i wie jak gra? w budzecie bym sie spokojnie zmiescil. pytanie jednak czy mozna lepiej, nawet jesli central bedzie innej firmy

To zabawne w sumie, ale np. Mariana Dziędziela w ogóle nie idzie zrozumieć w jakimkolwiek filmie ;-)

Sorry za offtopic ale tak mi się nasunęło, że Mariana Dziędziela to ciężko zrozumieć w każdych warunkach i na każdym sprzęcie, a przy naszych wspaniałych polskich realizacjach dźwiękowych w filmach to w ogóle jest sztuka zrozumieć wielu aktorów... ;)

Ja u siebie połączyłem centralny klipscha z frontami jbl... i audyssey ładnie je "sparował".... ale jbl i klipsch mają podobną charakterystykę bo grają skrajami pasma więc nie gryzą się .... ale w przyszłości jak portfel pozwoli to fronty takze zmienię na klipsch...ale to bardziej tak do kompletu...

...Centralny bierz jak najlepszy bo to jeden z najwazniejszych głośników w KD na równi z subem...

Centaralny to nie tylko dialogi... niestety jest taka ogólna opinia ,że kolumna centralna traktowana jest jako nic ważnego bo to tylko do dialogów... nic bardziej mylnego...dialogi to tylko kropla w morzu...kolumna centralna buduje przestrzeń i "scene"...ja zmieniając centralny oglądam te same filmy które znam na pamięć i odkrywam nowe "dźwięki" i przestrzeń...

witam, fakt opinie ma bardzo dobre ale i cena jest odpowiednia, zdecydowanie poza budzetem obecnym. przegladalem aukcje i w sumie jakiegos duzego wyboru z uzywek nie ma, znalazlem np. klipsch c2,tani ciekawe jak gra. jest tez dali concept center, jamo s60 chyba b&w cc6 s2, quintas 6650, mission m3c2i, cervin vega cls-6c, q acoustics 2000ci. kwesti co bedzie lepsze niz ma radius 180hd. ehh.

Twoj Radius to w ogole nie kolumna centralna, od tego zacznijmy.

I nie w X2000 powinieneś włączyć Audyssey Dolby Volume, tam powinno ci to poprawić, jeśli dobrze zrobiłeś kalibracje.

Tan a dobry center to Dali z linii Lektor model LCR. Wyprzedawany za niewielką kasę.

Zobacz na niego.

Piotrek

Klipsch RP450C to zastąpił by i te fronty :)

udalo mi sie prakrycznie pozyskac klipsch rc42 II, bedzie poprawa? na necie recenzje ma spoko, natomiast w 'w polskiej sieci' w sumie malo o nim znalazlem. ma ktos go moze?

Mam podobny dylemat. Fronty Chario Ursa Major i centralny Dynaudio Contour t2.1, który został z poprzedniego zestawienia.

Chodzi mi po głowie centralny ze stajni Chario - Phoenix. Czysto teoretycznie, patrząc na samą specyfikację, zakres częstotliwości obu kolumn, to od razu przechodzi mi pomysł zamiany. No i cena nowych głośników, Chario 2150 zł, a Dynaudio ponad 7000 zł, oczywiście jako nowe.

Po kalibracji, w ogóle nie słychać, że jest to głośnik z innej ''parafii'', albo nie chcę tego usłyszeć. Tzn jest dobrze. Jednak w Dyniach jest inny głośnik wysokotonowy i czy czasami, nie zagrałoby to lepiej, jakby na przodzie były jednakowe ''gwizdki''?

kanały informacyjne, dialogi są rozumiane bardzo dobrze, to np. w kinie akcji, gdzie występują sceny akcji połączone z dialogami, czasami występują problemy ze zrozumieniem dialogów, uważam że są zbyt cicho na tle innych wydarzeń.

Jesteś pewien, że masz ustawione audio 5.1 w tych kanałach i taki sygnał dociera do amplitunera?

Nie zrobi Ci z frontów 3 kolumny.

Ale duży Klipsch o którym pisałem np. 440 czy starsze RFII wiele zmieni.

Na ekranie TV masz 70% dźwięku który widzisz na ekranie a na frontach 30%. Więc różnica jest kolosalna!!

trebore, centralny Chario ma fenomenalny wokal, ale dynamika jednak niższa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.