Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner + kolumny podłogowe - jakie?

hajdzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio szwagier był u mnie, i spodobało mu się jak gra mój sprzęcik i chciałby też u siebie mieć coś dobrze grającego. Aktualnie ma soundbara - dlatego, różnica między tym plastikiem a kolumnami podłogowymi - musiała mu się wydawać kosmiczna :).

Na razie, chce kupić amplituner kina 5.1 / 7.1 - ale ponieważ fundusze ograniczone, to dokupi dwie kolumny stereo, dalsza rozbudowa kina domowego w późniejszym terminie.

Kwota jaką chce przeznaczyć na amplituner i dwie kolumny podłogowe to 4.000 - max 5.000zł

Zależy mu na przesyle sygnału z komórki na BT do ampli, Wi-Fi -radio internetowe i USB.

Salon połączony z kuchnią - w kształcie litery L - wymiary, szerokość 4m, długość pokoju 6,30 - natomiast w połowie (3m) - jest wyjście otwarte na kuchnie - na zdjęciu to nie widoczne - ale tylko takie dostałem :).

Ogólnie słuchają muzykę z radia i komputera - więc będzie leciała różna muza pop, dance, rock itd.

Domownik nr 1 - lubi posłuchać muzyki poważnej - przy tym się podobno relaksuje

Domownik nr 2 - lubi nieco mocniejsze brzmienie - rock, gotyk - coś jak Hammerfal, Nightwish - coś w tym stylu

Mam jakieś propozycje dla nich, ale jestem ciekaw - co zaproponujecie - co w tej kwocie i do tej muzyki byście doradzili

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-66982-0-65638600-1510008797_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będzie mały problem z kolumnami bo każdy z domowników słucha czegoś innego a ciężko znaleźć kolumny grające tak skrajnie różną muzykę. Jeszcze napisz jakie będą, mają być proporcje miedzy kino-muza. Czego będzie więcej.

zdecydowanie więcej muzyki - kino ma być przy okazji - od czasu do czasu jakiś film sci-fi i akcji - czyli tam gdzie się coś dzieje

Odnośnie dość różnych rodzajów muzyki- tak zgadzam się - gdyby nie było tego problemu, raczej bym nie zakładał tematu - bo jakąś tam minimalną wiedzę o sprzęcie mam

Kwota nie jest mała - więc wybór w kolumnach nie jest mocno ograniczony. Metraż w miare duży, więc za słabe kolumny to nie mogą być.

Być może któryś z forumowiczy miał podobny zgryz i jestem ciekaw jak z tego wybrnął - lub branżowcy coś podpowiedzą :)

Onkyo 676 plus Jamo C97, u kolegi jakąś Yamahe z amerykańskimi kolumnami- nie dowiedzieli się jakimi.

U mnie było pod wrażeniem, no ale tego nie można brać jako pewnik, bo też to był jego pierwszy sprzęt, gdzie miał okazje spokojnie posłuchać.

Nie chce go przekonywać do swoich kolumn, chciałbym mu jakieś dwa alternatywne zestawy zaproponować, by to on dokonał wyboru , a nie ja :)

A jego odsłuch - jak pisałem wyżej chciałbym ograniczyć - do 3 max 4 zestawów -wydaje mi się to najrozsądnięjszą opcją.

Polecamy amplituner Denon AVR-X1400H z funkcjonalnością HEOS. Być może w przyszłości pojawi się potrzeba uruchomienia bezprzewodowych kolumn HEOS np w kuchni lub innym pomieszczeniu.

Amplituner posiada oczywiście łączność bluetooth oraz AirPlay co umożliwi bezprzewodowe podłączenie smartfona.

http://www.salonydenon.pl/pl/MM/Marki/DENON/AMPLITUNERY_KINA_DOMOWEGO/AVR-X1400H

Jeśli chodzi o kolumny to dobrym wyborem będą Dali Zensor 5

http://www.salonydenon.pl/pl/MM/Produkty/GLOSNIKI/PODLOGOWE/ZENSOR_5

Taki zestaw tylko odrobinę przekracza zakładany na początek budżet ale myślę że warto się nad nim zastanowić.

Kwota nie jest mała - więc wybór w kolumnach nie jest mocno ograniczony.

właśnie jeśli chodzi o przewagę muzyki to jest to bardzo mała kwota w dodatku tak różnorodnej. Proponowałbym zakupic amplituner z wyjściem PRE-OUT , żeby podłączyć wzmacniacz do odsłuchu stereo. A żeby wydobyć dobre brzmienie musi to być amplituner dość wysokiej półki więc z nowych to musiałoby być ze dwa razy tyle ile masz ma w tej chwili na amplituner i kolumny stereo. Znalazłem inne, moim zdaniem o niebo lepsze rozwiązanie w tej kwocie. Amplituner używkę z wysokiej półki i np

Ukryta Zawartość

to naprawdę wysoki model amplitunera do tego po pewnym czasie można dokupić wzmacniacz do stereo jeśli zabraknie mu mocy z tej Yamahy. Z nowości w tej cenie dostałby amplituner ze średniej półki bez wyjść PRE. Do tego kolumny za 3 tys. Tu już oczywiście nówki. Proponuję takie

Ukryta Zawartość

Zagrają dobrze i rocka i spokojną muzę a jeśli z czasem dokupisz wzmacniacz i podłączysz je do niego to będzie miodzio. Do nich dobierzesz tyły (surroundy) i centralny z serii Platinum więc żaden problem. Inną sprawą jest subwofer niezbędny w kinie. Na niego musi zabezpieczyć przedział kasowy 2-3 tys.

Zadam jeszcze jedno pytanie do Ciebie Kolego hajdzik, a masz w zestawie subwofer, jesli tak to jaki a jeśli nie to dupa. To szwagier nie słyszał żadnego kina tylko namiastkę. To po pierwsze. Po drugie

Metraż w miare duży, więc za słabe kolumny to nie mogą być.

po co Ci a raczej jemu mocne kolumny, raczej efektywne, jak najbardziej efektywne czyli powyżej 90dB wtedy amplituner nie będzie się "męczył" przy wysterowaniu kolumn podczas słuchania łomotu domownika nr.2 :)

Kino widzę na ścianie z cegiełki, na tej ciemnej ścianie tam gdzie wisi TV a kanapa czy sofa w miejscu ławy na wprost TV nie z boku bo jak to słuchać muzy siedząc z boku. Nijak. Surroundy wtedy z tyłu po pokach za legowiskiem :) (sofą, kanapą). Gdy zostawi legowisko :) jak teraz jest to jaki jest sens kupowania surroundów skoro i tak ich nie usłyszy siedząc pod ścianą. Surroundy mają być rozmieszczone symetrycznie na wprost TV z tyłu z boku za legowiskiem :) wysiedziskiem :) inaczej nie ma to sensu. No chyba, że do odsłuchu muzyki służy ten fotel naprzeciw TV. Ale surroundy muszą być z tyłu za nim.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

Yamah 683 + Heco 900.

Możesz mu dać namiary na nas, wypożyczamy sprzęt sprawdzi sobie w domu.

Zaznajomi się zarówno ze świetnymi kolumnami jak i Yamaszką. Wymiennie z Onkyo 676. Z tym że Yamaszka me nieco lepsze ustawienia kalibracji.

Piotrek

Adek - zdjęcie robione jest z fotela "kinowego" :) - na wprost pokoju - czyli z miejsca z którego patrzą na TV.

Niestety używane sprzęty odpadają - szwagier - chce tylko i wyłącznie nowe - nie będę go przekonywać na siłę.

S4 - pytanie

jeśli chodzi o połączenie z kolumnami Heco 900 - w przypadku odsłuchu stereo między Yamahą 683 a Onkyo 676 będzie jakaś znacząca różnica? czy niewielka, a dopiero akustyka 5.1 będzie na korzyść yamahy?

Czy oprócz Heco 900 - jest jeszcze coś - co warto odsłuchać, do jakby nie było dość różnej muzyki.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Posłuchaj razem ze szwagrem w połączeniu ze wzmakiem te Tagi a usłyszysz różnicę między nimi a Heco i resztą. Dlatego proponuję wziąć amplituner z wyjściem PRE do podłączenia wzmaka, żeby w muzie było dobrze. Posłuchaj na każdej którą wziąłeś pod uwagę każdy gatunek jaki będzie słuchany w domu.

Dlaczego dajecie się wkręcać na najnowsze klocki, przecież od wcześniejszej serii są droższe na tyle, że można kupić amplituner serię, dwie wcześniejszy a z wyższej półki.

A jeśli słuchają muzę z radia i z kompa w mp-3-kach to kiszka, ten format może wpłynąć na kiepski odbiór muzyki i nie wiadomo jakie kolumny kupi będzie kupa na dodatek z amplitunerem. Oj ludzie ludzie. No ale...

Czy oprócz Heco 900 - jest jeszcze coś - co warto odsłuchać, do jakby nie było dość różnej muzyki.

podałem Taga Harmony Platinum F 100

Elaci pamiętam jako spokojniej grające kolumny, przyjemnie, z dobrym basem, ale delikatnie przytłumioną górą

jak to się fachowo pisze - bezpieczny odsłuch :)

tagi F100 - nie miałem okazji posłuchać - jak będę mieć okazje - to na pewno to zrobie

Nie dajemy się wkręcać w najnowsze klocki - to jego świadomy wybór - nie kupuje używek - i nie chodzi tylko o sprzęt RTV

wyjątkiem są auta - ;)

Dlaczego dajecie się wkręcać na najnowsze klocki, przecież od wcześniejszej serii są droższe na tyle, że można kupić amplituner serię, dwie wcześniejszy a z wyższej półki.

Święta racja! Nie dziwię się panom z branży, że polecają najświeższe amplitunery w tego typu tematach, w końcu to ich praca = ich zysk... Spokojnie przyglądając się tym sprzętom to najrozsądniejszym wyborem jest zakup modelu z rocznika 1-2-3 lata wstecz w korzystnej, bo już obniżonej do poziomu "wyprzedażowego" cenie, za to z wyższej serii. Jeśli komuś nie zależy na jakimś najnowszym "bajerze" wprowadzonym w danym roku do amplitunerów danego producenta, to zdecydowanie lepsze jest wyjście o jakim piszę. Te nowe "bajery" to zazwyczaj pierdółki typu obsługa multiroom albo jakiegoś kolejnego serwisu/usługi internetowej, a sprzęt jest zasadniczo z roku na rok na tych samych podzespołach zrobiony i praktycznie niczym się nie różni, większe nowości są raz na kilka lat, a nie co roku.

Nie dajemy się wkręcać w najnowsze klocki - to jego świadomy wybór - nie kupuje używek - i nie chodzi tylko o sprzęt RTV wyjątkiem są auta - ;)

Nie musi kupować używanego, po prostu lepiej poszukać nowego modelu, ale starszego rocznika, za to wyższej serii, niż przy ograniczonym budżecie brać najniższy model amplitunera dopiero co wypuszczonej serii...

ja to rozumie, i pewnie macie rację - ale to jego wybór

ja swoją maszynke Onkyo 676 kupiłem, ale brałem na raty, a używek prywatni sprzedawcy nie dadzą mi na raty :)

jakies sugestie do ampli i kolumn?

ja to rozumie, i pewnie macie rację - ale to jego wybór

ja swoją maszynke Onkyo 676 kupiłem, ale brałem na raty, a używek prywatni sprzedawcy nie dadzą mi na raty :)

No właśnie nie rozumiesz chyba... Nie chodzi o nic używanego, tylko np. zamiast wciskanego... przepraszam: "polecanego"- powyżej Denon AVR-X1400H który kosztuje 2000 lepiej kupić również nowego, tylko pochodzącego z zeszłego roku, Denon AVR-X2300 prawie w tej samej cenie (niech będzie, że 300zł droższego).

Chodzi tylko o fakt, że z roku na rok te sprzęty się różnią zazwyczaj drobiazgami, więc jeśli komuś na nich nie zależy, to można sensowniej wydać pieniądze kupując zeszłoroczny model wyższej serii, niż takiego np. X1400H, który w stosunku do zeszłorocznego X1300 jedyne co ma to zawyżona cena i obsługa multiroomowego systemu Heos. Potrzebny komuś Heos? OK, to bierze model który to obsługuje. Nie potrzebujesz tego bajeru? Super, kupisz lepszy model z zeszłego roku za tę samą kasę, co niższy model z aktualnej oferty, tak samo nowy i pachnący tylko stojący dłużej w magazynie :)

Dokładnie to miałem na myśli o czym napisał Kolega zanskarix Kolego hajdzik w ostatnim moim poście a we wcześniejszym podałem używkę bo to naprawdę wysoki model i zagra o niebo lepiej niż nowy za 2 tys. Ale rozumiem, że nie chce uzywki. Też bym się bał biorąc np. pod uwagę ostatnią przygodę Kolegi BaliGdynia

czy Kolegi PIGMENT33

S4 - pytanie

jeśli chodzi o połączenie z kolumnami Heco 900 - w przypadku odsłuchu stereo między Yamahą 683 a Onkyo 676 będzie jakaś znacząca różnica? czy niewielka, a dopiero akustyka 5.1 będzie na korzyść yamahy?

Yamaha gra delikatnie bardziej stereofonicznie i melodyjnie. Z kolei

Onkyo mocniej. MA przekaz nastawiony na moc i dynamiczny przekaz, troszke kosztem melodyjności.

Odsłuchać? Pewnie że tak, chociażby z tego powodu żeby do nich wrócić. :)

Taga Harmony Platinum F 100

Na przykład żeby później do nich wrócić:)

Święta racja! Nie dziwię się panom z branży, że polecają najświeższe amplitunery w tego typu tematach, w końcu to ich praca = ich zysk... Spokojnie przyglądając się tym sprzętom to najrozsądniejszym wyborem jest zakup modelu z rocznika 1-2-3 lata wstecz w korzystnej, bo już obniżonej do poziomu "wyprzedażowego" cenie, za to z wyższej serii

Ska wiesz. Nie wysłałeś zapytani o cenę.

Często to modele z ekspo które właśnie grały te 2-3 lata. A często ktoś ich nie usunał ze strony.

Skroo salon ma nową sztukę sprzed 3 lat to sory ale tu coś jest nie tak :/

Sprawdzcie ceny nie katalogowe tylko realne :) i wrócicie do tematu.

east - za 676 - dałem 2500zł - ale to było zaraz na początku jak wchodziły do sklepów - na forum na pewno byłem jednym z pierwszych :)

Tak bo początkowo kosztował 2900.

Teraz 2500 to jego cena katalogowa. Do dostania, dużo taniej. Ale masz go już jakiś czas tak?

Prosze nie patrzeć na sklepy jak Wy to mówicie z pod byka bo to nie my ustalamy ceny.

Jesli klient kupił za 2900 a tydzien pozniej jest za 2500 to ja tak samo jestem stratny jak ta osoba. To nei my (sklepy, salony) decydujemy o cenie katalogowej. Czemu ze zrozumieniem jest taki problem?

Piotrek

Ska wiesz. Nie wysłałeś zapytani o cenę.

Często to modele z ekspo które właśnie grały te 2-3 lata. A często ktoś ich nie usunał ze strony.

Skroo salon ma nową sztukę sprzed 3 lat to sory ale tu coś jest nie tak :/

Sprawdzcie ceny nie katalogowe tylko realne :) i wrócicie do tematu.

Sorry, ale kupowałem w tym roku Marantz SR5011, który wyjściowo kosztował prawie 4000, a po ogłoszeniu że pojawi się następca SR5012 został od razu przeceniony na lekko ponad 3000, potem jeszcze niżej. To tylko przykład, ale przecież tak jest z elektroniką, że jak się pojawia następca to ceny idą w dół. Jakbym dostał towar z ekspozycji jako nowy to biada takiemu sprzedawcy... To co wisi na stronie sklepu i nie jest usunięte zazwyczaj ma informację o dostępności, która głosi że sprzęt jest niedostępny więc to nie problem zweryfikować od razu. Ja was jako branżowców oczywiście rozumiem że polecacie nowe, ale realnie nawet po negocjacji ceny często bardziej się opłaca model zeszłoroczny czy sprzed dwóch lat za to wyższy, niż najnowszy ale niższej serii.

To tylko przykład, ale przecież tak jest z elektroniką, że jak się pojawia następca to ceny idą w dół.

Naturalne. Ale często nowy model kosztuje zbliżoną kasę wyjścia do starszego modelu.

Jakbym dostał towar z ekspozycji jako nowy to biada takiemu sprzedawcy... To co wisi na stronie sklepu i nie jest usunięte zazwyczaj ma informację o dostępności

No włąśnie zazwyczaj tak nie jest. Dopiero jak kupisz przyjdzie Ci mail że nie ma lub jest z ekspo. O ile sprzedawca jest uczciwy i powie.

Akurat tu się odniosłem do przykładu gdzie no jest to model na prawdę nie najwswieższy. I śmiem wątplić że tyle cierpliwie leży w kartonie. Po prostu :)

Pozdrawiam nie wojuje :)

Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.