Skocz do zawartości
IGNORED

podłączenie równolegle 2

mateusz36

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Zaciekawił mnie temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A że już zamknięty to muszę zapytać w nowym wątku.

Na rynku jest duży wybór nie najgorszych głośników samochodowych o impedancji 4Ω.

Najprostszym sposobem żeby podłączyć takie głośniki do wieży w domu (8Ω) to podłączenie szeregowo po dwa.

Tylko czy jest sens łączenia identycznych? Chyba żeby każdy w parze skierować w przeciwną stronę w celu pokrycia większej powierzchni. Skierowane w tę samą stronę nie będą głośniejsze... mogą się nawet zakłócać w pewnym sensie.

Dlatego zastanawiam się jakby to było gdyby podłączyć w ten sposób coś w stylu zwykłych lub średniotonowych i wysokotonowych.

Oczywiście nie mówię tutaj precyzyjnie, bo cały czas myślę o dostępnych na rynku głośnikach samochodowych.

Np coś takiego:

1.

PY-BG502T6 (80 Hz - 20000 Hz) Jako że typowe samochodowe nie dają zbyt czystego dźwięku, pomyślałem nad połączeniem tych z wyższymi tonami

Peiying PY-T59 (1300 - 22000Hz)

2. A może lepiej coś takiego połączyć parami mieszanymi PY-BG620CT6 ( w zestawie dwa wysokotonowe i midbasowy).

Powyżej podaje tylko przykładowe głośniki. Chodzi mi bardziej o zastanowienie się czy to o czym myślę "zadziała". Czy wystarczy tylko podpiąć to wszystko szeregowo?

pozdrawiam

ps. Nie oczekuje cudów od sprzętu za 100zł. Dlatego nie chciałbym się skupiać na tym że jakość będzie gorsza od firmowego sprzętu za kilka stówek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdybyś sprzedał nerkę ;-) kupując za uzyskane pieniądze DWA zestawy PY-BG620CT6

i podłączył dwa woofery szeregowo, a do nich po jednym tweeterze, efekt byłby chyba lepszy.

Korzystając oczywiście z dołączonych "zwrotnic". Nie podają parametrów tych głośników,

ale do mieszkania może być potrzebny basrefleks; to zupełnie inna kubatura pomieszczenia,

niż kabina nawet dużego samochodu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Łączenie szeregowe różnych głośników nie ma sensu, bo wtedy przez tweeter na basie popłynie ten sam prąd co przez woofer, i tweeter ulegnie zniszczeniu.

Dwa takie same głośniki 4ohm łączyć szeregowo można, jednak lepiej żeby pracowały wtedy we wspólnej komorze (ew. w dwóch ale identycznych) i miały możliwie mały rozrzut parametrów.

Poza tym takie połączenie należy traktować jak jeden głośnik 8ohm, i łączyć z pozostałymi drogami przy pomocy dobrze zaprojektowanej zwrotnicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.