Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor audio bronze 6 + Onkyo 8250

zakuman

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Mam salon o powierzchni 34m2, chce kupic stereo glownie do muzyki, glownie pop i mniej ambitne kawalki. Polecono mi w sklepie monitor audio bronze 6 i onkyo 8250 mam dobra cene na ten zestaw, co myslicie o tym polaczeniu? czy moze jednak cos innego?

budzet 5,1k MAX

https://www.audiostereo.pl/topic/135568-monitor-audio-bronze-6-onkyo-8250/

cześć

Myślę,że za 5tys.można kupić lepszy zestaw-ale to trzeba samemu posłuchać w dobrym salonie audio ,określic swoje preferencje ,czyli jaki rodzaj prezentacji dzwięku Ci się podoba,onkyo może być ok,ale z ma bronze mialem styczność i nie polecam,w moim salonie o podobnej powierzchni nie było basu,tylko buczenie...

Cześć.

Mam podobny metraż i ja zakupiłem Monitor Audio MR6 + Harman Kardon HK 3390

Kolumny są super świetny bass, nie potrzebny subwoofer.

Amplituner ma już kilka lat ale żadnych problemów czy awarii.

Ja osobiście polecam.

Pozdrawiam.

To dobre rozwiązanie, oferując mocny, dynamiczny, przestrzenny dźwięk, zestaw uniwersalny, bezpieczny. Ale moim zdaniem możemy znaleźć rozwiązanie jeszcze lepsze. Niech przykładem będzie może minimalnie droższy, ale wyraźnie lepszy system, oparty na kolumnach Monitor Audio Silver 6 (https://www.q21.pl/monitor-audio-silver-6.html). Warto także rozważyć polską konstrukcję Pylon Audio Sapphire 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html) oraz Indiana Line Tesi 561 (https://www.q21.pl/indiana-line-tesi-561-18237.html).

Pylon Audio to także przekaz swobodny, bardzo dynamiczny, trochę efektowny. Indiana Line natomiast to bardziej ciepłe, dobrze wypełnione brzmienie.

Także w kwestii elektroniki sugerowałbym porównać wspomniane Onkyo TX-8250 (https://www.q21.pl/onkyo-tx-8250.html) z Yamaha R-N602 (https://www.q21.pl/yamaha-r-n602.html).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku wyceny dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Niech przykładem będzie może minimalnie droższy , ale wyraźnie lepszy system, oparty na kolumnach Monitor Audio Silver 6

No to zaglądamy do cennika Monitor Audio (cena za parę):

Bronze 6 - 4290 zł

Silver 6 - 5790 zł

@Q21 ma jak widać swoiste poczucie humoru skoro przy 1500 zł (= 35%) różnicy używa sformułowania "minimalnie droższe".

To się nazywa: marketingowe robienie klientom wody z mózgu.

Parę sklepów obniżyło już ceny silverów z uwagi zapewne na wejście nowszego wydania , tak więc można do 4000zł za parę znaleźć ;)

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

No to zaglądamy do cennika Monitor Audio (cena za parę):

Bronze 6 - 4290 zł

Silver 6 - 5790 zł

@Q21 ma jak widać swoiste poczucie humoru skoro przy 1500 zł (= 35%) różnicy używa sformułowania "minimalnie droższe".

To się nazywa: marketingowe robienie klientom wody z mózgu.

Zapoznaj się z cenami rynkowymi, a nie cennikami i wtedy już nie będziesz taki autorytatywny w wydawaniu osądów.

Wracając do pytania autora - to bezpieczne i częste połączenie. Wypożycz i posłuchaj.

Słuchałem u znajomego w podobnym metrażu i było całkiem nieźle, jak na ten budżet oczywiście.

Basu wielkiego nie było, bo nie ma go prawa być z takiego głośniczka. Tu rozmiar ma znaczenie. Ale na pewno nie było dudnienia, jak u Szpotek73 (pewnie akustyka).

Basu wielkiego nie było, bo nie ma go prawa być z takiego głośniczka.

Onkyo TX-8250 ma (co nie jest często spotykane w amplitunerach stereo) możliwość podłączenia subwoofera.

OK, ale w tym pomieszczeniu to tylko pogorszy sprawę. Na pewno coś zadudni, tylko czy to będzie bas?

Poza tym direct zawsze będzie płasko i bez wyrazu. Kiedyś miałem KD Onkyo, w tym trybie było beznadziejnie, grał tylko po korekcji.

Ale na pewno nie było dudnienia, jak u Szpotek73 (pewnie akustyka).

jasne,akustyki nie mam idealnej ale inne kolumny grały w tym samym pomieszczeniu dobrym ,niskim basem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napewno zagra dobrze z Monitorami Bronze 6, ale czy Tobie sie bedzie podobalo??? Jak masz szanse to nic w ciemno nie kupuj, zawsze lepiej odsluchac. Do w/w Onkyo jeszcze sprobowalbym, Indiana Line Tesi 560 (561 nie slyszalem), Dali Zensor 7 lub jakby sie udalo zlapac uzywki to Lektor 8. Z calej tej czworki moim faworytem sa Dali Lektor 8. Monitor Audio Silver 10 u mnie gralo z Onkyo TX-8270 i nie uwazam tego polaczenia za tarfione, bardzo metaliczny dzwiek a juz z kolei starsza seria Silver - RX8 gra calkiem przyjemnie.

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

Połączenie elektroniki Onkyo z głośnikami Monitor Audio uważam za udane i mówię to w oparciu o spostrzeżenia własne.

Od kilku dni mam przyjemność bawić się zestawem Onkyo amplituner TX-8220 i odtwarzacz BD-SP353 z głośnikami Monitor Audio para Bronze 2 wsparta subwooferem MRW-10. Brzmi to bardzo zacnie, wg oceny znajomego który (w przeciwieństwie do mnie) może się pochwalić tzw. "złotym uchem" - na poziomie sprzętu ze znacząco wyższych półek cenowych. Pokój mały (17 m2), bas właściwy, żadnego dudnienia.

Co do trybu Direct - moim zdaniem zawsze, na każdym sprzęcie jest płasko i bez wyrazu. Być może Hi-Endu to nie dotyczy, ale w tamtych regionach nie bywam gdyż aż tak wysublimowanym i wytrawnym słuchaczem muzyki nie jestem.

Jeśli ktoś szuka amplitunera pure audio, bez obwodów video, obróbki sygnałów wizyjnych i wejść/wyjść HDMI - TX-8270 jest nie dla niego, gdyż ten model jest w to wszystko wyposażony. Kolejny, czyli TX-8250, wprawdzie nie - ale jest (podobnie jak tamten) nafaszerowany jeszcze innymi bajerami i gadgetami dla wielu do niczego nieprzydatnymi, co do których wiedzą że nigdy z nich korzystać nie będą: Chromecast, FireConnect, DTS Play-Fi. Obydwa wymienione mają funkcje sieciowe. Jednak słuchanie muzyki ograniczone jest do serwisów Spotify, Deezer i Tidal (oraz nie wiedzieć po co komu w modelu europejskim Pandora dostępna wyłączenie w USA), zaś Internetowego radia - do serwisu TuneIn Radio. Poprzedni model (TX-8150) miał dodatkowo możliwość słuchania stacji w ofercie TuneIn Radio nieobecnych poprzez ręczne wprowadzenie ich adresów Internetowych. Tegoroczne modele takiej możliwości nie mają, trzeba stację złapać (np. poprzez WiFi) na smartfona i przerzucić via Bluetooth do amplitunera. Mnie głównie takie stacje, przeto funkcjonalność sieciowa oferowana przez tegoroczną ofertę jest mi niepotrzebna. Wspomniane serwisy muzyczne mogę słuchać i identyczny sposób z wykorzystaniem smartfona i Bluetooth. Dlatego optymalnym dla szukających sprzętu pure audio amplitunerem jest moim zdaniem wyposażony w Bluetooth, ale bez funkcji sieciowych TX-8220.

Odtwarzacz BD-SP353 to po prostu sprzęt bez fajerwerków i wodotrysków z ładnym, dobrym obrazem i takimż dźwiękiem.

Głośniki Bronze 2. Mam porównanie z poprzednikami, czyli BX2 i w moim odczuciu stwierdzenia o dźwięku jeszcze bardziej uszlachetnionym, poprawionym, bardziej analitycznym, z lepszą górą - nie są li tylko marketingowym wodolejstwem (choć przyznać należy, że i tamtym trudno było cokolwiek zarzucić). Ktoś mógłby powiedzieć, że Silver mają lepsze brzmienie. Nie neguję. Gold mają jeszcze lepsze, o Platinum nie wspominając, gdyż jest to tzw. oczywista oczywistość. Moim zdaniem seria Bronze ma najlepszą relację jakości dźwięku do ceny. Silver nie grają dwa razy lepiej a kosztują ponad dwukrotnie drożej. Ponadto konsekwentnie uważam że łączyć należy sprzęt z tej samej półki cenowej, a do amplitunerów o których tutaj rozmawiamy głośniki Bronze są (jak sądzę) optymalnym wyborem. Pytanie ponadto (na które pewnie nie dostanę odpowiedzi): w jakim stopniu wyższa cena Silver wynika z lepszego (?) dźwięku, a w jakim z okleiny fornir z naturalnego drewna.

Subwoofer MRW-10. Tu też mam porównanie z BX-W10 z poprzedniej serii Bronze. Nie wiem jak by wypadło z nowym Bronze W10, ale z tamtym (paradoksalnie) wypada zdecydowanie na korzyść teraz omawianego. Ma przełącznik korekcji dźwięku (Movies/Music/Impact), bas jest lepiej kontrolowany, bardziej mięsisty, soczysty. Według danych producenta schodzi też niżej (do 28 Hz). Na razie słuchałem tylko w ustawieniu Music, pozostałych jeszcze nie miałem okazji sprawdzić. Są dwie metody podłączenia: (a) z Line Out amplitunera dwoma kablami na L/R subwoofera; (b) z Pre Out Subwoofer amplitunera pojedynczym kablem na LFE Input subwoofera. Wypróbowałam obydwa i zdecydowanie polecam (b).

Tyle pierwszych spostrzeżeń. Cały czas w wolnych chwilach bawię się i poznaję. Jeśli kogoś interesują szczegóły - proszę pytać, tu lub na PRIV.

bardzo dziekuje za odpowiedzi, mam ten sprzet w domu i... fakt w dzien mogloby byc wiecej basu. Graja ladnie przestrzennie, zdecydowanie nie mecza ale brak tego efektu wow. Mam opcje wymiany, slucham duzo " muzyki z radia" jakies fitness utwory, czasem rock. Moze klipsch? bedac szczery salon jest otwarty wiec mozna nawet liczyc 37m2 i pomyslalem o klipsch 260f lub 280f o ile uda sie znalezc w ludzkiej cenie. Niestety odsluch w Krakowie polegal glownie na sluchanie w dedykowanych pokojach ktore nijak sie maja do akustyki mojego mieszkania :( nic mi odsluchy nie daly i przewaznie sa duzo mniejsze

Uzupełnij sprzęt o subwoofer. Ja na zestawie opisanym poprzednio w pokoju 17 m2 efekt wow miałem jak najbardziej, przy pierwszym podłączeniu, gdy jeszcze nie były w ogóle ustawione wzajemne proporcje siła głosu / barwa tonu / subwoofer.

no tak ale subwoofer to nastepne 1500, a to swiezy sprzet, z reszta nie chce gracic salonu. Slyszalem opinie ze klipsche graja tak ze nie potrzeba suba, szczegolnie model 280f. Te monitory graja ladnie ale tak czegos brak... za ile mozna wg wyrwac wg waszej opinii klipsch 260f 280f w sklepach?

Tak jak wyżej napisane , by kolumna dała oczekiwany przez Ciebie bass to musi mieć zapewne minimum 20 a najlepiej 25cm przetwornik.

Tonsil Altus (różne rodzaje) posiada 25cm ale cenowo wg www producenta wersja 280 od ~2200zł/szt

Klipsch rp-280f posiada niby 20cm , ale cenowo ~2500zł/szt

Tak więc 5100 (na 2 kolumny + wzmacniacz) to za mały budżet by spełnić Twe oczekiwania.

W samochodzie głośnik 16,5cm spokojnie wymasuje plecy , ale w 37 m^2 pokoju myślę ,że głośnik poniżej 25cm może nie napełnić tak donośnie.

no tak ale subwoofer to nastepne 1500, a to swiezy sprzet, z reszta nie chce gracic salonu. Slyszalem opinie ze klipsche graja tak ze nie potrzeba suba, szczegolnie model 280f. Te monitory graja ladnie ale tak czegos brak... za ile mozna wg wyrwac wg waszej opinii klipsch 260f 280f w sklepach?

Ostatnio słuchałem Klipsch rp280f i jak dla mnie poza basem to nic ta kolumna nie pokazała. Dużo lepiej od niej wypadły Heco. W cenie Klipscha masz music style 1000 ale to kawał kolumny. Mój brat miał ten sam dylemat i kupił Heco music style 900. Basu jej nie brakuje :-)

Zakuman ,a nie lepiej kupić używane? Przejrzałem alle..i w cenie około 2tys.jest sporo naprawdę fajnych kolumn,niektóre wyglądają jak nowe,są ludzie,którym się paczki nie wpasowały w akustykę,albo w preferencje muzyczne,poszukałbym gdzieś blisko domu,posłuchał..

Kupowanie używanych to zawsze loteria. Jeżeli nie kupujemy od zaufanej osoby, którą znamy - podobnie jak na drodze obowiązuje zasada ograniczonego zaufania. Nigdy nie wiadomo czy mamy do czynienia ze sprzedawcą uczciwym czy cwaniaczkiem upychającym jakieś starannie podszykowane na moment sprzedaży badziewie. Znam konkretne przypadki gdy nabywcy wychodzili na kupnie używek jak przysłowiowy Zabłocki na mydle i mocno postanowili, że nigdy więcej. Obecnie w ramach tego samego budżetu wolą kupić nówkę z niższej półki niż używkę niewiadomego pochodzenia w stanie będącym jedną wielką zagadką.

by kolumna dała oczekiwany przez Ciebie bass to musi mieć zapewne minimum 20 a najlepiej 25cm przetwornik.

Zauważ wszelako iż:

(1) Oczywiście, że im większy przetwornik niskotonowy tym lepszy bas, jednak przyrost ilości i jakości tego basu jest niewspółmiernie mniejszy od drastycznego przyrostu ceny takich kolumn.

(2) Pomijając skrajne przypadki Ultra Hi-Endu (cena sześciocyfrowa za parę) w żadnej kolumnie, nawet z dużym przetwornikiem niskotonowym, bas nie zejdzie tak nisko jak w subwooferze.

Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wg mnie konfiguracja z subwooferem. Zrozumieli to producenci sprzętu wyposażając amplitunery stereo w wyjścia Subwoofer Out.

Z jednej strony tak jest zaś z drugiej takie sprzęty sprzedają takie świry jak my które chuchają i dmuchają na swoje zabaweczki wtedy mamy za cenę nowych o klase wyższe używki. Z używanymi natomiast jest loteria bo rzadko jest możliwość odsłuchu tym bardziej u siebie :-(

Jak napisałem: moi znajomi, którzy sparzyli się na używkach akceptują o klasę niżej, ale wolą za tę samą cenę nówki. Ja, wiedząc jak się przejechali na używkach - dokonale ich rozumiem.

Sam się na używkach nigdy nie przejechałem z tego prostego powodu, że "od zawsze" wyznaję szkołę myślenia jak oni obecnie po przykrych doświadczeniach.

Wiadomo ,że subwoofer robi robotę , tak więc co możemy polecić koledze ?

Może ampli 2.1 z subwooferem + 2 podstawkowe ? Tylko to i tak nie nagłośni dobrze 37m^2. No chyba ,że kupi heco music style 900 (z uwagi na wejście Aurory - znacząco potaniały) z ampli 2.1 , i jak mu basu będzie mało to w przyszłości dokupi sub-a. ;)

Mój brat też używał suba do słuchania muzyki ale od czasu zakupu ms900 już tego nie robi a uwierzcie mi że jest strasznym basolubem. Ja bym na miejscu kolegi wypożyczył i posłuchał w domu a jak 900 nie spełnią jego oczekiwań to są jeszcze ms1000 które cenowo oscylują w granicach wspomnianych Klipsch.

Porównywalny poziom i jakość basu można uzyskać: (a) albo konfiguracją z subwooferem; (b) albo samą tylko parą kolumn ze znacznie wyższej półki.

Wariant (b) jest dużo (nawet wielokrotnie) droższy, mimo że nie ma tutaj kosztu subwoofera.

Nie bądźmy dogmatykami i niewolnikami konwenansu. Lepsze jest wrogiem dobrego. Używając suba dostajesz ten sam efekt za dużo niższą kasę. Zresztą fakt, iż producenci sprzętu zaczęli w amplitunerach stereo dawać wyjście Subwoofer Pre Out Jest (moim zdaniem) bardzo znamienny i daje do myślenia. Jeszcze całkiem niedawno byłoby to nie do pomyślenia i uważane za profanację.

Witaj,

Ten zestawik jest udany. Bronze 6 to granie mocne basowo i dośc jasne. Z kolei Onkyo jest bardzo neutralne.

Nie będę się jednak rozpisywał nad tym zestawem gdyż obecnie masz wyprzedawane Silver 6, ktore są jednak lepsze i połączenie ich z Pioneerem SXN30, który z kolei jest praktycznie odpowiednikiem Onkyo jest bardzo udane a wychodzi taniej.

Takie zestawienie zmieści się w budzecie.

@Bobcat który ampli stereo, nowszy nie ma wyjscia na suba?

Moim zdaniem do stereo w tym budzecie sub bedzie wiecej niż niepotrzebny.

Piotrek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.