Skocz do zawartości
IGNORED

jaki odtwarzacz cd lub 4k z dobrym audio do wzmacniacza magnat ma 600

Grace

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Proszę Was o pomoc.

słucham muzyki filmowej trochę starego rocka i popu oraz klasyki. Mam wyzwanie co kupić bo nie chciałam mieć za dużo sprzętów;-), jednak muzykę lubię w dobrym wydaniu. Moc nie duża, ważne brzmienie i możliwość podpięcia pod TV 4k więc wzmacniacz to magnat 600. Miałam zamiar kupić odtwarzacz 4k, który także czyta cd audio ( wzmacniacz ma wbudowany DAC). Popełniłam :-) jednak "odsłuch" i słychać różnicę między takim odtwarzaczem a CD. (słuchałam muzyki z odtwarzacza Bluray Pioneer bd 300)

Nie wiem czy jest jakiś odtwarzacz DVD i CD w jednym który rzeczywiście dałby dobry dźwięk szczególnie w połączeniu z tym zestawem: magnat ma 600 i Focale Chorusy 706? Czy nie lepszy jednak sam CD? Jaki...?

Co poradzicie?

Czy ktoś "słuchał" muzyki jaką podaje np odtwarzacz 4k Panasonic DMP-UB300 ( wiem, wiem to nie brzmi dobrze: słuchanie z odtwarzacza 4k :-)))

w tym watku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pada trop do Sony BP-S6700

Ukryta Zawartość

Jest takie przysłowie: Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego :-)

Kupując odtwarzac i do filmów, i do płyt CD zawsze będziesz miał kompromis. Jeśli zależy Ci na jak najlepszej jakości muzyki, to odtwarzacz CD będzie najlepszy

PS. Podobno jednym z lepszych kompromisów był Denon 3910

Pozdrawiam Stempur

Nie zgodzę się,mam oppo 103d jest dla mnie "all in one" ponieważ wpięty do dac Pathos słucham muzy z CD,Tidal,pliki muzyczne oraz filmy z projektora oraz TV sat wypuszczam obraz z oppo i jest poprawa znaczna obrazu.

Muzycznie pobiło takie zestawienie nowego Rotela cd 14 akurat miałem go od kumpla na porównanie

Wracając do pytania Grace,jest Oppo 105d upscaling do 4k,dobry Dac na pokładzie

Nowszy 205 drogi dużo więcej.

Aha

Nie słchaj ludzi,słuchaj uszami

Z 4K to ludziska mówią że nowy Oppo 205 gra przyzwoicie, poza tym duża uniwersalność połączeń.

Niestety - na pokładzie ma Sabre co mnie niepokoi, gdyż jeszcze nie słyszałem dobrze grającego przetwornika d/a Sabre... Zawsze są suche, techniczne, niemuzykalne. Opozycja tego, czego oczekuję od sprzętu. Sam tego Oppo nie słuchałem więc nie mogę mieć własnego zdania.

Sam szukam jakiegoś 4K, żeby można było czasem i płytę CD zakręcić bo duża kolekcja CD kurzy mi się od kilku lat bez sensu. Obecnie słucham wyłącznie plików.

Miałem kiedyś wieloformatowego Philipsa - nieźle grał CD i bardzo dobrze SACD. Sprzedałem go jednak, bo technicznie to już była prehistoria. przekonał mnie jednak ten klocek do odtwarzaczy wieloformatowych.

Może Panasonic DMP-UB900? Uniwersalna maszyna, ponoć położyli nacisk na dobre audio, jest nawet imitacja trybu lampowego pod dziwaczną nazwą Digital Tube Sound :). Ale też nie miałem okazji posłuchać. Testerzy chwalą wszelako tego Panasa jako źródło dwukanałowego audio:

"The UB900 is designed to offer a superior sound experience that is intended to set it apart from the competition and as such it offers analogue outputs, audiophile components and high quality 192kHz/32bit DACs (Digital-to-Analogue Converters). The Panasonic has dedicated two-channel analogue outputs that use gold-plated RCA connectors and in testing we did find the sound quality produced to be impressive for a Blu-ray player. It would certainly work well as a two channel analogue source if that was a feature that interested you. The UB900 supports just about every file type that you can think of and that includes High Res audio, making it a superior music source regardless of whether you're using the analogue or digital outputs."

Cokolwiek się z 4K nie kupi to nigdy nie będzie tak dobre, jak wysokiej klasy CD a już na pewno nie dorówna plikom + dobry DAC.

Ale z drugiej strony - jak już kupować 4K player, to warto poszukać takiego z dobrym audio.

Samego odtwarzacza CD nie warto IMO kupować bo to już technologia martwa jak ptak Dodo. pewno, że jak jest dobry, to zagra lepiej od wieloformatowca, mi jednak chodzi tylko o urządzenie do kręcenia kolekcji starych płyt. Najlepiej, żeby otwarzacz miał wyjście cyfrowe, to sygnał można sobie puścić na własny DAC i luz... :)

Szukamy zatem! :)

Jakieś typy?

W tym nagraniu nie trzeba słuchu nietoperza, by zauważyć, jak bezwzględnie Kambodża rozprawia się z Oppo 205. Ale Kambodża ma na pokładzie chipy DAC Analog Devices, no i to słychać. Oppo w porównaniu jest precyzyjniejsze, ale Kambodża niszczy go muzykalnością. Wokal z Oppo momentami brzmi wręcz nieprzyjemnie, co przy Evie Cassidy nigdy nie powinno mieć miejsca. Powyższe porównanie podtrzymuje moje obawy co do Sabre. Przecież i temu modelowi Kambodży zarzucają braki w muzykalności, bo to przecież nie NOS-DAC. :) A jednak od Oppo jest przepaść na korzyść CA.

W tej sytuacji dziwi, że odtwarzacz 4K od Kambodży CXUHD reklamuje się jako "great British sound" a nie ma(!!!) wyjść analogowych. Sygnał audio wychodzi tylko po HDMI. Ups!

Ukryta Zawartość

Może więc nowa zabawka od Sony? Oznaczenie ES do czegoś zobowiązuje!

Player czyta co tylko się da - nawet SACD, łyka DSD do 11,2MHz, posiada wyjścia analogowe stereo, DAC 32 bity i chyba tylko sznurowadeł nie potrafi zawiązać. :)

Ale o dźwięku trudno coś powiedzieć bo to nowość.

Ukryta Zawartość

Tu zajawka video:

Ukryta Zawartość

Są już pierwsze testy i zdaniem recenzentów d*** nie urywa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jak Dottore prawi u mnie system zaczął mnie zadowalać muzycznie po wpięciu w tor audio Pathos Converto Dac.

Ja jakoś za Sabre nie przepadam ale Oppo gra to cudnie,aha i32 dobrze wzmacnia ten sygnał a wysokie tony noe szaleją ponieważ wstęga różni się od kopułki jak dla mnie,mocno.

A koleżanka jaki ma fundusz na ten player??

Wcześniej miałem Arcam dv29,stary dvd a wymiatał wpięty w Dac.

Wymiana nastąpiła z powodu lasera a że korcił mnie oppo z funkcją wpięcia tunera Tvsat i poprawa obrazu.Wypożyczyłem na tydzień i nie oddałem tym bardziej sygnał video pofaję na projektor.

Mam więc TV i Netflix,youtube na 100calach z jednego urządzenia.

No doba koniech chwalenia,hhe

Witajcie:-) Co prawda wątek dotyczy Magnata MA 600 ale pozwólcie że zapytam o to Jaki player blu-ray/dvd/cd audio a w zasadzie cd-audio/dvd/blu-ray( bo najbardziej zależy mi na słuchaniu muzy )kupić do systemu ze wzmakiem stereo CA 640 Azur plus monitory CK2 ? Dotychczas za"uniwersalnego" playera jest u mnie dvd H/K 21 ale to już zabytek. W ofercie CA jest klocek ale nie ukrywam że szukam czegoś w niższej kwocie. Czy do 1,2 tys. można "coś" kupić sensownego co by poprawiło wrażenia odsłuchowe w stereo a czasami i film/koncert można by pooglądać. Widzę że Yamaha ma taki nie za drogi player. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.