Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner A/V wybrać, aby dźwięk w stereo był przyzwoity

mastersiara

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Aktualnie posiadam zestaw:

- Kolumny Melodika BL40MK2

- Wzmacniacz stereo Onkyo A-9010

- Źródło to PC + Creative X-Fi puszczony do wzmaka optykiem

W związku z tym iż oprócz słuchania muzyki oglądam też filmy oraz gram w gry chciałbym zacząć powoli przebudowywać zestaw do zastosowań w proporcjach - 80% muzyka w stereo bądź 2.1, filmy i gry 20%. W pierwszej kolejności chciałbym zmienić wzmacniacz stereo na amplituner. Zdaję sobie sprawę, że większość amplitunerów powinna zagrać gorzej w stereo niż na klasycznym wzmaku dwukanałowym, ale pewnie istnieją też amplitunery warte zainteresowania. Interesują mnie nowe jak i używane sprzęty (ale taki spotify by się przydał w amplitunerze). Max jaki mogę przeznaczyć na to w chwili obecnej to ok. 2000-2500zł (totalny max 3000zł). Chciałbym żeby dźwięk w stereo przynajmniej był na podobnym poziomie jak teraz przy Onkyo A9010, a najlepiej jakby był jeszcze "lepszy" - myślę że to powinno się udać bo w końcu Onkyo 9010 to budżetowy wzmacniacz stereo (ale dobry). Przeglądając różne amplitunery natrafiłem na Onkyo TX-NR656 (nowy 1999zł) lub Onkyo TX-NR676E (nowy 2499zł).

Z góry dziękuje za odpowiedź,

Pozdrawiam

.

Na pewno bez dwóch zdań do 3000 zł należy szukać starszych flagowych modeli po mimo iż nie mają bajerów typu radio inter. usb itd itd . Kosztowały krocie ale ich walory brzmieniowe w stereo są bardzo przyzwoite

1 Yamaha AX1 nowa kosztowała 16000zł wzmacniacz wielokanałowy 2001 r na pokładzie Dac PCM1704 którego również używano w wielu Hi end konstrukcjach.

2 Denon A1 se i sr nowy cena około 22000 zł pięknie wykonany 30 kg bolid w kinie potęga w direct al24 jest bardzo dorze -.

3 Pioneer VSA AX10ia flagowiec posiada również Dac PCM1704 , jest trochę bardziej ocieplony w dżwięku od Yamahy.

Oczywiście podałbym jeszcze kilka ale tymi naprawdę warto się zainteresować to produkty bezkompromisowe. A przy dzisiejszych cenach no cóż ciężko o lepsze rzeczy na rynku

Mam onkyo tx-nr676 i jeśli plik (np. DSD) z muzyką jest zacny to odtwarza przyjemnie , wygodny tryb pure audio (jeden klik) ustawia Nam z automatu 2.0 (stereo)

Pewnie starsze używane sprzęty grały lepiej , ale należy pamiętać ,że z czasem następuje "degeneracja" podzespołów tak więc jest tak 50/50 iż trafisz na dobry egzemplarz ;)

Najlepiej podjechać do salonu audio i sprawdzić jak to gra, w/w onkyo jak i melodiki które posiadasz znajdziesz w wielu bo to popularne sprzęty.

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Jeśli chodzi o bajery to jestem w stanie zrezygnować, byle działały filmy w 5.1 no i żeby była opcja słuchania w 2.1

Sprawdziłem te wzmacniacze na allegro są w cenach własnie okolo 2000zł musze pomysleć - rozumiem ze jakość stereo w nich bedzie duzo lepsza niz w moim onkyo 9010 ?

Arcam owszem ale po za modelami 200 300 400 500 600, nie chodzi o dżwięk bo on akurat jest ich ogromnym atutem lecz o awaryjność lecą całe układy dsp.

Jeśli chodzi o bajery to jestem w stanie zrezygnować, byle działały filmy w 5.1 no i żeby była opcja słuchania w 2.1

Sprawdziłem te wzmacniacze na allegro są w cenach własnie okolo 2000zł musze pomysleć - rozumiem ze jakość stereo w nich bedzie duzo lepsza niz w moim onkyo 9010 ?

Działały w kinie 5.1 i owszem nawet do 7.1 jeżeli tylko masz kolumny które coś potrafią to może Cię parę razy wyrwać z fotela . Pamiętaj dzisiejsze model -ich odpowiedniki kosztują od 20000 zł w z wyż.

Mam onkyo tx-nr676 i jeśli plik (np. DSD) z muzyką jest zacny to odtwarza przyjemnie , wygodny tryb pure audio (jeden klik) ustawia Nam z automatu 2.0 (stereo)

Pewnie starsze używane sprzęty grały lepiej , ale należy pamiętać ,że z czasem następuje "degeneracja" podzespołów tak więc jest tak 50/50 iż trafisz na dobry egzemplarz ;)

Najlepiej podjechać do salonu audio i sprawdzić jak to gra, w/w onkyo jak i melodiki które posiadasz znajdziesz w wielu bo to popularne sprzęty.

A nowy popsuje się 50/50 za nim zepsuje się ten stray. z przymrużeniem oka .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest ten Denon ?

Szczerze mowiac odpowiada mi i cena i wyglad :)

Arcam AVR 350 za 2400zł stan idealny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest ten Denon ?

Szczerze mowiac odpowiada mi i cena i wyglad :)

To sprzedaje handlarz więc cena bardzo zawyżona.

Kupiłem kiedyś dla zabawy Denon AVC-A1D od pierwszego właściciela z papierami i pudłem za 750 zł i sprzedałem po roku za 700 zł

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Ten handlarz mieszka obok Torunia takze moglbym sprzet sprawdzic osobiscie, ten sam gosc ma jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Pioneer VSA-AX10i-S za 2650zł pewnie ceny do negocjacji

Ukryta Zawartość

ten sam gosc ma jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Pioneer VSA-AX10i-S za 2650zł pewnie ceny do negocjacji

Cena jest absurdalna.

Trzeba byłoby upaść na głowę (i to kilka razy) by za tak stary klocek zapłacić HANDLARZOWI tak absurdalną sumę.

Maszyna jest zacna i warta kupna, ale kwota do zapłaty jest iście abstrakcyjna.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

YAMAHA DSP AX1 to kawał maszyny. Sam korzystałem z niej w stereo. Jedyny minus to przekaźniki, które lubią się zacinać i ampli myśli ,że ma coś podpiętego do PRE przez co nie puszcza dźwięku na kolumny.

Z nowszych konstrukcji używanych polecam YAMAHA RX-A1060 https://www.tophifi.pl/kino-domowe/amplitunery-av/yamaha-rx-a1060.html. Pierwszy ampli ,z serii AVANTAGE 060 z DACiem Sabre. Gra naprawdę zacnie w stereo.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cena jest absurdalna.

Trzeba byłoby upaść na głowę (i to kilka razy) by za tak stary klocek zapłacić HANDLARZOWI tak absurdalną sumę.

Maszyna jest zacna i warta kupna, ale kwota do zapłaty jest iście abstrakcyjna.

przyjmujac ze spodoba mi sie dzwiek, a ampli bedzie w 100% sprawny i stan zew. bedzie dobry to jaka kwote zaproponować? dzis bede go odsluchiwal (i tego denona tez)

przyjmujac ze spodoba mi sie dzwiek, a ampli bedzie w 100% sprawny i stan zew. bedzie dobry to jaka kwote zaproponować? dzis bede go odsluchiwal (i tego denona tez)

Za pioneera 1500 zł max o ile oryginalne pudło i papiery są w komplecie.

A Denon to max 800 zł

YAMAHA DSP AX1 to kawał maszyny.

O tak. Też lubię AX-1. Potężna maszyna i potężny dźwięk. Kwestie przekaźników można łatwo rozwiązać domowym sposobem - czyszcząc lub stosując zworę pre out <-> main in

Tutaj za 1600 zł do negocjacji czyli za 1400 do kupna:

Ukryta Zawartość

To i tak jest zbyt drogo. Jeszcze przed wakacjami tego roku widziałem AX-1 za 900 zł na Pomorzu, a na Śląsku ktoś z OLX męczył się prze długie miesiące by sprzedać ten klocek za 1200 zł.

Ukryta Zawartość

Byłem, odsłuchałem i tak:

Denon jak dla mnie slabizna, bez wyrazu jakos to grało, po przelaczeniu na pionka petarda (jak dla mnie), facet zszedl na 2200 (mogę potestowac pare dni u siebie przed wlasciwym zakupem na swoim sprzecie). Jak bedzie wybitnie dobrze u mnie grało to sie chyba zdecyduje... stan praktycznie idealny, papiery pilot oryginalne pudlo wszysstko jest...

Witaj,

No nie jest to trudne,znalezienie lepszego brzmiąco modelu od 9010 który po prostu jest wzmacniaczem i tyle.

Denon nie pasuje pod Melodiki. Wiec tu nie dziwie się że Ci nie podszedł. Pioneer, Yamah i Onkyo to słuszne kierunki

Piotrek.

Pioneer zakupiony. Jestem bardzo zadowolony. Teraz będę poszukiwał centralki, suba i reszty głośników (do 5.1 albo 7.1). Coś polecacie? Powinienem do tych Melodik zakupić resztę głośników z tej serii? ewentualnie suba jakiegos uzywanego innej firmy?

Pioneer zakupiony. Jestem bardzo zadowolony. Teraz będę poszukiwał centralki, suba i reszty głośników (do 5.1 albo 7.1). Coś polecacie? Powinienem do tych Melodik zakupić resztę głośników z tej serii? ewentualnie suba jakiegos uzywanego innej firmy?

Co do Denona pisałem A1 sr ato tak jak mercedes 190D do Amg . ale powracając do tematu jeżeli zakupiony Pionner to bardzo dobrze tam siedzą świetneDac PCM1704 u nas bardzo mało znany klocek nowy kosztował chore pieniądze 16000 zł nazachodzie doceniany i trzymający wysoko cenę nie sypie się tak jak Arcamy a możliwości ma bardzo duże

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.