Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo + DAC do 1500

pparsniak

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Mój amplituner onkyo TX-NR609 niestety nie daje rady w stereo, wiec szukam alternatyw.

Najpierw planowałem wymienić go na wyższy model, potem wymienić na odpowiednik z PRE-OUT + wzmacniacz stereo.

Ale koniec końców to chyba nie ucieknę od zakupu klasycznego wzmacniacza stereo (może lampy?) + DAC - lub jakiegoś innego rozwiązania pozwalającego porządnie słuchać stereo z komputera.

Jaki komplet wzmacniacz stereo + DAC polecilibyście do kwoty 1500 (wolałbym się zmieścić w nieco mniejszej kwocie, wiec te 1500 ta taki max)

Wzmacniacz będzie grał z kolumnami Tannoy DC6T SE

Pokój około 25m2

Chciałbym aby wzmacniacz miał obsługę pilota i nie był jakoś archaicznie stary (no chyba, że to naprawdę jest warte grzechu).

Dobrze by było gdyby miał wyjście na subwoofer, ale to nie jest warunek konieczny.

No i do kompletu DAC - tutaj kompletnie się nie znam.

Właściwie to ma po prostu jak najlepiej grać

Całość używana, dostępna u nas w kraju, no i żeby ten sprzęt nie tracił bardzo na wartości, gdy będę chciał się przesiąść na coś lepszego za jakiś czas :P

https://www.audiostereo.pl/topic/135425-wzmacniacz-stereo-dac-do-1500/

Do Tannoy DC6TSE polecałbym w tej cenie NAD C326bee, Camberidge Audio Azur 650/651 (ma już wbudowanego dac-a, choć nie najlepszy ale na początek wystarczy). Jakby Ci się udało kupić tanio NAD C356 BEE też bardzo fajnie zgrywa się. Wszystkie te wzmacniacze poza CA 650A słuchałem ponieważ mój sąsiad ma te kolumny, a ja mu je doradzałem do zakupu. On gra cały czas na nich z Cambridge 640AV2 i jest zadowolony. CA 651A grał minimalnie lepiej i kolega stwierdził że nie będzie wymieniał. Najlepiej grał z nimi NAD C356 i C350, ale były to wersje po modzie MUDA44. Słabo grał natomiast C320bee. Natomiast C326BEE grał już zdecydowanie lepiej. Mógłbys też spróbować Marantza PM6005/6006 da się w tej cenie kupić w UK z przesyłką do Polski i tez ma dac-a i też powinien pasować ale tego zestawienia nie słuchałem.

Z daców można kupić teraz w dobrej cenie Cambridge Dac Magic100, albo SMSL Sanskrita, To ogólnie dłógi temat. Jeżeli kupiłbyś np. coś z wbudowanym dac-iem (CA 651A lub Marantz PM6005/6006) to mógłbyś sobie kupić Malinę Raspberry PI2/3 z Hifiberry Digi+pro i byś miał na przyszłość fajny transport z odtwarzaczem stumieniowym. W razie szczegółów służę pomocą.

Proponuję polecane NADy lub Arcam Alpha 7, 8 lub nowsze, generalnie z przedziału do 800-1000 zł.

Na DAC przeznacz ok 400-500. Tu spory wybór. Coś już ostatnio w tym temacie doradzano w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i na koniec zadbaj o interkonekt łączący DAC i wzmacniacz. Zapomnij o jakimś marketowym za 10-15 zł, bo ci zdegraduje sygnał. Optymalnie, z drugiej ręki, za max 70-100 zł dostaniesz IC z solidnymi wtykami, na miedzi OFC, a nawet jakiś na miedzi posrebrzanej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co powiecie na wzmacniacz zintegrowany yamaha a-s500? do stereo a do kina do kompletu Yamaha RX-a820 lub RX-V1067 (ktory lepszy?)

Będzie to grało w miarę?. Mam jakość słabość do sprzętu yamahy (mam w domu RX-V800RDS i sobie chwale, tylko te 5.1 i kodeki :( )

ewentualnie na oku mam jeszcze amplituner Cambridge Audio 551R - jesli stereo jest w nim znośne, to zaoszczędziłoby mi to kupowania dwóch urządzeń. co myślicie o tym sprzęcie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.