Skocz do zawartości
IGNORED

minimalna odleglosci od tv 32 cale

MAESTRO

Rekomendowane odpowiedzi

zamierzam kupic telewizor 32 cale lub 28 panorama problem polega na tym ze mam niezawielki pokoj i chcialbym dowiedziec sie jaka powinna byc minimalna odleglosc od telewizora 32 cale aby sie go dobrze ogladalo mam nadzieje ze wasze odpowiedzi nie beda zbyt rozbierzne z gory za nie dziekuje POZDRAWIAM

https://www.audiostereo.pl/topic/13541-minimalna-odleglosci-od-tv-32-cale/

kupiłem 32" panoramę jakieś 2-tyg. temu siedzę od niej jakieś 2,5m i jest zajebiście :-). Wcześniej miałem 21" 50Hz i też było dobrze, ale obraz ze 100Hz jest owiele bardziej przyjemny dla oka (nie razi). Jako że masz niewielki pokój pamiętaj o tym żeby głośniki nie stały za blisko TV (jeżeli nie są ekranowane).

123... test

Najbardziej optymalna dla oka jest oglądanie obrazów przy 30 stopniach. Oczywiście dla telewizora to daje jakieś "odleglosc widza od ekranu nie powinna byc mniejsza niz 1,5 x szerokosc ekranu". 50 cali - nieźle.

Ale to jest optimum do "kina domowego"

W praktyce 100 Hz dobre telewizory dają się oglądać już z 2 m (niestety daleko ciągle do optymalnych 30 stopni)

Wydaje mi się, że 2 m to trochę za mało. Ja słyszałem o zasadzie 5 przekątnych przy telewizorze o "tradycyjnych" proporcjach. Przy panoramach pewnie jest to nieco mniej. I nie chodzi tylko o to czy widać, że obraz migocze. Jeżeli jest to zwykły telewizor (nie lcd ani plazma) to kineskop emituje bardzo dużo światła, które w takiej ilości działa niekorzystnie na oczy.

Generalnie chodzi o to żeby nie było widać linii obrazu. Zasady typu 2,5 czy 3x przekątna są dla TV 4:3. Dla 16:9 trzeba sobie przeliczyć jaki 4:3 ma taką _wysokość_ obrazu jak nasza panorama.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.