Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo tx-l20d dobór kolumn

sarius

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zacznę może od tego, że zdecydowałem się na ten amplituner i nie chce raczej zmieniać decyzji ze względu na jego gabaryty. Elegancko pasuje mi do szafki RTV.

Byłem na odsłuchu tego amplitunera w salonie MDBaudio, we Wrocławiu. Bardzo podobało mi się, jak amplituner zagrał z zestawem Tannoy Mercury 7.4. Nie dostałem do niego jednak żadnych kolumn Magnat, Pylon, Jamo, Klipsch. Panowie nie mieli tych marek, ponieważ, jak powiedzieli i tak Klienci ich nie wybierali.

Teraz moje pytanie, czy aby na pewno im zaufać, czy szukać innego salonu, w którym będę mógł posłuchać innych kolumn z tym amplitunerem?

Czego słucham? Głównie to rocka, ale ogólnie to wszystkiego. Lubię na pewno dobry bas, stopa na perkusji musi być odczuwalna :)

Wielkość pokoju ciężko mi sensownie podać. Jest to salon z aneksem. Z narożnika do kolumn będę miał jakieś 2,5 - 3m. Całe pomieszczenie ma jakieś 27m^2.

https://www.audiostereo.pl/topic/135332-onkyo-tx-l20d-dob%C3%B3r-kolumn/

Ale o co Ci teraz chodzi? O amplituner? Tak wiem, wzmacniacz stereo blabla... Mam zbyt mały budżet (5000 zł) na to, żeby kupić ampa stereo, a do tego sensowne źródło, które obsłuży flaci z USB, Spotify-a (bardzo ważna dla mnie funkcja), TV, czy Xbox-a.

Serio wczoraj fajnie zagrało to onkyo. Moje pytanie jest konkretne: czy powinienem zostać przy Tennoy Mercury 7.4, czy nie? Dire Straits brzmiało super (jak dla mnie).

Chodzi mi o to że to jest wyrob amplituneropodobny, jak chcesz slima to w tym budźecie są prawdziwe klocki jak np. Marantz NR1506 czy Yamaha RX S601
Bardzo dziękuję za propozycje innych slimów. Możesz powiedzieć, dlaczego te amplitunery są lepsze? Czytałem sporo pozytywnych opinii o onkyo, o tych będę musiał doczytać, bo nie wiem nic.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Dzień dobry.

Zacznę od elektroniki - Onkyo TX-L20D (https://www.q21.pl/onkyo-tx-l20d.html) oraz Pioneer SX-S30DAB (https://www.q21.pl/pioneer-sx-s30dab.html) to dwa praktycznie identyczne urządzenia w obudowie slim, bardzo bogato wyposażone, posiadające wejścia i wyjścia HDMI (bardzo łatwa i funkcjonalna konfiguracja w salonie, gdzie podłączamy wszystkie żródła audio-video do amplitunera i wychodzimy tylko jednym kablem HDMI do telewizora). Natomiast przy tych amplitunerach musimy liczyć się z pewnymi kompromisami w kwestii jakości dźwięku. Klasyczne amplitunery sieciowe, takie jak np. Onkyo TX-8250 (https://www.q21.pl/onkyo-tx-8250.html) oferują wyraźnie lepsze brzmienie. Tak więc decyzja należy do Ciebie, rozumiem sytuację w której mamy ograniczenia miejsca i możemy zmieścić tylko tego typu urządzenie slim.

Są oczywiście alternatywy slim np. Marantz NR1508 (https://www.q21.pl/marantz-nr-1508.html). To na pewno urządzenie wyraźnie lepsze brzmieniowo, jednak nie posiadające złącz HDMI.

Kwestia kolumn - zdecydowanie nie zgodzę się, że tylko Tannoy robi dobre kolumny, a inne marki są niedobre. Tannoy Mercury 7.4 (https://www.q21.pl/tannoy-mercury-7-4.html) to rzeczywiście bardzo dobry zestaw, który oferuje spójne, dobrze wypełnione i dynamiczne brzmienie. Natomiast jako alternatywa posłuchałbym kolumny Monitor Audio Silver 6 (https://www.q21.pl/monitor-audio-silver-6.html), które w stosunku do Tannoy grają trochę jaśniej, bardziej analitycznie, ale przy tym zdecydowanie bardziej swobodnie, dynamicznie, świeżo. To dobra klasa wyżej. Warto także odsłuchać Pylon Audio Sapphire 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html) jako opcja dynamicznego, szybkiego grania, Klipsch RP-260F (https://www.q21.pl/klipsch-rp-260f.html) lub Dali Zensor 7 (https://www.q21.pl/dali-zensor-7.html). Przy odsłuchu może okazać się, że wybierzesz np. świetną polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III (https://www.q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html).

Wybór kolumn tak naprawdę zależy od indywidualnych preferencji.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Z Wrocławia masz do nas poniżej 2 godzin drogi, cała droga autostrada bez korków. Poza wymienionymi powyżej propozycjami w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać i porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzień dobry.

Zacznę od elektroniki - Onkyo TX-L20D (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz Pioneer SX-S30DAB (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to dwa praktycznie identyczne urządzenia w obudowie slim, bardzo bogato wyposażone, posiadające wejścia i wyjścia HDMI (bardzo łatwa i funkcjonalna konfiguracja w salonie, gdzie podłączamy wszystkie żródła audio-video do amplitunera i wychodzimy tylko jednym kablem HDMI do telewizora). Natomiast przy tych amplitunerach musimy liczyć się z pewnymi kompromisami w kwestii jakości dźwięku. Klasyczne amplitunery sieciowe, takie jak np. Onkyo TX-8250 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oferują wyraźnie lepsze brzmienie. Tak więc decyzja należy do Ciebie, rozumiem sytuację w której mamy ograniczenia miejsca i możemy zmieścić tylko tego typu urządzenie slim.

Są oczywiście alternatywy slim np. Marantz NR1508 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To na pewno urządzenie wyraźnie lepsze brzmieniowo, jednak nie posiadające złącz HDMI.

Kwestia kolumn - zdecydowanie nie zgodzę się, że tylko Tannoy robi dobre kolumny, a inne marki są niedobre. Tannoy Mercury 7.4 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to rzeczywiście bardzo dobry zestaw, który oferuje spójne, dobrze wypełnione i dynamiczne brzmienie. Natomiast jako alternatywa posłuchałbym kolumny Monitor Audio Silver 6 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), które w stosunku do Tannoy grają trochę jaśniej, bardziej analitycznie, ale przy tym zdecydowanie bardziej swobodnie, dynamicznie, świeżo. To dobra klasa wyżej. Warto także odsłuchać Pylon Audio Sapphire 25 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) jako opcja dynamicznego, szybkiego grania, Klipsch RP-260F (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub Dali Zensor 7 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Przy odsłuchu może okazać się, że wybierzesz np. świetną polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Wybór kolumn tak naprawdę zależy od indywidualnych preferencji.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Z Wrocławia masz do nas poniżej 2 godzin drogi, cała droga autostrada bez korków. Poza wymienionymi powyżej propozycjami w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać i porównać.

Bardzo dziękuję za mega wyczerpującą opowiedź :)

Czy podany przez kolegę powyżej Marantz NR1506 będzie dużo lepszym wyborem muzycznie, niż onkyo tx-l20d? Podany przez Ciebie model jest już trochę za drogi. Serio chce się zamknąć w 5000 zł ze wszystkim, bo wiem, że jest to wystarczająca dla mnie kwota na stereo.

Jechać do Was raczej bym nie chciał, ale kupować od Was właśnie zamierzałem. Macie fajne oferty ratalne. Musiałbym we Wrocławiu gdzieś dorwać do porównania onkyo tx-l20d i NR1506.

Większy amplituner na pewno odpada. Jestem świeżo po kupnie i urządzaniu mieszkania. Nie będę teraz zmieniać mebli :)

Właśnie sprawdziłem, że jadę w czwartek do Łodzi w delegację do Klienta, to może w drodze powrotnej do Was :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzień dobry.

Dźwiękowo Marantz jest wyraźnie lepszy, tak więc jeśli możemy zrezygnować ze złącz HDMI, będzie to lepszy wybór. Myśle, że w założonym budżecie znajdziemy na miejscu kilka naprawdę ciekawych zestawów. Zapraszam serdecznie, proszę tylko na priv podać orientacyjną godzinę, zarezerwuję salę odsuchową.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzień dobry.

Dźwiękowo Marantz jest wyraźnie lepszy, tak więc jeśli możemy zrezygnować ze złącz HDMI, będzie to lepszy wybór. Myśle, że w założonym budżecie znajdziemy na miejscu kilka naprawdę ciekawych zestawów. Zapraszam serdecznie, proszę tylko na priv podać orientacyjną godzinę, zarezerwuję salę odsuchową.

Możesz mi wytłumaczyć o co chodzi z tym HDMI? Przecież NR1506 ma kilka portów HDMI.

"Urządzenie posiada sześć wejść HDMI w tym jedno na przednim panelu – zapewniających kompatybilność z HDCP 2.2, oferując tym samym obsługę najnowszych urządzeń HDMI, w tym m.in. odtwarzaczy Blu-ray."

Nie polecam także tego amplitunera.

Ale polecanie tutaj modeli wielokanałowych także nie ma sensu.

I z tym także się nie wygłupiaj.

Jest prosta zasada. Nie masz miejsca na sprzęt audio? To go nie miej. Przepraszam że sprowadzam Cie na miejsce ale tak jest.

Prawdziwy amplituner SXN30 czy Onkyo 8250 sprawdzi się dużo lepiej.

A co do kolumn to 7.4 są ok. Ale koniecznie odsłuchaj Quantum 677, Heco 900, Czy Polk TSX330. Pamiętaj im więcej odsłuchasz tym lepiej wybierzesz.

My wypożyczamy sprzet do domu.

Zapraszam

Piotrek

Nie polecam także tego amplitunera.

Ale polecanie tutaj modeli wielokanałowych także nie ma sensu.

I z tym także się nie wygłupiaj.

Jest prosta zasada. Nie masz miejsca na sprzęt audio? To go nie miej. Przepraszam że sprowadzam Cie na miejsce ale tak jest.

Prawdziwy amplituner SXN30 czy Onkyo 8250 sprawdzi się dużo lepiej.

A co do kolumn to 7.4 są ok. Ale koniecznie odsłuchaj Quantum 677, Heco 900, Czy Polk TSX330. Pamiętaj im więcej odsłuchasz tym lepiej wybierzesz.

My wypożyczamy sprzet do domu.

Zapraszam

Piotrek

Cześć,

Nie wydaje mi się, że jak nie mam miejsca na jakiś duży klocek, to mam nie mieć w ogóle. Kiedyś, jak będę zmieniał meble, to pomyślę o tym, żeby było miejsce na większy sprzęt. Wydaje mi się, że te modele slim spokojnie mnie zadowolą.

Jak wspomniałem, byłem zadowolony z jakości onkyo tx-l20d z Tannoy Mercury 7.4. Jeżeli wspomniany tutaj Marantz zagra lepiej, to będę jeszcze bardziej zadowolony.

Przepraszam, oczywiście Marantz NR1508 (https://www.q21.pl/marantz-nr-1508.html) ma sekcję HDMI. Przy bezpośrednim porównaniu Onkyo TX-L20D i Marantz NR1508 słychać przewagę Marantz’a pomimo że Marantz jest urządzeniem wielokanałowym, tak więc jeśli możemy sobie pozwolić na trochę większy wydatek, namawiam na urządzenie Marantz.

Przepraszam, oczywiście Marantz NR1508 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ma sekcję HDMI. Przy bezpośrednim porównaniu Onkyo TX-L20D i Marantz NR1508 słychać przewagę Marantz’a pomimo że Marantz jest urządzeniem wielokanałowym, tak więc jeśli możemy sobie pozwolić na trochę większy wydatek, namawiam na urządzenie Marantz.
Tylko ja cały czas o 506 mówię, a nie o 508. Jest to pewnie model w tył, ale ogarnie też jest ok :)

Ukryta Zawartość

byłem zadowolony z jakości onkyo tx-l20d

Pioneer SX-S30DAB to jest prawie to samo (Pioneer należy do Onkyo), tyle że ma system korekty akustyki. Kosztuje też podobnie, więc nie bardzo widzę sensu kupowania okrojonego wariantu. Za podobne pieniądze możesz również kupić kompletny amplituner Pioneer VSX-S520D.

Pioneer SX-S30DAB to jest prawie to samo (Pioneer należy do Onkyo), tyle że ma system korekty akustyki. Kosztuje też podobnie, więc nie bardzo widzę sensu kupowania okrojonego wariantu. Za podobne pieniądze możesz również kupić kompletny amplituner Pioneer VSX-S520D.

popej, a według Ciebie lepszy SX-S30DAB czy Marantz NR1506?

Chyba nie jestem obiektywny, bo nie przepadam za Marantzem. Marantz i Denon to jest jedna firma, w której Maranz pełni rolę marki luksusowej. Czyli za Maranza płacisz więcej lub dostajesz mniej niż przy zakupie Denona. Ja patrzę na sprzęt od strony technicznej więc zawsze wybrałbym Denona. W tym przypadku np. byłby to Denon AVR-X1300W - tańszy i lepszy niż NR1506.

Przy porównaniu SX-S30DAB czy NR1506, to właściwie nie wiem, co bym wolał :)

Musisz sprzęt wstawiać do szafki? W takim wypadku zaletą Pioneera byłby zasilacz i wzmacniacz impulsowy, ten sprzęt będzie się mniej grzać niż klasyczny Marantz.

@popej, dokładnie tak, jak mówisz - muszę postawić amplituner we wnęce szafki. Kiedyś przy okazji jakichś przemeblowań zmienię sobie szafkę RTV na taką, która będzie miała uchwyt na TV, wówczas będę móg na samej górze audio stawiać. Po prostu umeblowałem z żoną nowe mieszkanie i nie pomyślałem o tym. Zastanawiam się jeszcze nad uchwytem na TV, ale nie może to być taki typowy uchwyt na ścianę, tylko ramie, ponieważ połowa TV zakrywa ścianę, a połowa duże, nieotwieralne okno.

Wracając do głównego tematu, to SX-S30DAB wizualnie mi się podoba chyba najbardziej :) Pojadę do Q21 w czwartek i zobaczymy, co tam mają :)

To tak podsumowując :)

Wybór padł na następujący zestaw:

- Amplituner Pioneer SX-S30DAB

- Kolumny Pylon Sapphire

- Kable Chord Clearway

Zamówienie w trakcie realizacji w Q21, już nie mogę się doczekać sprzętu :)

Bardzo polecam salon Q21. Profesjonalne doradztwo, masa sprzętu, komfortowe warunki odsłuchu (wygodnie, spokojnie, nikt nad nami nie stoi, słuchamy tyle, ile potrzebujemy), dwa pokoje odsłuchowe (większy i mniejszy) oraz bardzo atrakcyjne ceny i raty 0%.

Heh no i widzisz wziąłeś bo branża Ci to polecała.

Jeśli nie masz odczucia do innego systemu to oczywiście będzie Ci się podobał, ale SXS jest więcej niż wskazany do wymiany w niedługim okresie.

A nie doczytałem! Czyli słuchałeś? A no to przepraszam. To życzę miłego użytkownika :)

Po jakimś miesiącu odsłuchu nie zapomnij podzielić się z nami wrażeniami.

Jak te 25tki radzą sobie w 27 metrach :)

Jeszcze raz życzę udanych odsłuchów. Spotify premium już wykupiony ?:)

Po jakimś miesiącu odsłuchu nie zapomnij podzielić się z nami wrażeniami.

Jak te 25tki radzą sobie w 27 metrach :)

Jeszcze raz życzę udanych odsłuchów. Spotify premium już wykupiony ?:)

Spotify premium jest od prawie dwóch lat ;) Podczas pracy przy komputerze gra prawie cały czas. Zobaczymy tylko, jak będzie z jakością dźwięku na takim zestawie. Flaci brzmiały super, nie wiem, jak Spotify.

Obawiam się jedynie gromadzenia się basu w jadnym kącie, ale wtedy po prostu pójdzie tam jakaś ładna pułapka akustyczna. Teraz można nawet jakieś ozdobne kupić :)

Dzięki i na pewno podzielę się wrażeniami :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.