Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki soundbar do 3tys (90% film, 10% muzyka)?

trishkaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Jestem tu nowa i potrzebuję Waszej pomocy. Wiem, że soundbary nie cieszą się popularnością wśród audiofilów, ale nie mam innego wyjścia ;) Pokój 15m2 totalnie zagracony, jeden mebel przy drugim, w kącie niezbędny oczyszczacz powietrza, więc nie ma możliwości postawienia kolumn. Mąż napalił się na soundbar i chciałabym mu zrobić prezent świąteczno-urodzinowy. Chciałabym się Was poradzić i kupić coś fajnego zanim on wróci ze sklepu z Samsungiem i czy JBL-em. Wpadły mi w oko na forum 3 nazwy : Focal Dimension, Bose Solo 15 i Bose Soundtouch 300. Który byłby najlepszy do oglądania filmów i posłuchania od czasu do czasu muzyki? A może polecicie coś jeszcze lepszego od wyżej wymienionych?

W takiej sytuacji zamiast kolumn stosuje sie bardzo popularne mini zestawy jak np. Canton Movie 95 i do tego amplituner np. Yamaha RX-V381, Denon AVR-X540 i masz za około 3tysie fajny sprzęt do takiego pokoju ;)

Jeżeli w tej cenie dostaniesz Focala to najlepsza opcja, dobrze daje także Denon DHT 514

Hej. Z mojego ostatniego doświadczenia powiem ci ze soundbar nie nadaje się do słuchania muzyki. Sam posiadam Harman Kardon SB26 i muzyka na tym to pomyłka. Lepiej już grają moje głośniki przy kompie za 500 zł. Natomiast przy kinie soundbar nie jest zupełnie złym pomysłem, bo dźwięk jest znacznie lepszy niż ten z telewizora. Jednak należy między bajki włożyć te wszystkie zapewnienia producentów o wirtualnym dźwięku przestrzennym. Ja z mojego SB26 nie słyszę nawet stereo (co niespecjalnie mnie zaskakuje bo jednak rozstaw głośników w SB w stosunku do odległości jest bardzo niekorzystny). Na twoim miejscu pomyślał bym raczej (tak jak sugeruje Krzaku666) nad jakimś zestawem kina domowego z małymi głośnikami, lub wyższej jakości zestawem stereo z możliwością późniejszej rozbudowy. A najlepiej jeśli jednak podzielisz się z mężem swoim planem. Wiem że czasami moja narzeczona też planuje kupić mi coś ze sprzętu ale zawsze stara się to skonsultować. Wiem że niespodzianki wtedy nie ma ale jednak jest znacznie mniejsza szansa na nietrafiony zakup.

No i zdecydowanie polecam wybrać się do jakiegoś sklepu (nie marketu) gdzie będzie możliwość posłuchania tego co chcesz kupić (co i tak nie zastąpi możliwości posłuchania u siebie w salonie co uświadomiłem sobie ostatnio).

wieżę za 1000-1200 zł z gatunku mini - zostanie 2 tys. na prezent dla Ciebie, a mąż będzie bardziej zadowolony. (lepsza jakość dźwięku) do tego odtwarza to CD, a podłączeniu kabelka radia z netu, + muzyka z pena.

I oczywiście zwykłe FM też, do tego jak mąż korzysta z lapka to przy takim zagraceniu jak piszesz lapka też można podpiąć.

Soundbary to moda, ale tylko moda. Nie idzie za tym jakość. A stosunek cena/możliwości = jedna wielka porażka.

Widzę w temacie informację ,że w 90% sprzęt będzie używany do filmów. W tej sytuacji soundbar ma sens. (tak jak koledzy wcześniej stwierdzili soundbary nie są idealnymi urządzeniami do muzyki)

Polecam propozycję troszkę droższą czyli model YAMAHA YSP-2700. Urządzenie to ma w zestawie subwoofer bezprzewodowy (niezbędny do fajnych efektów kinowych), w dodatku wyposażone jest w mikrofon pomiarowy i pełną funkcjonalność MusicCast (Bluetooth, Spotify, Tidal, radio internetowe) Myślę ,że to świetna propozycja, a jeśli znajdzie Pani chwilę zapraszamy na odsłuch urządzenia do jednego z naszych salonów.

https://www.tophifi.pl/kino-domowe/soundbary/yamaha-ysp-2700.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Miałem swego czasu taki wynalazek tej firmy o której pisze Kolega z branży powyżej. Modelu już nie pomnę, kosztował blisko 5k. zł.

Chodziło mi o zbudowanie 2 zestawu kina w pokoju gościnnym który zajmowałby jak najmniej miejsca.

Cieszyłem się dwa razy, raz jak paczka przyszła (chwała Panu iż zdecydowałem się na zakupu internetowy), drugi raz jak odesłałem i dostałem zwrot pieniążków.

100 zł jakie wydałem na kuriera to nic za lekcję jaką dostałem. Darmo wręcz.

Nigdy więcej takich pomysłów i wynalazków...

Za 3k kupiłem tradycyjny zestaw 5.1 - szału nie ma, ale to drugi zestaw, albo dla gości, albo jak kobieta salon zamieni mi w babiniec...

Podpisuje się pod słowami kolegi Krzaku666, zestaw Canton movie 95 i do tego jakiś ampli i będzie ok, a na pewno lepiej niż na soundbarze. Sam mam podobny zestaw, właśnie z Cantonami ze względu na zupełny brak miejsca ale mi on służy tylko do filmów, przy tych gabarytach jest nieźle.

Wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi. Czyli sprawa jest jasna. Soundbar idzie w zapomnienie i będę się skłaniała ku zestawowi Canton+Yamaha. Priorytetem jest film, a muzyka leci jako umilenie sprzątania czy okazjonalnie jak goście wpadną na kameralną domówkę także myślę, że spokojnie wystarczy ;)

trishkaaa,

Krzaku jedynie zaproponował wariant. Amplituner możesz wybrać z szerokiego zakresu. Tak samo kolumny. Czy to Tannoy czy Magnat, Heco czy Elac.

Każde mają swoje zalety jak i wady. Każde jednak zagrają zdecydowanie lepiej od soundbara.

Zapraszam Cie do nas po konsultację i forumową zniżkę.

[1] Soundbary: ogromny postęp w jakości przetwarzania, kupować,

[2] Miniaturyzacja jest dziś b. skuteczna.

[3] Skoro głównie do filmów to koniecznie wersja 320 Watt z subem 160 Watt. To moc suba będzie decydować o klasie efektu filmowego.

[4] wystrzegamy się produktów SONY, LG i Samsung.

Brak im jakichkolwiek doświadczeń w kategorii audio.

Niskie tony są u nich takie soczyste i bardzo miękkie. To się na prezentacji sklepowej bardzo podoba. Tylko, że nie da się wyłowić muzycznej wysokości dźwięku. Jest tylko bełkot.

Wybór jest trudny. Do filmów musi być 5.1 (minimum).

Czas na marketing:

PHILIPS droga seria Fidelio lub trudny do kupienia model 7160.

JBL to mój ulubieniec ale dla do muzy.

Na koniec zasada: Tanie KD za 2k nie zagra tak jak SB w tej cenie. Jest jednak wyjątek: LogiTech Z5500. 5.1 kablowe głośniki efektowe, ale sprzętowe kodery dts i DD. Na Allegro do wyrwania za śmieszne 700 zeta.

A może LG z DOLBY ATMOS ? To b. ciekawa nowość.

jedyny jaki dla mnie zagral i to w markecie to focal dimension z subem, a jak to za drogie to tak jak wyzej, zestaw komputerowy albo logitecha albo edifier s760 - ten ostatni bije nawet tego focala

Ale mi teraz panowie zamieszaliście hoho :) Była jednak narada z mężem. Mówi, że te kilka sztuk głośników od KD, to chyba sobie na głowie postawię :) Do tego kwestia kabli, więcej ich nie zniesie. Już się tego sporo plącze tu i tam. Także wracam do pierwotnego pomysłu. Tylko teraz ciężki orzech - jaki? Co by nie wywalić 3k w błoto. Uda mi się wyrwać tego Focala za tyle? Lub coś zbliżonego jakościowo i cenowo? Niestety LG dolby atmos, Onkyo dolby atmos, B&W Panorama 2, Sonos Playbar, Yamaha ysp-2700 cenowo w tej chwili przewyższa możliwości, bo musieliśmy też wymienić tv.

Nie zniesie dwóch kabli od amplitunera do monitorów? :/ Nadzwyczajny esteta.

Focala dimension z subem dostaniesz za tysiaka więcej. Tak plus minus.

Dlatego dobrze radze, ten amplituner i monitory.

Dawno Cie nie było :) Uwielbiam czytać Twoje wypociny :)

Rozumiem że Ty byś kupił ??:D

Nie demonizujmy tak soundbarów. Ja rozumiem ,że w muzyce odstają zdecydowanie od kolumn, ale w kinie jak dostaną sygnał 5.1 jest zaskakująco dobrze.

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Nie zniesie dwóch kabli od amplitunera do monitorów? :/ Nadzwyczajny esteta.

Dwa kable zamiast kilku/nastu zmieniają postać rzeczy :) Nie sprecyzowałam - odniosłam się z tymi kablami do proponowanych powyżej zestawów kd np Canton Movie 95. Może nie nadzwyczajny, ale drażnią go kable, biada mi jeśli zostawię gdzieś na wierzchu ładowarkę od tel :D Im mniej, tym lepiej, a już trochę tego w domu się ciągnie.

Ps. Widziałam na Allegro zestaw focal dimension soundbar + sub cub + bluetooth aptx za 2999zł. Myślicie, że coś z nim nie tak, że taka cena? Kolejny jest za 4199zł, ale z sub air. Jeśli nie kupię za 3tys, to chyba pozostaje amplituner + głośniki.

Marantz odpada, sam amplituner 2,5tys plus Wharfedale pewnie drugie tyle? :(

niestety ten sub cube to taka popierdolka, ale moze spelni wymagania i nic wiecej nie trzeba bedzie, ja sluchalem calego zestawu focala z tym plaskim subem na dwoch jajkach i naprawde gralo super

Kurdę, a mogłem pójść w medycynę, tylu pacjentów się marnuje.....

A co do kabelków, zabieramy męża np. do Castoramy (oglądając dokładnie wcześniej nasze ściany i podłogi w pokoju ze sprzętem. I kupujemy listy z opcją schowania kabli wszelakich. Wydatek na pokój max. 500 zł a kabelków nie ma....

Mąż szczęśliwy, żona też - normalnie szał szczęścia... ;)

Pozdrawiam serdecznie

Myślęże 3000-3500 zł za B&W Panorama to najlepsza opcja

Za te pieniądze jak się uda wyrwać to zdecydowanie numer jeden.

www.tophifi.pl

Nie jest wcale tak źle.

Wiele osób używa soundbary do muzyki i są zadowoleni - więc ważne są własne preferencje i wrażliwość muzyczna.

Masz też bardzo dobre soundbary które wywiązują się ze swoich powinności:

Paradigm PW

Sonos Playbar

Fidelio B8

Fidelio E6

JBL BAr 5,1

Najlepszy jest z dźwikiem stereo Paradigm za 6500 zł

A jak nie ma kasy to Fidelio E6 za 3199 zł

Dziękuję serdecznie wszystkim za opinie. Ja już wybrałam - inaczej - ale może temat przyda się też innym poszukującym sb odwiedzającym forum. Budżet był max 3k, więc nie kupiłabym tego, czego chciałam, a chciałam Focala. Niestety to o 1k ponad to, co mogłam wydać, bo tv też trzeba było wymienić :) Mini zestawy kd z kilkoma głośnikami odpadły z powodu braku miejsca na rozstaw ( no i te kable ;) ). Za poradą S4Home wybrałam amplituner+2 monitory.

Dziękuję serdecznie wszystkim za opinie. Ja już wybrałam - inaczej - ale może temat przyda się też innym poszukującym sb odwiedzającym forum. Budżet był max 3k, więc nie kupiłabym tego, czego chciałam, a chciałam Focala. Niestety to o 1k ponad to, co mogłam wydać, bo tv też trzeba było wymienić :) Mini zestawy kd z kilkoma głośnikami odpadły z powodu braku miejsca na rozstaw ( no i te kable ;) ). Za poradą S4Home wybrałam amplituner+2 monitory.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.