Skocz do zawartości
IGNORED

6n3p czy Jan 5670 black plate?

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam informacji porównawczej tych lamp pod względem różnic w brzmieniu. Posiadam rosyjskie 6n3p w stopniu preampu, warto dołożyć te parę złota więcej czy pozostać przy ruskich?

Z góry dziękuję za pomoc.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

https://www.audiostereo.pl/topic/135303-6n3p-czy-jan-5670-black-plate/

Miałem kiedyś takle ruskie z grubego szkła i malutkie amerykańskie JAN (ale nie black plate).

Ruskie miały gorszy dźwięk, ale nie mikrofonowały. Amerykańskie gwizdały nie do wytrzymania, więc ich nie używałem, ale u kolegi zagrały b. dobrze - bez gwizdu.

Ruskie kosztowały 6 zł, amerykańskie - 70 zł - para.

Miałem kiedyś takle ruskie z grubego szkła i malutkie amerykańskie JAN (ale nie black plate).

Ruskie miały gorszy dźwięk, ale nie mikrofonowały. Amerykańskie gwizdały nie do wytrzymania, więc ich nie używałem, ale u kolegi zagrały b. dobrze - bez gwizdu.

Ruskie kosztowały 6 zł, amerykańskie - 70 zł - para.

Więc pozostaje tylko spróbować, ciekawe, czy bas będzie lepiej prowadzony?

396A WE są bardzo dobre

One są odpowiednikami 6n3?

396A WE są bardzo dobre

Jeżeli jej słuchałeś to podziel się wrażeniami :)

Ciężko zapytać wujka google? -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki dodam do zakładek ;)

Ukryta Zawartość

Mam pytanie, czy będę musiał coś przerabiać w wzmacniaczu, czy to zwykła podmianka wystarczy?

Miałem w cedeku 6n3p. Zmieniałem na różne 5670 potem na 396a Western Electric, które okazały się najlepsze pod każdym względem. Nic nie przerabiałem w odtwarzaczu.

Miałem w cedeku 6n3p. Zmieniałem na różne 5670 potem na 396a Western Electric, które okazały się najlepsze pod każdym względem. Nic nie przerabiałem w odtwarzaczu.

U mnie siedzą w preampie, ciekawe co da 5670 do brzmienia.

• 3 tygodnie później...

Miałem 6N3P w ukraińskich monoblokach lampowych. Wymieniłem na 5670 General Electric. postęp w jakości dźwięku bardzo wyraźny. Potem wstawiłem jeszcze 5670 AEG. Nie ma powrotu do sowieckich 6N3P.

Miałem 6N3P w ukraińskich monoblokach lampowych. Wymieniłem na 5670 General Electric. postęp w jakości dźwięku bardzo wyraźny. Potem wstawiłem jeszcze 5670 AEG. Nie ma powrotu do sowieckich 6N3P.

Które z 5670 z tej strony byś polecił

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

Ukryta Zawartość

Które z 5670 z tej strony byś polecił

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

Te:

396awe.jpg

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Jestem właśnie w trakcie słuchania wygrzewającej się pary 5670 GE, pierwsze wrażenie wizualne - jakież to maleństwo ;), świeci też jaśniej niż 6n3p. Odsłuchowo też zupełnie inna kultura niż 6n3p. Poczekam jeszcze jak się bardziej dogrzeje i rozstawię sprzęt tak jak trzeba bo teraz niestety nie mam stałego miejsca dla niego. Ale mimo wszystko w odczuciu bardziej uporządkowana góra (na ruskich była ostra) środek bogatszy i basik też na plus.

Jak myślicie czy warto też przetestować odpowiedniki lamp mocy czyli tetrody strumieniowej 6p1 np. zamiennie na el90 oczywiście musiała by być jakaś przejściówka (może ktoś z was by mógł mi coś takiego odpłatnie wykonać?).

Jeśli znacie el90 to napiszcie co przyniesie ewentualnie wymiana 6p1 na nią.

Aha jeśli zapragniecie oddać głos w konkursie na moje zdjęcie „magia czarnej płyty” będę wzdzięczny

Edytowane przez dwadi
  • 2 tygodnie później...

No to wygrzaniu 5670 produkcji GE zakupionych w lampy elektronowe.pl, przyznam, że do muzyki jazzowej, której słucham najczęściej bardziej pasują mi rosyjskie 6n3p, może i są bardziej krzykliwe, ale jednak patrząc na moje głośniki, które pochodzą z zestawu fabrycznego mojej manty lepiej się z nimi rozumieją. Bas był głębszy, średnie tony w wersji bardziej wyciągniętej słuchając np. Norah Jones mogą się podobać, również sekcja perkusyjna tu zasługuje na głos in plus. Muszę jednak zapytać McGyvera, tu proszę cię o informacje jakie są lampy 396A, czytałem różne opinie...? Odnośnie sceny niestety się nie wypowiem, bo niestety mam układ przejściowy przed remontem i głośniki są bardzo blisko siebie :|.

Pozdrawiam, miłej reszty dnia :)

• 1 miesiąc później...

EDIT: jednak zmiana planów GE 5670 wrócił do łask, po wygrzaniu pokazał co potrafi i muszę przyznać potrafi więcej od "kacapowych" odpowiedników. Jak wpadnie więcej grosza to zakupię te mityczne WE 396A.

Wysłane z Lumia 950 XL DS

Właśnie szperałem sobie na "ibeju" i znalazłem przejściówkę z 5670 na 6sn7 może ktoś mi powiedzieć czy warto w to wchodzić w przyszłości? Ciekaw jestem, czy można jakoś zaadaptować w podobny sposób złącze sterujących 6p1 (po za el90, które już mam) na obecnie produkowane lampy?

Wysłane z Lumia 950 XL DS

• 3 lata później...

Trzy próby z lampami typu jak w temacie (6n3p czyli 5670). Mam je w przedwzmacniaczu w układzie jedna podwójna trioda na kanał.

1. 6n3p - EW z lat 70' XX wieku - grają bardzo detalicznie (precyzja jest niesamowita) ale nieco zbyt sucho, metalicznie, ostro, przewagę ma góra pasma i brakuje nieco basu - to co niektórzy opisują jako "tranzystorowe brzmienie",  scena dość szeroka i głęboka ale niezbyt wysoka, słychać gdzie są kolumny.

2. Sylvania JHS 5670 (wersja militarna z 1961 r.) - zupełne przeciwieństwo poprzedniej - kwintesencja "lampowego brzmienia" - no po prostu sama słodycz (jak dla mnie za słodkie), dźwięk jest wyraźnie podbarwiony - przewaga niskiej średnicy i basu (ten schodzi tak nisko że aż czuć w trzewiach), scena dużo szersza, głębsza i wyższa niż w ruskich lampach (wrażenie holograficznego dźwięku), niesamowite efekty przestrzenne - dźwięki przemieszczają się po różnych torach, ciężko zlokalizować kolumny - tworzą coś w rodzaju "chmury dźwiękowej".

3. 6n3p - DR z lat 80' XX wieku - tu niespodzianka - jednak nie są tożsame brzmieniowo z lampami oznaczonymi E lub EW - grają dość neutralnie - nie ma wyraźnej przewagi żadnego z pasm (ani wysokie nie świdrują w uszy ani niskie nie łupią w czerep, wszystkiego jest po równo - jak potrzeba słychać wyraźnie zróżnicowany schodzący coraz niżej bas jak i nie zniekształcone, nie podbarwione niczym wysokie tony, precyzja i detaliczność grania wyśmienita, rozmiarami sceny niewiele ustępują Sylvaniom choć nie dają tak holograficznego dźwięku.

• 3 lata później...

Errata. Kolejne próby z lampami z rodziny 5670 / 2C51

4. GE JAN 5670W z 1975 r.

Lampy o ciekawych parametrach wg sprzedającego:

PAIR 07 (06-07) TUBE 06 T1 Ia=14.20 mA S=6.90 mA/V - T2 Ia=14.20 mA S=6.90 mA/V NOS ExtraStrong

PAIR 07 (06-07) TUBE 07 T1 Ia=14.30 mA S=7.00 mA/V - T2 Ia=14.30 mA S=7.00mA/V NOS ExtraStrong

Grają bardzo żywo, dynamicznie, z przytupem, chwilami nawet dość ostro. Brzmienie można określić jako czysto tranzystorowe. Jakby w ogóle nie było lamp w systemie. Nie ma żadnego ocieplenia barwy dźwięku. Dźwięk zdecydowanie po jasnej stronie mocy ale bez wkurzających wysokich tonów – nic nie kłuje, nie świdruje uszu. Pokazują bardzo, bardzo dużo detali, szczegółów. Bardzo szerokie, holograficzne, trójwymiarowe granie. Przedwzmacniacz wytrzymał te lampy bez uszczerbku – nic nie poszło z dymem. Wszędzie podają, że 100% Ia to 8,2 mA dla tych lamp.

5. 6n3p – EW z fabryki w ukraińskiej Winnicy z 1994 r.

Duże zaskoczenie. Grają zupełnie inaczej niż wszystkie ruskie lampy typu 6n3p jakie posiadam. Coś w rodzaju „kukułczego jaja” w rodzinie. Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu ciepłe, lampowe brzmienie. Na żadnym repertuarze nie chcą brzmieć jak ruskie lampy. Barwowo plasują się pomiędzy ruskimi 6n3p – DR a Sylvaniami JHS 5670 ale zdecydowanie bliżej tych drugich. Przy czym dźwięk jest bardzo plastyczny, wyraźnie ocieplony, podbarwiony dużą ilością drugich harmonicznych choć nie tak mocno jak w Sylvaniach JHS 5670. Spora dynamika grania. Detaliczność, stereofonia jak w 6n3p – DR. Każda z lamp o parametrach Ia 9/10 mA wg sprzedającego.

6. GE 5670 5 stars z 1957 r.

Para lamp firmy GE z 1957 r. oznaczona zarówno na kartoniku jak i samych lampach pięcioma gwiazdkami. Brzmienie zdecydowanie najlepsze ze wszystkich testowanych par lamp z rodziny 5670/2C51/6n3p. Najbardziej czyste, klarowne, detaliczne granie. Efektami stereofonicznymi, holografią sceny przebijają opisane w poście powyżej Sylvanie JHS 5670 z 1961 r. Dźwięk dobrze wypełniony, dynamiczny, żadne z pasm nie dominuje, nie wchodzi na pozostałe ale też żadnego nie brakuje. Słychać mnóstwo detali, szczegółów w nagraniach. Można słuchać godzinami na nich. Biją w każdym wymiarze i aspekcie grania wszystkie opisane powyżej lampy.