Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do TV ~2000? Zamiennik glosnikow TV

okw221

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym sie poradzic w zakresie zakupu kolumn oraz wzmacniacza/amplitunera(?) ktore glownie maja sluzyc jako zamiennik glosnikow telewizorowych.

Swego czasu zakupiłem soundbar z średniej polki (1300 PLN), który nie brzmi źle - jak na soundbar jednak brakuje trochę tutaj głębi i "ciepla". Gdy porownalem z glosnikami komputerowymi...za 400zl.

Moje pytanie brzmi - czy znajdę coś fajnie grającego do okolu 2000-2500zl? Fajnie jeśli byłaby możliwość streamingu przez bluetooth. Zestaw moze byc uzywan, ale dobrze by bylo gdybym mogl posluchac nowego w sklepie.

Zdaje sobie sprawę ze budżet jest bardzo mały jednak ma to być w 90% zamiennik głośników z telewizora a czasami dający możliwość posłuchania muzyki.

Czy znajdę coś fajnego co będzie lepsze i warte dołożenia pieniędzy względem soundbar?

Oczywiście. Tutaj propozycja trochę przekraczająca budżet czyli amplituner R-N303D (czyli praktycznie wszystko czego potrzeba, radio internetowe, Tidal, Spotify, muzyka z serwera, Bluetooth i to dwustronny ,plus tuner radiowy i DAB+) Połączysz telewizor wejściem optycznym i masz świetny system nie tylko do TV ale również do muzyki. Kolumny Indiana Line Nota 550 dadzą ciepły dobrze wypełniony dźwięk.

https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/yamaha-r-n303d-indiana-line-nota-550.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dzień dobry.

Oczywiście w założonym budżecie możemy zaproponować kilka ciekawych propozycji, które zagrają zdecydowanie lepiej niż soundbar. Spójrz na amplituner Onkyo TX-8220 (https://www.q21.pl/onkyo-tx-8220.html), który połączyłyby z kolumnami STX Electrino 150 (https://www.q21.pl/stx-electrino-150.html) lub Pylon Audio Pearl 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-pearl-25.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wymienionymi powyżej konfiguracjami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wystarczy cos tanszego do takich zastosowan, choc nie napisales ile m2 ma pokoj z tv, tak do 20-25 m2 bardzo ladnie beda graly te kolumienki aktywne z bluetooth:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sprawdza sie i do filmow i do sluchania muzyki. A jesli zabraknie basu (a wcale nie powinno) zawsze mozna dokupic w zalozonym budzecie dobry subwoofer.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Dodaje link do rozkladu pokoju:

He55pY6.png

Na innym forum zaproponowano mi Pionner sxn30 + elac B6, przekracza budzet ale jestem w stanie to zaakceptowac zwlaszcza ze widze elacki maja dobre opinie.

Z tym ze ten pionneer jest juz raczej starszym modelem z 2015, a obecnie w sprzedazy w sklepach widze ze zestawy budzetowe lacza z SX-S30DAB. Powiedziano mi ze jest roznica jakosciowa miedzy tymi 2ma amplitunerami. Pod wzgledem zlaczy bardziej mi pasuje ten nowszy, wiadomo - hdmi. Jednak jesli ma na tym stracic jakosc dzwieku to sie z niego wycofam.

Co myslicie? Powyzsze propozycje dostalem w ramach budzetu za co dziekuje, ale jesli zwiekszymy go do ~3.2k? ;)

• 2 lata później...
W dniu 20.10.2017 o 10:48, okw221 napisał:

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Dodaje link do rozkladu pokoju:

He55pY6.png

Na innym forum zaproponowano mi Pionner sxn30 + elac B6, przekracza budzet ale jestem w stanie to zaakceptowac zwlaszcza ze widze elacki maja dobre opinie.

Z tym ze ten pionneer jest juz raczej starszym modelem z 2015, a obecnie w sprzedazy w sklepach widze ze zestawy budzetowe lacza z SX-S30DAB. Powiedziano mi ze jest roznica jakosciowa miedzy tymi 2ma amplitunerami. Pod wzgledem zlaczy bardziej mi pasuje ten nowszy, wiadomo - hdmi. Jednak jesli ma na tym stracic jakosc dzwieku to sie z niego wycofam.

Co myslicie? Powyzsze propozycje dostalem w ramach budzetu za co dziekuje, ale jesli zwiekszymy go do ~3.2k? ?

Odkopie.

Na co sie zdecydowales?

Tez szukam jakiegos zestawu stereo do radia, TV, muzyki, konsoli.

Aktualnie ratuje sie zestawem komputerowym HAMA 2.1 z FM i BT podlaczony po jack pod TV, ale przydaloby sie cos lepszego.

Czy z kolumn stereo mozna uzyskac ladne niskie tony juz przy w miare cichym sluchaniu?

Ten odtwarzacz strumieniowy wyglada ciekawie, ale brak wyjscia na SUBa.

Budzet na calosc 2-2,5tys zl.

Można uzyskać przy cichym słuchaniu. Zależy od kolumn - są najważniejsze.

Jack to słabe rozwiązanie, ale pozwala na sterowanie z pilota TV.

Ten ma sporo na pokładzie włącznie z BT i sub out:

Ukryta Zawartość

jak nie masz dużego salonu to nowe Pylon Pearl Monitor i budżetu wystarczy.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 7.12.2019 o 12:43, audioburak napisał:

Można uzyskać przy cichym słuchaniu. Zależy od kolumn - są najważniejsze.

Jack to słabe rozwiązanie, ale pozwala na sterowanie z pilota TV.

Ten ma sporo na pokładzie włącznie z BT i sub out:

Ukryta Zawartość

jak nie masz dużego salonu to nowe Pylon Pearl Monitor i budżetu wystarczy.

Jack to rozwiazanie przejsciowe, bo zestawu komputerowego inaczej nie podlacze.

"Salon" to ok 17m2.

Ile taki zestaw stereo pobiera mocy?

Aktualny zestaw 2.1W przy normalnej glosnosci pobiera mi 8-15W, co jest bardzo niska wartoscia.

Ukryta Zawartość

Dzisiejsze graty to głodomory wobec starszych rozwiązań; zmieniłem wzmacniacz na MOS'ach

który był gorący jak czołg w Afrika Korps ? i obudowa osiągała ok 45-50 stopni na TX 8220

a ten po kilku godzinach jest letni. Masz tu dane:

Ukryta Zawartość

i dla pełnej mocy jest 55 W, tak że dla normalnego poziomu nie przekroczy pewnie 20 W.

Nie wiem, jaką masz stawkę za kWh, ale to było ok 45 - 55 gr/ kWh, więc żeby osiągnąć to zużycie

to na okrągło dwa dni, czyli w miesiąc pewnie z 8 zeta, albo coś około. Ale to używając 24 h/dobę.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 godzin temu, audioburak napisał:

Dzisiejsze graty to głodomory wobec starszych rozwiązań; zmieniłem wzmacniacz na MOS'ach

który był gorący jak czołg w Afrika Korps ? i obudowa osiągała ok 45-50 stopni na TX 8220

a ten po kilku godzinach jest letni. Masz tu dane:

Ukryta Zawartość

i dla pełnej mocy jest 55 W, tak że dla normalnego poziomu nie przekroczy pewnie 20 W.

Nie wiem, jaką masz stawkę za kWh, ale to było ok 45 - 55 gr/ kWh, więc żeby osiągnąć to zużycie

to na okrągło dwa dni, czyli w miesiąc pewnie z 8 zeta, albo coś około. Ale to używając 24 h/dobę.

Tidala itp.  obsluguje sie przez TV, czy bezposrednio z amplitunera?

Stawka  za 1kWh to jakies 1,5zl. Mieszkam w DE, ? a tu media duzo drozsze niz w PL.

Tutaj trzeba deklarowac roczne zuzycie i placic co miesiac stala kwote co jest bez sensu, bo na koniec roku mozna sie niezle niemilo zdziwic jak niedoszacowana byla nasza deklaracja.

Ukryta Zawartość

"Na władze nie poradze" ? ale musisz zawyżyć i cieszyć się zwrotem nadpłaty ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.