Skocz do zawartości
IGNORED

Glosniki do 30m2 ...

damko

Rekomendowane odpowiedzi

Mam AMPLITUNER YAMAHA RX-V1400 do tego mam zamiar skompletowac glosniki. Teraz wybrane tylko z wygladu (dziewczyna tez ma swoje 3 grosze w tym wyborze)

Moje oko bo to chyba tak powinienem napisac poniewaz zadnych z nich nie sluchalem pada na:

- KEF Q1 lub KEF Q5 / Q7

- PARADIGM STUDIO 40 v.3 lub te slabsze monitorki 20 v.3 lub

- PARADIGM MONITOR 7 v.4

- B&W cos z serii 600 czyli monitorki 602 lub podlogowe 603 lub 604

Narazie to ma byc do stereo pozniej bedzie sub jesli kupie monitorki jesli podlogowca to suba odpuszczam bo narazie mam i do kina wystarczy.

Teraz mam do was pytanie czy ktoras z tych kolumn zagra mi w pomieszczeniu do 30m2 (takie mam w tej chwili) pozniej bedzie to ok 20-25 m2. Zastanawiam sie czy monitorki mi nie zgina a lubie miec dobry basik!

Kolumni nie moga siac mi wysokimi tonami wiec nie wiem co z B&W bo roznie wyczytalem tu na forum. Z waszych opisow wyglada na to ze KEF i PARADIGM przypadnie mi do gustu. Ale PARADIGM STUDIO 40 nikt chyba nie opisywal, a one poprostu rozwalaja mnie swoim wygladem.

Teraz tak oczekuje waszych opini i ewentualnego opisania ktorys z tych glosnikow jesli sluchaliscie, lub moze polecicie cos co zagra z ta yamaha. Basik to podstawa dla mnie najlepiej miesisty schodzacy niska ale punktualnie nie taki jak z suba, srednice wyobrazam sobie dosc lagodnie grajaca przejzysta lekka, gora nie moze sie narzucac. Chce zeby glosniki graly lekko ale nie sucho.

Nie jestem audoifilem nie umie opisywac barwnie dzwieku czy glosnikow, ale jestem dosc wymagajacy. Amplitunera nie zmienie podoba mi sie. Potrzebuje glosnikow. Glosnikow nie bede kupowal tylko dlatego ze wygladaja ladnie aczkolwiek bedzie to mialo duze znaczenie. Glosniki bede sie staral odsluchac moze znacie gdzies w okolicach Lublin - Rzeszów - Krakow jakis sklep ktory bedzie mial te glosniki?

Pomozecie ?? :)

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/

Mam w 30m2 Bowersy 603s3 + reszta kina z Denonem.

Kolumny sa zrównowazone, żadne pasmo nie dominuje nad innym. bas jest szybki . Nie ciągnie się inie dudni. Ale potrafi dołozyc, mam na mysli fronty. Ale jesli wolisz duzo mocnego basu to podobno Paradim. Bowersy moga Ci tu nie wystarczyć.

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-221258

Zasada nr 1 - przed zakupem posluchaj bo na kolumny nie tylko bedziesz patrzył. A kazda z tych kolumn ktore wymieniles wyzej ma inny charakter brzmienia i inna cene (np roznica miedzy Q1 a Q7 to jakies 3500 zł).

Moge Ci jeszcze zaproponowac Mission seria m (m34 lub m35). U mnie graja m34 (pokoj 29 m2) dynamiczne kolumny z niezlym basem :) - a do ich wygladu tez sie chyba nie doczepisz :)

pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-221310

Miałem yamahę DSP-A1 kilka lat a wcześniej (kiedy jeszcze nikt w Polsce nie znał pojęcia kino domowe) słynną DSP-A2070. Do Yamahy polecam dobre kolumny. Osobiście nie lubię B&W i Paradigm choć te pierwsze od biedy mogą być. Ale najlepszymi kolumnami i niedocenionymi są Infinity na przetwornikach ceramicznych CMMD- ich patent. Najfajniejsze do kina są OWS-1. Są to kolumienki genialne, do zawieszenia na ścianę, występują białe lub czarne. W firmach wysyłkowych (poszukaj np. na pricegrabber) widziałem je od 219 USD za parę plus przesyłka do Polski jasne. Mają 6,5 calowy mid-bas więc schodzą do 70Hz i bodaj 1 calowy tweeter. Zawieszenie na ścianie dodatkowo wzmacnia bas (a poza tym jakże wygodne). Moim zdaniem możesz podłączyć sobie nawet 3 pary tych speakerów: przód, tył i front effects i ew. 4 para jako center (moja Yamaha miała 2 centery więc myślę że Twoja też). Moim zdaniem najważniejszy w kinie jest głośnik centralny i subwoofer. Jeśli chcesz 1 centralny (np. na TV) to infinity też ma genialny center Beta C360 lub poszukaj Elaca z serii Jet na second handzie jak audio.com.pl (rewelacyjny center z tweeterem air motion transformer stosowanym w kolumnach kosztujących tyle co niezły samochód). W każdym razie infinity i elaca możesz brać w ciemno, szkoda czasu na odsłuchy w sklepach które i tak nic nie dają a sprzedawcy mogą niepotrzebnie zamieszac w głowie. Zakładam że subwoofer masz dobry do Yamahy (najlepsze są z dużą membraną 12-15 cali w obudowie zamkniętej ze wzmacniaczem 400-1000W - im więcej tym lepiej bo mniejsze zniekształcenia, ustawione oczywiście w narożniku pomieszczenia).

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-221316

dziekuje panowie!

@nogall Zasada nr 1 - przed zakupem posluchaj bo na kolumny nie tylko bedziesz patrzył.

- zgadzam sie z toba chcialem uzyskac jakies opinie na temat samych glosnikow ktore wybralem. Wiem tez ze kazda z tych kolumn zagra inaczej ale wlasnie o to chodzi zeby brzmienie bylo inne, lepiej sie zdecydowac po odsluchu ktore bardzij mi odpowiada ipozniej ewentualnie szukac innych o podobnym brzmieniu.

@americano proponujesz mi glosniczki kina domowego i bardzo sie ciesze. Poszukam poczytam. Ale raczej wolalbym odsluchac. Kiedy mam mniejwiecej wybrane kolumny to watpie zeby mi sprzedawca namieszal cos w glowie bo bede chcial odsluchac te co wymienilem, ewentualnie jesli podrzuci mi mysl o innych to przeciez nie zakupie pod wplywem chwili tylko bede szukal informacji o kazdej z kolumn.

Szczerze mowiac nad infinity tez sie zastanawialem...

Problem w tym ze wolalbym mocno grajace podstawki zamiast podlogowek...

W poniedzialek mam zamiar pojechac na odsluchy do rzeszowa znalazlem sklepik, zobacze co z tego wyjdzie.

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-221449

Damko. OK. posłuchaj w sklepie. O odsłuchu pisałem tylko w kontekście, że w sklepie jest wszystko inne jak w domu.

Nie sądzę aby sprzedawca chciał się bawić w podłączanie pełnego zestawu kolumn do przytarganej przez Ciebie Yamahy :) i subwoofera. A kable i pokój....

Posłuchaj Infinity w domu, w Polsce nie widziałem co prawda OWS-1 ale są w Media postawkowce infinity na tych samych ceramiczych przetwornikach CMMD. Moim zdaniem jakość / cena jest rewelacyjna. Charakter brzmienia będzie taki sam jak te które Ci proponuję (zawsze możesz powiesić na ścianę tylko tyły jak chcesz...).

Nie znam tych KEF-ów ale słuchałem ich koncentrycznych kolumn. Są niezłe. Ale infinity to hi-end za śmieszną kasę. I wierz mi, nie warto zagracać pomieszczenia jeśli można powiesić na ścianie udane głośniki! Myślę że Twoja kobieta też się zgodzi. W kinie są same plusy, lepsza dynamika, bardziej dookólna przestrzeń, a lokalizację i tak załatwia głośnik centralny. Chyba, że będziesz słuchał też stereo. Wtedy warto postawić duże kolumny jakiej 1,5 metra od przedniej ściany. Polecam Avalony Eidelon za 25tys. USD -też na ceramicznych przetwornikach:-)

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-221463

@ americano " Polecam Avalony Eidelon za 25tys. USD -też na ceramicznych przetwornikach:-) " - ja na to tak ;-)

Troche uimiaru z cenami :) A co do SUBa to mam slaby subek ale w kinie sprawuje sie znakomicie nie narzekam.

Infinity poslucham ale tylko serii Kappa wyzsze modele sa jednak za drogie...

@nogall

na dzisaj ~2k za miesiac gora dwa ~4k Glosniki te drozsze bede raczej staral sie kupic za granica lub od kogos z allegro poprosze zeby mi sprowadzil...

Umowilem sie na odsluch, beda tylko: Missian, Infinity, Dali, Kef, JMLab? i Wharfedale i jeszcze jakies inne szkoda bo najbardziej chcialem uslyszec Paradigm i B&W razem...

Jaki polecasz Cd wmiare neutralny bo nie wiem czy bede bral mojego starego wysluzonego technicsa :P

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-221545

Damko. Powodzenia w odsłuchach. Już jestem pewny że nie spieprzysz dzwięku yamahy (jak wielu). Z góry mogę przewidzieć że JMlaby i B&W mogą Ci nie podpasować (to raczej do wysokich modeli Harman Kardon które mają inny charakter niż yamaha). Miałem też fajne kolumienki Acoustic Energy AE101 (małe monitorki w obudowie zamkniętej).

Używałem je jako front effects (mają mocowanie do ściany). Dałem za nie 800zł za nowe w sklepie. Przed zakupem testowałem na moim systemie stereo różnie kolumienki i te AE wypadły wręcz rewelacyjnie, średnica była lepsza jak z dynaudio contour 1.3se za ponad 10 tys. zł, kolumienki znikały, basik i rytm były bomba, góra gładka i detaliczna, homogeniczność i muzykalność rewela. Do yamahy też bardzo pasowały. No ale nowszych konstrukcji tej firmy nie znam (być może się skiepścili, kto wie).

Co do Infinity to w media markt są serie alfa i beta w technologi CMMD. Kappa to stara seria, zupełnie co innego.

Infinity są naprawde tanie, zwłaszcza jak kupisz w jakiejść firmie wysyłkowej np. ze Stanów (jest ich dużo). Ceny są śmiesznie niskie. Dzwięk jest klasy kilkukrotnie droższych B&W. Paradigm nie polecam -mam uprzedzenie po tym co słyszałem. Nie wiem jakiego masz suba, ale ja miałem 1000W genesisa (2500W peak power) z membraną 15 cali w obudowie zamkniętej, z układem servo niwelującym zniekształcenia i była niezła jazda. DSP-A1 w tej konfiguracji brzmiała prawie jak hi-endowe kino za 30 tys. dolców. Subwoofer i center są NAJWAŻNIEJSZE w ogólnym rozrachunku. Ponad 70% dzwięku, dialogi i efekty pochodzi z centera, a sub dopełnia wszystko (nawet scena dźwiękowa jest większa na dobrym subie, co może dziwić). Mam nadzieję że pomogłem :)

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-221638

Mam Paradigm Studio 40 v.3. To bardzo dobre kolumny - w rocku i elektronice wręcz rewelacyjne. Potężny, znakomicie kontrolowany bas, wyraziste, ale nieostre wysokie, a do tego średnica też jest zawsze na swoim miejscu. W kinie w ogóle trudno o lepsze kolumny z uwagi na przejrzystość i przestrzenność przekazu oraz dynamikę. Zdaję sobie sprawę, że moja opinia jest subiektywna - jestem starym, wiernym użytkownikiem tej marki - Paradigm przypadł mi do gustu i tyle - kocham je za solidne skrzynki, za bardzo dobre firmowe przetworniki, za brak rezonansów przy bardzo, bardzo wysokich poziomach głośności (odsłuch live) i sensowne wykończenie oraz cenę - moim zdaniem inni za podobne kolumny chcieliby więcej kasiory ;-) Poza tym produkowane są tylko i wyłącznie w Kanadzie, z tego co wiem b.rzadko zdarzają się awarie, a jeśli już mają miejsce to z winy użytkownika (przesterowanie wzmaka).

Życie bez Paradigm Studio byłoby po prostu nudne ;-) Polecam te moje ulubione kanadyjczyki :-)

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-221939

Tak poradzi sobie, swoich Studio 80 w Mikrotroniku w Chorzowie słuchałem na Yamaszce 396 i ciągnęła dzielnie, natomiast nie poradził sobie zupełnie mój ówczesny dzielony Technics SU C 1000/A 1000. Poza tym Studio 20 ciągnie u mnie najmniejszy Pianocraft - Yamaszki silne są :-) Poza tym masz 1400-tkę, a to nie jest już gumka od majtek ;-) Z tego co wyczytałem w necie wiem, że nawet w USA Yamaszki dzielnie ciągną serię Studio :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-222500

"Poza tym masz 1400-tkę, a to nie jest już gumka od majtek ;-)"

hehe potrafisz czlowieka rozbroic :D

Zastanawiam sie jeszcze na tym czy np. seria monitor zagra brzmieniowo podobnie do studio bo chyba bede mial powazny problem znalezc studio 40 gdzies w sklepie w poblizu :/

Najbardziej wlasnie kreca mnie te paradigm i kef...

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-222508

Seria Studio ma dużo lepszą średnicę, której brakuje serii Monitor, poza tym lepsze elementy w zwrotnicy, no i same przetworniki, choć bas i dynamika są porównywalne. Seria Studio jest bardziej umiwersalna - też lubi mocne uderzenie, ale nie wzbrania się przed np. Dianą Krall.

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-222510

No i jestem po odsluchach ...

Oj dzialo sie :) Nie bedac pewnym swoich udzu wziolem ze soba kobiete i ... zaczelismy sluchac. Dlugo to nie trwalo bo tylko godzinke (pozno juz bylo) ale zdazylem przesluchac Paradigm monitor 3v3, Kef Q1, Wharfedale 9.3 i 9.5. Niestety tylko tyle. I coz moge powiedziec. Kef Q1 moj faworyt zagral dosc naturalnie ale to nie bylo to co moglo by mi sie spodobac na dluzej, wielkim rozczarowaniem okazaly sie kolumny Paradigma srednica jak zza kotary reszta ok (chociaz mojej kobiecie bardziej przypadly do gustu niz Kef... ja bym chyba jednak wolal kefa). Wielkim zaskoczeniem dla mnie wyly wlasnie Wharfedale !! To jest cos czego szukam znaczy podobne brzmienie, wydalo mi sie dosc naturalne ladny basik (nie sluchalem glosno bo koles siedzial caly czas ze mna :/ ) najpierw posluchalem monitorkow 9.3 (chyba) i zarowno ja jak i moja towarzyszka zakonczylismy odsluch z wilkim usmiechem na twarzy a pozniej podlogowki i tu juz prawie rewelka (przynajniej z tych co sluchalem). Za tydzien jade przesluchac kolumn podlogowych :) JmLAB, Kef Q5 (moze lepiej graja od Q1), AE i jeszcze jakies nazwy nie zapamietalem.

Teraz mam pytanko czy kolumny podlogowe dobrze zagraja w pomieszczeniu 25-30 m2?? No i czy z tych kolumn Wharfedale moze lepiej bylo by wybrac jakis wyzszy model tak zeby wmiare ze sprzetem sie zgadzalo ...

Pomozecie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-223571

a ja z zupelnie innej beczki :) Moze bedziesz mial okazje przsluchac Grandhigh TS 3000 + np. 3500. Mysle ze by se spodobaly. Taka inna propozycja ale godna uwagi! Mi osobiscie by odpowiadalo. W zestwie jest (chyba) cos tagie sprzedawane za okolo 3 000 PLN. Pozdrawam

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-223613

Jeszcze 2 tygodnie temu miałem ten sam problem. Dzisiaj mam już to z głowy.

Przesłuchwałem głośniki na sprzęcie Yamha 650 + Pioneer 575. Zaczołem od niższej półki czyli Koda 702 (kiepściutko), potem M-Audi (już lepiej ale mnie nie przekonało). Byłem nastawiony na Wharfedale 8.4 i kompletnie się zawiodłem... Brzmiały przyzwoicie ale w małym pomieszczeniu odsłuchowym (tam nawet nieżle grały eltaxy), na szczęście ja testowałem sprzęt na większej sali. Diamondy nie mialy odpowiedniej dynamiki w pomiesczeni ok 30 m2, a seria 9 jeszcze gorzej. Przeszliśmy do Paradigma Monitor 7, i tu znowu rozczarowanie. Za ostra góra brak środka, ogólnie kiepsko do Yamahy. Jak na moją subiektywną ocenę najlepiej zagrały Dali seria Concept. Te kolumienki stały się moim wyznacznikiem na następnym odsłuchu. Potem było jeszcze kilka zestawów ale... zostałem przy Conceptach. Nic im nie mogłem zarzucić, a nawet kolumienki z wyższej półki wydawały mi się przy nich blade. Zalecam ich wypróbowanie tymbardziej że całkiem nieźle wyglądają.

Mam nadzieję żę troche pomogłem.

I jeszcze jedno: zwróć uwagę że odsłuch zawsze odbywa się w sali przystosowanej do tego ( w domu chyba nie masz takich warunków:), więc nie daj się ponieść i kupuj rozsadnie czyli długo odsłuchując.

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-224163

@dudas dlugo slucham :) wziolem nawet ze soba kobiete bo szczerze mowiac nie bylem pewien czy jestem w stanie rozroznic dziwiek z kolumn. Sugerowalem sie tym co opisali forumowicze i... jakze sie zdziwilem kiedy bylem w sali odsluchowej!!! (dodam ze wczesniej mialem glosniki tonsila ... voyagery...) Dla mnie najlepiej zagraly Wharfadale diamond 9.5 kobieta tez wydala sie mocno przy nich poruszona :D Wyszedlem zadowolony z sali ale sprzedawca zaproponowal odsluchac jeszcze glosniki JmLab mowil ze beda najlepsze z tych co sluchalem (siedzial caly czas z nami wiec slyszal kilka razy ta plyte ktorej sluchalem...moze faktycznie) W poniedzialek jade znow na odsluch.

Przy okazji zmierzylem dokladnie pokoj ma 5,5x4,5m co daje cos ponad 20 m2 ... teraz sie zastanawiam czy podlogowka nie bedzie za duza,chociaz dla mnie grala najlepiej. Pokoj mam dosc mocno wytlumiony poniewaz bylem u znajomego w mniej wytlumionym pokoju wiem jaka jest kolosalna zreszta roznica ale moj pokoik jest dobrze wytlumiony wiec spodziewam sie tylko troche zywszego dzwieku bez zadnych poglosow i takich tam nieprzyjemnosci. Zastanawiam si etylko czy bas sie zmniejszy w mniej wytlumionym pokoju (sala odsluchowa) czy raczej zwiekszy dodam ze za glosnikami jest ciezka zaslona.

Szukam tez glosnikow ktore mialy by komplet do kina domowego chociaz coraz czesciej zastanawiam sie czy nie wybrac porzadnych glosnikow (do 3000zl) stereo a pozniej dokupic caly komplet tylko do kina... to jeszcze jest do przemyslenia.

teraz mam jeszcze pytanko moj ampli to Y1400 i zastanawiam sie jaki przedzial cenowy bylby odpowiedni, (mam na mysli glosniki) znaczy podobny klasowo do jakiej ceny szukac albo jakie firmy sluchac?

Dziekuje wszystkim za wypowiedzi sa dla mnie bardzo pomocne!

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-224282

Jeżeli masz możliwość to posłuchaj kolumienek Mission serii M-3x - użytkuje do stereo i KD modelu M-33 + yamaha RX-V650 i jestem zadowolony - świetna dynamika i żywiłowość, szczegółwa i przestrzenna średnica, kontrolowany basik (choć nie za głęboki), wysokie tony lekko wyeksponowane (to dla mnie jedyna wada) - w KD zupełnie nie przeszkadza. Poza tym pochlebne recenzje we wszystkich polskich czasopismach, w których były testowane. Słucham w pokoju 4x4m.

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-225046

"Kef Q5 (moze lepiej graja od Q1"

lepiej to moze beda grac na basie ale reszta bedzie taka sama bo przeciez przetwornik Uni-Q jest przecie ten sam co w Q5:) tak samo sie to tyczy Q7.tylko basowiec jest dodatkowo i bas bedzie napewno głebszy,ale czy lepszy to juz inna sprawa i zalezna od tego jakim metrażem dysponujemy.Wiec do 30m2 to ja bym nawet przed kupnem nie słuchał podstawkowych kolumn!!w takim pomieszczeniu przeciez one zgina:).Pozostaje tylko podłogowa kolumna.

Pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-225064

przeliczylem pokoj ma prawie 25 m2 ale i tak pewnie kolunma zamiast podstawki. Zasanawiam sie jeszcze czy do 20m2 kolumna nie bedzie za duza (szczerze mowiac jestem nie zdecydowany co do wielkosci pokoju w kotrym to ustaiwie wiec mam do dyspozycji 20 i 25 m2).

Kef Q1 fajnie graly nie powiem, ale basik... basik ja tym zyje :) Tylko nie moze byc wolny i rozciagniety (jak z mojego buferka).

Bede sluchal jeszcze Q5 i kreca mnie jeszcze JmLab 716s

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-225142

no jak słuchałes Q1 w jakims duzym pomieszczeniu to sie nie dziwie ze basu brakowało.Ja mam je w 12m2 i mam basu pod dostatkiem a słucham na ustawieniach bas i treble na 0.No ale jak mówie,do takiego pokoju ponad 20m2 tylko podłogowe.

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-225154

Moim zdaniem JmLaby (podobnie jak Paradigmy Monitory) potrzebują dużego wzmocnienia. Przy cichym odsłuchu brak im dynamiki. One po prostu lubią "kopa"! (chyba że moja Y650 sobie z nimi nie radziła :(

Warto więc czasmi wyciszyć sprzęcik i się przekonać samemu.

Nad monitorami się nawet nie zastanawiaj przy takiej powierzchni pokoju. Bardziej będziesz zadowolony z podłogowców (szczególnie Twój ulubiony "basik").

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-225584

damko.

Scenariusz się sprawdza jak na razie. Mówiłem, że paradigm odpada (średnica do d...). JMlab-y są niezłe ale nie do yamahy. Rozumiem, że z infinity są jakieś problemy ze znalezieniem... Szkoda bo np. Infinity Alpha 40 mógłbyś sprawdzić. Inna opcja którą naprawdę powinieneś wziąć pod uwagę to Acoustic Energy EVO 3. Zaufaj staremu audiofilowi :) . Napisz jak coś z tego posłuchasz o wrażeniach. Pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-225805

Acoustic Energy EVO 3 raczej znajde z infinity to jest rzeczywiscie problem ale jakos sobie poradze :D W sobote a najpozniej w poniedzialek bede wiedzial wiecej. Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za pomoc. Jestescie extra :)

Infinity maja chyba bass reflex do tylu... wolalbym z przodu moje poprzednie kolumny mialy z tylu i musialem je sporo od sciany odstawiac zeby graly jako tako (tyle ze to byl szajs...)

https://www.audiostereo.pl/topic/13513-glosniki-do-30m2/#findComment-225893
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.