Skocz do zawartości
IGNORED

AUDYSSEY MultEQ XT32 Dynamic Volume....... Konfiguracja

Yodas

Rekomendowane odpowiedzi

to już jest Twoja preferencja....

To jest jego referencja :) :)

Spoko, ja też odrobinę podbijam do filmów, ale faktem jest, że tryb Fillm w Velodyne to już zdrowo daje czadu.

To jest jego referencja :) :)

Spoko, ja też odrobinę podbijam do filmów, ale faktem jest, że tryb Fillm w Velodyne to już zdrowo daje czadu.

Zdrowo ale czysto ...nic się nie ciągnie... ale u mnie sub nie stoi w rogu czy przy ścianie,a prawie na "środku" pokoju... :)

P.S......

REFERENCJA czy pREFERENCJA to tylko różnica jednej literki.... hehe.... :) ;)

Sprawdziłem to vol na 0, nawet nie doszedłem do 15 bo mi wszysto drżało i był taki poziom hałasu że ja już nie wytrzymałem. Hałas był nie do wytrzymania...

Sprawdziłem tylko jaki poziom jest na obecnej skali jak tam jest 0:

- 0= 80

Ja słucham na:

-23=55

Ja u siebie już przy 60 nie daje rady a co dopiero jak bym włączył na 80.

Sprawdziłem to vol na 0, nawet nie doszedłem do 15 bo mi wszysto drżało i był taki poziom hałasu że ja już nie wytrzymałem. Hałas był nie do wytrzymania...

- 0= 80

Ja słucham na:

-23=55

Ale nie dajesz rady przy oryginalnych ustawieniach kalibracji, tylko LFE na sub'a, sub ustawiony na 75 dB przed kalibracja i reszta kolumn Small czy nie dajesz rady na ustawieniach po kalibracji wg tzw. pReferencji?

Bo to nie to samo

@will66

Nie do mnie pytanie ale odp jak u mnie jest.

A to jakieś ma znaczenie? i tu i tu jest taki poziom głośności że nikt przy tym nie wysiedzi a nawet nie o suba chodzi tylko całkowitą głośność.

Mam ustawione po ponownej kalibracji:

A) amplituner :

- wszustnie kolumny : small

- lfe

- odcięcie kolumn 80hz

- odcięcie suba 120hz

b) sub

- odciecie: direct

- suba vol 7 tryb muve ( zmniejszyłem z 10)

Pozostałe tryby po kalibracji opisywałem wcześniej bez zmian tj:

- classic vol 5: bardzo mało basu z suba

- rock: vol 6 było by ok jakbym zwiększył do vol 7

- game vol 9 : do oglądania nocą idealny,

- muve vol 10 : przebasowienie, bardzo mocno słychać bas czy oglądam na nizszum poziomie głośności czy wyzszym, dlatego zmniejszam do vol 6-7 i jest ok na trybie muve.

Odnośnie vol 0 na ampli to robiłem próby i testy na powyższych ustawieniach. I to juz nie chodzi o bas z suba ale o poziom dźwięku z kolumn jaki generują. Mam umeblowany salon, grube kotary wzdłuż ścian bocznych oraz gruby dywan shaggy 5mm, masywne meble wiec akustyka jest w miarę ok.

Przy poziomie vol na ampli 50-55=28-23 komfort oglądania jak dla mnie jest ok.

Jeśli zwiększam vol do 23-....18...0= 55..60...80 jest taki poziom dźwięku w salonie że mnie męczy.

Powyżej 60=18 jest dla mnie nie do wytrzymania a jak do tego jeszcze dołączę bas z suba robi się taki hałas że ja tego nie wytrzymuje nawet 5s.

Tak jak black napisał takie poziomy głośności to na pokazy w hali lub Audioshow nie w pokoju 26m2.

• 1 miesiąc później...

- 0= 80

Ja słucham na:

-23=55

...ja oglądam filmy na vol.60... skala do 80... ale włączyłem w ampli kaganiec na 70...żebym czasem omyłkowo za bardzo nie rozkręcił gały... :) ;)

zasadę działania funkcji Dynamic EQ

Nie wiem, jak dokładnie działa Dynamic EQ, więc szczegóły mogą mi umknąć, ale sama idea jest prosta.

Dynamic EQ dostosowuje charakterystyki częstotliwościowe wzmacniacza do odtwarzanej głośności, zgodnie z charakterystykami ludzkiego słuchu, które też zależą od głośności. Inaczej mówiąc stara się, żeby niezależnie od ustawienia gałki głośności, subiektywnie odbierany balans tonalny odtwarzanego dźwięku pozostawał taki sam, jak przy referencyjnej głośności.

Przy czym robi to precyzyjnie, bo ma skalibrowane głośniki a DSP może dokładnie odtworzyć wymagane charakterystyki. Jednak żeby ta funkcja działała poprawnie, to odtwarzane nagrania powinny być zmiksowane zgodnie z wymaganiami dotyczącymi referencyjne głośności. W nagraniach video to chyba jest standard, ale w nagraniach na CD nie ma sprecyzowanych wymagań a loudness war powoduje bezsensowne zwiększenie średniej głośności. Dlatego Dynamic EQ ma regulacje, która pozwala przesunąć referencyjną głośność, jeżeli nagranie nie odpowiada standardom.

Ogólnie mówiąc, Dymanic EQ to jest odpowiednik przełącznika loudness w klasycznych wzmacniaczach. O ile to stare loudness bez kalibracji i precyzji było najczęściej bezużyteczne, to wariant cyfrowy działa bardzo dobrze.

Mówiąc prosto językiem Kowalskiego funkcja podbija Ci wysokie i bas tak że jak sluchasz sobie cicho to słyszysz wyraźniej wysokie i bas. Wyłącz sobie ta funkcje jak sluchasz cicho to nagle się okaże że dźwięk jest płaski bez basu i podbitych wysokich.

Ja od niedawna zacząłem używać tej funkcji i jestem bardzo zadowolony.

Tak jak kolega napisał, trzeba odpowiednio do źródła ustawić korektę tego podbicia.

Bo na 0 jest za duże. Tak -5 db dla filmów z płyt i -10 db dla telewizji daję.

Panowie mam zestaw teledysków w formacie DVD - jeden teledysk 1 VOB, tylko one maja różną głośność czy w Audassey jest jakaś opcja co by to znormalizowała aby głośność na plikach się wyrównała, wkurza przy imprezie, raz podgłaszać raz ściszać

Panowie mam zestaw teledysków w formacie DVD - jeden teledysk 1 VOB, tylko one maja różną głośność czy w Audassey jest jakaś opcja co by to znormalizowała aby głośność na plikach się wyrównała, wkurza przy imprezie, raz podgłaszać raz ściszać

...może "Dynamic Volume"....

funkcja podbija Ci wysokie i bas tak że jak sluchasz sobie cicho to słyszysz wyraźniej wysokie i bas.

Ale jak słuchasz bardzo głośno, to będzie odwrotnie, Dynamic EQ przytnie basy i wysokie.

Tak to ma być, tzn. idea Dynamic EQ jest taka, żeby całość grała jak sprzęt z płaską charakterystyką, tyle że niezależnie od ustawienia gałki głośności.

• 4 miesiące później...

Odkopuję temat, bo mam problem. Chcę wymienić starego Denona na X3400 i po kalibracji (powtarzanej wielokrotnie) zjada mi wyższy bas (taki najłatwiejszy do uzyskania 60-80 hz). Wprowadzałem już chyba wszystkie sugestie z tego wątku. Dostaję brzmienie bardzo poprawne, szczegółowe, ale kiedy czytam, że wiele osób ma problem z dudnieniem, to u mnie dudnienie nie ma szans wystąpić. Bas jest bardzo punktowy, króciutki, analityczny i tyko ten niesamowicie niski. Co jeszcze mógłbym zmienić. Jutro muszę oddać ampli do sklepu.

Kalibracja ustawia domyślnie kolumny bez odcięcia lub (przy kolejnej kalibracji) odcięcie na 40Hz. Fronty i center duże. Zmieniałem na małe, wprowadzałem wszystkie możliwe poziomy odcięcia, sub LFE lub LFE+Main i nie mogę odzyskać basu w pełnym zakresie. Podłączam starego Deona i wszystko na miejscu. Z góry dziękuję za sugestie.

1.Ustaw na subie odcięcie na direct lub 120hz,

2. w ampli daj również dla lfe 120hz,

3. wszystkie kolumny ustaw na małe oraz ich odcięcie na 80hz,

4. Włącz funkcję :

- MultEQ XT-reference

- dynamic EQ: włąccz

Po kalibracji jak Ci ampli kazał ściszyć suba do określonego poziomu zwiększyć minimalnie jego vol.

Sprawdź czy pomogło

Dzięki. Takie ustawienia próbowałem, jako jedne z pierwszych ;)

Dochodzę do wniosku, że chyba jednak to moja wina.

Sprawdziłem X3400 i stary model przesuwając pasek na generatorze tonów różnej częstotliwości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (tylko takie narzędzie + gumowe ucho posiadam).

Nowy idzie gładziutko, stary ma delikatny wzrost przy 90 i 45 hz, więc pewnie ten nowy jest dobry, a ja tylko walczę z kilkuletnim przyzwyczajeniem (złą kalibracją Audyssey w starym Denonie).

Czy krzywą kalibracji można gdzieś zmienić w nowych modelach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy krzywą kalibracji można gdzieś zmienić w nowych modelach?

To chyba jest możliwe przy pomocy aplikacji na tablet. Płatnej aplikacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oddałem x3400 cieszę się z brzmienia starego 1909, ale brakuje mi sporo funkcji. Czy jest szansa, że x2400 mając gorszy (starszy) Audyssey będzie ustawiał głośniki bardziej podobnie do 1909? Męczyć sklepy i wypożyczać, czy szukać modeli innej marki?

Oddałem x3400 cieszę się z brzmienia starego 1909, ale brakuje mi sporo funkcji. Czy jest szansa, że x2400 mając gorszy (starszy) Audyssey będzie ustawiał głośniki bardziej podobnie do 1909? Męczyć sklepy i wypożyczać, czy szukać modeli innej marki?
A może kalibracja w 3400 ustawiala wszystko poprawnie czyli płasko zgodnie z Twoimi warunkami lokalowymi...i dlatego wycinało pewne częstotliwości aby nie było ich wzmocnień . ....

Ale jak sami widzimy preferencje osobiste i przyzwyczajenia są ważniejsze. ... ;) :)

Chyba że w 3400 coś było uwalone. ..

Pasowało by abyś jeszcze spróbował z jakimś innym egzemplarzem który ma na pokładzie Audyssey XT32....

U mnie ten system kalibracyjny w Kinie Domowym wniósł wiele pozytywów...powiem więcej spowodował przepaść "in plus" do odbioru bez systemu...

Natomiast przy Stereo gram z wyłączonym Audyssey i ze swoją ulubioną krzywą eqalizera. ....

Czyli ponownie osobiste preferencje i moje gumowe ucho.... ;) :)

Ale jak sami widzimy preferencje osobiste i przyzwyczajenia są ważniejsze. ... ;) :)

Na preferencje osobiste pomaga tzw. "wygrzewanie" sprzętu, oczywiście jeżeli się przy tym słucha.

A może kalibracja w 3400 ustawiala wszystko poprawnie czyli płasko zgodnie z Twoimi warunkami lokalowymi...i dlatego wycinało pewne częstotliwości aby nie było ich wzmocnień . ....

Tak mogło być, tak mi się wydawało po osłuchu generatora tonów. Po 9 latach przyzwyczajenie jest silniejsze. Być może kiedyś ustawiano inaczej. Jeździłem kilka lat volvo z audio o jedno oczko lepszym od standardu i byłem przeszczęśliwy, w tym roku zmieniłem samochód na audi i w konfiguracji dołożyłem topowe audio Bang & Olufsen (19 głośników, Symphoria etc.). Nie podoba mi się XD wolałem poprzednie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.