Skocz do zawartości
IGNORED

Chiński DAC do Marantz PM8005

KHT2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Proszę o polecenie mi dobrego DACa który będzie przetwarzał dźwięk z PC a w przyszłości Streamera do wzmacniacza Marantz PM8005, głośniki to Klipsch RF82II, słucham głównie muzyki w kręgach Rock, rzadziej POP, filmowa, reggae, hip hop , klasyczna bardzo rzadko, jak miałbym wybór to preferuje więcej muzykalności niż dźwięku analitycznego (RF82II używam również do kina domowego i jestem zadowolony, na chwilę obecną nie planuję wymiany tych głośników). Budżet około 4.000zł na chwilę obecną rozważałbym Gustard X20Pro lub Gustard A20H. Nie będę robił modów, chyba że sprowadzi się to do prostej wymiany kabla itp. w przyszłości nie wykluczam zlecenie przebudowy fachowcowi.

https://www.audiostereo.pl/topic/135093-chi%C5%84ski-dac-do-marantz-pm8005/

Jak ma być chiński i muzykalny, to Audio-GD DAC-19.

W wolnej chwili poczytam o DAC-19

Nie lepiej sobie kupić SA8005 zamiast tych chińskich wynalazków? W komplecie z PM8005 będzie to lepiej grało albo i nie niż firmowy CD.

Sporo czytałem o Gustardach, na polskich i zagranicznych nie zależnych blogach forach itp. Gustardy mają opinie bardzo dobrych urządzeń. Najczęściej są porównywane i stawiane na równi do sprzętu 3-4 razy droższego. Panuje opinia że akurat przetworniki DAC Chińczycy robić potrafią.

Jeszcze mi przyszedł do głowy Matrix X-SABRE, używka, jeżeli nie stanowi to problemu.

Gustardów nie znam, więc nie mogę się odnieść, ale z tym "3-4 krotnie" to przyjmowałbym raczej z przymrużeniem oka ;)

Nie lepiej sobie kupić SA8005 zamiast tych chińskich wynalazków? W komplecie z PM8005 będzie to lepiej grało albo i nie niż firmowy CD.

Widzę że jesteś bardzo sceptycznie nastawiony do produktów z kraju środka. robią na prawdę zacne produkty.

Jako czysty DAC obstawiał bym też Pratogonista od forumowego kolegi McGuyvera.

Liczę że niedługo będzie u nas dostępny do odsłuchu.

Widzę że jesteś bardzo sceptycznie nastawiony do produktów z kraju środka. robią na prawdę zacne produkty.

Jako czysty DAC obstawiał bym też Pratogonista od forumowego kolegi McGuyvera.

Liczę że niedługo będzie u nas dostępny do odsłuchu.

Gdyby ten Guscośtam był taki dobry to mody byłby zbędne, a tak dostajemy wygląda na to półprodukt za połowę ceny.

No a po którymś modzie będzie grać jak co najmniej 10 kronie droższe urządzenia po czym wyląduje na znanym portalu aukcyjnym :) Oby tak nie było.

Gdyby ten Guscośtam był taki dobry to mody byłby zbędne, a tak dostajemy wygląda na to półprodukt za połowę ceny.

Według nie zależnych recenzji i opinii użytkowników chińskie DAC jak np. Gustrad, Matrix Sabre czy polecane Audio-GD grają super już przed przebudowaniem. Podstawowe wersje zawierają najwyższej jakości najważniejsze komponenty które zwykle są montowane w urządzeniach klasy high end. Mody dotyczą głównie mniej istotnych części które można wymienić na lepsze jak np. zasilanie itp. Ja zmiany w jakości po modach nie usłyszę, podobnie jak miałbym kupić DAC 4 razy droższy, nie usłyszę różnicy która taki skok cenowy by uzasadniała. Jak ktoś ma wyczulony słuch może sobie modami jeszcze bardziej polepszyć i tak bardzo wysoką jakość. Dla przykładu krótki opis możliwości chińskich DAC można poczytać tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz bardziej obszerna lektura

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Chińskie DACi są dużo tańsze od porównywanych konstrukcji znanych marek bo nie ponoszą tak dużych kosztów produkcji, marketingu itp.

Płyty CD słucham rzadko, większość zgrałem na twardy dysk, dla mnie pliki to wygoda, a wszystko wskazuje iż nie długo nośniki fizyczne to będzie nisza, pliki wysokiej jakości, serwisy udostępniające itd. to forma która przejmuje pałeczkę już teraz . SA8005 to przede wszystkim dobry CD player a ja szukam dobrego DACa.

Jak ma być chiński i muzykalny, to Audio-GD DAC-19.

Bardzo dobry typ, będę kontaktował się z dystrybutorem i chińczykami aby polecili mi konkretny model na moje potrzeby i preferencje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

SA8005 to przede wszystkim dobry CD player a ja szukam dobrego DACa

Ja bym tego nie zakładał, w bodaj Audio byli odmiennego zdania. Moim zdaniem nie ma różnicy pomiędzy płytą CD a plikiem odtwarzanym na SA8005. Dźwiękowo i konstrukcyjnie jest to rzetelnie zrobione urządzenie. Oczywiście można znaleźć lepsze urządzenia ale czy poniżej 5kPLN i w każdym aspekcie brzmienia będą to urządzenia lepsze no cóż trudno powiedzieć.

Według nie zależnych recenzji i opinii użytkowników chińskie DAC jak np. Gustrad, Matrix Sabre czy polecane Audio-GD grają super już przed przebudowaniem. Podstawowe wersje zawierają najwyższej jakości najważniejsze komponenty które zwykle są montowane w urządzeniach klasy high end. Mody dotyczą głównie mniej istotnych części które można wymienić na lepsze jak np. zasilanie itp. Ja zmiany w jakości po modach nie usłyszę, podobnie jak miałbym kupić DAC 4 razy droższy, nie usłyszę różnicy która taki skok cenowy by uzasadniała. Jak ktoś ma wyczulony słuch może sobie modami jeszcze bardziej polepszyć i tak bardzo wysoką jakość.

Modowanie to taka zabawa i czym droższy sprzęt tym ma to chyba mniejszy sens. Modem jeden aspekt brzmienia zmienisz coś niby poprawisz często koniec końców w obudowie czy na PCB nie ma miejsca i pewnych rzeczy i tak przeskoczyć się nie da bo nie zaprojektujesz nowego pcb a w urządzeniu siedzi jeden wielki pająk.

Biorąc pod uwagę że CD8005 wypożycz bez problemów to po to sprzeczanie się.

Po prostu go sprawdź w domu.

Skoro uważasz że nie słuchasz CD a głownie pliki to moim zdaniem nie bardzo opcja. Ale @sls, też będzie spokojniejszy :)

Prędzej czy później Chiny zaleją nas swoimi markowymi produktami. I dobrze, pozostali wielcy gracze przeanalizują ceny.

Biorąc pod uwagę że CD8005 wypożycz bez problemów to po to sprzeczanie się.

Po prostu go sprawdź w domu.

Skoro uważasz że nie słuchasz CD a głownie pliki to moim zdaniem nie bardzo opcja. Ale @sls, też będzie spokojniejszy :)

Prędzej czy później Chiny zaleją nas swoimi markowymi produktami. I dobrze, pozostali wielcy gracze przeanalizują ceny.

Używam SA8005 od ponad 2 lat głównie jako DAC i jakoś nie bardzo rozumiem że jako cd jest to dobry odtwarzacz a do plików to już nie. Wydaje się że na lepszym kablu USB gra lepiej, być może lepiej też stosować Linuksa niż Windows z jego nieszczęsnym mikserem. (Nie mam czasu się bawić czy i co bardziej wpływa na zmianę brzmienia niemniej warto sprawdzić lepszy kabel USB i Linuxa). Do chińskich produktów specjalnie nic nie mam chociaż ich nie kupuję jak nie muszę. Na pewno zaletą tych produktów jest uzyskiwane przebicie, wystarczy porównać ceny na Aliexpress i na naszym znanym portalu aukcyjnym... Z jakością jest ciągle trochę gorzej chociaż tragedii nie ma, wszystko zależy od konkretnego przypadku.

Ja bym tego nie zakładał, w bodaj Audio byli odmiennego zdania. Moim zdaniem nie ma różnicy pomiędzy płytą CD a plikiem odtwarzanym na SA8005. Dźwiękowo i konstrukcyjnie jest to rzetelnie zrobione urządzenie. Oczywiście można znaleźć lepsze urządzenia ale czy poniżej 5kPLN i w każdym aspekcie brzmienia będą to urządzenia lepsze no cóż trudno powiedzieć.

Modowanie to taka zabawa i czym droższy sprzęt tym ma to chyba mniejszy sens. Modem jeden aspekt brzmienia zmienisz coś niby poprawisz często koniec końców w obudowie czy na PCB nie ma miejsca i pewnych rzeczy i tak przeskoczyć się nie da bo nie zaprojektujesz nowego pcb a w urządzeniu siedzi jeden wielki pająk.

Używam SA8005 od ponad 2 lat głównie jako DAC i jakoś nie bardzo rozumiem że jako cd jest to dobry odtwarzacz a do plików to już nie. Wydaje się że na lepszym kablu USB gra lepiej, być może lepiej też stosować Linuksa niż Windows z jego nieszczęsnym mikserem. (Nie mam czasu się bawić czy i co bardziej wpływa na zmianę brzmienia niemniej warto sprawdzić lepszy kabel USB i Linuxa). Do chińskich produktów specjalnie nic nie mam chociaż ich nie kupuję jak nie muszę. Na pewno zaletą tych produktów jest uzyskiwane przebicie, wystarczy porównać ceny na Aliexpress i na naszym znanym portalu aukcyjnym... Z jakością jest ciągle trochę gorzej chociaż tragedii nie ma, wszystko zależy od konkretnego przypadku.

Twoje spostrzeżenia potwierdzają opinie wielu użytkowników tańszych DACów chińskich. A mianowicie różnica pomiędzy tymi z "entry level" a tymi z wyższych półek jest baaardzo mała, największe wychodzą w muzyce klasycznej, jazz itp. Biorąc po uwagę moje preferencje muzyczne i nie wymagający słuch zdecydowałem się na dobry początek zakupić model Topping D30 który jest stawiany prawie na równi do SMSL 8, cena 120$ :) Myślę że po dłuższym użytkowaniu wyrobię sobie opinię czego mi w nim będzie brakować i szukając lepszego modelu będę miał dobre odniesienie (chyba że mi wystarczy).

Różnice w źródłach są chyba najmniej widoczne zwłaszcza przy braku referencyjnego systemu. Więcej zmian wnoszą kolumny, jak zmieniłem Topazy 20 na Diamondy 25 to nastąpiła bardzo wyraźna poprawa brzmienia w każdym aspekcie.

Czy kolega @KHT2 zdecydował się na jakiegoś DACzka?

Ostatnio jeden z forumowych kolegów chwalił produkt o nazwie bodajże xiangsheng dac05. Może warto zapoznać się z tym urządzeniem.

Byłem bardzo bliski zakupu Marantz PM8005, w ostatniej chwili zdecydowałem spokojnie poczekać na okazję lub zakupić jakiś inny używany model, bardzo prawdopodobne że będzie miał wbudowany podstawowy DAC np. Hegel H80, w takiej sytuacji będę czekał do zakupu wzmacniacza a potem dopiero kolejne kroki o których będę tutaj pisał.

Wydaje się że na lepszym kablu USB gra lepiej

No i tu poległeś. A szkoda bo dyskusja mogła być zacna.

być może lepiej też stosować Linuksa niż Windows z jego nieszczęsnym mikserem.

A to na pewno tak.

Różnice w źródłach są chyba najmniej widoczne zwłaszcza przy braku referencyjnego systemu

Ale różnica miedzy jakimi zródłami? Wiekszosc osob korzysta z PC lub sieci.

A trzeba sprawdzić dobry transport jeszcze.

xiangsheng dac05

Był kiedyś u nas. Przyszedł z klientem. Niestety nie mogłem posłuchać :(

Piotrek

Ale różnica miedzy jakimi zródłami? Wiekszosc osob korzysta z PC lub sieci.

PC z odpowiednim oprogramowaniem i systemem jest równie dobrym źródłem jak każde inne. W przypadku czy to SPDIFa czy to USB zegar jest odtwarzany po stronie DAC'a. Dobrze zrobiony USB dac używający USB 2.0 nie powinien działać gorzej niż jakiś tam transport podłączony do tego samego dac'a wejściem S/PDIF.

PC z odpowiednim oprogramowaniem i systemem jest równie dobrym źródłem jak każde inne

Jakie to oprogramowanie i jaki system?

Dogłębnie analizowałem ustawienia USB w Windows 7 i na przykład brak możliwości przyporządkowania współdzielenia mostków jest znaczącym ograniczeniem.

W Przypadku laptopa dźwięk jest lepszy kiedy..... wyłączymy kartę graficzną :/

Piotrek

Jakie to oprogramowanie i jaki system?

Dogłębnie analizowałem ustawienia USB w Windows 7 i na przykład brak możliwości przyporządkowania współdzielenia mostków jest znaczącym ograniczeniem.

W Przypadku laptopa dźwięk jest lepszy kiedy..... wyłączymy kartę graficzną :/

Piotrek

W przypadku PC najlepiej chyba użyć Linuksa, w zasadzie każda współczesna popularna dystrybucja powinna być OK.

Ja używam Ubuntu 16.04 LTS 64 bit działa dobrze.

Wzmacniacz stoi na półce, padło na Hegel H80 z wbudowanym DACiem, zanim zdecyduje się ostatecznie na konkretne źródło (mini PC + DAC lub odtwarzacz sieciowy z lepszym DACiem niż te w Heglu) to przechodzę do wymiany kolumn z czym będzie trochę kombinowania. Zapraszam do tematu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wszystkie rady, propozycje, uwagi, sugestie itp. są bardzo mile widziane. Po wyborze głośników i osłuchaniu przejdę do wyboru źródła.

Ukryta Zawartość

Ja używam Ubuntu 16.04 LTS 64 bit działa dobrze.

Trzeba by zestawić dwa PCty koło siebie w tym samym pomieszczeniu tylko przepinać kompy pod DACa. Bo szczerze na Linuxie nie sprawdzałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.