Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana TDA1541 na TDA1541A

Gio

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy, potrzebuję pomocy kogoś siedzącego w przetwornikach jak w temacie. Czy te układy są między sobą zamienne? Z not katalogowych i aplikacyjnych oraz paru dyskusji w internecie wywnioskowałem że tak. Jednak po włożeniu TDA1541A zakupionego od poważnego dostawcy w miejsce TDA1541 na płycie w odtwarzaczu Philips CD650 układ nie bangla. Nie gra nic, mam wrażenie że grzeje się znacznie bardziej. Czy jest szansa, że zakupiony jako nowy scalak jest uwalony? Bo według nabytej przeze mnie wiedzy, powinna być między nimi pełna zamienność.

https://www.audiostereo.pl/topic/135080-zamiana-tda1541-na-tda1541a/

Tda1541 i Tda1541A są zamienne :) ...

Napięcia przed wlutowaniem układu były/są poprawne?

Tak, bo gra w tym układzie normalnie TDA1541. Po 'niezagraniu' TDA1541A włożyłem na powrót pierwotny układ i wszystko gra jak trzeba.

Zawsze jest szansa, że to podróbka.

Pomocny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, wiem o tym przypadku, ale dlatego nie kupowałem na ebayach czy innych ali tylko zamówiłem u sprawdzonego dostawcy, który dostarczał mi już różne dziwne półprzewodniki. Nie sądzę że to podróba. Problem leży gdzie indziej. Tylko za cholerę nie wiem gdzie.

Jedna uwaga - TDA1541A to wersja R1. Ale to chyba nie ma znaczenia w kwestii kompatybilności.

Ukryta Zawartość

Jedna uwaga - TDA1541A to wersja R1. Ale to chyba nie ma znaczenia w kwestii kompatybilności.

Różnią się tylko parametrami (tabelka w załączeniu). U mnie w Marantzu CD-40 jest TDA1541A R1. Miedzy pinami 16 i 17 (oscylator) jest kondensator 680pF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie odesłałem do dostawcy. Znam dyskusje o podróbkach, te wyglądały ok. Sprzedawca tez nie jest przypadkowy, dostarczał mi już wiele niepopularnych półprzewodników. Nie wiem o co kaman.

Nie lepiej kupić uszkodzony odtwarzacz z tym przetwornikiem i wylutować ?

Bo skąd dzisiaj wziąć nowy , nieużywany TDA1541A skoro nie produkują go od 20 lat - z Chin lub innego taniego raju elektronicznego ale jaka jest gwarancja ,że to taki sam układ jak oryginał ?

...there is no spoon...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.