Skocz do zawartości
IGNORED

budzetowo do sypialni/biura

Luke1

Rekomendowane odpowiedzi

witam! ostatnio po glowie chodzi mi pomyls zlozenia czegos budzetowego do sypialni lub biura, male monitory i jakis wzmacniacz/amplituner. mysle o czyms vintage, bardzo mi sie podobaja stare pioneery z seri SA, jest ich troche w obiegu i te nizsze modele sa relatywnie tanie, ale nie wiem jak to zagra. nie potrzebuje duzej mocy, bardziej zeby cos tam sobie przyjemnie plumkalo od czasu do czasu. nie mam zarysowanego budzetu, chcialbym sie zorientowac na ile mniej wiecej (najlepiej mniej) musialbym sie przygotowac.. aha, gdzies w piwnicy powinienem miec stara unitre at9100, chyba na chodzie nawet, czy cos z tym jakos zagra, czy lepiej zostawic tam gdzie jest ;)?

https://www.audiostereo.pl/topic/135068-budzetowo-do-sypialnibiura/
Gość numik

(Konto usunięte)

też o tym myślę i chyba będzie to telefon i niezłe głośniki komputerowe do plumkania z Tidala, ewentualnie sentyment się odezwie i kupię sobie wzmaczek Diory, który kiedyś miałem;p

jest to jakas mysl.. jednak wolalbym 2w1, zaspokoic uszy i przy okazji nacieszyc oko ;) nic wysokich lotow, ale zeby w miare przyjemnie to gralo. Z tego co widzialem to mozna do okolo 500pln jakies Heco, Dali, Kef'y czy inne uzywki dostac. Taki pioneer sa510 z tunerem jest dostepny za 399, wyglada to ladnie, ale czy jakos gra?

glosnik bluetooth mam i wlasnie ten system chcialem nieco polepszyc ;)

pierwsza mysl, moze cos vintage.. jakis niedrogi wzmacniacz i 2 male monitorki.. albo jak radzicie z duchem czasu i lepszy glosnik/glosniki bluetooth.. pomysle, pogrzebie.. moze ktos podrzuci jeszcze inny pomysl..

witam! ostatnio po glowie chodzi mi pomyls zlozenia czegos budzetowego do sypialni lub biura, male monitory i jakis wzmacniacz/amplituner. mysle o czyms vintage, bardzo mi sie podobaja stare pioneery z seri SA, jest ich troche w obiegu i te nizsze modele sa relatywnie tanie, ale nie wiem jak to zagra. nie potrzebuje duzej mocy, bardziej zeby cos tam sobie przyjemnie plumkalo od czasu do czasu. nie mam zarysowanego budzetu, chcialbym sie zorientowac na ile mniej wiecej (najlepiej mniej) musialbym sie przygotowac.. aha, gdzies w piwnicy powinienem miec stara unitre at9100, chyba na chodzie nawet, czy cos z tym jakos zagra, czy lepiej zostawic tam gdzie jest ;)?

Też tak chciałem zrobić 2,5 roku temu.

Jakiś vintagowy amplituner, coś z fajnymi wycieraczkami, ot tak z sentymentu z dzieciństwa.

Zainteresowałem się jednak lampą, przy okazji jakieś kolumny ciekawsze, a może to, a może tamto i tak poleciało, hobby audio wróciło.

Skończyło się tak, że od tego czasu przewaliłem kilkadziesiąt różnych klocków a końcem końców z zestawu sypialnianego zrobił się kompletny, główny system, idący w dziesiątki tysięcy...

Gdybym miał wrócić do tematu to pewnie poszukałbym sobie właśnie jakiegoś starego, fajnego ampli, w dobrym stanie, prostych monitorów z dawnych lat a do tego prosty, współczesny odtwarzacz do tidal/spotify z obsługą z telefonu.

Spotify jednak np. gra dość miękko (wg mnie) i z miękko brzmiącym, vintagowym zestawem może się zrobić papka, zależy jakie masz wymagania, jaką akustykę i ile od tego zestawu oczekujesz.

@GuruForA - nie sadzilem, ze za 600pln mozna kupic lampke, do tego z bluetooth ;) bardzo, bardzo ciekawy pomysl.. do tego z Hecto Victa za przyzwoite pieniadze mozna wyciagnac.. czyli juz cos mamy na tapecie

@konradwo - wlasnie o to mi chodzilo na poczatku, stary fajny ampli i proste monitory :) tylko pytanie co dokladniej? mysle, ze skoro zgadzamy sie w jednym, czyli odpowiada nam brzmienie starych wzmacniaczy harmana, moglbym sie zdac na ciebie w tej kwestii ;) nie oczekuje fajerwerkow, tylko zeby jakos to zagralo w miare przyjemnie..

Bez posłuchania ciężko wyczuć.

Zwłaszcza, że takie leciwe klocki mogą wymagać serwisu, nie trzymać parametrów itp. zwłaszcza jeśli mowa o konstrukcjach z lat 70/80

Najlepiej sprawdzić konkretny model u kogoś i albo spasuje brzmieniowo albo nie.

Tylko w takim wypadku wypadałoby zacząć o kolumn, ew. szukać gdzieś całości, ludziom często zalegają takie rzeczy.

i tu zaczynaja sie schodki, wybrac kilka modeli, a dopiero nastepnie zrobic przesiew co do ich stanu..

musze przyznac, ze zaintrygowala mnie mnie ta lampka z Tagi ;) nigdy wczesniej nie mialem nic do czynienia z tego rodzaju sprzetem, czy jest to sprawa bezobslugowa, czy w jakims wiekszym stopniu nalezy o to zadbac?

moze ktos poleci niedrogie monitorki warte uwagi?

i powoli cos sie rysuje.. ;)

m71 maja tylny bass reflex przez co moglbym miec problem z ich ustawieniem na polce.. chyba ze nie musza stac daleko od sciany?

czym najlepiej napedzic? czy do 500/600pln znajdzie sie cos ciekawszego niz lampowa Taga?

m71 maja tylny bass reflex przez co moglbym miec problem z ich ustawieniem na polce.. chyba ze nie musza stac daleko od sciany?

czym najlepiej napedzic? czy do 500/600pln znajdzie sie cos ciekawszego niz lampowa Taga?

Tak, wzmacniaczyk na tpa3116 np taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub podobny.

i na przykład takie kolumienki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mialem je miedzy innymi na szafce, praktycznie na scianie, wszystko zalezy od poziomu glosnosci, i czym napedzisz, ale nie powinno byc problemu, kupilbym amplituner rotela

Nie rozumiem aby do sypialni, aby tylko poplumkało, pchać się z dużymi regularnymi klockami.......

To nie ma sensu, ponieważ za taką kwotę nie będzie to przyjemne dla ucha i zdrowia. :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Miałem podobne dylematy jakiś czas temu. Trochę przez sentyment do minionych czasów i ze względów wizualnych złożyłem sobie zestaw Pioneera z przełomu lat 80/90 ze współczesnym źródłem w postaci telefonu i Spotify. Gra to nie najgorzej i cieszy oczy szczególnie wieczorem jak odpalę analog (tuner lub deck).

wiec tak, z tego co poszperalem i co mnie zaciekawilo:

Harman 430 - 700pln

Marantz 2015 i 2215 i 2220 - 540/700pln (2230,2235 i 2245 juz za drogo wychodzi)

Pioneer SX535 i SX650 - 430-470pln (sx680 i sx780 obecnie niedostepne nigdzie, wiec nie wiem jak wyjdzie cenowo)

lampowa Taga

pioneery sa nieco tansze.. ktos jest w stanie cos podpowiedziec?

dodam, ze wizualnie Marantz chyba najladniej sie prezentuje ;)

Polecam tuner Hama DIT2010 (trzy systemy, FM, DAB, Internet Radio + czytanie plików do 16/48 + Spotify) i dwa monitory aktywne Behringer B2031A. Używa takiego zestawu moja żona w sypialni. Naprawdę fajne granie za rozsądne pieniądze.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.