Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 5.0 do KD w kwocie 1000zł - UŻYWANE

Erill

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Myślę, że temat milion razy wałkowany, ale są tu ludzie osłuchani, to pomyślałem, że i szybciej coś się znajdzie. Nie mam możliwości odsłuchu większości z tych kolumn.

Szukam kolumn głośnikowych 5.0 do kina domowego. 80% to filmy, 20% muzyka. Subwoofer mam własny.

Jeszcze w 100% nie wiem pod czym będą grały, ale przymierzam się do Onkyo SR444, ewentualnie Denon 3806 lub 2038. Do Onkyo ciągnie mnie ATMOS.

Znalazłem kilka propozycji w tej cenie na allegro, ale nie bardzo wiem które byłyby dobre.

Preferuję główne kolumny podłogowe, fajnie gdyby miały BR z przodu. Odsunąć mogę je max 30cm od ściany, więcej nie dam rady.

Parametr mocy mnie nie interesuje, bo bardzo głośno słuchał i tak nie będę, choć sprawność mogłyby mieć większą ;) Pokój docelowo 15-20m2, niedługo będę szukał nowego mieszkania.

Oczekuję delikatnych wysokich tonów. Gdy zajmowałem się jeszcze car-audio, to wysokimi jakie mi pasowały były te z jedwabną kopułką. Wszelkie aluminiowce przyprawiały mnie o ból głowy.

Muzyka raczej nie sprecyzowana, ale bardziej ciężkie brzmienia jak metal core, rock, metal symfoniczny, mniej hardstyle, disko. Głownie jednak denerwujące dla mnie są przesadne dźwięki perkusij i sypiąca piachem góra, wolę lekko wycofaną i ją podbić niż obcinać. Lubię gitarę basową i gdy czuć wyraźnie bęben taktowy (stopa), więc bas nie może być rozlały. Podam kilka utworów na koniec ;)

Podoba mi się dźwięk ze słuchawek KZ ATE, recenzja z pomiarem pasma tutaj: (korekcja -3db dla 3,5k i +3 dla 7K, podbiłbym delikatnie ~20k gdybym mógł).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wiadomo, że super nie są, ale za te pieniądze bardziej do mnie dopasowanych nie znalazłem.

Głośniki jakie znalazłem to:

Rubicon RP-26 ~900zł

Tonsil Maestro ~1200zł

Quadral QLX 180: ~950zł

Taga Tav 506 i 506v2 ~650zł

Quadral Quintas 500: za ~550zł

Quadral Quintas 700: za ~1150 ale z sub 51DV

Korcą Quintsay 6500, ale trochę za drogie ~1600zł.

Jamo PJ6000 -500

Jamo S426

Jakieś quadrale, może ktoś rozpozna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę o opinie na temat W/W głośników i ich stosunku cena/jakość. Jeżeli macie Panowie (i Panie?) jakieś swoje propozycje, to śmiało pisać. Fajnie gdyby były gdzieś do kupienia ;)

I Prevail:

Bullet for My Valentine

Sarea:

Evanescence:

Within Temptation: (WOKAL i INSTRUMENTY)

Ewentualnie pod ojca upodobania dochodzą Pink Floyd, Stonsi, Budka suflera, Jean Michele Jarre i Vangelis, ale to jako dodatek :)

Z góry dziękuję za pomoc :)

Są jeszcze Missiony M34i (5.0) za około 1100zł i Dali 5005 za ~650zł (bez centralnego).

Prism Emerald HT300 za 460*

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Onkyo ciągnie mnie ATMOS

Że tak się przyczepię... A będziesz w przyszłości chciał zrealizować instalację pod Atmos i będziesz korzystał ze źródeł, gdzie ten Atmos występuje? Odpowiedz sobie szczerze na te pytania i wtedy możesz przejść do dalszych rozważań na temat konkretnych modeli amplitunerów. Na razie szukasz zestawu 5.0 z bardzo skromnym budżetem, a czy w przyszłości wydasz kilka razy więcej za kolumny pod Atmosa, będziesz się bawił w prucie ścian i sufitu?

Poza tym piszesz, że masz subwoofer - jaki? Piszesz też, że 80% film a 20% muzyka, ale potem więcej na temat słuchanej muzyki niż cokolwiek o filmach :) Jeśli faktycznie zestaw będzie głównie pod "kino" to może lepiej poszukać od razu 5.0 ale może bez podłogówek tylko wszystko na monitorach? Dokładając jeszcze kilka stówek chyba za około 1500-2000zł da się coś przyzwoitego używanego kupić. Jeśli jednak muzyka jest ważna (bardziej ważna niż deklarowane 20% czasu :)) i chciałbyś coś z potężniejszym dźwiękiem (a tak wnioskuję, patrząc na repertuar i klimaty muzyczne) to może na początek warto same podłogówki na fronty kupić, a resztę zestawu skompletować później?

Takie sobie luźne dywagacje z mojej strony, co do modeli konkretnych niech się wypowiedzą koledzy obeznani :)

Kolego jeśli chcesz być usatysfakcjonowany z zakupu bierz jak najwyższy model amplitunera na jaki Cię stać, do takiej muzyki musi być mocny wzmak (tu końcówki mocy) i najlepiej kolumny z jak największą skutecznością i stosunkowo dużymi głośnikami niskotonowymi bo jeśli chcesz wspomagać kolumny subwoferem to czeka Cię niezły wydatek bo do muzy nie każdy się nadaje a reszta to kwestia gustu.

Ukryta Zawartość

poczytaj

oraz Quadrale

Też byłbym za amplitunerem i na razie parą kolumn frontowych i do takiej muzy koniecznie podłogówki chyba, że masz subwofer REL-a lub Velodyna tudzież :) Definitive Technology

Ukryta Zawartość

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Też byłbym za amplitunerem i na razie parą kolumn frontowych i do takiej muzy koniecznie podłogówki chyba, że masz subwofer REL-a lub Velodyna tudzież :) Definitive Technology

Po to kupuję kino, żeby mieć efekty, a nie stereo ;) Subwoofer to długi temat, gdyż jest on oparty na głośniku Phase Linear Highgrade 12 w obudowie BR 52L z portem szczelinowym. Kawał dobrego głośnika pomimo tego, że przewidziany do samochodu i bardzo proszę nie szufladkować ;) Port jest tak zrobiony, że przy pełnym przekroju jest bardziej dynamiczny do muzyki, a po włożeniu "wkładu" strojenie trochę się obniża i jest bardziej pod kino. To moja własne konstrukcja. Na dzień dzisiejszy daje rade i jestem przyzwyczajony do jego pomrukiwania, a stopa bije po klacie. Subwoofer zawsze mogę zmienić w późniejszym terminie.

Że tak się przyczepię... A będziesz w przyszłości chciał zrealizować instalację pod Atmos i będziesz korzystał ze źródeł, gdzie ten Atmos występuje? Odpowiedz sobie szczerze na te pytania i wtedy możesz przejść do dalszych rozważań na temat konkretnych modeli amplitunerów. Na razie szukasz zestawu 5.0 z bardzo skromnym budżetem, a czy w przyszłości wydasz kilka razy więcej za kolumny pod Atmosa, będziesz się bawił w prucie ścian i sufitu?

Poza tym piszesz, że masz subwoofer - jaki? Piszesz też, że 80% film a 20% muzyka, ale potem więcej na temat słuchanej muzyki niż cokolwiek o filmach :) Jeśli faktycznie zestaw będzie głównie pod "kino" to może lepiej poszukać od razu 5.0 ale może bez podłogówek tylko wszystko na monitorach?

Tak, instalacja będzie robiona niemal natychmiast, choć nie zamierzam pruć sufitu. Kolumienki będą podwieszone w płaskiej obudowie mojej roboty.

Filmów już całkiem sporo w tej technologii i co rusz wychodzą nowe, więc uważam że to "dobry bajer".

Głośniki chce podłogowe, bo nie mam gdzie postawić monitorków, a specjalnie dokupywać stojaki mija się z celem...

Na temat dźwięku wypowiadałem się w kontekście muzyki, gdyż doświadczenia z KD przestrzennym nie mam wcale.

Trochę zabito mi ćwieka, bo dostałem propozycje Onkyo NR555 i Quintasy 6500/6650 za 2800zł. Podobno NR555 gra dużo lepiej niż SR444, a Quintasy też są ciekawą ofertą. Jak na to patrzycie Panowie? Więcej już nie wysupłam choćby nie wiem co, bo zakładałem 800zł na wzmacniacz i 800 na głośniki, a już by wyszło 2/3 drożej...

Wspomnianego SR444 mam za 700zł, więc różnica w cenie jest dwukrotna. Czy gra aż tak słabo, by wykładać dwa razy więcej na NR555? I czy te Quintasy 6500 też są warte swoich 1600zł w porównaniu do takich M34, które poszły za 1050zł, lub Tonsili Maestro za 1000?

Tak, instalacja będzie robiona niemal natychmiast, choć nie zamierzam pruć sufitu. Kolumienki będą podwieszone w płaskiej obudowie mojej roboty.

Filmów już całkiem sporo w tej technologii i co rusz wychodzą nowe, więc uważam że to "dobry bajer".

Hmm to już twój wybór, osobiście wydaje mi się, że lepszy będzie dźwięk z dobrego zestawu 5.1 niż marnego 7.1.2 czy tam 7.1.4... Poza tym skoro już masz zamiar robić instalację pod głośniki Atmos, to cena zestawu musiałaby wzrosnąć o kwotę potrzebną na te głośniki efektowe. Przy tym budżecie i kwotach o jakich wspominasz to chyba będzie sztuka dla sztuki, bo z kolei na zakup dobrych głośników stricte sufitowych potrzebna jest wcale niemała suma.

Filmów owszem jest coraz więcej w tym standardzie, ale to musi jeszcze zagrać na konkretnym sprzęcie. Nie wiem czy takie podstawowe modele amplitunerów w połączeniu z jakimiś budżetowymi kolumnami o słabej skuteczności to najlepszy wybór żeby pchać się w Atmos. Amplituner może po prostu nie podołać żeby wysterować kolumny na 7 czy 9 kanałach, braknie mu mocy i już przy niezbyt dużej głośności pojawią się zniekształcenia.

Co do kolumn piszesz że chcesz podłogowe bo nie masz miejsca na monitory... Z tym że raczej podłogówki w zestawie 5.0 to będą tylko fronty, a surroundy i tak będą podstawkowe. Poza tym podłogowe kolumny jednak trochę miejsca też potrzebują.

5.1.2, Taka konfiguracja będzie jeśli już. Mocy raczej nie braknie, bo przy sinusoidzie powinien dać ten wzmacniacz 7x40W minimum, a teraz wystarczy mi 2x20 + sub, więc będzie wystarczająco. Imprez na tym robił nie będę. Głośników na sufit nie kupię gotowców tylko sam zrobię paczki. Z tego co słyszałem sufitowe nie muszą być jakieś super, więc prawdopodobnie trafi tam jakiś jeden głośnik 16cm i ewentualnie mały cykacz, ale temat będę dopiero badał.

Ewentualnie wspomniany w pierwszym poście Denony, wtedy bez Atmos. Tylko które z tych głośników wybrać?

Temat ciężki więc mało kto się chce wypowiedzieć, tak samo widziałem w twoim drugim temacie też mało opinii... Po prostu w tych pieniądzach którymi dysponujesz łatwo nie jest, wiem bo początkowo też się rozglądałem za super tanim zestawem, a skończyło się na czymś innym :)

Tak czy inaczej podtrzymuję swoje zdanie, że zamiast pchać się w Atmos lepiej byłoby solidniejszy amplituner kupić i dołożyć odrobinę do kolumn, a efekt będzie moim zdaniem lepszy.

Temat ciężki więc mało kto się chce wypowiedzieć, tak samo widziałem w twoim drugim temacie też mało opinii... Po prostu w tych pieniądzach którymi dysponujesz łatwo nie jest, wiem bo początkowo też się rozglądałem za super tanim zestawem, a skończyło się na czymś innym :)

Tak czy inaczej podtrzymuję swoje zdanie, że zamiast pchać się w Atmos lepiej byłoby solidniejszy amplituner kupić i dołożyć odrobinę do kolumn, a efekt będzie moim zdaniem lepszy.

Znalazłem jeszcze Jamo 606 za 1200zł. Tylko nie wiem jak z tymi "basowymi" bo od głośnika do stolika byłoby tylko około pół metra przerwy. Myślę nad nimi, a QQ700 i QQ500. Myślę, że lepiej nie będę już potrzebował, bo audiofilem nie jestem i bardziej jest to kwestia trafienia w gust z brzmieniem niż już półki cenowej.

Najwyżej kiedyś pomyślę o półkę lepszym amplitunerze, bo o ile głośniki "stoją w miejscu", tak technologia w ampli zmienia się całkiem dynamicznie i lepiej zmienić ampli niż głośniki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.