Skocz do zawartości
IGNORED

Strojenie stereo Denon DRA F101

XplodX1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupiłem dzisiaj mini wieże Denon model DRA F101. Problem polega na tym że tuner FM nie potrafi dostroic sygnału stereo. W mono gra dobrze. Problem nie leży po stronie anteny ani sygnału bo już to sprawdzałem. Czytałem w innych wątkach że należy dostroic jakiś filtr? Wieża jest ze Stanów, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.

https://www.audiostereo.pl/topic/135053-strojenie-stereo-denon-dra-f101/

Link do zdjęcia tunera FM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Która cewka powinienem kręcić i gdzie ewentualnie są punkty pomiarowe do uzyskania zera na tym dyskryminatorze FM?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Różnica między US i Europą jest w rastrze częstotliwości i premfazie. Jak tuner nie ma możliwości przełączenia trybu pracy, to raczej nie będzie prostego sposobu modyfikacji.

Ale czy nie wykluczaloby to tego że czasami, sporadycznie złapie mi sygnał stereo?

Może najzwyczajniej w świecie demodulator fm jest odstrojony.

Czasami można trafić w układzie p.cz. pin pomiarowy na którym filtrem demodulatora sprowadza się napięcie do zera i po sprawie.

Czy na podstawie tego zdjęcia jest ktoś w stanie określić ktora srubka odpowiada za tą korekcję? Zauważyłem że tuner stroi każda stacje automatycznie o 0,2 - 0,3 MHz w górę. Przykładowo RMF MAXX 101.1 stroi na 101.4 ale tam oczywiście jest brak sygnału

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.