Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR 4520 czy to dobra "maszyna" ?

Yodas

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega ma do sprzedania model jak w tytule ponieważ przesiada się na najnowsze "formaty" DTS X i DOLBY ATMOS.

Natomiast mnie nie interesuje nic więcej jak Dolby True HD i DTS MA.....

Może coś Panowie wiecie na temat tego Denona... tzn. czy awaryjny i czy w kinie wymiata...

Myślałem o Marantz SR7010 ale kumpel mi się "napatoczył" (hehe) z tym ponad trzyletnim flagowcem Denona....

Czy ten AVR4520 to lepsza maszyna niż Marantz SR7010....?

A co ciekawe inny mój znajomy chce mi sprzedać od jakiegoś czasu Onkyo TX-NR 5010...On także przesiada się na najnowsze formaty... oczywiście to droższa zabawa niż Denon 4520...ale obawiam się o awaryjność gniazd HDMI w Onkyo...

Oczywiście Żadnemu z dwóch powyższych Kolegów nie spieszy się ze sprzedażą, ale oferują mi te dwa klocki...

Taką mam zagwozdke. ... ;)

Onkyo jest o 1,5 roku młodszy od Denona i musiałbym za młodszego położyć 1,5 tysiaka pln-ów więcej...

https://www.audiostereo.pl/topic/135038-denon-avr-4520-czy-to-dobra-maszyna/

Yodas ten denon to kawał dobrego sprzętu, budowa i waga rozkłada wiele dzisiejszych naszpikowanych elektronika zabawek na łopatki. To ostatni model ze starej szkoły denona, następca to 5200 ale już z inną budowa wewnętrzną. Z tych sprzętów nawet bym się nie zastanawiał tylko brał denona. Z tym że onkyo też jest wart uwagi bo to też kawał maszyny ale ja bym się nad nim nie zastanawiał z uwagi na te nieszczęsne hdmi.

Ja jestem za denonem.. :-) gdyby mi nie zależało na atmosie i dts x ten denon byłby u mnie teraz zamiast obecnego 6200.:-)

Yodas ten denon to kawał dobrego sprzętu, budowa i waga rozkłada wiele dzisiejszych naszpikowanych elektronika zabawek na łopatki. To ostatni model ze starej szkoły denona, następca to 5200 ale już z inną budowa wewnętrzną. Z tych sprzętów nawet bym się nie zastanawiał tylko brał denona. Z tym że onkyo też jest wart uwagi bo to też kawał maszyny ale ja bym się nad nim nie zastanawiał z uwagi na te nieszczęsne hdmi.

Ja jestem za denonem.. :-) gdyby mi nie zależało na atmosie i dts x ten denon byłby u mnie teraz zamiast obecnego 6200.:-)

...wiedziałem @Bipo ,że na Ciebie można liczyć... mamy takie same odczucia...

Zgadaj się z oboma swoimi Kolegami, pożycz oba klocki na weekend i posłuchaj u siebie.

Podstawowa rada udzielana tutaj na forum - "posłuchaj u siebie" i w tym wypadku się sprawdzi.

HDMI Onkyo o ile nie mam sklerozy dotyczyło wcześniejszych flagowców tej firmy. Obecnie z tego co wiem padalność hdmi Onkyo jest taka sama jak u konkurencji...

Zgadaj się z oboma swoimi Kolegami, pożycz oba klocki na weekend i posłuchaj u siebie.

Podstawowa rada udzielana tutaj na forum - "posłuchaj u siebie" i w tym wypadku się sprawdzi.

HDMI Onkyo o ile nie mam sklerozy dotyczyło wcześniejszych flagowców tej firmy. Obecnie z tego co wiem padalność hdmi Onkyo jest taka sama jak u konkurencji...

Wierz mi ,że bardzo chciałbym przetestować obie maszynki u mnie ale niestety jeden z Kolegów mieszka we Francji (Onkyo) , a drugi w Niemczech (Denon) więc problem logistyczny....

Słuchałem obydwu sprzętów przy okazji odwiedzin Kolegów. Wiem że "grają" zacnie. Bardziej mnie gryzie problem awaryjności. Czytając różne zagraniczne fora Denon jest niemal czysty pod tym względem. Są może jakieś problemy ale natury "delikatnej".

W końcu kupuję sprzęt używany, chociaż ze znanego źródła, ale obawy pozostają. Mam tylko nadzieję ,że w Denonie wraz ze starą szkołą budowy wewnętrznej pozostanie wszechobecna kiedyś bezawaryjność klocków dobrych marek.

Zdecydowałem się na Denona i chciałbym , aby służył mi długo. W końcu jest to niemały wydatek (przynajmniej dla mnie). Wolę wydać tą sumkę na coś starszego ale wyższej klasy.

Teraz posiadam budżetowego HK AVR255, który "gra" u mnie bez problemów od 2009 roku.

Plus jest taki ,że na pewno usłyszę różnicę po przesiadce :) ....

No fakt przy tych odległościach....

Ja sam myślałem o przesiadce na Sony STR ZA 3000 ES - miałem parę Soniaków (k.d.) - i mam (5 lat gwarancji i żadnej usterki) ale odpuściłem.

Klocek który 3 lata temu kosztował blisko 2 tys. $ obecnie jest do kupienia za 600 $. Przy takim spadku wartości włączyły mi się wszystkie alarmy i odpuściłem.

A też musiałbym ze starej UE ściągać.

Bierz jak już się zdecydowałeś tego Denona. Bo jak masz wziąć Onkyo i przy każdym pstryknięciu podskakiwać - czy to już, czy już padł ? To szkoda zdrowia.

Pozdrawiam serdecznie

PS. Cenę jak wnioskuje dostaniesz przystępną, także jak Cię nie zadowoli to spokojnie go puścisz do żyda (bez straty własnej) Ale powinien, Denon i flagowiec do tego - to już brzmi jak poważna obietnica ;)

Cena ceną...ja uważam że za dobry egzemplarz w idealnym stanie trzeba zapłacić odpowiednio... jak ktoś szanuje sprzęt to później go odpowiednio ceni...i nie spieszy mu się ze sprzedażą bo wie co ma...i wie że swojà cenę dostanie...

Od takich osób warto zakupić nawet jak trzeba troszkę więcej zapłacić... ;)

Cena ceną...ja uważam że za dobry egzemplarz w idealnym stanie trzeba zapłacić odpowiednio... jak ktoś szanuje sprzęt to później go odpowiednio ceni...i nie spieszy mu się ze sprzedażą bo wie co ma...i wie że swojà cenę dostanie...

Od takich osób warto zakupić nawet jak trzeba troszkę więcej zapłacić... ;)

Tu się mylisz bo cena spada,i jestem pewien że tylko cię sciemniają że im nie zależy,To dobre amplitunery,ale tylko dobre.Dupy nie urywają,nie wiem ja bym brał 7010,no chyba że cena za Denona poniżej 3 tyś,bo więcej na pewno nie warto,nawet jak byłby nie używany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...nikt mnie nie ściemnia.... znam tych ludzi od 30 lat... za 3 tysiące to są same śmietniki z nieznanych rączek i po przejściach...a to, że dupy nie urywają to doskonale wiem, bo dupe to mają urywać systemy oparte na końcówkach ,a nie amplitunery. Ja poszukiwałem sprawdzonego , bezawaryjnego, przyzwoitego amplitunera z pewnego źródła...znam jego historie od początku bo byłem przy zakupie. Później został wyjęty z pudełka i postawiony w domowej salce kinowej i tak sobie na mnie czekał 4 lata. Generalnie ten klocek wygląda jak nowy. Oczywiście to nie wyklucza tego ,że coś może w nim walnąć. :)

Piszesz, że nie wart więcej niż 3 tysiące złotych, nawet gdyby był nieużywany... To dziwne bo jego cena oscylowała ponad 2 tyś. euro...

Posłuchaj mnie sam miałem ten amplituner kupiony był w 2013 roku,bo to model 2012,sprzedałem go w lutym 2016 roku za 3 tyś w stanie idealnym.

Dlatego podaję ci realną cenę 3 tyś to już bardzo dużo.Mi się znudził nie podobał mi się czarny,,kupiłem w zamian nowszego Marantza,bo bardziej mi przypasował do mojego sprzętu.

Posłuchaj mnie sam miałem ten amplituner kupiony był w 2013 roku,bo to model 2012,sprzedałem go w lutym 2016 roku za 3 tyś w stanie idealnym.

Dlatego podaję ci realną cenę 3 tyś to już bardzo dużo.Mi się znudził nie podobał mi się czarny,,kupiłem w zamian nowszego Marantza,bo bardziej mi przypasował do mojego sprzętu.

Kolego nie wiem co miałeś i co sprzedałeś.... jesli naprawde tak było to szkoda ,że wtedy się nie zgadaliśmy... wg mnie sprzedałeś go taniutko patrząc ,że był w stanie idealnym.

Czyli "oddałeś "go za darmo bo był czarny ?

A za ile go kupiłeś nowego?

Kolego nie wiem co miałeś i co sprzedałeś.... jesli naprawde tak było to szkoda ,że wtedy się nie zgadaliśmy... wg mnie sprzedałeś go taniutko patrząc ,że był w stanie idealnym.

Czyli "oddałeś "go za darmo bo był czarny ?

A za ile go kupiłeś nowego?

Sprzedałem go tu na forum,kupiłem nowego w Niemczech w roku 2013 w Saturnie .Płaciłem za nie go 1200 euro.W Polsce kosztował wtedy chyba około 8 tyś.

Z tego co pamiętam to mój znajomy zapłacił ponad 2 tys.euro w Niemczech. ... więc nie wiem jakim cudem Ty zapłaciłeś wtedy 1200... może rozmawiamy o innym modelu...

4520

Modele roczne,lub jeszcze starsze spadają tam strasznie.Pierwotna cena była faktycznie 1999 euro,jeszcze była na cenie.Kupiłem też tam Marantza 7009 za 999 euro,gdzie u nas kosztował prawie 7 tyś.Naturalnie dwa lata póżniej.Bo weszły wtedy nowsze modele.

Ale skoro kupiłeś go w 2013 roku to nawet nie miał roku albo ledwo co ukończył rok ... i gdyby tak było jak piszesz mój znajomy także by kupił go taniej bo też w Niemczech i też w 2013.

...Ale...ok... nie będziemy drążyć. ..

Yodas ma rację, za sprzęt w dobrym stanie można i często trzeba dać trochę więcej.

Ten Denon ze zdjęcia porysowany od góry, może to tylko rysy, a może ktoś w ogóle nie dbał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) denon

Ukryta Zawartość

Posiadam Marantza i uważam że to bardzo dobry klocek,Denon według testu deko silniejszy.Ja mam wpięty wzmak na fronty i wtedy jest dosłownie kino w domu,dynamika jest bardzo dobra + kalibracja dual sub. I xt32 naprawdę ok.Zreszta mój brat ma również (sr7010/pm8005)i i głośniki takie jak ty:).Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj w nocy wróciłem z nowym "klockiem"...Troszkę kilometrów musiałem po niego zrobić ;) i stwierdzam ,że stan Denona jest taki sam jak w dniu kiedy pierwszy raz wyjmowaliśmy go z Kumplem z pudełka :) . Jestem mega zadowolony. Od samego rana podłączałem wszystko i ustawiałem. Mam kilka pytań co do kalibracji Audyssey, ale utworze do tego nowy temat.

Zapraszam do niego w celu porad kalibracyjnych bo chce z tego klocka wyciągnąć jak najwięcej przy moim "hi-endowym" ;) hehe zestawie 5.1. ;)

Stan mojego "cuda" :

c9aac45dfb88a702a9166b7693c66b3a.jpgdeb20e8b7143bf7c139aebe65c8ed71a.jpgdbd1878cea568f01d878988b84f9b837.jpg3cce4d8744d155b1807d8a9e74c2450f.jpg19113545dcdabb98a747f1219038766e.jpg7e5c39fca714a4482381027bb3dd7712.jpg5b47a008a791dcd502100986a712d368.jpg

Nie posiada najmniejszej ryski i skazy. :))))

Yodas ma rację, za sprzęt w dobrym stanie można i często trzeba dać trochę więcej.

Ten Denon ze zdjęcia porysowany od góry, może to tylko rysy, a może ktoś w ogóle nie dbał.

...jaki denon ze zdjęcia ? nie wrzuciłeś żadnego.

Kinomaniak podawał linka do aukcji.

Tu się mylisz bo cena spada,i jestem pewien że tylko cię sciemniają że im nie zależy,To dobre amplitunery,ale tylko dobre.Dupy nie urywają,nie wiem ja bym brał 7010,no chyba że cena za Denona poniżej 3 tyś,bo więcej na pewno nie warto,nawet jak byłby nie używany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kinomaniak podawał linka do aukcji.

...widziałem tego samego na OLX... ale wg mnie to śmietnik...jeżeli na zdjęciach wygląda źle to aż boje się co jest na żywo... :)

Podepne sie pod temat, bo chodzi mi po glowie zmiana ampli wlasnie na Denona.

Co myslicie o tym AVR-X7200WA ?

Staram sie nie myslec ile i jak szybko ampli traca na wartosci, bo tak nigdy nie zmienie :))

Jak kupie to juz chce potrzymac min. te 5lat.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Ten 7200 i tak staniał bo teraz można go już wyrwać za chyba 9 klocków...

A co ciekawe topologia budowy wewnętrznej flagowców tzn. mojego staruszka 4520 i najnowszego 7200 jest bliźniacza... oczywiście patrząc na zdjęcia bebechów od góry...

Wymiary zewnętrzne chyba także takie same ;).... oczywiście 7200 to dużo bardziej zaawansowany model....

Ja osobiście obawiałem się odbić od ampli na ekran z uwagi na jego kolor, ale obawy były niepotrzebne .... ale przyznam że kolor Silver premium tego klocka ożywił u mnie "kącik"audio-video... i nawet mojej Żonie przypasował...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.