Skocz do zawartości
IGNORED

Dwa subwoofery w jednej obudowie

BlueDot

Rekomendowane odpowiedzi

Siemano

Chodzi o to, ze mam dwa takie same suby Rel Quake 2, ktorych nie uzywam. Wpadlem na pomysl, zeby zrobic jakas jedna, solidniejsza a moze nawet wieksza obudowe, ale jedna dla tych glosnikow i wzmacniaczy. Moze dolozyc BR.

Czy ma to sens? Czy moze przyniesc jakies rezultaty?

W sumie experyment niedrogi bo chodzi tylko o nowe pudlo, ale jezeli nie ma sensu to leoiej poswiecic czas wolny na cos innego.

Kiedys czytalem, ze umieszczanie glosnikow naprzeciwko siebie w subwooferach daje duze korzysci, wiec moze zamkniecie dwoch Quakow w jednej solidnej obudowie cos by pomoglo.

W sumie sama obudowa byla by juz dwa razy wieksza, wiec juz pojawia sie mozliwosc osiagniecia lepszego zejscia.

Co o tym sadzicie?

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/134996-dwa-subwoofery-w-jednej-obudowie/

Sądzę że jeśli masz zamiar rozdupcyć tak zacny sprzęt, to lepszym rozwiązaniem byłoby gdybyś mi jednego tego RELa oddał za darmo, a drugiego jakiemuś innemu chętnemu.

Ale przeciez nic sie nie rozdupcy. W razie czego osprzet wraca do starej obudowy.

1. Sprzedać oba dwa kupić coś co Ci urwie wątrobę...... Albo parę kontenerów "polskiego piwa" też załatwią Ci wątrobę ;)

2. Amplituner z wyjściem na dwa suby

Pomysłowego Dobromila bym sobie darował.

Jeżeli suby są takie same i grają to samo, to ustawione obok siebie będą grały tak, jak w jednej obudowie z przegródką w środku. A ponieważ są takie same, to usunięcie przegródki nic nie zmieni ;)

nagrywamy.com

W sumie experyment niedrogi

Kolumn nie robi się eksperymentalnie, to się projektuje. Poczytaj, jakie wzory i zasady obowiązują, jakie oprogramowanie można użyć, jak się mierzy parametry głośników itd. Jak będziesz miał ogólne pojęcie, to sam będziesz potrafił podjąć decyzję, czy warto się w to bawić.

Moze dolozyc BR.

W sumie sama obudowa byla by juz dwa razy wieksza, wiec juz pojawia sie mozliwosc osiagniecia lepszego zejscia.

Po1- Nie. "Dołożenie" br do głośnika przeznaczonego do obudowy zamkniętej jest dla niego szkodliwe, a nawet niebezpieczne.

Po2- 2 głośniki w podwójnej obudowie zagrają identycznie jak 1 szt w pojedynczej skrzynce, tylko będziesz mógł wpompować im 2x tyle mocy.

W sumie wychodzi na to, ze nie ma sensu. Myslalem, ze moze chociaz zrobienie lepszych skrzynek zaobfituje poprawa brzmienia. Te obudowy zrobione przez Rela wydaja sie jakies takie slabe, lekkie i cienkie jak na obudowy do suba.

Uzywalem tych subow kiedys w systemie stereo jako podstawy pod monitory i tam spisywaly sie swietnie.

Natomiast ostatnio sie nudzilem i postanowilem je podlaczyc do kina domowego, gdzie juz pracuja dwa subwoofery BK Electronics Monolith Plus. Obydwa stoja z przodu, wiec pomyslalem, ze dwa Quaki moga wyladowac na tyle i jak by nie bylo poprawic troche rozlozenie basu w pomieszczeniu. Efekt jest dosyc ciekawy o ile odetne Quaki ich wlasnym crossoverem na minimum. Natomiast jezeli odcieciem Quakow steruje ampli tak jak Monolitow i jest ustawione na 80hz, to czuc ze Quuaki powyzej tych 40 moze 50hz zaczynaja byc wyraznie slyszalne ze wzgledu na kartonowy bas ktory z nich wtedy dobiega.

Myslalem, ze zrobienie knkretnych skrzynek moze to zmienic.

Bez sensu. Majac dwa osobne subwoofery, masz wiekszy wplyw na poprawne ustawienie w pomieszczeniu. Jedna skrzynka ( nawet jesli masz w niej dwa suby ) to zawsze kompromis.

No dobra. A sa jakies zasady rozmieszczania 4 subwooferow w jednym pomieszczeniu?

W sieci jednak malo informacji, nawet o wiecej niz tylko jednym.

Raczej symetrycznie je ustawiac, czy lepiej przypadkowo?

Ja mam dwa Monolithy plus z przodu i dwa wharfedale sw150 z tyłu.

I wszystkie stoja w rogach?

Mozesz napisac jak je rozstawiles?

Dzieki

Ja mam dwa Monolithy plus z przodu i dwa wharfedale sw150 z tyłu.

I we wszystkich masz crossover ustawiony na ta sama czestotliwosc?

Dokładnie to jeden monolith stoi z przodu przy kolumnie drugi w połowie pokoju, pod stołem (przy ścianie) a dwa mniejsze z tyłu w rogach. Crossover steruje amplituner. Jest bodajże na 120hz dla subwooferów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.