Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do 2500 zl

Gaska

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Szukam kina domowego do 2500 zl do pomieszczenia 25m2. Najbardziej mi zalezy nad przyzwoitymi efektami dzwiekowymi podczas ogladania filmow/seriali, na muzyce zalezy mi w drugiej kolejnosci.

Raczej chcialbym kupic jakies kolumny (ale nie stereo tylko raczej jakis zestaw 5.0 czy tam 5.2 albo moze wiecej?) i amplituner. Czy subwoofer tez trzeba kupic do takiego zestawu? Jezeli tak to jaki?

Jestem laikiem jezeli chodzi o tematy kin domowych. Na co musze zwracac uwage i jaki dodatkowy koszt doliczyc jezeli chodzi o takie zestawy? Rozumiem ze kable trzeba oczywiscie kupic oddzielnie i jaki bylby ich koszt plus minus i jakie kable kupic zeby byly dobre?

Dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/134992-kino-domowe-do-2500-zl/

W tej cenie, z tymi wymaganiami, na ten metraż - tego nie zrealizuje nawet święty Mikołaj.

Sensowny zestaw KD 7.1 z subem to minimum 6 k. zł. I to takie naprawdę sensowne minimum. I proszę nie strzelać do posłańca - nie ja ustalam ceny i zarobki...

(Amplituner - 2500, Sub 1500, Kolumny 7.0 - 2000 zł) Dla porównania sam amplituner z wyższej półki to ok 6000 zł.

Witaj

Taki budżet pozwoli Tobie na zakup jakiegoś podstawowego zestawu kina.

Oczywiście zwiększając budżet możesz zbudować coś zdecydowanie lepszej jakości ale jeśli fundusze nie pozwalają to rzuć okiem na zestaw (bez subwoofera): http://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/yamaha-htr-2071-pure-acoustics-nova-6.html

Żeby połączyć system potrzebujesz tylko przewodu HDMI , kabli głośnikowych i przewodu do subwoofera.

Wielu producentów ma tez nieduże systemy oparte na mniejszych kolumienkach (tutaj już zestaw z subem) np YAMAHA YHT-1840: http://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/yamaha-yht-1840.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Owszem można kupić coś za 2500 zł bez suba. Ale tanio kupujesz - 2 x kupujesz.

25 m to już duża powierzchnia i bez suba o efekty w filmach będzie ciężko.

Owszem mając porządne fronty i porządny amplituner można emulować sub na frontach.

Ale to wymaga porządnych frontowych kolumn i porządnego amplitunera - co się przekłada na cenę.

Także jak nie kijem go, to pałką.

Możesz też popatrzeć na używki. Ew. kupić na początek amplituner i dokupować z czasem kolumny i sub.

Ale decyzję musisz podjąć sam.

P.S. Jeśli chodzi o kable - to bez szaleństw, do k.d. nie kupuje się Hi-Endu. 100-200 zł za całe okablowanie (ze 2,3 HDMI, kabel do suba (acz te bywają w kompletach z subem + ileś metrów miedzi do kolumn)

Kolego powtórze to któryś raz z kolei. W tym budzecie to ewentualnie zakupisz amplituner z najniższej półki. Wiedz, że on musi wysterować kolumny do niego podłączone i to, że napisali/podają, że ma on 5xpowiedzmy 100W to dotyczy to jednego wysterowanego kanału (z podłaczoną tylko jedna kolumną do kazdej końcówki mocy z osobna). Każda tyle daje ale tylko wtedy gdy jest podłaczona tylko jedna kolumna, gdy zaczniesz podłączać następne moc końcówek zaczyna spadac by przy podłączeniu wszystkich pięciu kolumn spaść do 5x powiedzmy 40W w najniższym modelu. Może kilka więcej to zależy od marki. Więc jest to niewiele i jeśli dodamy do tego kolumny z niską skutecznością na poziomie około 86 dB (bo taką mogą mieć tanie kolumny na które będzie Cię stac- jeśli wszystko nowe, chociaż i w używkach to niewielka kwota) to amplituner będzie miał kłopoty z wysterowaniem wszystkich pięciu kolumn. A jesli będziesz chciał głośniej posłuchać czy to filmu czy muzyki będziesz musiał mocno przekręcać gałką głośności a powyżej jakiegoś jej położenia (zazwyczaj po połowie głośności) zaczynają być generowane zniekształcenia i można uszkodzić kolumny. Dodatkowo nie stać Cię na subwofer odciążający fronty z basu więc kolumny będą nim grały do granic swoich możliwości a głośniki basowe "żrą" najwięcej prądu podawanego przez końcówkę mocy co za tym idzie amplituner "będzie miał zadyszkę" przy scenach akcji. Wyjdzie słabo i bez dynamiki. W takim budżetowym składzie moim zdaniem to subwofer powinien nadrabiac więc powinien kosztować około tyle ile masz na cały ( w Twoim przypadku) zestaw tym bardziej, że dochodzi niemałe pomieszczenie w którym to będzie grało. Dodatkowo dochodzi do tego impedancja, amplituner ten tani obsługuje kolumny o wartości minimum 6 ohm a zdarzają się kolumny 4-ro ohmowe i jesli Ci takie podejdą nie podłączysz ich do takiego amplitunera. Tzn podłączysz ale w amplitunerze zaczną włączac się zabezpieczenia termiczne (niższa impedancja od tej obsługiwanej spowoduje przegrzewanie się końcówek mocy). Więc lepiej jak kolumny mają większą impedancję niż minimalna amplitunera. A jesli chodzi o to jak głośno zagrają kolumny to wcale nie ich moc o tym mówi tylko ich skuteczność (wspomniane wyżej 86 dB to mało, najlepiej jak jest powyżej 90dB, im wyżej tym głośniej zagrają i każdy decybel więcej to w gruncie rzeczy dużo zmienia)

Kolego tak naprawdę jeśli nie chcesz wieszać psów na to na co wydasz kasę w tej chwili to stać Cię tylko na amplituner i kable. Kable do frontów spokojnie wystarczą 2x2,5mm lub 2x4mm w cenie do 6-8 zł za metr natomiast dla 2x2,5mm i do 10 zł dla 2x4mm, subwoferowy zaleznie od długości ale myślę, że za kabel do 5 m nie więcej niż 100-120zł. Na tyły czyli surround i centrala 2x1,5mm i góra do 6 zł. I jeśli chodzi w większym stopniu o kino to subwofer jest nieodzowny. Bez niego nie ma kina.

Z używek np taki amplituner ( to najwyższy model z serii RX-V)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub ten nieco niższy model

Ukryta Zawartość

lub taki

Ukryta Zawartość

a z kolumn np takie (mam je na takim samym metrażu i dają radę no i jak wspomniałem w kinie bez suba nie włączaj zbyt głośno bo wyfruną Ci głośniki basowe jesli nie odetniesz frontów gdzieś na 80Hz. A jeśli odetniesz je to basu już wogóle nie będzie ( a musisz odciać)

Ukryta Zawartość

lub te

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ma on 5xpowiedzmy 100W

Np. najtańsza Yamaha z serii RX-V3xx, wg pomiarów audio.com.pl ma

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Powiedzmy, że kupisz sprzęt 5 razy droższy, np. Yamaha RX-A20xx. Taki amplituner przy obciążeni 8Ohm oddaje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Czyli płacąc 5x więcej dostajesz niecałe 2x więcej mocy. Subiektywnie oceniając słuchem to jest nieco głośniej. Inaczej mówiąc, sugestia, że pieniądze wydane na amplituner zapewnią więcej głośności, nie ma pokrycia w rzeczywistości. Dużo więcej zyska się szukając efektywnych kolumn i dodając głośny subwoofer.

jeśli dodamy do tego kolumny z niską skutecznością na poziomie około 86 dB

To zakładając, że słuchamy z odległości 5m i chcemy mieć referencyjne 85dB SPL, to potrzeba jakieś 4W na kanał. Bez problemu dla najtańszego amplitunera, jeszcze będzie jakieś 10-14dB zapasu. Tyle że 85dB to byłoby bardzo głośno w pomieszczeniu bez adaptacji akustycznej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super, dzieki wielkie wszystkim za odpowiedzi. Musze to na spokojnie przemyslec. Pewnie kupie na poczatek amplituner (i moze kolumny jak troche dorzuce) a reszte w swoim czasie...

Nie sadzilem ze to wszystko tyle kosztuje.. no ale co zrobic.

Witaj,

W przypadku systemu nowego jest to praktycznie nie wykonalne. Nie po obecnych cenach.

Oczywiscie znajdziesz takie produkty w rożnego rodzaju sklepach, głównie sieciowych. Ale nie specjalnie je polecam.

Tu wybór systemu używanego jest więcej niż zalecany.

W tym budżecie uda Ci się znaleźć całkiem udany amplituner i set kolumn.

Jeśli masz możliwość sprawdź tylko przed zakupem amplituner, czy wszystko z nim w porządku.

ub te

Ukryta Zawartość

Bardzo rzadko występujący model. Trzyma cenę. Był produkowany bardzo krótko i nie miał później następcy. Taniej dostaniesz 500tki. To gdyby brakło $$.

Pozostaje do Twojej dyspozycji.

Ukryta Zawartość

To zakładając, że słuchamy z odległości 5m i chcemy mieć referencyjne 85dB SPL, to potrzeba jakieś 4W na kanał. Bez problemu dla najtańszego amplitunera, jeszcze będzie jakieś 10-14dB zapasu. Tyle że 85dB to byłoby bardzo głośno w pomieszczeniu bez adaptacji akustycznej.

po co w takim razie wydawać tysiące na amplituner skoro starczy taki za 900 zł i to nowy :)

Kolego Gaska kupuj najtańszą Yamahę i po problemie do tego efektywne kolumny i tadam :) 2,5 starczy co nie jak tak :)

ma on 5xpowiedzmy 100W

Np. najtańsza Yamaha z serii RX-V3xx, wg pomiarów audio.com.pl ma 2*90W lub 5*36W.

tak ale co było dalej

ma on 5xpowiedzmy 100W to dotyczy to jednego wysterowanego kanału (z podłaczoną tylko jedna kolumną do kazdej końcówki mocy z osobna).

i ta końcówka :) (tłusty druk) jest ważna nie uważasz

A jaki on ma zapas mocy (ma jakiś:) ) , żeby wystarczyło do wysterowania kolumn podczas scen akcji gdzie takie sceny są bardzo dynamiczne,, choć gdy kolumny będa miały bardzo wysoką skutecznosć to może i starczy te 36W.

Panowie schowajcie kije, autor tematu jest rozsądny, wnioskuję z tego co pisze. I już wie że w tym budżecie się nie da.

Pomysł zakupu samego amplitunera na początek jest rozsądny....

Ja bym jeszcze przemyślał czy potrzebne jest Ci 4k (obraz)

Bo jeśli nie planujesz oglądać filmów 4k (nie masz i nie planujesz przez dłuższy czas kupować projektora, lub tv 4k)

To spokojnie możesz kupić używany amplituner o dobrych parametrach w kwocie powiedzmy do 1000, max 1500 zł.

Wtedy lekko naciągając budżet, albo i nie (jak będziesz miał fart) Kupisz amplituner + zestaw kolumn 5.0

A na sub sobie dozbierasz. Ale filmy możesz już oglądać (słuchać) na w miarę porządnym sprzęcie.

Natomiast jeśli 4k być musi - to 2500 zł za sam amplituner to minimum.

Ja np. nie mam i nie planuję póki co 4k. Projektor mam dobry ale Full HD i nie zmienię szybko (bo następna półka to wydatek ok 50k. A wstyd przyznać, filmów oglądam coraz mniej) TV też mam FHD, podobnie kolekcję płyt dvd i br.

Także primo brak sprzętu do odtwarzania 4k, sekundo brak materiałów 4k ;P

Panowie schowajcie kije, autor tematu jest rozsądny, wnioskuję z tego co pisze. I już wie że w tym budżecie się nie da.

myślę podobnie :)

a jakie 4K , i nie patrzeć na 4K na YT bo jesli chodzi o obraz to może on kiedyś był w 4K teraz został tylko napis 4K a rozdzielczość FHD ale jakie bitrate, na poziomie 2500-2700 kbps wiec żenada, samo Full HD z płyty blu-ray ma 10-cio krotnie większe bitrate nie mówiąc o UHD. U nas w kraju porządnefo FHD nie ma a co dopiero UHD i nie wiem co za baran wprowadza to na nasz rynek. I dlaczego znikają TV 3D ???!!!

Patrzenie na YT na 4k to jak słuchanie muzy z tejże YT przez audiofila ;)

Zostają płyty - drogie, i.... internet ;)

3D było i jest rewelacyjne - mam 3D pasywne tv LG i projektor.... Kto nie widział to po prostu nie wie co traci...

A traci naprawdę dużo. Tego się nie da opisać, to po prostu trzeba zobaczyć. A i 3D rozwinęło się tak iż Awatar 3D przy obecnych filmach 3D wygląda po prostu nędznie..

Czemu upadło - tu odpowiedź jest po prostu oczywista - 3D wymagało lepszych matryc, z grubsza po prostu TV 3D był droższy w produkcji. A nie przekładało się do na zyski..... TV droższy o 600 zł a czysty zysk wzrastał zaledwie o 200

A po co się męczyć, damy byle jaką matrycę 60, opakujemy oprogramowaniem, damy kilkanaście określeń marketingowych jakie to cudo sprzedajemy i skroimy frajerów do kości...

No i złe podejście - 3D na co dzień (chore założenie), 3D podobnie jak kina nie mamy włączonego cały czas. Jeśli ktoś wiadomości ogląda pod zestawem 7,2 to szacun, ale normalne to nie jest. No i kina 3D dostawały ostro po pupie.... Do tego kiepska jakość matryc 4k w początkowym okresie..... Siła złego na jednego...

Ja się martwię iż jak mi obecne 3D w tv zejdzie z tego świata, na kolejną zabawkę 3D (tv) będę musiał wydać z 9k. - za obecną zapłaciłem nędzne 2,5 (TV).

Także być może wtedy zostanę przy 3D tylko pod projektor....

po co w takim razie wydawać tysiące na amplituner skoro starczy taki za 900 zł i to nowy :)

Z ceną zwiększa się funkcjonalność sprzętu. Poza tym są ludzie, którzy wybierają sprzęt na podstawie ceny a nie właściwości technicznych.

Np. najtańsza Yamaha z serii RX-V3xx, wg pomiarów audio.com.pl ma 2*90W lub 5*36W

100W to dotyczy to jednego wysterowanego kanału (z podłaczoną tylko jedna kolumną do kazdej końcówki mocy z osobna)

Nie wiem, czy zauważyłeś, że cytuje pomiary. Czyli to co faktycznie można uzyskać przy obciążeniu sinusoidą 2 i 5 kanałów.

Tak zauważyłem a ja podałem nawet ciut zawyżone ale wiedziałem, że ich moc oscyluje w tych granicach, jednak skoro stwierdzasz, że nawet 4W starczy do wysterowania kolumn to po kiego tak prawdę mówiąc kupować droższe dające i tak nad wymiar mocy. No ale jak zauważyłeś

Poza tym są ludzie, którzy wybierają sprzęt na podstawie ceny a nie właściwości technicznych.

+ kilka bajerów i klient złapany :)

nawet 4W starczy do wysterowania kolumn to po kiego tak prawdę mówiąc kupować droższe dające i tak nad wymiar mocy.

Nie jestem pewien tych 4W. W pustej przestrzeni powinno być chyba 20W ale w pomieszczeniu to trzeba by zrobić symulację. Pomierzyłem w moim pokoju i wyszła mi jeszcze mniejsza zależność natężenia dźwięku od odległości niż to przyjąłem. Pewnie sporo zależy od akustyki pomieszczenia.

Co do mocy, to KD stawia pewne wymagania. To chyba jest 105dB SPL maksymalnej głośności przy nominalnej głośności 85dB. Uzyskanie 105dB faktycznie wymaga dużej mocy (byłoby 400W, jeżeli przyjmiemy 4W dla 85dB). Z drugiej strony wątpię, czy w normalnym pokoju mieszkalnym da się wytrzymać przy 85dB. Nawet 75dB to bardzo głośno. I pewnie to by było realnym celem tanich amplitunerów.

Jeśli ktoś wiadomości ogląda pod zestawem 7,2 to szacun, ale normalne to nie jest.

Ja z lenistwa oglądam nawet wiadomości z włączonym amplitunerem, bo najłatwiej było mi ustawić automatyczne odpalanie wszystkiego przez HDMI-CEC. Źle robię? ;)

Ja się martwię iż jak mi obecne 3D w tv zejdzie z tego świata, na kolejną zabawkę 3D (tv) będę musiał wydać z 9k

O ile w ogóle będziesz miał możliwość kupić cokolwiek co obsługuje 3D, bo nie byłbym taki pewien czy będzie to realne.

Super, dzieki wielkie wszystkim za odpowiedzi. Musze to na spokojnie przemyslec. Pewnie kupie na poczatek amplituner (i moze kolumny jak troche dorzuce) a reszte w swoim czasie...

Tak jak napisali powyżej koledzy - jak nie szukasz najnowszych bajerów, a szczególnie przetwarzania obrazu 4K i funkcji sieciowych typu Spotify czy transmisja przez BT, to spokojnie możesz znaleźć dobry amplituner używany, który będzie na pewno z wyższej półki niż nowy w tej samej cenie. Trzeba jedynie uważać, żeby wszystko było sprawne, bo to w końcu elektronika...

Jak zostanie trochę pieniędzy to szukaj na początek zestawu 2.0 żeby podłączyć to jako fronty, a później spokojnie rozbudować do zestawu 5.1 - a jeśli nie zostanie, to lepiej poczekać chwilkę i dołożyć kasy, żeby te fronty były OK, zwłaszcza jeśli chcesz posłuchać na tym zestawie także muzyki w przyzwoitej jakości (a znając życie ten zestaw będzie też służył do grania muzyki na co dzień). Najlepiej też od razu zaplanuj to tak, żeby ten początkowy zestaw 2.0 uzupełnić potem kolumnami pasującymi do frontów, zwłaszcza chodzi o centralny, ale surroundy też najlepiej gdyby były z tej samej serii co reszta - mieszanie przeróżnych kolumn z innych "parafii" nie jest zbyt dobrym pomysłem. Takie zaplanowanie zakupów może być najtrudniejszą sprawą jeśli chodzi o szukanie wśród sprzętu używanego, bo może się zdarzyć że kupisz fajne kolumny na front, a będzie problem ze znalezieniem i dopasowaniem później pozostałych. Uważam jednak, że warto iść w tę stronę.

Na końcu możesz powinieneś dołożyć do tego porządny subwoofer, bo bez tego nie będzie odpowiedniego efektu - nie ma sensu tutaj iść na zbytnie kompromisy, czego sam jestem najlepszym przykładem, bo planowałem niewielki subwoofer na głośniku 8" z zasilaczem o mocy 150W, a skończyło się na znacznie lepszym 12" i 300W :) I był to bardzo dobry wybór, bo jest zapas mocy, a co za tym idzie nie muszę go za mocno podkręcać żeby robił swoją robotę a o to właśnie w tym wszystkim chodzi. Dlatego też rację mają koledzy pisząc o tym, że powinieneś raczej patrzeć także w kierunku kolumn o dobrej efektywności, bo amplituner na pewno się nie obrazi na taki zabieg, a wręcz przeciwnie, cały zestaw odwdzięczy się odpowiednim poziomem nagłośnienia.

Na początek myślę, że za około 2500-3000zł znajdziesz dobry używany amplituner i do tego dobre kolumny na front (dobre = oczywiście dobre w tej klasie sprzętu, to tak jakby ktoś miał zamiar się czepić, że "dobre" to od 20, 40 czy 100 tys. się zaczynają :)) Będzie to na pewno wyższej klasy sprzęt niż jakiś najtańszy budżetowy amplituner z najbardziej podstawowym zestawem 5.0, a tym bardziej miło będzie jak go później rozbudujesz :)

Może jeszcze po mszy komunikat parafialny.

Jak będziesz kupował używkę za 2500-3000 zł. To tylko z opcją odbioru osobistego. To są przeważnie flagowce z przed 4,5 lat. (albo wysoka półka z przed 3)

A takie klocki rzadko są sprzedawane w 100% sprawne.

Przykro mi Winnetou, ale serwisy w Polsce są jakie są i ludziska zamiast bujać się po sądach wolą puścić kalekę do ludzi. No i niektóre usterki są trudne do zdiagnozowania - pojawiają się po jakimś czasie, albo nie zawsze.

Może to nieetyczne, ale tak jest. A i tak wiem "śwagier" kupił i jest super - ale świat nie kończy się na szwagrze ;P

Przy tej cenie warto zapakować pupę w auto i pojechać osobiście. A najlepiej kupować od kogoś kogo znamy

No dobra teraz już serio, ofiara spełniona, taca pełna, papaaaaa

Problem w tym że laikowi ciężko sie poruszać w temacie używek :) Ale oczywiście to najlepszy możliwy pomysł w tym budżecie ;)

Sam niedawno kupowałem używanego ampa, konkretnie u tego typa ->

Ukryta Zawartość

Oczywiście za nic nie ręcze ale mój przyjechał w stanie "pudełkowym" bez rysuni, chodzi jak złoto a był to Marantz SR6005 za 1199z wysyłką z UK

Ukryta Zawartość

A polecicie coś do naprawdę małego salonu? Nie musi to być sprzęt z górnej półki, ale pomieszczenie w mieszkaniu jest na tyle niewielkie, że jakieś skromne kino wystarczy. Może nawet w niższym przedziale cenowym.

No i, czym się kierować podczas wyboru używanego sprzętu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.