Skocz do zawartości
IGNORED

Serwis gramofonów (Yamaha) na Śląsku ?

kondi!

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.... piszę z prośbą o pomoc. Czy znacie godny polecenia serwis gramofonow Yamahy na Śląsku ?

Od jakiegoś czasu mój wiekowy gramofon strasznie "halasuje" gdy talerz się kręci. Słychać tak jakby jakieś łożysko się zatarlo, albo coś obcieralo.

Ps.

Gramofon to Yamaha YP-700 (1974r)

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

Po co to reanimować to nie wiem , ale nasmarować łożysko talerza to nawet 6 letnie dziecko potrafi. Smar litowy upychasz w taką dziurkę co patyk od talerza wchodzi :P

Z drugiej strony może być już za późno jak łożysko na sucho się wyrobiło.

A poza tym , on nie hałasuje - tylko emerytury nie może się doprosić

rydzu i bartek podstawowe czynności trzeba umieć zrobić przy gramofonie i tyle , ile takich tematów już było ? - a jeszcze to , że słucha kilka lat :( .

Niech autor nasmaruje łożysko , to może serwis nie będzie potrzebny . A może już nie jest potrzebny jak 40 lat bez smaru pracowało. Swoją drogą to nie chce nawet zgadywać jak reszta ruchomych części . I ile sobie taki "serwis" policzy za ogarnięcie tego wszystkiego , i czy jest sens pakowanie w to pieniędzy , jak widuje się je za ok 300 zł.

kupił Yamahę bo darzy markę dużym sentymentem

znaczki niestety nie grają .

poza tym co tu pomagać , wystarczyło wpisać w google " naprawa gramofonów śląsk" i w ciągu sekundy ze 3 ogłoszenia.

Cześć Ojce.:-) Bolo, staruszków trzeba reanimować do końca. Mój Bambi, starszy ode mnie już niedługo doczeka się "łaskawej" ręki.:-) Toż to całe moje dzieciństwo. Kondi odezwij się na PW, podeślę Ci sprawdzonego człeka. Nie jest tani, ale ... warto.

Bartek, Rydzu, witajcie. ja tu już jak rozwolnienie - bardzo rzadko.:-)

Do następnego.:-)

Czy słuchanie płyt winylowych jest równoznaczne z umiejętnościami serwisowania gramofonu ?

Wydaje mi się także, że to kwestia naoliwienia lub wymiany łożyska (O ile tam takie jest) ale nie chce ryzykować że coś zepsuje.

Liczyłem na sprawdzone info o namiarach, a nie namiar na wyszukiwarkę Google ������.

BTW.

Kilka miesięcy temu wymieniłem wkładkę i przy okazji sprzedawca namówił mnie na docisk do płyt (AT-618), który swoje waży .... coś mi się wydaje, że on był sprawcą tych hałasów.teraz nawet bez niego po kilku utworach słychać nieprzyjemne szuranie.

Ps.

Czy ktoś miał styczność z mikolowskim Atelier 1210 ?

@hejnot - PM

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

Czy słuchanie płyt winylowych jest równoznaczne z umiejętnościami serwisowania gramofonu ?

A olej w samochodzie wymieniasz ? Czy też nie bo tylko jeździsz.

Liczyłem na sprawdzone info o namiarach, a nie namiar na wyszukiwarkę Google ������.

chyba liczyłeś na dobrego samarytanina , bo nawet nie próbowałeś coś sam z tym zrobić.

Do na smarowania wystarczy zdjąć gumę i podnieść talerz (po to są w nim otwory by wsadzić paluchy) i wyjąć małe kółko z zębatką i szpindlem . Nasmarować zębatkę i oś łożyska . Złożyć odwrotnie - wszystko . Do smarowania - smar litowy (od biedy tawot ) . Przy okazji warto zmienić pasek.

Trójkątna osłona paska podnosi się do góry siedzi na wcisk.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Do na smarowania wystarczy zdjąć gumę i podnieść talerz (po to są w nim otwory by wsadzić paluchy) i wyjąć małe kółko z zębatką i szpindlem . Nasmarować zębatkę i oś łożyska . Złożyć odwrotnie - wszystko . Do smarowania - smar litowy (od biedy tawot ) . Przy okazji warto zmienić pasek.

O można - można .:)

Dokładnie tak chciałem zrobić, ale talerza nie da się podnieść (unosi się o kilka milimetrów i .... coś blokuje) - nie chce na sile ciagnac i ryzykować że coś zepsuje

Talerz zdejmujemy na dwie pary rąk , jedna podnosi lekko za talerz druga czymś twardym (młotek gumowy , trzonek) uderza lekko w szpindel . Wiadomo najpierw zdejmujemy pasek .

tu pasek sam spadnie , Ja robię inaczej trochę - biorę kawałek deski , czy czegoś innego i kładę na szpindel , wsadzając paluchy w dziury ściskam deskę z talerzem wypychając szpindel , czyli deska robi za punkt podparcia.

• 5 tygodni później...

A olej w samochodzie wymieniasz ? Czy też nie bo tylko jeździsz.

chyba liczyłeś na dobrego samarytanina , bo nawet nie próbowałeś coś sam z tym zrobić.

Trochę czasu minęło.... ale zająłem talerz. Okazało się że dźwięk nie wydobywa się z trzpienia na którym kręci się talerz tylko na tym ktory napedza mechanizm i przez ktory przechodzi pasek & ma funkcję zmiany prędkości.

Czyli to nie przez docisk są te zgrzyty. Czy mam posmarować go tym smarem litowym... Czy nic to nie da i trzeba wymienić tą część udając się do serwisu.

Dzięki za pomoc i przyszłe pomocne rady ....

Ps. To jest ten "motor pulley"

yamaha-yp_700-3-14169_berlin.jpg

nie , zmienić pasek na odpowiedni zapewne węższy , lub sprawdzić czy da się to podregulować najczęściej odkręcając i opuszczając ten złoty element na osi silnika po którym "chodzi" pasek . tzw pulley . ma dwie małe śrubki po bokach . Sprawdź najpierw czy to silnik , czy dźwignia hałasuje.

Na próbę możesz poluzować te złotawe śrubki i lekko podnieść/przesunąć cały system tych dźwigni , choć stawiam na za szeroki pasek , wtedy nic to nie da .

swoją drogą łożysko główne też bym przesmarował

Dzięki... będę próbował.

Ciekawostka... przy zajętym pasku i włączonym gramofonie.... niestety dalej rzęzi. Czyli to nie pasek wplywa na ten stan.

Skąd to znam hiihi miałem Pioneera pl41 i było prawie tak samo jak w tej 700 , po prostu pasek się wyciągnął . Oj drogie diabły :)

mogły się rozlecieć łożyska silnika i wirnik już ociera.

to grubsza sprawa .

Albo szukać silnika , albo rozbierać sprawdzić i nasmarować

Dzięki... będę próbował.

Ciekawostka... przy zajętym pasku i włączonym gramofonie.... niestety dalej rzęzi. Czyli to nie pasek wplywa na ten stan.

Wiesz w tamtych czasach często olej lało się do specialnego kubka niedaleko silnika . Pózniej małymi rurkami olej docierał do silnika . Zaraz popatrzymy czy jest takie ustrojstwo :)

bartek przy zdjętym pasku też hałasuje , więc to nie on i tylko silnik zostaje.

takie patenty to raczej nie tu :)

Właśnie sprawdziłem , masz rację .

A niech da kroplę oleju pod pulley-a na ośkę .

kondi! dobierz się od dołu i posłuchaj tego silnika , jak to on , to możesz od dołu go spróbować przesmarować . jak nie pomoże to zdejmij pulley i próbuj od góry . Jak smarowanie nic nie da , to tylko rozbiórka .

Aha daj zdjęcie tego silnika bo google pokazuje mi motory , które wyprowadzają mnie równowagi .

Może to popularny silnik.

Tutaj o czym pisałem , smarowanie silnika przez rurki , do których wlewamy oleju przez specialny kubek raz na pół roku przy mniejszym użytkowaniu . To tak poglądowo oczywiście

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A no yo :)

Hihi mam takiego zobacz co napisano na naklejce obok pulleya :)

Ukryta Zawartość

Że kto smaruje ten jedzie , znaczy kręci czarną :) na olej :D

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.