Skocz do zawartości
IGNORED

OKŁADKI / COVERY PŁYT - automatyczne dodawanie do katalogów

SVART

Rekomendowane odpowiedzi

Od ponad roku zgrywałem całą kolekcję płyt i na tę chwilę warto byłoby z tego skorzystać :). Jest jednak mały problem czysto użytkowy. Nie wszystkie albumy mają z automatu dodaną przy zgrywaniu okładkę płyty. Z kolei przy graniu z plików (np. z iPada) najwygodniej i najszybciej wyszukuje się oraz przegląda listy, kiedy widoczne są okładki albumów. Idiotyczne iTunes do każdego zgranego albumu (50/50%) nie znajduje okładek. Pozostaje więc dodawanie ręczne okładek, czego się raczej nie podejmę (jakieś 10.000 albumów zajęłoby mi kolejne co najmniej pół roku).

Pytanie jest więc następujące: czy, a jeśli tak, to jak, można dodać automatycznie okładki do wielu albumów bez klikania każdego z osobna? A może znacie jakiś inny sprawny sposób na taką operację?

Od ponad roku zgrywałem całą kolekcję płyt i na tę chwilę warto byłoby z tego skorzystać :). Jest jednak mały problem czysto użytkowy. Nie wszystkie albumy mają z automatu dodaną przy zgrywaniu okładkę płyty. Z kolei przy graniu z plików (np. z iPada) najwygodniej i najszybciej wyszukuje się oraz przegląda listy, kiedy widoczne są okładki albumów. Idiotyczne iTunes do każdego zgranego albumu (50/50%) nie znajduje okładek. Pozostaje więc dodawanie ręczne okładek, czego się raczej nie podejmę (jakieś 10.000 albumów zajęłoby mi kolejne co najmniej pół roku).

Pytanie jest więc następujące: czy, a jeśli tak, to jak, można dodać automatycznie okładki do wielu albumów bez klikania każdego z osobna? A może znacie jakiś inny sprawny sposób na taką operację?

Może nie dokońca prezyzyjna odpowiedź na Twoje pytanie, ale polecam spróbowanie Roona. Grałem z różnych playerów, począwszy od Winampa, przez iTunes, Foobara, Jrivera/Jplay, Audirvanę i Amarrę (grałem zarówno na Windzie jak i na Macu). Płyty ripowałem zazwyczaj dBpowerampem. Z okładkami było różnie. Mam sporo niszowej muzy i często to był problem. Rok temu przesiadłem się na Roona. Aplikacja genialna, wszystkie albumy (około 1800) mają automatycznie okładki - jeszcze nic nie musiałem dodawać. Dodatkowo mnóstwo fajnych opisów, powiązań, integracja z Tidalem. Apki do sterowania na Androida i iOS. Poza tym DSP i room correction a także predefiniowane ustawienia dla kilku słuchawek. Dzisiaj nie wyobrażam sobie cyfrowego audio bez Roona. Minus - nie jest tani. Ponad 100,00 USD za roczną subskrypcję i 500USD za licencję lifetime.

Dzięki za odpowiedź. Na pewno wypróbuję. Widzę, że Roon mocno współpracuje z Auraliciem, więc tym bardziej zapowiada się ciekawie.

Miałem podobny problem i poradziłem przy pomocy tej aplikacji: Album Art Downloader

Odnośnie Roon-a to na pewno jest wart uwagi

Pozdrawiam

Jacek

Dobrym narzędziem jest mediamonkey i jego automatyczne tagowanie. Automatyczne jest w sumie jak wszystkie tego typu tylko z nazwy. Bo nie daj boże dasz mu wolną rękę to albumów nie nie poznasz.

Jriver też nie jest zły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.