Skocz do zawartości
IGNORED

Ampli za 2-3 tys. zł

Arturos

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić ampli za ok. 2-3 tys. zł. Będzie to sprzęt na kilka lat, po wymianie kolumn na lepsze może wymienię go na procesor...

Na razie będzie grał ze starymi Jamo Classic 8 (4 Ohm).

Pokój ok. 20m2. 70% kino/30% muzyka, docelowo za jakiś czas będzie oddzielny wzmak do muzyki.

Chce też trochę pobawić się w 7.1 i Atmos aby na własnej skórze ocenić czy docelowo warto iść dalej niż w 5.1 bo na forum są różne opinie.

Wstępnie zastanawiam się nad Onkyo TX-NR676 lub Denon AVR-X2400H. Jakie są pomiędzy nimi różnice?

A może warto kupić używkę? Np. Onkyo TX-NR 818 lub 828? Chociaż trochę boję się że mogę trafić na uszkodzone :-(

Co zyskam kupując te używki w stosunku do powyższych nowych?

https://www.audiostereo.pl/topic/134963-ampli-za-2-3-tys-z%C5%82/

Ja wybrałem onkyo tx-nr676 z uwagi na wyjście PHONO pod gramofon , ma też niby pure direct "bajer" , ale czy to coś daje to trudno mi stwierdzić ;) Większość czasu kino domowe w którym jest miazga , programy z tv też przyjemnie.

Prosta obsługa , pilot bez zbędnych przycisków dzięki czemu w ciemności łatwo się ogarnia ustawienia :)

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Wstępnie zastanawiam się nad Onkyo TX-NR676 lub Denon AVR-X2400H

Nie wiem jak z Onkyo więc się nie będę wypowiadał na jego temat, ale sam kupowałem amplituner kilka miesięcy temu i prześledziłem dość uważnie ofertę Denona. X2400H jest na ten moment niezbyt opłacalnym zakupem, bo od zeszłego roku i modelu X2300 przybyła mu w zasadzie tylko obsługa systemu multiroom Heos, więc jeśli nie jest to dla ciebie istotne to o wiele bardziej opłaca się szukać starszych modeli Denona X2300, X3300 (lub jeszcze starszych o kolejny rok X2200, X3200) - tych z serii X2x00 bo to praktycznie to samo co wybrany przez ciebie X2400H tylko taniej, a ewentualnie X3x00 bo to jak wskazuje numerek model wyższy (przy tym mocniejszy i z większymi możliwościami), a można je znaleźć w cenie niewiele wyższej od tego X2400H. Modele zeszłoroczne bez problemu jeszcze kupisz nowe w sklepie.

Dzień dobry.

Onkyo TX-NR676 oraz Denon AVR-X2400H to urządzenia podobnej klasy, praktycznie w pełni wyposażone. Różnice tak naprawdę są słyszalne przy bezpośrednim porównaniu. Onkyo jest jaśniejsze brzmieniowo, bardziej analityczne, suche, dokładne. Takie brzmienie świetnie sprawdza się w kinie domowym. Denon jest trochę cieplejszy, bardziej plastyczny, dociążony. Jego przewaga jest słyszalna przy odsłuchu muzyki, chociaż nadal w kinie domowym radzi sobie bardzo dobrze.

Wybór to kwestia indywidualnych preferencji, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Różnice tak naprawdę są słyszalne przy bezpośrednim porównaniu. Onkyo jest jaśniejsze brzmieniowo, bardziej analityczne, suche, dokładne. Takie brzmienie świetnie sprawdza się w kinie domowym. Denon jest trochę cieplejszy, bardziej plastyczny, dociążony. Jego przewaga jest słyszalna przy odsłuchu muzyki, chociaż nadal w kinie domowym radzi sobie bardzo dobrze.

a ja myślę, ze to nie są urządzenia, które tak naprawdę wpływają w znaczącym stopniu na brzmienie kolumn i tak naprawdę to jak zagrają zależy od podłączonych kolumn bo to kolumna gra nie amplituner. Nie w tym przedziale cenowym. Tutaj bardziej będzie chodziło o moc końcówek. Wyższy model wyższa moc jednak nie jest to przepaść. Ot kilka lub kilkanaście Watów więcej na każdym kanale.

Tak a wybór to kwestia indywidualnych preferencji. Osobiście wolałbym wziąć wcześniejszy model ale z wyższej półki.

a ja myślę, ze to nie są urządzenia, które tak naprawdę wpływają w znaczącym stopniu na brzmienie kolumn

Jak włączysz tryb "direct", to będą grać jak każdy inny wzmacniacz.

Ale jeżeli wykonasz pomiary elektroakustyczne, tak jak przewiduje producent sprzętu, to urządzenie pomierzy charakterystyki kolumn i pomieszczenia i zaprogramuje korektory parametryczne (lub bardziej skomplikowane filtry cyfrowe), tak żeby wyrównać charakterystyki kolumn i poprawić akustykę. Są ewidentne różnice w systemach stosowanych przez różnych producentów i oczywiście będą też różnice w efektach.

Są ewidentne różnice w systemach stosowanych przez różnych producentów i oczywiście będą też różnice w efektach.

To chyba najwyższy model Audyssey będzie lepszy od tego z Onkyo?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

To chyba najwyższy model Audyssey będzie lepszy od tego z Onkyo?

Onkyo parę lat temu zrezygnowało z Audyssey i oferuje własny system korekty częstotliwości, IMHO mało atrakcyjny. Moim zdaniem warte zainwestowania są systemy Audyssey XT i XT32 w Denonie/Maranzu oraz YPAO RSC w Yamahach.

Różnice tak naprawdę są słyszalne przy bezpośrednim porównaniu. Onkyo jest jaśniejsze brzmieniowo, bardziej analityczne, suche, dokładne. Takie brzmienie świetnie sprawdza się w kinie domowym. Denon jest trochę cieplejszy, bardziej plastyczny, dociążony. Jego przewaga jest słyszalna przy odsłuchu muzyki, chociaż nadal w kinie domowym radzi sobie bardzo dobrze.

Wybór to kwestia indywidualnych preferencji

Częściej na forum widzę WOW przy opisach brzmienia Onkyo ale z powyższego wynika, że różnica chyba nie jest jakaś duża? A wyposażenie modelu X3300 kusi :-)

Jeśli chcesz nowy, niedrogi ale solidny ampli 7.1 rzuć okiem na model YAMAHA RX-V681 http://www.tophifi.pl/kino-domowe/amplitunery-av/yamaha-musiccast-rx-v681.html.

W tej chwili w świetnej cenie ze względu na pojawienie się następcy modelu RX-V683.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Czy możecie polecić pewnego sprzedawcę Denona AVR-X3300W, np. spośród tych z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Wolałbym trafić na fabrycznie nowy egzemplarz a nie powystawowy czy poserwisowy lub po zwrocie :-(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja kupowałem projektor w sklepie Albatros - cena b. okazyjna.

Z projektorem wszystko było jak najbardziej OK. Oryginalnie zapakowany - taśma JVC.

W komplecie brałem okulary 3D. Miały być nowe, a były używane - porysowane. Ze zwrotem nie było problemu, ale wiadomo - niesmak jakiś tam był.

Witaj,

Dźwiękowo 3300 i 2300 to praktycznie to samo. Ale model ma bardziej rozwiniętą kalibrację i to akurat może Ci się przydać.

JA jednak obstawiał bym nowy model Yamahy 683. Który zarówno kalibracja, jak i dodatkowymi ustawieniami jak i dźwiękiem może Ci po prostu bardziej podejść od 676 czy Denonów

Ale jeśli bierzesz pod uwagę także amplitunery używane to sprawny model Onkyo 818/828 zagra zdecydowanie lepiej od wymienionych tutaj. Pod kątem dźwiękowym to nie zwykle dynamiczne i rozwinięte modele.

@Arturos

Za ~3500zł możesz kupić nowe onkyo rz810, 676 to następca 656 którego dalej mam i moja opinia jest taka że to przeciętny amplituner, musiałem się z nim troszkę namęczyć(podkręcić dźwięk w EQ). Onkyo rz810 pod każdym względem lepszy. Także nie kup standardowych modeli tylko coś lekko wyżej.

Kupiłem Denona AVR-X3300W. I tak przekroczyłem budżet, więc Onkyo RZ8100 z ceną zbliżającą się raczej do 4tys. to już byłoby za dużo.

Ważne, że mam pre-out, to w razie braku mocy będzie można w przyszłości rozbudować system bez potrzeby zakupu procesora.

Z tym hulaniem muszę poczekać do 24 grudnia, bo taki pierwotnie miał być termin pojawienia się nowego ampli w domu. Żona przełknęła podwyżkę budżetu i przyspieszenie zakupu pod warunkiem zachowania terminu.

Sprawdziłem, działa, może jeszcze kiedyś jak chłopaki będą w szkole to zrobię test z większą liczbą głośników.

W sumie to i tak teraz za bardzo nie miałbym czasu na większą zabawę z nim bo mam ostro napięty timesheet do świąt :-(

A tu kolega z forum sprzedaje fajnego Denona. Jak nowy :)

Ukryta Zawartość

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

@Arturos gratuluję cierpliwości. JA bym nie wytrzymał.

W wolnych chwilach zajmę się ocieplaniem poddasza i nie będę miał czasu na zabawę z ampli ;-)

Ciekawe ile ta negocjacja. Bo cena jednak mogła by być niższa.

@Arturos gratuluję cierpliwości. JA bym nie wytrzymał.

No już tak bez przesady 2500zl to i tak dobra cena za avr-x3200w na gw. O ile dobrze pamiętam to pierwszy właściciel. Trzeba zadzwonić i się dogadać :)

Czy ktoś z szanownych orientuje się, czy x3200 można skonfigurować na 7.2.1 - przednie kanały puścić na zewnętrzną końcówkę mocy, a dwa zwolnione wzmacniacze w ampli dać na sufit?

W teście tego Denonka zamieszczonym w "Audio" jest napisane: "Wzmacniacze kanałów tylnych efektowych (Surround Back) przekierowuje się na kanały Atmos: sufitowe (trzy możliwości lokalizacji), przednie lub przednie górne" - a takie rozwiązanie mi zupelnie nie pasuje, bo lubię surround back;)

• 2 tygodnie później...

Na 90% nie. Denon te opcje miał zawsze okrojone. Ale jeśli się mylę to sam się zaskoczę.

No już tak bez przesady 2500zl to i tak dobra cena za avr-x3200w na gw. O ile dobrze pamiętam to pierwszy właściciel.

Tylko to go ratuje.

Pamiętam jak Denon wypuszczał 3300 to ten model bym mocno przeceniony.

Piotrek

Czy ktoś z szanownych orientuje się, czy x3200 można skonfigurować na 7.2.1 - przednie kanały puścić na zewnętrzną końcówkę mocy, a dwa zwolnione wzmacniacze w ampli dać na sufit?

W teście tego Denonka zamieszczonym w "Audio" jest napisane: "Wzmacniacze kanałów tylnych efektowych (Surround Back) przekierowuje się na kanały Atmos: sufitowe (trzy możliwości lokalizacji), przednie lub przednie górne" - a takie rozwiązanie mi zupelnie nie pasuje, bo lubię surround back;)

można. miałem 3200w i można pre out przypisać czy fronty czy tylne kolumny

można. miałem 3200w i można pre out przypisać czy fronty czy tylne kolumny

Na 90% nie. Denon te opcje miał zawsze okrojone. Ale jeśli się mylę to sam się zaskoczę.

SZOK i nie dowierzanie.

SZOK i nie dowierzanie.

A teraz mam zagadkę prawdę mówiąc, przesiadkę zrobiłem z 3200 na 6200 i tu na bank mogę. Teraz na prawdę nie pamiętam, mam wrażenie że tak bo chyba też takie ustawienia testowałem. Pamiętam, że w Marantz nie było tej opcji a w Denku tak....ale mogę się mylić, to już prawie 2lata jak nie mam 3200.

No 6200 to tak to wiem.

Ale w 3200 też nie mam jak sprawdzić dlatego mówię że SZOK. Bo moim zdaniem nie. Ale jak mówie, ja za dużo tego czasem sprawdzam. Mogę nie zwrócić na coś uwagi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.