Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do 3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jest takie: co to znaczy w tym przypadku lepsze zasilanie? Bo jest na forum parę osób, uważających, że np. zastosowanie liniowego zasilacza do pc pełniącego rolę źródła plikowego przenosi słuchacza w nirwanę. A jest to oczywista bzdura ;)

Bum nie zaczynaj ...

W tym przypadku zasilanie to drugorzędna sprawa.

Oczywiście. Dla niektórych liczy się tylko znaczek i możliwość odsprzedaży, bo przecież nie chodzi tu o słuchanie czegokolwiek, tylko o żonglerkę sprzętem ;)

A raczej jej propagowanie.

firm które tylko tym się zajmują, mają technologię, zaplecze itp.

Poza tym takie teksty mnie bardzo bawią ;)

Poza tym nie mogłeś się powstrzymać ... żeby spieprzyć kolejny wątek ... mało zabawne ...

Oczywiście. Dla niektórych liczy się tylko znaczek i możliwość odsprzedaży, bo przecież nie chodzi tu o słuchanie czegokolwiek, tylko o żonglerkę sprzętem ;)

A raczej jej propagowanie.

No nie powiesz mi kolego że za pewnymi markami nie idzie właśnie to co wymieniłem, bo tak można lekceważyć wszystko..Co do odsprzedaży to głównie chodzi o słuchanie, ale nasze preferencje, oczekiwania się zmieniają...ręka do góry kto w przeciągu 2-3 lat nie zmienił czegoś w systemie?Inaczej odbierałem muzykę mając lat 20, 30 i w wieku 40 też inaczej odbieram, szukam czegoś innego więc i zmiany są potrzebne.

Za "znaczkami" stoją też ludzie pełni pasji, wiedzy i pomysłów. Nie mówię, że za wszystkim ale jest sporo dobrych "znaczkowych" firm. A to że takie produkty kosztują ,no coż proszę pokaząć mi kogoś kto wychodząc z garażu, myśląc i kontynuowaniu swojej pasji i oddaniu się temu chce robić to dalej za 500 zł?!?

I właśnie takie teksy to mnie bawią..:)

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

A to że takie produkty kosztują ,no coż proszę pokaząć mi kogoś kto wychodząc z garażu, myśląc i kontynuowaniu swojej pasji i oddaniu się temu chce robić to dalej za 500 zł?!?

A kto z pasją wkłada do swoich sprzętów "gotowce" ? Moim zdaniem to nie pasja a raczej pogoń za łatwym zyskiem.

Z pasją to zaprojektowałby coś własnego.

Z drugiej strony co w tym złego, że za ułamek ceny firmowego klocka można samemu złożyć sobie cyfrowy transport rewelacyjnej jakości, który niewiele ustępuje firmowemu?

Odsprzedawalność maliny (pomijam niską cenę zakupu) jest bardzo dobra :-) ... poza tym przy odsprzedaży sprzętu firmowego traci się często więcej niż 500zł ...

Malina ustępuje tak w zasadzie chyba jedynie funkcjonalnością związaną z obudową i ewentualnie oprogramowaniem ale czy na pewno ... ?

Malinkę można schować za DAC'a, zajmuje mało miejsca, dla mnie to duża zaleta :-)

Andrzej odnośnie obudowy, to jak mi przyjdą komponenty z FR (do środy powinny dojść) to pochwalę się jak można tanio, coś fajnego zrobić.

• Moderatorzy

Z drugiej strony co w tym złego, że za ułamek ceny firmowego klocka można samemu złożyć sobie cyfrowy transport rewelacyjnej jakości, który niewiele ustępuje firmowemu?

Malinka wymiata polecam spróbować, szpakowski dobrze prawi :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Z drugiej strony co w tym złego, że za ułamek ceny firmowego klocka można samemu złożyć sobie cyfrowy transport rewelacyjnej jakości, który niewiele ustępuje firmowemu

Napiszmy prawde. W ogòle nie ustepuje. Zwłaszcza, że w środku jest to samo. Odwagi!

Mam na testach w domu Arcama irDAC II na razie, bo dalsze przede mną.

I chyba faktycznie skończy się Malinie. Dźwięk z irDAC II jest inny od tego z rDAC, ale dla mnie nie lepszy. Nie tego szukam.

Sprawdziłem w swoim życiu na prawdę sporo systemów, ale nad kwestią transportu się nie zastanawiałem.

Czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić realnie gdzie, w czym, jak przejawia się różnica w roli transportu:

A) komp - USB

B) przykładowa Malina + HiFiberry

Rozmawiałem kiedyś z gościem od The Chord odnośnie kabli cyfrowych. Ale nie Polskim dystrybutorem tylko ich przedstawicielem na europe. Godzina rozmowa po Ingliszowemu, musiała się skończyć na kablach cyfrowych. :) Nie byłbym sobą gdybym nie zagadał. I powiem szczerze mimo na prawdę ładnego wykładu, nadal nie wierze. Wykład mnie nie przekonał.

Jak jest tu?

Nie wiem w czym jest różnica w kwestii transportu, ale jest na pewno.

Mam DAC-R Rega. Do niego podłączone DVD, Daphile i od wczoraj Malinę z DAC + PRO. Słuchając tej samej muzyki na poszczególnych transportach, różnica jest spora. Najlepiej gra połączenie Maliny po coaxial, drugie miejsce Daphile USB, najgorzej DVD Sony Coaxial (tu jest tragedia).

Polecam Malinę, naprawdę fajne granie.

Standardowy komputer to szum i dodatkowe zbedne procesy w tle ktore negatywnie wplywaja na jakosc dzwieku. Poza tym usp w kompie to niefortunne wyjscie i jest mocno zasyfione. Malina sluzy tylko do odtwarzania muzyki ma mniejsze szumy wlasne i dzieki hatom dobrze zoptymalizowane wyjscie coax lub optyczne. Roznica jest slyszalna od razu. Jak kupisz to nie bedziesz widzial powrotu do kompa. Gwarantuje

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Standardowy komputer to szum i dodatkowe zbedne procesy w tle ktore negatywnie wplywaja na jakosc dzwieku.

O jakim szumie mówisz? U trochę szumiało, ale tylko ze względu na zasilacz (chociaż dość dobrej klasy) - po jego wymianie była cisza (USB - > Essence One MKII). I o co chodzi z tymi procesami? W jaki sposób mogą te procesy wpłynąć na jakość dźwięku? Wielordzeniowe procesory i szybka pamięć RAM sobie z nimi radzą, zresztą są nieporównywalnie wydajniejsze od procesora z maliny. Aż tak bym kompa i USB nie krytykował, ale malina to oczywiście tańsze rozwiązanie.

Edytowane przez sm1980

to jest wlasnie takie teoretyzowanie komputer szybki to na pewno granie muzyki nie sprawi mu problemu

uwierz ze dzwiek puszczany z kompa na windowsie to shit i nie ma startu do softu zainastalowanego na malinie z hatem coax

ale to trzeba sprawdzic a nie zakładać

Edytowane przez biniek
Gość sm1980

(Konto usunięte)

to jest wlasnie takie teoretyzowanie komputer szybki to na pewno granie muzyki nie sprawi mu problemu

uwierz ze dzwiek puszczany z kompa na windowsie to shit i nie ma startu do softu zainastalowanego na malinie z hatem coax

ale to trzeba sprawdzic a nie zakładać

Jak bym nie miał kompa, to pewnie bym sprawdził malinę, ale jeśli z kompa dźwięk jest czyściutki i bez żadnych zakłóceń, to po co miałbym to robić?

żeby się przekonać jak komputer ogranicza Twoj system i ile jeszcze mozna z niego wyciagnac przy pomocy transportu

ale widze ze zalezy Ci na samej pyskowce i nie masz ochoty sprawdzac wiec zyj sobie w nieswiadomosci

to jest odkrycie roku 2017 :D

malina za 600zł gra lepiej niz komputer + konwertery usb/spdif za 4500zł

Edytowane przez biniek

Jak oceniłbyś różnice między dźwiękiem maliny po USB, a wyjściem coaxialnym?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Chodzi mi o podłączenie tymi dwoma wyjściami do zewnętrznego DACa. Czy testowałeś w tej konfiguracji? Czy coaxial był podłączony do malinowego daca?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Żebym zrozumiał - twierdzicie, że są różnice w brzmieniu tego samego strumienia cyfrowego wysyłanego z różnych urządzeń po spdif do dobrego przetwornika?

nagrywamy.com

Jak bym nie miał kompa, to pewnie bym sprawdził malinę, ale jeśli z kompa dźwięk jest czyściutki i bez żadnych zakłóceń, to po co miałbym to robić?

Też tak myślałem, że nie ma różnicy, przecież to tylko transport, musi być tak samo.

Z kompa nie grało, płasko, bez wyrazu, dźwięk zgaszony, brak przyjemności ze słuchania.

Potem przesiadłem się na inne rozwiązania, okazało się, że komputer gra źle i nic nie pomagało zabijanie procesów w tle, jakieś nakładki, cuda, asio, bitcostamcostam, fidelizery.

Transport ma bardzo duże znaczenie, różnica między standardowym komputerem a dobrym transportem jest moim zdaniem znacznie bardziej wyczuwalna niż wszelkiego rodzaju zabawa kabelkami i innego typu cudami.

to jest odkrycie roku 2017 :D

malina za 600zł gra lepiej niz komputer + konwertery usb/spdif za 4500zł

Jak się dobrze poszuka to nawet za 500zł malinę można kupić oczywiście z digi+pro z obudową, zasilaczem i kartą pamięci.

Żebym zrozumiał - twierdzicie, że są różnice w brzmieniu tego samego strumienia cyfrowego wysyłanego z różnych urządzeń po spdif do dobrego przetwornika?

Widocznie różnica tkwi w sposobie przesyłu tego strumienia, nie wiem, być może chodzi o kolejność przesyłu, o jakieś inne procesy, ale różnica jest wyczuwalna.

Kiedyś nie dawałem się przekonać gdy ktoś wspominał o transporcie, teraz bez problemu poznam czy gra komputer czy np. Aries Mini z tą samą resztą sprzętu towarzyszącego.

Nie wiem w czym rzecz.

Może nie dokładnie ten sam strumień ale była ogromna różnica między maliną a odtwarzaczem CD. Grała ta sama muzyka z cd i plik zripowany z cd.

nic nie trzeba sie bawic lutownica kazdy noob to ogarnie

10 min roboty samo sie instaluje

Edytowane przez biniek

Jeszcze brakowało żebym z lutownica się bawił.

Jaka lutownica?

Składasz wszystko jak kanapkę wkręcasz parę śrubek i gotowe.

Jeszcze brakowało żebym z lutownica się bawił.

Jak lubisz to możesz ale to nic nie pomoże w złożeniu maliny. Wystarczy chęć i 10 min. Oprogramowanie 1 godzina i gra muzyka.

A jak się ma malina jako transport do rozwiązań typu aries mini lub sotm 200 chodzi mi oczywiście o jakość dźwięku , może rzeczywiście nie trzeba wydawać tysięcy ?

Tak. Różnice wynikają z jakości przesyłanego sygnału zegara, który jest częścią strumienia SPDiF (obok strumienia danych). Słabe transporty przesyłają niestabilny sygnał zegara, co wpływa na pogorszenie brzmienia.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi