Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do 3000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po przerwie,

Trochę mnie nie było. Raczej słucham niż piszę. Pewnie co nieco się zmieniło dlatego piszę zasięgnąć porady co odsłuchać i co sprawdzić.

Mianowice system:

Arcam rDAC + Roksan Caspian M2 + Tannoy Precision 6.4

Arcam był ze mną jeszcze długo przed tym sprzętem i w sumie przed poprzednim. Poszczególne elementy były wymieniane a on wciąż na stanowisku. Powiedzmy że teraz znalazł się budżet i szukam DACa do 3000 zł.

Myślę że teraz on jest najsłabszym ogniwem tego systemu. Czemu?

Kolumny wykorzystywane są w dwóch celach. Stereo i kino. Mam do tego inne urządzenia. I właśnie przy amplitunerze kina z kolumn potrafi wydobyć się bas którego nie osiągnąłem nigdy na stereo. Oczywiscie jakościowo jest gorszy jak i całe inne pasmo. Ale głębia jednak większa.

Myślę że DAC może tu coś zmienić.

Szukam czegoś dociążonego, mocnego na dole, basowego. Stereofonie, czystość, średnice mam z pozostałych elementów więc ważne aby ich po prostu nie zepsuł.

Obojętnie czy nowy czy używany. Ale będę go raczej sprawdzał przed zakupem :) Znam rynek od podszewki ;) i te triki handlowe.

Tylko co sprawdzić, który model może sprostać oczekiwaniom?

https://www.audiostereo.pl/topic/134949-dac-do-3000-z%C5%82/

Zerknij na DAC Denafrips Ares, poczytaj o nim, na zagranicznych forach robi furorę w swojej cenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mają go francuzi pod swoim brandem Armature Cronos, masz możliwość zwrotu.

Ukryta Zawartość

post-58226-0-82752000-1506535959_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Emdester

A co myślisz o DIY, nasz kolega z forum robi teraz u nas w Lublinie kilka daców na PCM1794 z wyjściem lampowym na ECC88 i konwersja aktywną lub pasywną do wyboru. Dla mnie gra lepiej od Audio GD (bodajże 32 z 4xPCM1704). Ale trzeba posłuchać, bo każdy ma swoje preferencje, a mam również Precision tylko 6.2 i mam też Caspiana tylko mk1. Arcam rDAC faktycznie w Twoim systemie może być najsłabszym ogniwem, mi on ogólnie nie leży. Ale każdy ma swoje preferencje i bez odsłuchu nic bym nie kupował w ciemno.

Myślę że teraz on jest najsłabszym ogniwem tego systemu.

Masz chyba rację....to bardzo fajne i nie drogie urządzoako, ale:

1.postęp podobno jest...

2. starsze, wykonane w zupełnie inny sposób przetworniki, które moim zdaniem potrafią zaoferować wysokiej jakości dźwięk można nabyć za ułamek ich dawnej ceny....

3. trzeba poeksperymentować;-)

Pozdr!

Tylko Hegel. Najlepszy na basie i najlepszy wogóle.. zaglądnij do fan klubu ..jak sie bili o 10-tke uuu az pojawiła sie 11tka potem okazalo sie ze 12tka to dopiero jest ... ale nagle okazalo sie ze niektorzy uzywaja 20tki ..ta to dopiero ... zanim sie nacieszyli juz najlepsza na swiecie okazla sie 25tka .. kazdy kto kupil dal dupy bo teraz koncem swiata jest HD30 ..Ale kazda była obcmokana wiec wybieraj.

Edytowane przez stereofan

Tylko Hegel. Najlepszy na basie i najlepszy wogóle.. zaglądnij do fan klubu ..jak sie bili o 10-tke uuu az pojawiła sie 11tka potem okazalo sie ze 12tka to dopiero jest ... ale nagle okazalo sie ze niektorzy uzywaja 20tki ..ta to dopiero ... zanim sie nacieszyli juz najlepsza na swiecie okazla sie 25tka .. kazdy kto kupil dal dupy bo teraz koncem swiata jest HD30 ..Ale kazda była obcmokana wiec wybieraj.

I każdy z nich był dobrym przetwornikiem na swoje czasy. Niestety postęp oraz ciągła konieczność dodawania kolejnych obsługiwanych formatów sprawia, że firmy produkujące przetworniki nie mają innego wyjścia, jak tylko wypuszczać nowe modele co 2 lata. Nie inaczej robią firmy takie jak Musical Fidelity czy CA.

Najpierw wystarczyło mieć 24/96, potem było 24/192, asynchroniczne USB, DSD, 2x DSD, 384kHz, 4x DSD teraz wszyscy pakują MQA, a jutro pewnie wejście Ethernetowe Roon Ready.

A spróbuj mieć w ofercie DACa bez 4x DSD - to prawie każdy klient powie ci, że jest 'przestarzały'. Po części więc sami tworzymy ten klimat, w którym producenci ciągle muszę wypuszczać nowe modele.

Ale jest też dobra strona tego medalu: jeżeli komuś nie zalezy na 4x DSD czy MQA, to może starsze modele - które grają dokładnie tak samo dobrze jak 4-5 lat temu - kupić za relatywnie nieduże pieniądze.

Witam po przerwie,

Trochę mnie nie było. Raczej słucham niż piszę. Pewnie co nieco się zmieniło dlatego piszę zasięgnąć porady co odsłuchać i co sprawdzić.

Mianowice system:

Arcam rDAC + Roksan Caspian M2 + Tannoy Precision 6.4

Arcam był ze mną jeszcze długo przed tym sprzętem i w sumie przed poprzednim. Poszczególne elementy były wymieniane a on wciąż na stanowisku. Powiedzmy że teraz znalazł się budżet i szukam DACa do 3000 zł.

Myślę że teraz on jest najsłabszym ogniwem tego systemu. Czemu?

Kolumny wykorzystywane są w dwóch celach. Stereo i kino. Mam do tego inne urządzenia. I właśnie przy amplitunerze kina z kolumn potrafi wydobyć się bas którego nie osiągnąłem nigdy na stereo. Oczywiscie jakościowo jest gorszy jak i całe inne pasmo. Ale głębia jednak większa.

Myślę że DAC może tu coś zmienić.

Szukam czegoś dociążonego, mocnego na dole, basowego. Stereofonie, czystość, średnice mam z pozostałych elementów więc ważne aby ich po prostu nie zepsuł.

Obojętnie czy nowy czy używany. Ale będę go raczej sprawdzał przed zakupem :) Znam rynek od podszewki ;) i te triki handlowe.

Tylko co sprawdzić, który model może sprostać oczekiwaniom?

Moim zdaniem do twojej krótkiej listy powinieneś wciągnąć Chorda Qute - w wersji 2Qute, EX lub HD (wszystkie są dobre a różnice pomiędzy nimi, szczególnie EX i HD - niewielkie). To jeden z najlepszych DACów na rynku w okolicach 5kzł (nowy - s/h będzie w twoim budżecie). Mam dwóch znajomych, którzy przesiedli się z rDACa na Qute. Jego charakter powinien ci odpowiadać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Hehe dobre:)))

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Stereofan to poważny bzduro-bajko pisarz. Gratuluję znajomości tematu.

Odezwal sie nie kto inny jak zakochany użytkownik 30tki... wszystko fajnie tylko co w tym co napisalem jest nie prawdą biorąc pod uwage ze to skrót Waszych zachwytow z fan-kulbu. Doslownie co kilka tyg okazywalo sie ze teraz ten z wyzszym nuerkiem jest cudo a w poprzednim cos nie teges z wybranymi elementami brzmienia choc przeciez dopiero bylo wszystko "teges".. az kulminacja : "najlepeszy jest 25" .... mija kilka miesiecy juz 30 ma rynku i od nowa wskazywanie niedociągnięć 25tki.. Ok. Ale po zachwytach zanim zeszlo 10szt ze sklepow juz były na rynku SH ... NIE mowie teraz, kiedy juz minął jakis czas od premiery (choc to bez znaczenia) tylko wtedy zaraz po premierze wielkie zachwyty połączone od razu ze sprzedażą używek. To co? Nie chodzi ze to doslownie najlepszy DAC na swiecie ale skoro naprawde swietny, co WAŻNIEJSZE trafił w gust posiadacza (funkcjonalnośc bez zarzutu) to czego nagle szukacie??

A!!! ..Tym bardziej to co napisał Elebe..

Brzmienie to tam mało ewoluje - bardziej funkcjonalność ... to co jest z tym słabnącym zachwytem nad 11-tką i orgazmem przy 30 ?

Dobra. Bo wyszedł śmietnik. To był mały sarkazm. To Porządne dac'i ktore mogą sie podobać. Tylko zachwytu tyle nad nimi ze chyba nie trzeba sie zastanawiać nad innymi ;-)

czego nagle szukacie??

racja ,ale audiofiloza to taka choroba,na której firmy produkujące sprzęt zarabiają-mam dac hegla hd10 i nie zamierzam zmieniac na wyższy model-słuchałem wszystkich,oprócz 30-tki i właśnie hd 10 dla mnie jest najlepszy

Szukam czegoś dociążonego, mocnego na dole

MHDT labs havana-staroć,ale niesamowicie muzykalny,kiedyś mi się podobał właśnie ze względu na barwę i basiszcze

racja ,ale audiofiloza to taka choroba,na której firmy produkujące sprzęt zarabiają-mam dac hegla hd10 i nie zamierzam zmieniac na wyższy model-słuchałem wszystkich,oprócz 30-tki i właśnie hd 10 dla mnie jest najlepszyMHDT

No i dobrze, bo. 11 czy 12 jest taki sam.

?👈

Nie spodziewałem się takiego odzewu Panowie. Bardzo dziękuję za cenne rady.

Zerknij na DAC Denafrips Ares, poczytaj o nim, na zagranicznych forach robi furorę w swojej cenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mają go francuzi pod swoim brandem Armature Cronos, masz możliwość zwrotu.

https://www.audiopho...ature&results=6

Słyszałem o nim właśnie wcześniej. Tylko w Polsce go chyba nie kupie. Odsyłać za granice słąbo? Macie z tym jakieś doświadczenie?

A co myślisz o DIY

Nie ma żadnego problemu. Kiedyś nawet byłem napalony na DACa od McGuyvera. Ale jakoś sprawa ucichła. Czy tego da się jakoś posłuchać?

Ja polecam Audiolab M-Dac+

Nie wiem jak PLUS. Ale QDAC i MDAC był u mnie i to nie jest to granie. Zbytnio zmienia wysokie tony i średnie. Stają się analityczne, czego nie chce. QDAC nie ma także lepszego dołu.

Tylko Hegel. Najlepszy na basie i najlepszy wogóle.

Nie wiem czy tak nażarty mówiłeś czy nie. Ale w sumie brałem go pod uwagę. Wzmacniacze nie leżą mi totalnie. Ale właśnie charakter DACa może się sprawdzić.

Moim zdaniem do twojej krótkiej listy powinieneś wciągnąć Chorda Qute - w wersji 2Qute, EX lub HD (wszystkie są dobre a różnice pomiędzy nimi, szczególnie EX i HD - niewielkie). To jeden z najlepszych DACów na rynku w okolicach 5kzł (nowy - s/h będzie w twoim budżecie). Mam dwóch znajomych, którzy przesiedli się z rDACa na Qute. Jego charakter powinien ci odpowiadać.

Słyszałem właśnie o DACach Chorda wiele dobrego ale prawdę mówiąxc wyglądają jak zabawki :/ To na prawdę tak dobrze gra.

Mam też możliwość w dobrej cenie zakupu Cambrodge 851D - ale tu znowu słyszałem że Cambrdge lubią się tylko ze sobą. Co w sumie potwierdzam po odsłuchaniu 651 i CXA60. Ale jak z DACIem?

I też całkiem dobrą propozycję dostałem na Roksana K3 DAC, ale w sumie wszędzie zbiera cięgi :/ Czy przy wzmaku K3 który na prawde jest dobry DAC jest taki zły?

Czyli do odsłuchu:

Hegel - możliwe najwyższy model w cenie

Chord 2Qute- tylko w której wersji?

Denafrips Ares - tylko jak go odsłuchać?

Cambridge 851D?

Roksan K3 DAC?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy tak nażarty mówiłeś czy nie. Ale w sumie brałem go pod uwagę. Wzmacniacze nie leżą mi totalnie. Ale właśnie charakter DACa może się sprawdzić.

Nie wiem jak wyższe modele, ale pewnie podobnie. Ale DACi Hegla sprawdza się tylko w przebasowionych systemach, które potrzebują ogłady. U mnie sprawdzał się przy Denonie 2000 i Kefach. Ale jak kupilem kulturalniejszy wzmak i kolummy okazało się że całkowicie wykastrowal niski bas. Jakby ktoś ucial całkowicie wszystko co dzieje się na samym dole. Od tego czasu dałem sobie spokój z DAC Hegla. Jest za sucho na basie. Za ta kasę szukał bym Electrocompanieta ECD1.

?👈

Ukryta Zawartość

soekrisy graja bardzo rowno - mialem i polecam

napisz jeszcze co jest transportem bo wbrew pozorom to jest wazne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez biniek

"Nie ma żadnego problemu. Kiedyś nawet byłem napalony na DACa od McGuyvera. Ale jakoś sprawa ucichła. Czy tego da się jakoś posłuchać?"

Oczywiście, ze się da, kolega ma zrobioną wersję pokazową do odsłuchów. W razie zainteresowania pisz na PW. Dac jest zrobiony modułowo na wejściu USB - Amanero, które działa na przełączniku z AK4118, gdzie jest wejście opt. i coax, osobno płytka zasilania, osobno dac, osobno analogowe wyjście.

Chord 2Qute- tylko w której wersji?

Są 3 wersje:

Qute HD - najstarsza

Qute EX

2Qute - najnowsza

Wszystkie są świetne. Najmniejsze różnice są pomiędzy HD/EX (kosmetyczne), pomiędzy EX a 2Qute też trochę większe, ale przepaści też nie ma. Zakładam, że za Qute HD będziesz musiał zapłacić ok 2500zł, za 2Qute pewnie 2500-2800zł, a za 2Qute pewnie ze 3000-3500zł. I każdy jest wart tej ceny.

Fakt, wyglądają jak zabawki, ale to dlatego że mają zasilacz wywalony na zewnątrz, a cały układ przetwornika zamknięty jest w jednej kości FPGA. Jeszcze 10 lat temu aby upchnąć tyle technologii, potrzebne by było pełnowymiarowe pudełko.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Fajną opcją jest IFI DSD Black. Słuchałem w salonie na pełnym systemie, gdzie pracował jako główny DAC. Super to brzmiało.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Nie wiem jak wyższe modele, ale pewnie podobnie. Ale DACi Hegla sprawdza się tylko w przebasowionych systemach

Czyli nie u mnie.

Zobaczę za tym Electrocomapnientem

Ukryta Zawartość

soekrisy graja bardzo rowno - mialem i polecam

napisz jeszcze co jest transportem bo wbrew pozorom to jest wazne

Tylko właśnie nie ma grać równo. Ma być dociążony na dole.

Transport tylko PC, więc tylko dobre asynchroniczne wejście USB na XMOS?

Są 3 wersje:

Qute HD - najstarsza

Qute EX

2Qute - najnowsza

Bardzo Ci dziękuję za info. Te pewnie będę mógł pożyczyć więc absolutnie przetestuje.

Rozumiem że Cambridge i Roksan nie? :)

Ukryta Zawartość

Tylko właśnie nie ma grać równo. Ma być dociążony na dole.

Transport tylko PC, więc tylko dobre asynchroniczne wejście USB na XMOS?

pc to shit nie warto wydawac tyle kasy na DACa jesli transportem ma byc komputer

zmien najpierw kompa na jakiegos sotma auralica lub maline i dopiero zainwestuj w DAC - inaczej to para w gwizdek

Fajną opcją jest IFI DSD Black. Słuchałem w salonie na pełnym systemie, gdzie pracował jako główny DAC. Super to brzmiało.

mam ifi dsd bez Black - i bardzo zachęcam do odsłuchu -

mocno ciekawe urządzenie

(u mnie robi głównie za wzmak słuchawkowy do kompa)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

pc to shit nie warto wydawac tyle kasy na DACa jesli transportem ma byc komputer

zmien najpierw kompa na jakiegos sotma auralica lub maline i dopiero zainwestuj w DAC - inaczej to para w gwizdek

Po prostu lepiej nie używać Windows a zwłaszcza starszych wersji i będzie OK.

A co to za różnica? Przecież to tylko wyjście zero jedynek z urządzenia. A sam się przekonałem, że dobre wejście USB w DACu gra lepiej od optyka czy coaxiala.

M dac plus

Jeżeli gra jak reszta Audiolaba to owszem dobry DAC, ale nie takie są zamysły mojego wyboru. Nie ma być analityczny tylko dociążony.

Electrocompaniet ECD1 to dobry trop. Szerokie, nasycone pasmo, mocny, zdrowy i do tego dobry jakościowo bas.

Ale tutaj lepszym rozwiązaniem byłby Abrahamsen V 6.0. Praktycznie to samo co ten Electrocompaniet (ten sam projektant, podobne podzespoły a nawet wygląd zew.), a większa funkcjonalność o wejście USB i jak niektórzy twierdzą, lepsze parametry i brzmienie (np. wydajniejsze trafo zasilające).

Z drugiej ręki Abrahamsena dorwiesz w cenach 1600-1700 zł. Lepszy stosunek jakość/cena.

Edytowane przez marantz_boy
  • Pokaż nowe odpowiedzi