Skocz do zawartości
IGNORED

Dodanie subwoofera do stereo/kino

Iras09

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chodzi mi i w miarę uniwersalnego suba do pomieszczenia 30m2. Zestaw to wzmak Nad 375 i kolumny Klipsch RP 280. Sub do ceny 4500 zł Możliwa jest tez używka. Przeglądałem trochę stron i myśle o

Klipsch r115sw- nowy chyba najlepiej by się zgrał ale jak z muzyką tylko czy nie za duży???

I używki

1- rel r328

2- paradigm seismetic 110

3- paradigm studio sub 12v5

4- a może coś z b&w

I nie wiem który wybrać? Może moglibyście doradzić bo już zgłupiałem

https://www.audiostereo.pl/topic/134944-dodanie-subwoofera-do-stereokino/
Gość sm1980

(Konto usunięte)

Jeśli nie zależy Ci na wyglądzie (jak w przypadku RELa), to weź jeszcze pod uwagę Paradigm Monitor Sub 10 albo 12. Na Twoim miejscu bym wypożyczył subwoofer (tego Klipscha i Paradigmy) i sprawdził jak się zgrywa z systemem.

Tylko te paradigm co podałem to używki wiec ciężko sprawdzić a ten sub 10 nie powala wyglądem i moja połówka na pewno na to się nie zgodzi. Choć i mi ta okleina nie pasuje. Na wstępie myślałem o klipschu bo dobrze by się zgrał z kolumnami tylko nie wiem czy 115 nie za duży ( choć lepiej mieć zapas) tylko w muzie aby nie zamulał jak kiedyś miałem Jbl es250 to była tragedia

Dzięki. Ja właśnie do nada 375 chce podpiąć suba który sprawdzi się i w muzie i filmie w szczególności bo teraz brakuje tego dołu. I myślałem coś z tych wymienionych lub nowego klipscha tylko nie wiem czy 115 nie za duży do pomieszczenia czy coś z używek. A jak sprawuje się ten b&w 610??

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Rel T5 do 1900 zł a jak chcesz poszaleć to Rel Stentor 2 za 3900 nowy kosztował 18000 zł

Gdzie T5 do wyżej wymienionych sprzętów? Ten subwoofer ładnie wygląda, ale można znaleźć lepszy sprzęt w podobnej cenie (tym bardziej przy pomieszczeniu 30 m2 i wykorzystaniu w kinie).

To co koledzy polecicie?? Bo rel t5 odpada jest za słaby a Klipsch myśle ze będzie mulił w stereo. Bo w kinie jest miodzio. Z używek które wypisałem znalazłem na aledrogo i nie wiem może ten rel 328 lub paradigm studio 12v5 a może macie jakaś ciekawa propozycje? Tzn. szybki w stereo i przywalić w kinie :(

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Ciężko powiedzieć jak te subwoofery będą się sprawowały w Twoich warunkach - używki w tej cenie mogą, ale nie muszą być lepsze od nowych. W przypadku Paradigmów możesz skorzystać z korekcji za pomocą systemu PBK.

Tak czy inaczej nie znajdziesz raczej subwoofera szybkiego w stereo (najlepiej zamknięta obudowa) i idealnego do kina (bass reflex).

Witaj,

O dziwo właśnie mimo wielkości Klipsch 115 dobrze sprawdza się w stereo.

Wielka membrana nie gra mocno przy stereo jednak uzupełnia pasmo którego brakuje.

Jako alternatywę polecał bym Velodyne EQ max 15

Pozdrawiam i zapraszam

Dzień dobry.

Do muzyki zdecydowanie polecam subwoofer REL, w Twoim systemie idealnie sprawdz się model REL T/9I (https://www.q21.pl/rel-t-9i.html). To idealny subwoofer do muzyki.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Popatrz na oferte BK Electronics.

Moim zdaniem Monolith Plus spelni Twoje oczekiwania a przy okazji zaoszczedzisz troche pieniedzy.

Dzień dobry.

Do muzyki zdecydowanie polecam subwoofer REL, w Twoim systemie idealnie sprawdz się model REL T/9I (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To idealny subwoofer do muzyki.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Nie widzisz, ze kolega szuka czegos, co i w kinie potrafi przylozyc w posladki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Też właśnie jak kolega Uchatek pisze rela słuchałem w muzyce Ok ale w kinie brakuje przyłożenia. A co sądzicie o tych dwóch paradigmach co podałem w pierwszym poście? Myślicie ze dały by radę?

slyszalem kilka subow i nie daly zadowalajacego rezultatu, dlatego zrobilem sobie sam suby ;)

podwojny sub wraz z wzmacniaczem z aktywna zwrotnica to koszt 3000zl ale trzeba troche wysilku.

efekt nie do przecenienia...

To trzeba umieć zrobić :) To ja jednak wolę z gotowców bez kombinacji. Dużo dobrego słyszałem o paradigm studio ale czy ktoś go testował nie tylko z recenzji bo to bywa różnie. Lub po prostu pozostanę przy Klipsch 115

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Dlaczego nie bierzesz pod uwage tego BK Monolith?

Nawet XXL400 bedzie lepszy od tych, ktore typujesz.

Problemem może jest to, że subwoofery te trzeba sprowadzać z zagranicy, więc nie można ich wcześniej przetestować, a opierać się jedynie na opiniach innych (jednemu barwa może się spodobać, a innemu nie).

Iras09: tego Klipscha słuchałeś? Jeśli nie, to wypożycz go i sprawdź czy Ci się spodoba. Chcesz wydać na subwoofer tyle, ile praktycznie kosztują Twoje kolumny, więc skorzystaj z możliwości odsłuchu.

Właśnie patrzyłem ten XXL400 i specyfikacja i wygląd fajny a do tego cena przyjemna. Uchatek mówisz ze będą podobne a nawet lepsze od tych proponowanych przezemnie paradigm, rel? Bardziej uniwersalne? Może miał ktoś możliwość odsłuchu?

Ok nie ma sprawy. Mam nadzieje że drugi będzie dostępny bo jakoś mnie naszło ;)

Teraz jeszcze myśle o wymianie kolumn na

- monitory Kef r300 lub

- pylon diamond 28

Ale zobaczymy po kolei bo nie wiem czy będą mi potrzebne te duże klipsche 280

1900 zł wiec myśle że za tą cenę jest wart tym bardziej że wypada lepiej niż rel t9 bardziej uniwersalny. Tak bynajmniej czytałem na zagranicznych forach. Puźniej jeszcze muszę wypożyczyć te pylony 28 i qef300 i zobaczyć co z czym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.