Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki procesor dźwięku do sali kinowej w rezydencji

#kinodomowe Darts

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie i Panie ;)

Jaki proponowalibyście procesor dźwięku do systemu:

• Darts 535
  • system 5.1 (fronty 2x250W, centralny 3x250 W, Surround 2x250W)
  • końcówka mocy 16x250 W
  • pomieszczenie koło 100m3

Pomieszczenie będzie wygłuszone, odizolowane. Około 30dB.

Mam doświadczenia z Onkyo, Marantz, Denon, Arcam.

Jakieś pomysły?

A DP-4000 (bo rozumiem, ze masz ten ampli w tym systmie?) ma wszystko w jednym z kalibracja pro, kodekami, itd.?? Słowem total managment? Sa tez dedykowane wzmacniacze do sub'ow. Jakie suby wybrałeś wolnostojące czy w ścianę i ile ich masz: 2 ?

Z innej beczki: miałeś okazje 'nausznie' przetestować te głośniki jak sie faktycznie sprawują w realnym świecie czy kupowałeś z katalogu??

Pytam, bo zamierzam zmienic konfiguracje w moim KD na in-wall. A słabo jest z opcjami odsłuchu takowych w realu. Gdybys mógł skrobnąć co i jak, jak wyglada to realnie cenowo - moze byc na pw.

Dzieki pozdrawiam

No właśnie ten DP-4000 wygląda na wielokanałową końcówkę mocy, więc potrzeba do niej procesora. Dziwne, że w tak wypasionym systemie (cena zabija...) nie dają dedykowanego procesora.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Yep, na to wyglada ze wszystko w jednym oprócz procesora.

Mógłby by np. jakis wyższy Onkyo tx-nr....

Ale DP-4000 jest ograniczony wejściami, chyba 8 total, wiec do rozbudowy typu 7.2.4 (2x suby) bedzie potrzebny drugi DP-4000...?

Sub ma wyjście na na kolejny. Jest aktywny. Ale mamy dwa suby na tym samym kanale. DP to tylko końcówka mocy. Proponowali procesor, jednak kolejne 40 tys, trochę by zawyżało cenę. Uważam, że max 20 tys przy takiej cenie za procesor.

Na jednym DP-4000 można zrobić max 7.1 lub 7.2 (ale wówczas dwa subwoofery są na tym samym kanale, więc praktycznie 7.1).

Tak czy inaczej powiem wam, że moim zdaniem jedyna jakościowa konkurencja dla Synthesis od JBL. Będą testy długie w AV.Net oraz w Cinema Design w Łomiankach, więc zaproszę na odsłuchy i powiecie co sądzicie.

A DP-4000 (bo rozumiem, ze masz ten ampli w tym systmie?) ma wszystko w jednym z kalibracja pro, kodekami, itd.?? Słowem total managment? Sa tez dedykowane wzmacniacze do sub'ow. Jakie suby wybrałeś wolnostojące czy w ścianę i ile ich masz: 2 ?

Z innej beczki: miałeś okazje 'nausznie' przetestować te głośniki jak sie faktycznie sprawują w realnym świecie czy kupowałeś z katalogu??

Pytam, bo zamierzam zmienic konfiguracje w moim KD na in-wall. A słabo jest z opcjami odsłuchu takowych w realu. Gdybys mógł skrobnąć co i jak, jak wyglada to realnie cenowo - moze byc na pw.

Dzieki pozdrawiam

Jak wspomniałem wyżej, testy kolejne będą w Wawie i okolicach od około 15 października do końca roku. Testowałem to już u kilkunastu dealerów i jednego klienta. Na naszym profilu są opinie dealerów, ale tak naprawdę najbardziej wiarygodne by było, jesli wpadniesz na odsłuch. Śledź FB, bo będa info kiedy i gdzie będzie stał system.

Gość

(Konto usunięte)

Trochę OT, ale chciałbym zwrócić uwagę na kilka aspektów przewidywanej instalacji, szczególnie biorąc pod uwagę cenę i stopień skomplikowania zestawu. Mam nadzieję, że pomoże ci to bardziej zrozumieć instalację i jej wymagania. A w konsekwencji wyciągnąć z niej maksimum możliwości i minimum strat, szczególnie pieniędzy.

Pomieszczenie będzie wygłuszone, odizolowane. Około 30dB.

Dla instalacji pro poziom NC30 jest zdecydowanie za duży. Można śmiało powiedzieć, że dedykowane pomieszczenie nie jest w ogóle przygotowane. Powinieneś nad tym popracować i zbić przynajmniej jeszcze 5 z aktualnego wyniku. Być może będziesz musiał zastosować bardziej specjalistyczne rozwiązania typu przed-ścianki na wieszakach akustycznych, itp. Gdybyś potrzebował, to służę pomocą.

Ale mamy dwa suby na tym samym kanal [....] ale wówczas dwa subwoofery są na tym samym kanale, więc praktycznie 7.1

7.2 oznacza jedynie, że w systemie są dwa suby fizycznie. Oba powinny pracować zawsze na jednym i tym samym sygnale. Kluczem jest ich rozmieszczenie uwzględniające warunki akustyczne pomieszczenia.

ma wszystko w jednym z kalibracja pro,

W Polsce są tylko 3 zestawy kalibracyjne Audyssey Pro. Jeden w Olkuszu (AV Systemy), drugi w Szczecinie (raczej nieaktywny właściciel AEq), a trzeci ... u mnie :-)) Uwzględnij to w swoich planach, ponieważ nikt inny nie wykona ci kalibracji Pro. Wymagane jest posiadanie zarejestrowanego w Audyssey zestawu kalibracyjnego (do kupienia osobno) i licencja dedykowana do twojego urządzenia.

Tak czy inaczej powiem wam, że moim zdaniem jedyna jakościowa konkurencja dla Synthesis od JBL.

Z pewnością jest to niezwykle skomplikowany, wymagający od integratora ogromnej wiedzy i doświadczenia system. Pomieszczenie, w którym będzie pracować powinno być również akustycznie przygotowane konkretnie pod ten zestaw, nie tylko kilka przypadkowych absorberów lub dyfuzorów. Myślę, że wtedy będziesz miał okazję cieszyć się wspaniałym kinem. Czego ci szczerze życzę.

Gość

(Konto usunięte)

Okazuje się, że #kinodomowe Darts to jednak branża, a nie zainteresowany budową pokoju kinowego forumowicz. Trochę to nieuczciwe, że nie oznaczył tego faktu od razu, przy rejestracji profilu. Fakt ten zmienia ogólny wydźwięk mojego poprzedniego postu.

To branża się tutaj pyta? Wydaje się, że to branża powinna WIEDZIEĆ jak takie systemy budować.

BTW AV Net nic nie wie nt. demo Synthesisa u nich.

Muszę przewietrzyć mój system…

Witam!

Mój błąd przy rejestracji. Nie wiedziałem, że jest podział branża/użytkownicy. Zestaw Audyssey posiadam. Nie mamy dedykowanego procesora dźwięku, dlatego moje pytanie jak do osób z doświadczeniem praktycznym wobec problemu.

Mamy system z końcówką mocy i tyle. Wszystkie inne podzespoły, włącznie z procesorem dźwięku bierzemy od innych firm. Dlatego tutaj kryptoreklamy nie ma.

Testuje sprzęt na Onkyo TX RZ 820 i mimo, że nie jest to drogi sprzęt, gra razem z Darts 535 bardzo dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.