Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat po między AVR-X1400H + RAPTOR 5.0 vs. AVR-X1400H + ZENSOR 5/1/VOKAL

Popiel1990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kumplem zestawu kina domowego. Zestaw stał by w pomieszczeniu 16m2 (docelowo w pomieszczeniu o pow. 20m2). Dylemat mam po między Zestawem Rapor 5 lub 7 lecz nie ukrywam iż wizualnie dużo bardziej podoba mi się Zensor. (to już inna kwestia).

Zdecydowałem się napisać tutaj post ponieważ, po pewnym czasie poszukiwań oraz moich pytaniach w jednym z salonów Denona w C.H Posnania niestety nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi ,a obsługa potraktowała mnie po macoszemu (mało istotne)

I tutaj pytanie do Was:

1. Co myślicie na temat zestawy Raptor 5 vs. Raptor 7 Który zestaw był by bardziej odpowiedni do pomieszczenia o wymiarach które podałem.

2. Czy oprócz różnic Raptor 5 vs. Zensor 5 producenta i wygląda zewnętrznego jest spora różnica w walorach akustycznych?

3. Jaki salon w Poznaniu polecanie abym mógł na spokojnie przyjść z albumem płyt i wybranych utworów by w spokoju posłuchać i porównać oba te zestawy?

Będę wdzięczny za każdy wartościowy komentarz

Pozdrawiam

Popiel

Dzień dobry.

Kolumny Wilson Raptor są konstrukcjami podobnymi do Dali Zensor, natomiast przy bezpośrednim porównaniu słychać pewną przewagę duńskich konstrukcji. Biorąc natomiast pod uwagę wycenę kolumn Wilson Audio, jest to produkt bardzo dobry i wyróżniający się wśród konkurencji jakością brzmienia i wykonaniem, szczególnie biorąc pod uwagę aktualne ceny. Z mojej strony jak najbardziej rekomenduje te kolumny.

Przy pomieszczeniu 16m2 można spokojnie zastosować modele mniejsze, czyli Zensor 5 lub Raptor 5. Przy odsłuchu muzyki będzie naprawdę dobrze, jedynie przy kinie domowym możemy czuć pewien niedosyt w kwestii ilości basu i zejścia niskich częstotliwości. W takim przypadku pozostaje zastosowanie subwoofera. Pewną alternatywą może być także wybór rozwiązań na większych kolumnach przednich, co w dużym stopniu poprawi dynamikę, bas. Jest to już kwestia Twojego wyboru i ewentualnej decyzji w przyszłości zakupu subwoofera.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Z Poznania masz do nas całą drogę autostradę, zapraszam serdecznie. Poza komfortową możliwością posłuchania zestawów, masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które możesz u nas posłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pomieszczenie nie jest duże więc nie przesadzałbym z wielkością kolumn przednich. Lepiej trosze mniejsze fronty ale subwoofer, który w kinie zmienia bardzo dużo.

Jeśli masz ochotę posłuchać innych zestawów kolumn to zapraszamy do nas. Na front sprawdzą się kolumny ELAC DEBUT F5 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/elac-debut-f5.html i na nich możesz zbudować kompletny zestaw kinowy o dynamicznym brzmieniu o mocnym basie. Inną opcją są kolumny Indiana Line z serii TESI np model 561 na front http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/indiana-line-tesi-581.html , kolumny o świetnej pełnej szczegółów średnicy i neutralnym wyrównanym brzmieniu.

Zapraszamy na odsłuch.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Witam,

Interesuje mnie ten zestaw

AVR-X1400H + RAPTOR 5/MINI/VOCAL/SUB-10

Pytanie do Pana w jakiej cenie jestem w stanie kupić ten zestaw i czy jest możliwość zakupu ratalnego z wpłatą 2000zł? Zdaję sobie sprawe z tego, że będę potrzebował odpowiedni kabel

Drugia sprawa do odtwarzacz CD bądź DVD. Jaki Pan poleca tak by kolorystycznie (czarny) i pod względem gabarytów odpowiedni pasował do wspomnianego Denona.

Pozdrawiam

Prawdę mówiąc liczyłem w głównej mierze na opinię osób z salonu Denona w Poznaniu, no ale cóż...

Drodzy Audiofile jaki odtwarzacz CD/ DVD polecacie? Przyznam, że interesuje mnie wersja w kolorze czarnym o podobnych lub identycznych gabarytach co AVR-X1400H

Liczę na wasze cenne uwagi w dokonywaniu dalszego wyboru i propozycje. Dodam, że interesuje mnie sprzęd do max. 2,5 tyś.

A dlaczego akurat ten amplituner? Masz go już, czy dopiero planujesz kupić? Jeśli to drugie to się jeszcze zastanów, w podobnej cenie dostaniesz zeszłoroczny wyższy model Denon X2300 lub np. Yamaha RX-V681, Onkyo TX-NR656.

Witaj

Akurat z tych modeli Raptor faktycznie lepiej jest wybrać 7ki. No nie ma co ukrywać. Ale jeśli będziemy porównywać Raptor 7 z zensor 5 to tu masz już nad czym się zastanawiać.

Zensor 5 ma lepszy bas. Ale gorsza górę. Kolumny są cofnięte. To poprawione jest w 7kach.

Jednak obie konstrukcję słabo łączą się z denonem. I tu wybór Onkyo 656 lub Yamahy 583 jest po prostu lepszy.

A jeśli to amplituner cię urzekł to zestaw go z kolumnami indiana linę tesi 560 czy heco music style 500/200/center.

Zapraszam do wypożyczenia od nas sprzętu do domu. W salonie to możesz co najwyżej wstępnie odsłuchać sprzęt. W domu i tak gra inaczej.

Okej ,a co myślicie na temat YAMAHA RX-V681 vs. AVR-X1400H który waszym zdaniem jest lepszy i czym one się tak na prawdę różnią? Ilością dodatkowych funkcji czy charakterem emitowanego dźwięku? Rozumiem, że do tego zestawu Wilson Raptor 7 (kino domowe 5.0)

to trafny wybór ? ps. Jestem nowicjuszem w tej dziedzinie

Yamaha to dla mnie król naturalności brzmienia, model 681 gra naprawdę przyzwoicie a z odpowiednim subwooferem (do pełni wrażeń nie obejdzie się bez niego) potrafił mnie zaskoczyć na imprezie u znajomych. Denon to zaś sztuczne łagodzenie, zmiękczenie oraz spowolnienie dźwięku, co może trafiać do osób, które po prostu "tak lubią", ale może również być lekarstwem na krzykliwe kolumny. Zatem - wszystko zależy od osobistych potrzeb.

mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Ciekawe spostrzeżenia, przejadę się do salonu i chętnie posłucham obu. Myślę, że przy tak "dużym" zestawie jakim jest Raptor 7 nie będę miał potrzeby kupna subwoofera na tak stosunkowo niewielkim metrażu, ale wszystko okaże się w praniu

myślę, że wspomniane "pranie" może zmienić Twój pogląd na subwoofer szybciej, niż mogłoby Ci się wydawać, tym bardziej, że docelowo bierzesz pod uwagę większy metraż

Okej ,a co myślicie na temat YAMAHA RX-V681 vs. AVR-X1400H

681 to klasa wyżej grania i funkcji. Amplituner zdecydowanie lepszy pod każdym kątem.

Mój poprzednik ma rację. Jeśli myślisz o kinie to i w małym pomieszczeniu sub jest po prostu koniecznością.

Zapraszam do nas po wypożyczenie sprzetu.

Rapory 7 i Yamaha 681 mogą do Ciebie pojechać na testy choćby jutro. Będziesz bardziej świadomy co kupujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.