Skocz do zawartości
IGNORED

Mini Disc i jakość 24 bit/96 khz! Chyba jest to możliwe

oykno

Rekomendowane odpowiedzi

Intryguje mnie pewna możliwość zgrywania muzyki z popularnego serwisu srtimingowego z najwyższą możliwą deklarowaną jakością.

Jak wiadomo w przeszłości istniał format HI-MD Mini Disc. Pojemność płyt na poziomie 1 GB sugerowała pewne możliwości, z których dopiero teraz zdajemy sobie sprawę.

Wspomniany serwis muzyczny udostępnia z poziomu aplikacji desktopowej możliwość słuchania muzyki w jakości MASTER. I tu przechodzę do clou sprawy. Mój leciwy już Mac Pro wyposażony jest w wyjście optyczne. Mini Disc zaś posiada wejście optyczne.

Czy zatem mógłbym przyjąć, że dane (przegrywane w czasie 1:1) poprzez wyjście z komputera, na które bez najmniejszego problemu jestem w stanie poprzez ustawienia systemowe, skierować sygnał dźwiękowy byłyby zapisane na Mini Discu z deklarowaną jakością 24 bit/96 khz?

W jakiej postaci zapisałby się materiał na płytce MD i czy byłbym w stanie go odtworzyć?

Będę wdzięczny, jeśli ktoś mógłby się w tej kwestii podzielić własnymi doświadczeniami.

Jako ciekawostkę podam, że nie znalazłem obecnie na rynku amplitunerów i wzmacniaczy sieciowych (obsługujących serwisy strimingowe), które byłyby wyposażone w optyczne wyjście dźwięku.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

The ability to record in linear PCM, offering CD-quality audio.

Ukryta Zawartość

czyli maks to nieskompresowane 44/16, o 96/24 można pomarzyć.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Czy masz na myśli sposób nagrywania opisany w pierwszym poście? Jeśli tak, to uważasz, ze ograniczeniem będą możliwości odtwarzacza - po prostu nie będzie w stanie odtworzyć danych z taką jakością?

Poza tym wydaje mi się, że dane na które się powołujesz powstały zanim jeszcze istniały możliwości zgrywania, o których piszę.

...recording directly to lossy audio formats such as Sony's ATRAC, or other formats...

i tu wymieniane są kolejno formaty, ale ja uparcie pytam o zgranie na płytę danych poprzez przewód optyczny - po prostu zachować dane takie jak wypluwa światłowód odtwarzający w danym momencie dźwięk z jakością MQA.

Nie sądzę, żeby wbrew temu nagrywał z częstotliwością próbkowania 96k ;)

Uważasz zatem, że dźwięk bez względu na źródło i jego rodzaj (plik, striming) będzie nagrany z maks 44 khz? Jak rozumiem jest to ograniczenie sprzętowe?

Po analogu tak, cyfrą musi dostać strumień z taką częstotliwością próbkowania, inaczej nie nagra nic albo z zakłóceniami. Bity z 24 do 16 sam sobie obetnie ;) Są urządzenia konwertujące w locie częstotliwość próbkowania, ale raczej na pewno minidisc tak nie umie.

nagrywamy.com

Po analogu tak,...

Kusząca sugestia, jeśli możesz podepnij jakiś temat, nie chciałbym robić Off topa. Dzięki.

Co do MD spróbuję jutro zrobić eksperyment. Jestem jeszcze w kontakcie z osobą, która na moje pytanie uśmiechnęła się i stwierdziła, że nie ma póki co czasu na wykład, ale zaproponowała pozostanie w kontakcie...

Kusząca sugestia

Co w tym kuszącego? Odpowiadając "po analogu tak" odpowiadałem jak łatwo sprawdzić na pytanie:

dźwięk bez względu na źródło i jego rodzaj (plik, striming) będzie nagrany z maks 44 khz?

Ktoś twierdzi, że minidisc nagra z częstotliwością 96k?

Skąd w ogóle ten minidysk? Nie można prościej i taniej?

nagrywamy.com

Są urządzenia konwertujące w locie częstotliwość próbkowania, ale raczej na pewno minidisc tak nie umie.

Pewnie coś może umieć, ale myślę że tylko do 16 bit/48 kHz (nie jestem pewny). Wyżej już raczej nie. Tak umie DAT choć w najbardziej rozwiniętej wersji chyba Pioneer umiał też więcej nawet do 96 kHz.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Sprawdź jeszcze aplikację o nazwie Audials Tunebite. Szwedzki soft, który umożliwia nagrywanie z serwisów streamingowych z podwójną prędkością (Spotify) bez utraty jakości.

Nie wiem, jak wygląda sprawa z Tidalem i plikami o jakości lepszej od CD, ale Spotify z jakością CD daje radę bez problemu.

Licencja na Audials to koszt ok. 100PLN. Trial pozwala pobrać 10 utworów bez innych ograniczeń funkcjonalnych.

Standardowo Audials zapisuje mp3 (do 320kbps), ale w swoim roboczym folderze przechowuje pliki WAV.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pewnie coś może umieć, ale myślę że tylko do 16 bit/48 kHz (nie jestem pewny). Wyżej już raczej nie. Tak umie DAT choć w najbardziej rozwiniętej wersji chyba Pioneer umiał też więcej nawet do 96 kHz.

Przy 18 bitach. Taki był przetwornik. Co ciekawe, te urządzenia Pioneera brzmią dość słabo. Bo nie o bity i kiloherce tutaj chodzi a o jakość wykonania samego urządzenia. Niektórzy zdają się o tym zapominać stąd coraz głupsze pytania na forum.

Zwykły MD przyjmuje 32 do 48 i zmienia na 44,1 przy odtwarzaniu jest 48

Hi-MD nie wiem jak nagrywa ale trzeba pamiętać że dyskietki tanie nie są / można nagrywać na zwykłe ale czas nagrywania zmniejsza się drastycznie i znów nie opłacalne. Jak znajdziesz sposób by nagrywać na Minidisc 24/96 to daj znać

może tu coś znajdziesz::

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwykły MD przyjmuje 32 do 48 i zmienia na 44,1 przy odtwarzaniu jest 48

Hi-MD nie wiem jak nagrywa ale trzeba pamiętać że dyskietki tanie nie są / można nagrywać na zwykłe ale czas nagrywania zmniejsza się drastycznie i znów nie opłacalne. Jak znajdziesz sposób by nagrywać na Minidisc 24/96 to daj znać

może tu coś znajdziesz::

Ukryta Zawartość

Raczej nie, przynajmniej na pewno nie wszystkie. Z minidyskiem na szczęście nie miałem do czynienia na serio ze 20 lat, ale ostatnio ktoś mi przytargał taki stacjonarny model sony (zwykły, nie hd) i on nagrywał i odtwarzał w 44,1 a nie 48 i raczej nie konwertował na wejściu, co sprawdziłem przypadkiem niechcący (albo trzeba to jakoś aktywować). Zresztą nawet jakby konwertował, to należy zdecydowanie unikać wykorzystywania tej funkcji.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Raczej nie, przynajmniej na pewno nie wszystkie. Z minidyskiem na szczęście nie miałem do czynienia na serio ze 20 lat, ale ostatnio ktoś mi przytargał taki stacjonarny model sony (zwykły, nie hd) i on nagrywał i odtwarzał w 44,1 a nie 48 i raczej nie konwertował na wejściu, co sprawdziłem przypadkiem niechcący (albo trzeba to jakoś aktywować). Zresztą nawet jakby konwertował, to należy zdecydowanie unikać wykorzystywania tej funkcji.

MDS-JA333ES

ostatni z MD SONY /

Po DACu widzę że przyjmuje 48 i puszcza też 48, a jesli zmienie w TIDALu na 96 to na DACu zmienia też na 96, ale Minidisc przepuszcza sygnał lecz nie ma możliwości nagrywania, a jak zmienie na 48 już moge nagrywać. MD zmienia nagrywanie na 44,1 a przy play to nie wiem ale widze że pokazuje 48.

Innym zagadnieniem jest Hi-MD bo to nie ATRAC, dalej nie wnikałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bogusławie czy myślisz, że to zamyka dyskusję przynajmniej jeśli chodzi o próbkowanie?

Przy okazji font decka marki Kenwood dmf 5020 ma napis 24 bit, a w instrukcji można przeczytać

The DMF-5020 is equipped with KENWOOD-original “24-bit D/A

D.R.I.V.E.II”, providing high quality playback.

(D.R.I.V.E.:Dynamic Resolution Intensive Vector Enhancement)

The sampling rate converter incorporated in this unit is compatible

with all digital sources (32 kHz, 44.1 kHz, 48 kHz).

Również użytkownicy zdają się potwierdzać przynajmniej 48 kHz i 24 bity

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako ciekawostkę podam, że nie znalazłem obecnie na rynku amplitunerów i wzmacniaczy sieciowych (obsługujących serwisy strimingowe), które byłyby wyposażone w optyczne wyjście dźwięku.

Ukryta Zawartość

Sprawdz specyfikacje i dodam że TIDAL ma programowo wgrany już dekoder MQA

Ukryta Zawartość

Bogusławie czy myślisz, że to zamyka dyskusję przynajmniej jeśli chodzi o próbkowanie?

Przy okazji font decka marki Kenwood dmf 5020 ma napis 24 bit, a w instrukcji można przeczytać

Ukryta Zawartość

Powiem Ci że nagrywam na MD i dałem już sobie spokój z próbami z Tidala 24/96

KENWOOD no ma 24bitową kość i przyjmuje te 3 częstotliwości (czyli norma) ale to nic nie znaczy bo są DACi z 32bit a jest nawet 35-io bitowy ale i tak jego zakres pracy na wejściu to 24/192

Pamiętam był swego czasu CD Technics PS7 i też miał kostkę 24bit

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bogusławie, tak łatwo mnie nie spławisz. :-) To rozwiązanie koresponduje z tym, co pisał Kolega Przemak czyli łatwiej i prościej. Trzebaby poczytać instrukcję czy jest możliwość zgrywania po optyku z pełną jakością. Mój Mac nie ma takich ograniczeń na pewno.

Ukryta Zawartość

Fajna nazwa - DRIVE ;) Poza tym to może trochę lepsza/łatwiejsza metoda na uzyskanie na wyjściu szesnastobitowego dźwięku, cudów nie ma.

Co do wpisów na tym forum, to jakiś bełkot, poza tym skąd wzięli te 24 bity, to nie wiem.

Hi-MD offers the choice of several codecs for audio recording: PCM, Hi-SP and Hi-LP, each selectable on the Hi-MD Walkman itself. PCM is the highest quality mode, followed by Hi-SP (the default mode), then Hi-LP.

PCM mode allows 94 minutes (1 hour 34 min) of lossless CD-quality audio to be recorded to a 1 GB Hi-MD disc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Bogusławie, tak łatwo mnie nie spławisz. :-) To rozwiązanie koresponduje z tym, co pisał Kolega Przemak czyli łatwiej i prościej. Trzebaby poczytać instrukcję czy jest możliwość zgrywania po optyku z pełną jakością. Mój Mac nie ma takich ograniczeń na pewno.

no tak, z MACem jest łatwiej bo do windowsa by poszło coś więcej to sterowniki wgrać trzeba ALE tu chodzi o USB a nie TOSLINK. z optyka wiecej nie wciśniesz i się z tym pogodziłem.

Ale przecież są programy nagrywające stream od razu w kompie, po co te kombinacje? Nie testowałem, ale może to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Fajna nazwa - DRIVE ;) Poza tym to może trochę lepsza/łatwiejsza metoda na uzyskanie na wyjściu szesnastobitowego dźwięku, cudów nie ma.

Co do wpisów na tym forum, to jakiś bełkot, poza tym skąd wzięli te 24 bity, to nie wiem.

Hi-MD offers the choice of several codecs for audio recording: PCM, Hi-SP and Hi-LP, each selectable on the Hi-MD Walkman itself. PCM is the highest quality mode, followed by Hi-SP (the default mode), then Hi-LP.

PCM mode allows 94 minutes (1 hour 34 min) of lossless CD-quality audio to be recorded to a 1 GB Hi-MD disc

Ukryta Zawartość

No i wszystko na temat.

Ukryta Zawartość

hmmm... jedyne urządzenie stacjonarne jakie znalazłem na Hi-MD i nie ma wyjścia... optycznego ani coax, nosz kur.... ONI przewidzieli naszą tu na Forum dyskusję ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmmm... jedyne urządzenie stacjonarne jakie znalazłem na Hi-MD i nie ma wyjścia... optycznego ani coax, nosz kur.... ONI przewidzieli naszą tu na Forum dyskusję ;-)

Ale przecież potrzebne jest wejście a wejścia są.

nagrywamy.com

Ale przecież potrzebne jest wejście a wejścia są.

Mogę się mylić, ale żeby wszystko miało sens, to połączenie z resztą systemu audio powinno się odbyć również przez wyjście optyczne, a wyjścia nie ma - podobnie zresztą jak na MD przenośnych typu net Md czy Hi-MD - tam też są tylko wejścia. Decki MD, które mają optyczne IN oraz OUT nie czytają z kolei płytek Hi-MD. A wymieniony przeze mnie jedyny znaleziony Deck MD z opcją Hi-MD ma tylko wejścia. Przypadek? Nie sądzę. Nie ma również Coax.

Dlatego w pierwszym poście celowo skupiłem się na Hi-MD, tylko póki co nie ma możliwości sprawdzenia tego.

Rzecz, w mojej ocenie sprowadza się do tego, czy możliwe jest posiadanie muzyki w jakości >16bit/44.1khz na nośnikach typu płyty. Na dysku twardym owszem, w aplikacjach desktopowych również, poprzez Multicasty również, ale niemożliwym stało się utrwalanie i posiadanie fizycznej kolekcji płyt w w/w jakości.

I wracając do tematu czy zatem MD Hi-MD mógł być, bądź jest jedynym formatem, na którym można zapisać dźwięk >16bit/44.1khz czy też nie jest.

Rozumiem, chodzi o szersze podejście. To NA PEWNO minidisc nie zapisze lepiej, niż ma w specyfikacji, bo niby jak. Ma napisane 44/16 i tyle się mieści na jego dysku, z której strony nie patrzeć, więcej nie będzie.

Na płytach fizycznych można zapisywać audio w lepszej niż CD jakości bez problemu - na zwykłych płytach CD w pozstaci plików wav, które to pliki są bezpośrednio czytane przez niektóre odtwarzacze, na płytach DVD pliki jak wyżej albo w standardzie dvd audio albo jako zwykły dvd video z jakimkolwiek statycznym obrazkiem i nieskompresowanym dźwiękiem, jest dsd czy sacd, prawdopodobnie można wymyślić więcej możliwości.

nagrywamy.com

jak q... pisałem że na MD czy HI-MD nie nagra się więcej przez Toslinka to moderator wpakował mi naganę za pisanie nie na temat wiec pomimo sympatii do tego forum były to ostatnie 70zeta jakie wpłaciłem. nie omieszkam pogadać z moimi zomalami by nikt nie wpadł na tak głupi pomysł co ja z płaceniem.

Co się tyczy moderatora to jest dla mnie zwykłym h*jem do szczania

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nawet HiMD nie zapewnia jakości lepszej niż płyta CD. W broszurach reklamowych firma Sony używała zwrotu "near CD quality" albo "comparable". Zadajecie Panowie pytania jak dzieci w piaskownicy. Czy odtwarzacz CD zrobiony na 24-bitowym przetworniku który nie czyta żadnych innych płyt (SACD itp) jest czymś więcej niż odtwarzaczem CD? Nie jest. Zgodnie z założeniami standardu HiMD a wcześniej MD dyski służyły do zapisu sygnału skompresowanego (MD-ATRAC) lub sygnału nieskompresowanego bliskiego jakości CD (HiMD). Przy czym HiMD używały kodowania ATRAC 3 + w opcji zapisu z kompresją. Kompresja MD była czasem na wręcz niezauważalnym poziomie (ATRAC DSP Type R np). W urządzeniach MD i HiMD cały czas zapisywany i odtwarzany jest sygnał 16 bitów o częstliwości próbkowania 44.1 kHz czyli zgodny z RBCD. Jedynymi znanymi mi rejestratorami cyfrowymi w tym standardzie używającymi wyższej częstotliwości próbkowania 96kHz były magnetofony DAT produkcji Pioneera. Modele D-05 i D-07. Oba miały jednak 18-bitowe przetworniki a zapis 96kHz odbywał się wyłącznie po analogu. Zapis cyfrowy był zawsze 44.1 kHz. Niestety brzmieniowo to były bardzo słabe urządzenia. I tutaj dochodzimy do sedna. Wszystkie te niuanse nie są w ogóle ważne. Najważniejszy jest odpowiedniej jakości system którego nie trzeba na siłę poprawiać. No i to przekonanie, że 24/96 a najlepiej 24/192 w ogóle coś poprawi. Niczego nie poprawi. Jeśli w ogóle to na granicy percepcji.

Mam u siebie MD, mam DATa, mam CD i decka kasetowego. Mam nawet odtwarzacz plików. Oczywiście gramofon także. Wszystko gra super bo zadbałem o odpowiednią konfigurację a przede wszystkim o akustykę. Tego Wam życzę.

PIONEER%20D-05%20(9).JPG

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.