Skocz do zawartości
IGNORED

JAKI tani... GŁOŚNIK 20 cm do 30 l obudowy ?

Julo102

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Kolegów

Potrzebuję pomocnej wskazówki z doborem taniego głośnika ; basowo - średnio tonowego , do gotowej obudowy zamkniętej 31 litrów .

Wymiar tego głośnika dolnego to ; do ~ 21,5 cm ( 20 , 21 cm ) ........a górnego ; 100 ~ 104 mm

Głośniki nie muszą być wybitne , powinny być tanie !!! o pewnej przyzwoitości brzmienia , o ile uda się wykrzesać z nich coś ciekawego ...

( 20 cm ) Na rynku sa różne przetworniki , już od 19 zł / szt ...ale nigdy nie miałem okazji ich posłuchać .

Dużo głośników na rynku , wyglądają ciekawie (+-)..... ale ....Opinii miarodajnych i porównań ; zupełny brak !

Jeśli ktoś zna temat tanich głośników i coś eksperymentował , to poproszę o uwagi ....wszelkie opisy i swoje spostrzeżenia !!!

Podobnie jest z głośnikiem wysoko tonowym , już są od 15 zł i wyglądają jak podróbki Skan Speak-a ... Czy można ich użyć do prostych zastosowań / trochę eksperymentalnych / ale żeby można było już coś usłyszeć . .... Będę wdzięczny za wszelką pomoc !!!

( Obudowy akurat są , i są już nieco zmęczone " , dlatego decyzja o budżetowym " wykorzystaniu )

...................................................................................................................................................

Zwrotnica będzie prosta , chyba pierwszego rzędu , może też będzie drugi wariant 12 dB ?

Na marginesie ... mam też pytanie o to ; na której żyle zakłada się elementy , ponieważ widywałem schematy zwrotnic gdzie elementy były na minusowym przewodzie . Co to daje ? Czy z czymś się to wiąże ?

Pozdrawiam .

Kumpel robił monitory BR na Fonics'ach, ale chyba nie ma z wysokim Qts. Był zadowolony.

Ma je za to STX:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

można ew. nieco zmniejszyć litraż kostkami z twardego styropianu; 25 l vs 31 l.

Do nich można super budżetowe podróbki chińskie:

Ukryta Zawartość

a jeśli nie, to szukać wśród np. Monacorów czy np STX'a np:

Ukryta Zawartość

warto dać więcej, bo to kopułka decyduje ostatecznie o barwie całości.

Różne tańsze od wynalazki od 30 zeta bym odpuścił; no, może z wyjątkiem naprawy

posiadanych uszkodzonych przez wymianę bebechów na tekstylne kopułki do caraudio.

Tez dobrze dają radę przy koszcie kilkunastu zł np:

Ukryta Zawartość

lub podobne, ale trzeba mieć fronty, które je zmieszczą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dobre są te tweeterki niekopułkowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję !!! ..o właśnie , o takie perełki mi chodzi ! ...widywałem je , ale nic o nich nie wiem , a wybór jest ogromny , wybór tych najlepszych bez Waszej pomocy jest niemożliwe !!!

Dwudziestka STX a , słabiej budziła moje zainteresowanie , ze względu na stosunkowo mały magnez ... myślałem , że ma wąskie pasmo i służy tylko do dolnych rejestrów /?/ ...ale też moja wiedza na temat parametrów np Qts jest mglista .

Otwory w skrzynkach są okrągłe z frezowaniem ... i spokojnie większość przetworników powinna pasować .

Car audio potrzebowały by wstawki , ale nie mam narzędzia do jej wykonania , poza tym są dosyć specyficzne , grają ciepło i słodko , nieco uproszczonym / lub skomasowanym / dźwiękiem ...przynajmniej te które słuchałem .

Głośniki audio / te większe / są bardziej rozdzielcze i prawdziwsze , chyba bardziej się sprawdzą ... choć słyszałem o ciekawych możliwościach car audio .

Top20 ...dzięki , naprawdę fajne głośniki są super ! ,

ale ......otwory są okrągłe ......; 20 - 21,5 cm .....oraz ..... 10 - 10,4 cm

O przeróbkach mogę też pomyśleć , ale tylko dla ... wybitnego (!) głośnika ... za pięć złotych "

Ten , z kolei wygląda prawie jak Dynaudio , szkoda że ma 110 mm ...

Ukryta Zawartość

ale chyba bezpieczniejsze będą 8 Ohm-owe .

Ukryta Zawartość

Kupic glosniki to najmniejszy problem. Zrobisz do tego dobra zwrotnice? Sadze, ze nie...

Zatem jesli chcesz cos zbudowac, to zacznij od sprawdzonego gotowca, ktory mozesz skopiowac w calosci.

Czy 4 Ohm czy 8 nie ma większego znaczenia - i tak trzeba go tłumić rezystorem lub L-padem.

Dynaudio owszem - ale podobny i do Morela ;-)

Kolega na forum wywalał resztę starej wysokotonówki, pozostawiając sam front, w którym trzeba tylko

powiększyć ( nawet pilnikiem, jeśli to np. ABS ) otwór, żeby zmieścić coś z caraudio ( np. 43 mm ).

Charakterystykę tego STX'a masz w linku - dość szerokopasmowy.

Jak się na coś zdecydujesz daj znać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kupic glosniki to najmniejszy problem. Zrobisz do tego dobra zwrotnice? Sadze, ze nie...

Zatem jesli chcesz cos zbudowac, to zacznij od sprawdzonego gotowca, ktory mozesz skopiowac w calosci.

Dzięki , spodziewałem się też takich odpowiedzi o gotowym projekcie" i zwrotnicach jako temat nie do przebrnięcia . Gotowe projekty obarczone są też różnymi błędami i ograniczeniami i nie wszystko musi nam z tych projektów pasować ...i tak zazwyczaj bywa . Mam opracowaną prostą zwrotnicę , którą już przetestowałem przy podobnych głośnikach , tylko że w odgrodzie płaskiej zamiast obudowy zamkniętej . Odgroda spisuje się znakomicie , a że mam też obudowę zamkniętą ... problemem sa tylko ; jakie tanie głośniki użyć ? .... W razie czego przeprowadzę drobną modyfikację zwrotnicy , troszkę się tym bawiłem i chyba " wiem , czym można ją korygować . W razie czego poproszę o pomoc , choć kiedyś jedynymi wskazówkami jakie dostałem było ; weź gotowy projekt " .

Na tym etapie chwilowo pomińmy sprawę zwrotnicy .

Jest pudło 30 l i dwa okrągłe otwory ok ..... 20 ~ 21,5 cm i ... 10,0 ~ 10,4 cm ........ Jakie tanie głośniki użyć ?

Gorąco dziękuję za wszelki sugestie i uwagi ....jeszcze zbieram informacje .....Już powoli są głośniki na których można się oprzeć , choć większość to wysoko tonowe .... Za mało 20 tek , tylko jedna propozycja STX-a .

Czyżby to jedyny wartościowy głośnik ?

Tu dół jest od 45 Hz

Obudowa zamknięta ........( jest wykonana z płyty spilśnionej / chyba / więc widzę , że wszelkie przeróbki mogą zakończyć się ukruszeniem .......dlatego preferuję głoś . pod wymiar istniejący ....choć gdyby coś "wybitnego ? )

Chyba 8 Ohm było by właściwsze ?

Chińskie propozycje za 30 zł ...mają dół od 35 Hz i opisy o wyjątkowej kontroli jakości " ...czy ktoś to sprawdzał i testował osobiście ???

... czy faktycznie w porównaniu np z polskim głośnikiem ... tamte , to tylko tandety ?

Dzięki , spodziewałem się też takich odpowiedzi o gotowym projekcie" i zwrotnicach jako temat nie do przebrnięcia . Gotowe projekty obarczone są też różnymi błędami i ograniczeniami i nie wszystko musi nam z tych projektów pasować ...i tak zazwyczaj bywa . Mam opracowaną prostą zwrotnicę , którą już przetestowałem przy podobnych głośnikach , tylko że w odgrodzie płaskiej zamiast obudowy zamkniętej . Odgroda spisuje się znakomicie , a że mam też obudowę zamkniętą ... problemem sa tylko ; jakie tanie głośniki użyć ? .... W razie czego przeprowadzę drobną modyfikację zwrotnicy , troszkę się tym bawiłem i chyba " wiem , czym można ją korygować . W razie czego poproszę o pomoc , choć kiedyś jedynymi wskazówkami jakie dostałem było ; weź gotowy projekt " .

Taka jest propozycja, bo z tego co piszesz można wywnioskować, ze na budowie kolumn głośnikowych nie bardzo się znasz. Z drugiej strony zawsze możesz się pobawić i wyrzucić trochę kasy w błoto na nieprzemyślane zakupy.

Jest chyba jeszcze lepszy STX:

Ukryta Zawartość

litraż prawie pasuje i dedykowany właśnie do zamkniętej.

A bywają różne wynalazki inne np:

Ukryta Zawartość

ma już magnes, Qts do zamkniętej może być, ale jak zagra tego nie wiem.

Robiłem kolumny na wooferze tej firmy, w ciemno, ale innym i lata temu.

Okazał się zupełnie dobry, ale był do BR i z inną, kevlarową membraną.

Opinie o różnych głośnikach może znajdziesz też na elektrodzie, może tam ktoś robił.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taka jest propozycja, bo z tego co piszesz można wywnioskować, ze na budowie kolumn głośnikowych nie bardzo się znasz. Z drugiej strony zawsze możesz się pobawić i wyrzucić trochę kasy w błoto na nieprzemyślane zakupy.

Tak rozumiem i dziękuję za podpowiedź , Moja odpowiedź nie była z przekąsem " , tylko na obecnym etapie poszukiwać tanich głośników , chwilowo nie patrzę na to jak na Całość w dążeniu do ideału "...tylko na szybkie i tanie zatykanie " dziur w starszej obudowie . Obecnie mam duże monitory na Skan Speakach i AAHelenki na Vifie i w przyszłości miałbym ochotę na fajny projekt na Seasach , ale obecnie muszę wypełnić dziurę w tych obudowach , a nie znam się na tanich głośnikach , Myślałem o Seasach np 21 Rex , ale obecnie to głośniki kosztują chyba 470 zł x2 , więc nie ma co drążyć tematu ... ma być maga tanio ! Chodzi tu bardziej o eksperyment domowy , czy nawet na tanich przetwornikach uda się zbudować prostą i dobrze brzmiącą kolumnę ?

Audiobur Dziękuje , ten STX wygląda świetnie ...parametry kapitalne / o ile przełożą się w rzeczywistość , cena jeszcze do przyjęcia . Bardzo ciekawa propozycja !!!! Świetnie też będzie pasowała chyba do prawie każdego wysoko tonowca .

A z wynalazków , znalazłem takiego za 36 zł , od 35 Hz , 21 cm średnicy co by pasowało na wymiar ! ...wygląd ; jak ta la la , czyli do akceptacji /...tylko jak to gra ? / Gdzieś mi link uciekł ...

Ukryta Zawartość

Czy ktoś się z tym spotkał ?

Taniutki , ładniutki ... Trochę za dużo Wattów , ale ogólnie ...

Ukryta Zawartość

Ładny, z "korektorem" ale nawet nie wiadomo, czy się nadaje do zamkniętej skrzynki.

Do użytku domowego moim zdaniem lepiej, żeby miał 15 W niż 150.

Nie potrzebuje watów, pracuje przyzwoicie od niskich poziomów.

...Na razie mamy FAWORYTÓW , myślę , że to dobry kierunek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi tu bardziej o eksperyment domowy , czy nawet na tanich przetwornikach uda się zbudować prostą i dobrze brzmiącą kolumnę ?

Da się, ale głośniki muszą być pomierzone aby móc stwierdzić czy da się je połączyć i na tej podstawie zaprojektować zwrotnicę.

W przeciwnym razie odpowiedź brzmi NIE.

Audiobur Dziękuje , ten STX wygląda świetnie ...parametry kapitalne / o ile przełożą się w rzeczywistość , cena jeszcze do przyjęcia . Bardzo ciekawa propozycja !!!! Świetnie też będzie pasowała chyba do prawie każdego wysoko tonowca .

Nie będzie.

Tanie wysokotonowce najpierw trzeba pomierzyć, a potem dowiadujemy się że nie można ich nisko ciąć.

Woofera zaś nie można ciąć wysoko.

Co z tego że wykres pokazuje że głośnik "ciągnie" do 4kHz skoro trzeba go uciąć niżej aby pozbyć się zniekształceń...

Oczywiście, można by to tak połączyć aby dziury nie było, ale kosztem zniekształceń.

Po za tym dobrze połączyć można tylko przy pomocy pomiarów, a nie przy pomocy:

Mam opracowaną prostą zwrotnicę , którą już przetestowałem przy podobnych głośnikach...

Ogólnie, grać to poprawnie nie będzie.

Ale jeśli masz tylko zapchać dziury w obudowach to możesz wybrać obojętnie jakie głośniki, bo i tak bez odpowiedniej zwrotnicy fajerwerków z tego nie będzie.

Dużym minusem jest fakt że woofer ma mieć 8".

Przy 6/5" było by łatwiej.

Marian , bardzo cenię Twoje zdanie . Wiele razy śledziłem Twoje ciekawe Projekty i podziwiam umiejętności !!!

Zdaję sobie sprawę z tych wszelkich moich ograniczeń . Trochę jest to ; na zapchaj dziurę " ....jak oceniasz .

Ale przy tych wszystkich niedoskonałościach , czy udało by się dobrać , w miarę optymalnie tanie głośniki , które swoimi możliwościami nieco skorygują te niespójności ?

Kiedyś tak robili te obudowy i dawali ... takie głośniki , i to spore firmy ... i grało ...Często środek pasma był lekko cofnięty , ale całość zachowywała sie jak delikatny filtr typu loudnes , tak miły do domowych potrzeb przeciętnego słuchacza ,dopiero potem firmy angielskie wydobyły pełną średnicę w swoich monitorach " .

Do dzisiaj są monitory , które uznawane sa za jedne z najciekawszych , i leciutko chowają średnicę mp Dali 102 czy Tanoy M1 . Właśnie Dali oparty jest na 20 cm głośniku dolnym i pięknie brzmiącej kopułce , w nieco mniejszej obudowie chyba w ok 20~25 l . Jeden z kolegów trzyma się tych monitorów , ponieważ mimo wielu wizyt na pokazach audio , stwierdził że mają najlepszą jakość do ceny i gdyby chciał wymienić je na inne musiał by wydać 35 tys zł aby poczuć różnicę . ....Po wykonaniu tych kolumn , będę miał możliwość porównania , zobaczymy ...

@Marian133 ma "oczywiście oczywistą" rację, cytując klasyka - co do technicznej strony zagadnienia.

Ale ta kombinacja ma pewne szanse zagrać poprawnie; nie dobrze, ale właśnie poprawnie.

Choćby z tego powodu, że nie ma szans na pełne wykorzystanie możliwości tych głośników,

jakie by nie były, jeśli się tego zwyczajnie nie pomierzy.

Jednak dzieląc, jak pisze @Julo102 z dziurą czy dołkiem charakterystyki pomiędzy np 2 i 4 kHz

można pozbyć się choćby częściowo rezonansu woofera a jednocześnie unikać przeciążenia kopułki.

Potrzeby byłby też filtr na wooferze dla ząbka charakterystyki na 3,5 kHz;

może zamiast prostego C - ok. 12 uF. Praktycy pewnie wiedzą lepiej, co tu zda egzamin.

A to jest mimo chęci zabawa w ciemno, tak, że trzeba by lepiej to pomierzyć.

Mam cichą nadzieję , że nie trzeba budować katapulty | a wystarczy tylko stoczyć z górki kamień " dla w miarę przyzwoitego efektu . Oczywiście , gdyby efekty były tragiczne wtedy będę prosił o dalszą pomoc , choć tu sprawa nie jest prosta ponieważ nie dysponuję przyrządami mierniczymi .

Ale też do niedawna "/ ~30 lat temu / Tonsil sprzedawał podobne kolumny gdzie były dwa kondensatorki 2,2 równolegle pomiędzy wysokim a 20 tką na dole i grać musiało ! Bez filtrów , bez cewek ...

Dynaudio podawał bardzo prościutki schemat oparty na kondensatorze i rezystorze na górze i jednej cewce na dole . Co prawda , takie rozwiązania zwrotnicy jednorzędowej powinno się stosować tylko przy bardzo dobrych głośnikach , ale podjąłem kiedyś próbę w odgrodzie i było całkiem dobrze . Może tu w obudowie zamkniętej też się uda ?

Mówimy o słuchaniu , a nie obliczaniu , choć wiem , niektórzy mówią że krew z uszu " jeśli nie policzone ...

...a i tak na ucho " robi się potem korekty .

Jak się puszcza na tweeter aż 8 kHz ( 2,2 uF ), a woofer jako tako pracuje do ok 3 kHz,

to można przypuszczać, że dołek charakterystyki będzie dość szeroki ...

Fakt, że wiele fabrycznych kolumn ma niewiele lepsze kształty, choćby 685 B&W.

Zawsze więc będzie ostatecznie decydować ucho, które coś takiego uważa za ideał

i tego tematu nikt nie przeskoczy. Fakt, że wielu dojrzewa z czasem i szuka kolumn

o nieco innym charakterze, widząc ich ewidentne braki, ale to pewnie wyjątki :-(

2,2x2 )//

...U mnie , to nawet nie abecadło , ale wiem , że wysokiej klasy sprzęt hi end jest korygowany pod ucha kątem klienta . Kiedyś pewien super audio fachman , jak zobaczył co mam w moich kolumnach , to wszystko wyrzucił do kosza i zbudował prostą zwrotnicę na bazie dobrych podzespołów i korekcja rezystorami była tylko na ucho . Pytał się jedynie ; czego miałem za dużo a czego za mało dotychczas i po korekcie pytał ; czy tak będzie dobrze .

Produkcja głośników z liniowym brzmieniem jest wskazana do studia , lub do sklepów , aby " parametry" były zgodne z tendencjami i dobrze wypadły w testach / zresztą sowicie opłaconych /.

Miałem też kolumny angielskie ze specjalnymi wydrukami płaskiej charakterystyki , wręcz idealnymi , ale brzmienie było bardzo ostre , metaliczne . Nawet po długim okresie wygrzewania , nie ustąpiło . Wtedy wymieniłem tylko kable wewnątrz na Mita podtynkowego przy dolnym głośniku . Kolumny nabrały basu i barwy której im brakowało . Próba wymiany kabla przy górnym głośniku nie przyniosła powodzenia , musiałem powrócić do oryginalnych przewodów . Były to Celestion 100 . W tedy do zwrotnicy się nie dotykałem , ale jak już miałem SL6 , to wymieniałem kondensatory i rezystory i obserwowałem efekty ...i poprawiło się , metaliczność ustąpiła , nabrała barw i słodyczy .

Czasem wystarczyło wprowadzić dobry przewód audiofilski i była już zauważalna poprawa brzmienia sklepowej kolumny . Najgorsze to wygrzewanie tych elementów , choć przy tanich głośnikach może być to mało zauważalne .../?

Ale też do niedawna "/ ~30 lat temu / Tonsil sprzedawał podobne kolumny gdzie były dwa kondensatorki 2,2 równolegle pomiędzy wysokim a 20 tką na dole i grać musiało ! Bez filtrów , bez cewek ...

I stosował głośnik z lekką papierową membraną(np. GDN 20/40), który jako tako sobie radził ze średnimi tonami.

Może lepiej będzie użyć jakiegoś starego papierzaka, który poradzi sobie np. też ze średnicą. Niedawno udało mi się wylicytować 8" woofery philipsa za 12zł(odebrałem osobiście). Producent deklaruje pasmo do 4kHz. Niestety nie ma charakterystyk(głośnik z lat 70) więc ciężko wyrokować jak dokładnie się to sprawdzi.

Dynaco w Modelu A25 i A50 użyło 10" woofer Seas'a i 1,5" kopułkę Seas H087.

W A25 jest tylko kondensator w torze tweetera i garść rezystorów do regulacji natężenia tweetera.

Jeśli udałoby Ci się dostać takie tweetery(tylko używki, nowych już nie produkują) to byłaby to ciekawa opcja.

Swego czasu widywałem je za 100-150zł/parka

Wyżej mowa była o kolumienkach Dali 103 / ...a NIE o 102 / mała pomyłka !

Cursor ...No racja , też o tym myślałem , o średnich tonach przy takim rozmiarze . Na pocieszenie , niektóre dane nowych głośników 8' podają do nawet 6000 Hz ... Wspomniany Dali 103 też miał 20 cm i kopułkę , jak większość z dawniejszego okresu i wtedy nikomu to nie przeszkadzało . Podobnego schematu użyłem w odgrodzie otwartej 20 cm + pl kopułka ...i efekty były bardzo akceptowalne , z kondem' 5,6 i rezystorem 3,3 , całość grała nawet ładną średnicą , eksponując pięknie gitary , sax czy wokale . Kiedy zastosowałem barwne przewody Atlasa i kondensatory czerwone Wimy ...całość wybrzmiewała na bardzo przyzwoitym poziomie , dając nawet lepsza potęgę dźwięku niż dobre monitory . Dlatego kiedy trafiła się okazja aby kupić tanio obudowy do podobnego rozwiązania , nie zastanawiałem się zbyt długo . Teraz tylko wypada sprawdzić i porównać . Marian rzucił ; kup jakiekolwiek na zapchajdziurę " ... a właśnie od niego spodziewałem się jakiejś wskazówki co do tych głośników ... Może ktoś ma jakieś sprawdzone już rozwiązanie ? Ten ostatni STX 20 wygląda najciekawiej . Pozostaje góra " .

Marian rzucił ; kup jakiekolwiek na zapchajdziurę " ... a właśnie od niego spodziewałem się jakiejś wskazówki co do tych głośników ...

Zasadnicze pytanie brzmi, czy chcesz tylko zapchać dziury, czy chcesz zrobić tak aby to w miarę grało.

Na pierwsze pytanie właśnie odpowiedziałem, wystarczy kupić byle co.

Odpowiedź na drugie pytanie brzmi: tylko wtedy gdy zakupisz odpowiednie głośniki i połączysz je odpowiednią zwrotnicą.

Ok, ten STX jest spoko, nadał by się, ale trzeba zniwelować tą górkę na 3,5kHz (pułapka RC na cewce), a na słuch tego nie zrobisz.

Po drugie, potrzebna była by dobra kopułka którą można uciąć nisko i która dużo wytrzyma.

Kupując tanie kopułki no name nie masz tej pewności, bo nie ma pomiarów, a jak są to są mało wiarygodne.

Moja propozycja:

Ukryta Zawartość

Do tego zwrotnica (na kopułkę) z któregoś z tych projektów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )-projekt-by-raven1985

...będziesz miał pewność ze kopułka jest dobrze filtrowana.

W drugim projekcie jeszcze masz pułapkę na 10kHz (warto spróbować).

Mając już połowę zwrotnicy będziesz mógł na słuch dobrać cewkę i konda na woofer. Nie będzie to łatwe (trzeba dobrać odpowiednią cewkę i kona do filtracji II rzędu tak aby uciąć woofer przy 2,5kHz, oraz założyć pułapkę na 3,5kHz) i tanie (bo przecież musisz mieć na stanie jakieś cewki na próbę), ale może się udać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marcin !!! Dziękuję , jak nie wiem CO !!!

Z takimi wskazówkami mogę wyjść dalej niż zamierzałem , choć ... zbadam skrzynki czy warte są tych wspaniałych porad !!! ( są już trochę wiekowe ,z płyty spilśnionej i wiedzę że jedna ze z przednich ścianek jest lekko przesunięta , jakby wypchnięta , może wystarczy uszczelnienie / na wszelki ../ . Miało być na zapchaj dziurę" , ale z tak fachową pomicą widzę , że można znacznie Więcej !!!

Możliwości pomiarowych nie mam , ale może się uda inaczej ...?

Tematy podane są bardzo ciekawe , ale muszę się wytężyć , bo na razie dociera do mnie tylko bardzo " proste zagadnienia " , aż tak nie siedzę w temacie zwrotnic , raptem zrobiłem jedną prostą jednorzędówkę , ...posiadam kilka rezystorków i kondów oraz jedną cewke 0,30 ... Czyli , nawet nie opanowałem abecadła " tematu ...jeśli coś " z tego ma wyjść !!!

Postaram się przetrawić lekturę i jeśmi mi się uda ...narysuję potencjalną zwrotnicę do korekty ( z tymi STX ami ) . Jeszcze raz Marcinie ... DZIĘKUJĘ BARDZO !!!

Przejrzałem te tematy , ale tu są zwrotnice trójdrożne z dławikami i trochę skąplikowane jak dla mnie .

Niektóre strony już się nie otwierają , choc akurat nie wiem czy to by mi pomogło /?/

Kiedyś , przy podobnych głośnikach w odgrodzie , użyłem tego schematu . Dolny był zabezpieczony cewką 1,0 , a górny , tak jak na wykresie i wtedy byłem zadowolony ...z pierwszych rezultatów . Po dobraniu przewodów i kondów , było całkiem dobrze , a w muzyce gitarowej i jazzie ; wspaniale . Może powtórzyć tą sprawdzoną konfigurację ?

Próby z cewkami na górze / pomiędzy w kierunku durzędowej zwrotnicy , nie przyniosły ciekawych rezultatów , lepiej było tak jak na rysunku . Był to jedyny schemat , który znalazłem w necie i który praktycznie zagrał " tak jak trzeba ( przyzwoicie ... na ucho " , bez pomiarów ) .

( Seas 21 cm + wysokotonowiec polski )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie , przy tych głośnikach STX , cena jest podwójnie większa . Czy parametry dolnego zasięgu , w tym przypadku ( z 8' ką ) , mają decydujące znaczenie ? ...od 2900 Hz / 12 dB ...i od 2000 Hz / 18 dB ....?

i należy brać je mocno pod uwagę ?

I głośnik Kody , tu rozpoczyna się od 1200 Hz . Czy ktoś zna te głośniki ? ...

Ukryta Zawartość

post-24196-0-84138600-1506715927_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy parametry dolnego zasięgu , w tym przypadku ( z 8' ką ) , mają decydujące znaczenie ?

Oczywiście.

PCX-a można niżej uciąć (porównaj Fs).

Po za tym PCX jest po prostu lepszym głośnikiem i w porównaniu z PC on po prostu już gra.

Wykonanie też jest lepsze, miałem oba w rękach i PC już bym nie kupił.

I głośnik Kody , tu rozpoczyna się od 1200 Hz

To że tak napisali nie znaczy że można go w tym miejscu uciąć.

Nie sądzę aby głośnik Kody był lepszy od PCX-a, co jedynie może się równać z PC.

Dziękuję bardzo ...Takie wskazówki do Uznanego Praktyka , Marianie ! ...są wprost bezcenne . Czyli , warto dołożyć drugie tyle aby mieć lepszy efekt ! Patrząc na tyle propozycji rynkowych , bez znajomości tematu , aż strach dotykać się do czegokolwiek !

Szkoda , że nikt jeszcze nie opisał tych głośników , w jakiś grupach , choćby cenowych z wyłonieniem tych najlepszych ( i najlepszych konfiguracji ) , choć wiem że to trudna sprawa , nowości przybaywa , a starsze już nie są produkowane . Kiedyś tak chciałem krótko scharakteryzować różne przewody od audio , ale nie wiem czy akurat diy jest właściwą platformą do takich ocen , choć może ? .

Co innego z głośnikami ...! Brakuje takich klasyfikacji .

Czyli , warto dołożyć drugie tyle aby mieć lepszy efekt

Warto, przynajmniej będzie można te głośniki zgrać ze sobą aby nie było dziury na charakterystyce, oraz aby taka kolumna już jakiś poziom dźwiękowy prezentowała.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.